ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Kώδικας Μετανάστευσης: Ένα σύγχρονο εγχείρημα

 ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 Απριλίου 2014  

Ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης είναι ένα σύγχρονο προοδευτικό νομοθέτημα που οργανώνει την υφιστάμενη νομοθεσία για τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας.

Αντιμετωπίζει ολιστικά θέματα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και απλούστευσης διαδικασιών, θέματα δεύτερης γενιάς αλλά και αναπροσαρμόζει τις απαιτήσεις της Ελληνικής Πολιτείας από τους μετανάστες σύμφωνα με τα σύγχρονα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα.

Στις διατάξεις του Κώδικα υπάγονται περίπου 600.000 πολίτες τρίτων χωρών που στην συντριπτική τους πλειονότητα έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής πριν το 2005.

Είναι απόλυτα σαφές ότι οι μετανάστες που έχουν άδειες διαμονής από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι «δικοί μας» άνθρωποι, είναι συμπολίτες μας, που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες ανησυχίες και προβλήματα, που επενδύουν μαζί μας στην πρόοδο της χώρας.

Στόχος του Κώδικα είναι να προστατέψει με ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο τους μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα. Να διασφαλίσει τη νόμιμη διαμονή τους και να δώσει κάθε δυνατότητα για πρόοδο και ευημερία σε αυτούς και τις οικογένειες τους.

Με τις άδειες «επί μακρόν διαμένοντος» δίνεται η δυνατότητα εύρεσης εργασίας και σε άλλες χώρες της ΕΕ απεγκλωβίζοντας τους από την υποχρέωση να παραμένουν στην Ελλάδα αφού με τις υφιστάμενες άδειες διαμονής δεν τους δινόταν αντίστοιχο δικαίωμα.

Δίνουμε τέλος στην ανασφάλεια των παιδιών των μεταναστών αφού πλέον αναγνωρίζουμε την ουσιαστική τους διαφορά με τους γονείς τους. Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά και πλέον διασφαλίζουμε τη νομιμότητα της διαμονής τους ώστε να μπορούν να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια εφόσον το επιθυμούν.
Δεσμευόμαστε για την γρήγορη και δίκαιη λύση του θέματος της ιθαγένειας αυτών των παιδιών με νομοθετική πρωτοβουλία που θα ακολουθήσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Η ψήφιση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης μας δίνει την δυνατότητα να οργανώσουμε τις υπηρεσίες υποδοχής μεταναστών.

Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της βιώσιμης λύσης προβλημάτων υποστελέχωσης που παρατηρούνται ιδίως στις περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Ενισχύουμε  το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών με  πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, από την κινητικότητα, ενώ λαμβάνουμε  και άλλα μέτρα που θα διευκολύνουν τις υπηρεσίες και τους ίδιους τους μετανάστες αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων, σε όλη τη χώρα και τις Αποκεντρωμένες  Περιφέρειες.

Η ψήφιση του άρθρου 19 που αποσύρθηκε για τους γνωστούς λόγους κατά την συζήτηση του Κώδικα στην Ολομέλεια της Βουλής  θα επανακατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα,  ώστε να παρέχεται η απαιτούμενη προστασία σε όλες τις ομάδες μεταναστών που τη δικαιούνται.

Η προστασία των θυμάτων ή μαρτύρων εγκληματικών ή ρατσιστικών πράξεων είναι απαραίτητη για να καταπολεμήσουμε το έγκλημα, ρατσιστικό ή μη, και να δώσουμε το μήνυμα ότι στην Ελληνική Δημοκρατία κανείς δεν μένει ατιμώρητος όταν προβαίνει σε παράνομες και αντικοινωνικές ενέργειες.

Την αξιοπιστία της ρύθμισης εγγυάται η Ελληνική Δικαιοσύνη, μια που είναι η μόνη αρμόδια για να εντάξει τους μετανάστες στις ρυθμίσεις του νόμου που είναι θύματα ή μάρτυρες των καταγγελλόμενων πράξεων.

Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.  Η σταθερότητα της κυβέρνησης μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα. Είμαστε σε καλό δρόμο, θέλει ακόμη δουλειά.Δημοσιεύτηκε στις 16/04/2014 : http://www.topontiki.gr

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι βουλευτής Λακωνίας και Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών