ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Ούτε σωσίβιο ούτε σκιάχτρο

Τρίτη 17/12/2013

Εφημερίδα "Τα Νέα"

Ούτε σωσίβιο ούτε σκιάχτρο


του Λεωνίδα Γρηγοράκου

Η πρωτοβουλία των 58 για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς ενσαρκώνει και εκφράζει την απαίτηση της πλειονότητας των πολιτών να υπάρξει μια νέα πολιτική έκφραση έξω και πέρα από το νέο δικομματισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η διαπιστωμένη αυτή ανάγκη καταγράφεται σε όλες τις πολιτικές έρευνες και δημοσκοπήσεις.

Αξιοσημείωτη ήταν και η ανταπόκριση που βρήκε η εκδήλωσή που διοργάνωσε πριν από δεκαπέντε μέρες. Έδειξε ότι η μεγάλη προοδευτική παράταξη μπορεί να έχει κατακερματιστεί, δεν έχασε όμως την ψυχή της. Όλες της οι εκφράσεις, οργανωμένες και μη, είναι παρούσες αναζητώντας εναγωνίως τις πολιτικές εκείνες που θα την ανασυνθέσουν.

Τώρα που γνωρίζουμε ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε, οφείλουμε όλοι μας να εγκαταλείψουμε τις μονομέρειες και τις αυταρέσκειες του παρελθόντος και να εργαστούμε για την επαναθεμελίωση του προοδευτικού χώρου.

Αντιλαμβανόμενο τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των κεντροαριστερών πολιτών χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ηγεμονισμούς και προπαντός χωρίς καμία διάθεση οικειοποίησης και χειραγώγησης τους. Δεν αντιμετωπίζει τους 58 σαν σωσίβιο ούτε σαν σκιάχτρο. Έχοντας αποτιμήσει την πολύχρονη παρουσία του στην πολιτική σκηνή, γνωρίζοντας ότι έκανε πολλά για τη χώρα, και αναγνωρίζοντας τα λάθη του, προσέρχεται στο διάλογο για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Το μόνο που επιθυμεί είναι  να συμβάλει και αυτό στην αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Δεν επιζητά εξιλέωση ούτε θέλει να κρυφτεί πίσω από την κίνηση των 58, όπως άστοχα ισχυρίζονται  κάποιοι, φίλοι και μη.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να έχει το δικό του ρόλο και λόγο στην ανασυγκρότηση της χώρας. Οφείλει να έχει το δικό του ρόλο και λόγο στη διαμόρφωση του νέου τοπίου στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς είναι πρωτίστως έργο δικό μας. Οφείλουμε να την υπηρετήσουμε με νέες ιδέες και προτάσεις. Με πρωτοβουλίες και δράσεις. Χωρίς μεμψιμοιρίες και αναστολές.

Οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή και την Αυτοδιοίκηση -Περιφερειακή, Τοπική- παρέχουν την ευκαιρία να οριοθετήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια και καθαρότητα την πολιτική μας παρουσία, αποδεικνύοντας πως το ΠΑΣΟΚ, παρά τη συρρίκνωση των δυνάμεών του, παραμένει ζώσα δύναμη της Κεντροαριστεράς. Οι πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε σε πολιτικό επίπεδο είναι πολλές και ουσιαστικές.

Η χρονική περίοδος που μεσολαβεί έως τις εκλογές του Μαΐου είναι κρίσιμος πολιτικός χρόνος για να επαναθεμελιώσουμε την επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ ως ζωτικού χώρου της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Χρειάζεται σχέδιο, μέθοδος και επιστράτευση του κατάλληλου στελεχιακού δυναμικού. Οι δεξαμενές του κόμματος δεν έχουν στερέψει.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να προβάλουμε στην πρώτη γραμμή στελέχη ικανά αλλά και νέα πρόσωπα άφθαρτα που δεν θα παραπέμπουν στις προηγούμενες πολιτικές μας περιόδους. Το κυβερνητικό μας παρελθόν δεν πρέπει να το ενοχοποιούμε ούτε το απορρίπτουμε. Όμως, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις καινούριες  ανάγκες και απαιτήσεις, οφείλουμε να στηριχθούμε σε νέες δυνάμεις, πολιτικά επαρκείς και ικανές να διαχειριστούν με αποτελεσματικό τρόπο τα καίρια ζητήματα της χώρας.

Οι Ευρωεκλογές είναι η απαρχή μιας νέας πολιτικής περιόδου για τη χώρα, μετά και την ανακοπή της καθοδικής της πορείας.  Είναι μια μεγάλη πρόκληση, μια μεγάλη ευκαιρία για τους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να επαναβεβαιώσουν την προσήλωση της χώρας στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, και δυστυχώς ακόμη ατελές και μετέωρο. Ωστόσο ο ευρωπαϊκός είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση, είναι ο μόνος δρόμος που ενέχει τις δυνατότητες ανάπτυξης και ευημερίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασφυκτιά από τις κυρίαρχες σήμερα συντηρητικές πολιτικές. Αυτές δημιούργησαν την κρίση εμπιστοσύνης. Αυτές όξυναν την αντίθεση Βορρά–Νότου, αυτές ακολούθησαν μια ασύμμετρη και ανισομερή στρατηγική. Οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να κλείσουν την παρένθεση της συντηρητικής αναδίπλωσης της Ευρώπης, αν οι ίδιες πιστέψουν στις δυνάμεις τους, αν επεξεργαστούν ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη, αν συνδυαστεί επιτέλους η νομισματική ένωση με την οικονομική ενοποίηση.

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στις επικείμενες Ευρωεκλογές. Επιδίωξή μας, επιθυμία μας, προσδοκία μας είναι στη μάχη των ευρωεκλογών, οι προοδευτικές δυνάμεις να είναι παρούσες σε ένα κοινό και ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η πρωτοβουλία των 58 μπορεί να είναι καταλύτης σε αυτή την κατεύθυνση.

Αρκεί να εγκαταλείψουμε τις κοντόφθαλμες πολιτικές και να επιστρατευτούμε όλοι μαζί για την συγκρότηση ενός νέου πλειοψηφικού και πολυδύναμου πολιτικού ρεύματος των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οι δυνάμεις αυτές μπορούν και οφείλουν να αποκτήσουν ένα κοινό βηματισμό. Οι ευρωεκλογές μπορούν να είναι η απαρχή για αλλαγή σελίδας στην πολιτική σκηνή του τόπου.