ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου στον Alpha 989

10.03.2014
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Καλό μεσημέρι κ. Γρηγοράκο
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Καλό μεσημέρι
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εμείς θέλουμε να μάθουμε, η κοινή γνώμη , πέρα από τα  εσωκομματικά και τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Και γι αυτό θέλω να σας ρωτήσω, εσείς πως εισπράξατε τη φράση του Ε. Βενιζέλου ότι συμφέρει τον κ. Παπανδρέου να στηρίξει αυτή την προσπάθεια, την προσπάθεια της Ελιάς και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του;
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Και ‘γω θα  έλεγα και γιατί να μην την στηρίξει; Γιατί όταν το 2004 μας είχε φέρει ο κ. Παπανδρέου, τον Ανδριανόπουλο, αν θυμάμαι καλά και τον κ. Μάνο, δεν είπε κανείς τίποτα, εμείς δεν είπαμε τίποτα. Όταν έκανε την διεύρυνσή του προς τα εκεί δεν είπε κανείς τίποτα. Τώρα λοιπόν  που υπάρχει μία κεντροαριστερά η οποία  περνάει  δύσκολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και γενικά οι ιδέες μας δεν έχουν μεγάλη απήχηση στους λαούς νομίζω ότι  άνθρωποι που έχουν κάτι να πουν πρέπει να τους ακούσουμε. Δεν διαγράψαμε τίποτα. Είμαστε  μια παράταξη ανοικτή. Ίσα-ίσα που ο Ε. Βενιζέλος δεν θέλει ηγεμονισμούς, θέλει μια παράταξη της κεντροαριστεράς την οποία ο ίδιος θεωρεί κι εμείς ότι είναι απαραίτητη για τον τόπο. Σε αυτό το μήνυμα κινούμαστε εμείς, δεν καταλαβαίνω γιατί να λένε για ομάδες ομαδάρχες…, ότι  το ΠΑΣΟΚ έγινε συνιστώσα. Το ΠΑΣΟΚ είναι κυρίαρχο στο χώρο της κεντροαριστεράς και έτσι πρέπει να το βλέπει κανείς. Δεν υπάρχουν ομάδες. Το εγχείρημα να γίνεται από όλους και κάποιοι να διατηρούν τα τιμάρια  τους είναι και λίγο λάθος.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Όλα αυτά που ακούγονται περί νέου κόμματος, τι λέτε; Έχουν βάση ή είναι εκ του πονηρού; Και για την προσπάθεια που κάνετε;
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Μόνο εκ του πονηρού ή κάποιοι που δεν θέλουν να συμμετάσχουν τα λένε αυτά. Νομίζω ότι το πολιτικό σκηνικό της χώρας πρέπει να φρεσκαριστεί, αλλά και με ιδέες, με τη νιότη μαζί με ανθρώπους μιας άλλης γενιάς. Ένα ΠΑΣΟΚ του 1974 είναι διαφορετικό από ένα ΠΑΣΟΚ του 2014. Έχουν περάσει 40 χρόνια. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ του ‘74 και του ‘81 να είναι ίδιο με το ΠΑΣΟΚ του 2014. Τα περισσότερα από τα παιδιά μας δεν θυμούνται ο τι έχει γίνει. Άρα εμείς πρέπει να τους τα πούμε. Και να τους δώσουμε την σκυτάλη. Όλοι μαζί πρέπει να είμαστε ενωμένοι όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη και στα μάτια του κόσμου. Χθες υπήρχαν και απουσίες και από την κοινοβουλευτική ομάδα και από το εγχείρημα.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Πως τις ερμηνεύσατε; Μιλάτε για τον Μωραΐτη και Σηφουνάκη;
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα μπορούσαν κάλλιστα να ‘ρθούν και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους εκεί. Εγώ πιστεύω ότι είναι αξιολογότατοι συνάδελφοι και τους ακούμε. Μπορεί να είχαμε τις διαφωνίες μας και ‘μεις,   διαφωνούσα και ‘γω τα προηγούμενα χρόνια για ορισμένα θέματα αλλά ποτέ δεν έλειψα από μεγάλες εκδηλώσεις. Είναι μια διαφορά αυτή.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Από την άλλη κ. Γρηγοράκο βλέπουμε ότι έχουμε ένα άρθρο του κ. Χρυσοχοΐδη στα ΝΕΑ. Γιατί ΠΑΣΟΚ, γιατί το κόμμα του Ανδρέα και της Μελίνας είναι απαραίτητο για μια νέα Ελλάδα. Να μην βάλουμε στην άκρη τους μισούς να μην αφήσουμε πίσω τους αδύνατους… όσους έχουν λιγότερες ….ευκαιρίες να αποφύγουμε τον διχασμό. Ο κ. Χρυσοσχοΐδης μιλάει ένας μεγάλος υπουργός….
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Το διχασμό δεν κατάλαβα. Ωραίο αυτό που λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης

ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: «Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί δυσφημισμένο, απονευρωμένο, και κομματικά υποβαθμισμένο» είναι ευθεία επίθεση κατά του Βενιζέλου. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Έχει (ο κ. Χρυσοχοΐδης) κυρίαρχες ευθύνες και πολύ περισσότερες, αναλογικά. 100 χρόνια υπουργός, μέλος του κόμματος, 100 χρόνια του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, γραμματέας. Βγήκε από παρθενογένεση; Λυπάμαι για αυτό. Μ’ αρέσει να ακούω τις ιδέες των άλλων αλλά δεν μπορούμε να απαρνιόμαστε ο καθένας τον εαυτό του και την ιστορία του. Μπορεί να το εκφράσει αυτό ο κ. Χρυσοχοιδης στην κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία δεν ήρθε χθες. Εγώ έχω μάθει να είμαι συλλογικός. Ποτέ δεν απουσίασα από τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ και  σέβομαι τις αποφάσεις τους. Τι θέλει να μας πει δηλαδή ο κ. Χρυσοχοιδης τώρα; Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό του; Τι θέλει να μας πει; Ποιους θέλει να βάλουμε στην άκρη; Δηλαδή αυτά τα στελέχη που ήρθαν να κάνουν την «Ελιά», υπάρχει κάποια προσωπική αντίθεση με κάποιον; Αν υπάρχει κάποια καταγγελία, κάποια όχι καλή λειτουργία ή ότι ανήκει σε κάποιο άλλο χώρο, ότι δεν πιστεύει στην κεντροαριστερά να το δεχτώ, ότι υπάρχει λόγος. Αλλά επειδή έκανε αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ μια διεύρυνση στον χώρο της κεντροαριστεράς να το καταγγείλουμε;
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Το πιο χαρακτηριστικό είναι η πρώτη του φράση. Δεν αρέσουμε πια Πρόεδρε. Αυτό λέει ο κ. Χρυσοχοιδης.  
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Και τι κάνει ο κ Χρυσοχοίδης για να αρέσουμε;
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Ήταν μια φράση της Μελίνας
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ:Τη θυμάμαι πάρα πολύ καλά. Και ήταν μάλιστα χθες και η μέρα της γυναίκας και ήταν το κύριο πρόσωπο στην όλη εκπροσώπηση του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Εμβληματική και ιστορική μορφή
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αυτή την στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από διχασμούς. Να ανοίξει τα φτερά του και να δώσει την ευκαιρία και σε άλλο κόσμο. Να μη γίνει ένα κλειστό club, που λέει ο κ. Χρυσοχοίδης αυτή την στιγμή ότι το ΠΑΣΟΚ, να μη μείνουμε οι μισοί, πιστεύω ότι με τέτοιες κινήσεις που κάνει ο κ. Χρυσοχοιδης και οι άλλοι συνάδελφοί μου τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ, τότε το ΠΑΣΟΚ γίνεται μισό. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο και δυνατό είναι κυρίαρχο στην κοινωνία. Και χρειαζόμαστε ένα τέτοιο ΠΑΣΟΚ. Το  ΠΑΣΟΚ να  μην είναι τιμάρια. Να είναι μια φωνή, ενωμένο. Και με μια κύρια άποψη που έχει εκφραστεί μέσα από τα συλλογικά του όργανα. Ο καθένας λοιπόν να σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας. Υπουργός της κυβέρνησης και λέει…, αλλά το Υπουργείο το κρατάει. Αυτό όπως έκανε και η Κοππά, έφυγε αλλά τον μισθό τον κρατάει. Λίγο ηθική δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα; Μιλάω για φιλοσοφική ηθική. Ο κ. Κρίτων Αρσένης; Τον βγάλαμε κάποτε και τώρα κρατάει τον μισθό. Δηλαδή δεν έχουμε ντροπή; Δεν ξέρω πόσο ηθικό θέμα είναι αλλά εγώ ειλικρινά σας λέω αν διαφωνούσα σε κάτι τέτοιο θα είχα και τα κότσια να παραιτηθώ και να πω διαφωνώ με όλα αυτά και φεύγω από την κυβέρνηση. Δεν μπορεί να κάνει αυτή την συνδιάσκεψη το ΠΑΣΟΚ και να λείπεις. Δεν μπορείς να απουσιάζεις. Τον εκτιμώ αφάνταστα και αυτόν και τους άλλους συναδέλφους αλλά δεν μπορείς από τέτοια γεγονότα που το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να πάει μπροστά, να αλλάξει τον τόπο, να απουσιάζεις. Δεν μπορείς να είσαι Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και να απουσιάζεις από αυτά τα πράγματα. Αν απουσιάζεις, έντιμο είναι να καταθέσεις την υπουργική και βουλευτική θέση που έχεις και παίρνεις τον μοναχικό σου δρόμο. Ή το εκφράζεις μέσα στα συλλογικά όργανα.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Που οφείλεται αυτό που λέει ο κ. Χρυσοχοίδης; Υπάρχει μια κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ:Για αυτό δηλαδή ο κ. Χρυσοχοίδης δεν έχει καμία ευθύνη. Το ξαναλέω πάλι για να θυμηθούμε. Δεν αρέσουμε, να το συζητήσουμε. Όλοι μας όμως έχουμε ευθύνες.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Είδαμε χθες μια δημοσκόπηση στο ΒΗΜΑ. Η οποία δημοσκόπηση, δεν σας λέω για τα πρόσωπα, τα πρόσωπα που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ πάνε καλά. Από την άλλη πλευρά όμως…
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Γιατί να πάει καλά το ΠΑΣΟΚ όταν έχει τέτοιες συμπεριφορές; Ο κόσμος βλέπει, και σου λέει «Οι άνθρωποι είναι για τα μπάζα, πάνε να κάνουνε κάτι να ενώσουν την κεντροαριστερα και οι μισοί λείπουνε».
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: όχι μόνο, και διαφωνίες…
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κακό χωριό τα λίγα σπίτια. Αλλά κατά τ’ άλλα, τα σπίτια μας όλοι τα κρατάμε, και κριτική κάνουμε.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Για πείτε μου τώρα, έρχονται εκλογές από την άλλη, είναι φανερό, όσο κι  αν κάποιοι λένε, δεν είναι το ίδιο, δεν είναι δημοψήφισμα, δεν είναι το ένα ή το άλλο, το πολιτικό μήνυμα θα υπάρχει…
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Οι εκλογές είναι πολιτικές κ. Παπαδάκου. Όλα τα άλλα είναι για να κρυβόμαστε. Οι εκλογές είναι πολιτικές και μάλιστα πολύ πολιτικές, όσο πολιτικές δεν γίνεται. Κάποτε υπήρχε και μια χαλαρότητα με τις ευρωεκλογές, ο κόσμος έκανε πέρα-δώθε, τον αφήναμε… Τούτη τη φορά οι εκλογές είναι κρίσιμες, είναι πάρα πολύ σημαντικές και για το μέλλον της Ευρώπης, και για τους ευρωσκεπτικιστές και γι’ αυτούς που θέλουν να είναι και λίγο ευρωπαίοι και όχι λίγο ευρωπαίοι κι όλα αυτά που γίνονται. Και γι’ αυτούς οι οποίοι θέλουν κάθε μέρα η Ελλάδα να είναι στο μνημόνιο. Κι αυτοί που θέλουν κάθε μέρα την Ελλάδα στο μνημόνιο είναι αυτοί που εμποδίζουν την Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο. Κάποιοι θέλουν να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο, κάποιοι θέλουν να μην βγει. Κι αυτοί είναι συγκεκριμένοι. Είναι αυτοί που λαϊκίζουν επί παντός επιστητού, είναι φαύλοι κάθε μέρα και στα ραδιόφωνα και στην τηλεόραση και στην Βουλή.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Σε ποιους χώρους ανήκουν αυτοί;
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ανήκουν στον χώρο της άκρας Δεξιάς και της Αριστεράς. Δεν θεωρώ φαύλο το ΚΚΕ, το ξεκαθαρίζω.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Άρα λέτε για το ΣΥΡΙΖΑ τώρα.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εντάξει, δεν θέλω τώρα… Αλλά το να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει όλη την ημέρα όχι σε όλα και να λέει θα φέρει τους μισθούς, θα κάνει το ένα, θα κάνει το άλλο, θα κάνει το παράλλο ώστε με ωραία λόγια ώστε να οδηγήσει τον λαό σε τέτοιες επιλογές νομίζω είναι τραγικό, δηλαδή όλοι εμείς είμαστε οι κακοί της παρέας… Εγώ είμαι μνημονιακός; Ποιος σας είπε… Ποιος αγαπάει το μνημόνιο κ.  Παπαδάκου; Ποιος από εμάς το αγαπάει ξέροντας ότι έχει φέρει τόσα δεινά στον λαό. Θα μας τρελάνουνε οι άνθρωποι; Είναι συμπεριφορές αυτές, το συνέχεια όχι;
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: εσείς βλέπετε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο; Γιατί όλο βγαίνουμε, βγαίνουμε κι όλο έχουμε την τρόικα εδώ να μας λέει ακόμα και πόσο θα κάνει το γάλα.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα βγούμε. Το παλεύουμε κ. Παπαδάκου για να βγούμε. Γιατί αν αλλάξει οτιδήποτε κ. Παπαδάκου θα είμαστε πολύ βαθειά στο μνημόνιο. Θα έχουμε εικόνες άλλες… Γιατί είδα εγώ, ότι η συγκεκριμένη παράταξη πήγε να μας μεταφέρει στον Τσάβες, τον Μαδούρο κτλ. Βλέπουμε τι γίνεται στην Αργεντινή, σε εκείνες τις περιοχές, το ξεχάσαμε; Ο σύμβουλος του κ. Τσίπρα είναι ο γνωστός κ. Βαρουφάκης… Βλέπετε πουθενά τώρα όλους αυτούς -τους τύπου Ρουμπινί- που προέβλεπαν και πόνταραν στο ότι θα βγει η Ελλάδα από το ευρώ; Που είναι όλοι αυτοί;
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Δεν ήταν μόνο ο Ρουμπινί. Ήταν κι άλλοι, συνομιλητές της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου κάποιοι που τα έλεγαν αυτά.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Πρέπει κάποιος να του τα θυμίσει του κ. Παπανδρέου αυτά. Διότι ειλικρινά μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου χθες δεν ήταν εκεί. Να υποστηρίξει την ιδέα του, το έργο του. Αυτά που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ των 165 βουλευτών.
ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ: Την κυβέρνηση του, τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Βεβαίως, την κυβέρνηση του. Περιμένει από εμένα να στηρίζω την κυβέρνησή του όταν αυτός απουσιάζει; Αυτό είναι πραγματικά εξωφρενικό. Να στηρίζω εγώ την τότε κυβέρνηση όντας έξω απ’ αυτή και οι άνθρωποι που ήταν μέσα σ’ αυτή την κυβέρνηση, κι έπαιρναν αυτά τα μέτρα, να μας κάνουν κριτική και να μην είναι στην συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακο; Αυτό είναι μια φοβερή αντίφαση.