ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Το «κραχ» στα νοσοκομεία και ο γιατρός-συνεργάτης

του Λεωνίδα Γρηγοράκου*
Εφημερίδα “Το Βήμα” 11/11/2008Το ντόμινο κατάρρευσης του συστήματος εφημεριών σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία ξεκίνησε. Το Αττικόν έδωσε το έναυσμα ενός προαναγγελθέντος νοσοκομειακού «κραχ» λόγω λογικής αδυναμίας του υπάρχοντος ελλιπούς και υπό «burn out» προσωπικού να βγάζει εις πέρας και αμισθί τις αναγκαίες εφημερίες και να εργάζεται περισσότερο από το προβλεπόμενο ωράριο που θέτει η Κοινοτική Οδηγία και αναγνωρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το υπουργείο Υγείας ομολογεί ανικανότητα και αδυναμία, μετακυλίει την ευθύνη στους διορισμένους από αυτό διοικητές νοσοκομείων και το εκρηκτικό μείγμα στο ΕΣΥ απειλεί το κράτος πρόνοιας. Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε έξω απ΄ τα δόντια. Δεν πάει άλλο. Η λύση δεν έρχεται όσο δεν προσλαμβάνεται προσωπικό να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις. Χρειάζεται μια ριζοσπαστική και τίμια ιδέα να αλλάξει τον ρουν της επερχόμενης διάλυσης του ΕΣΥ. Προτείνεται λοιπόν η εισαγωγή του θεσμού «γιατρού-συνεργάτη». Οι γιατροί-συνεργάτες, επιστήμονες που δεν μπόρεσε να απορροφήσει το εθνικό σύστημα και απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να συνδέονται πλέον με συμβάσεις με τις κλινικές του ΕΣΥ και να ανακουφίζουν το ασθμαίνον σύστημα εφημεριών. Το δημόσιο σύστημα υγείας αποτινάσσει έτσι τον συντηρούμενο κλειστό χαρακτήρα του, ανοίγεται στον πολίτη, ανοίγεται στην επιστήμη, γίνεται ανταγωνιστικό απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, εκτελώντας χειρουργεία ακόμη και το απόγευμα και- το κυριότερο- αποκαθιστά την τιμή του, προσφέροντας εξειδικευμένες, υψηλής ποιότητας και προσβάσιμες υπηρεσίες υγείας. Είναι ένα πρώτο βήμα ανοιχτό προς συζήτηση. Επίσης, οι εφημερίες πρέπει να ενσωματωθούν στον μισθό των γιατρών του ΕΣΥ και να δοθεί το επίδομα που έλαβαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας σε όλους τους υγειονομικούς. Οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στην τετραετία πρέπει να φθάσουν τις 8.000, ήτοι 2.000 ετησίως. 


Τέλος, ας αφήσουν οι «γαλάζιοι» ριψάσπιδες τα σχέδια και τα προσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τα «φωτογραφικά» Προεδρικά Διατάγματα και ας σκεφτούν την πρόταση για τη δημιουργία Δικτύου Αγροτικών Ιατρείων και συστήματος εφημερίας ανά νομό. Πώς; Με την πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων αγροτικών γιατρών ενταγμένων στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και με τη σταδιακή κατάργηση του θεσμού του Αγροτικού Ανειδίκευτου Γιατρού. 

Λύση υπάρχει... Τη θέλουν; 

Το άρθρο σε μορφή pdf όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα εδώ