ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014

Ψευδεπίγραφο δίλημμα

του Λεωνίδα Γρηγοράκου*
Εφημερίδα “Τα Νέα” Πέμπτη 12/06/2014

Το ανυπόστατο δίλημμα ΠΑΣΟΚ-Ελιά βιάστηκαν ορισμένοι να θέσουν, θέλοντας να υπερασπιστούν την κομματική ορθοδοξία. Προσφεύγοντας σ’ αυτό το δίλημμα προσπαθούν να μας κρατήσουν μακριά από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Παραγνωρίζουν, ωστόσο, το γεγονός ότι το άλλοτε ισχυρό και πολυδύναμο κόμμα μας είναι σήμερα ακρωτηριασμένο, εξαιτίας των πολιτικών που ακολούθησε στην τελευταία κυβερνητική του θητεία, εμπνευστές των οποίων ήταν πολλοί απ’ αυτούς.

Εμφανίζονται, λοιπόν, σήμερα οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της καταβαράθρωσης του ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζονται τον σοσιαλιστικό του χαρακτήρα. Προφανώς, δεν τους απασχολεί η συρρίκνωσή του. Ζώντας στον μικρόκοσμό τους δίνουν μάχες οπισθοφυλακής γι’ αυτά που έχασαν. Σκιαμαχώντας με το παρελθόν, αρέσκονται σε ανώφελες διακηρύξεις. Αδυνατούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι η ανάκαμψή του είναι συνυφασμένη με το δυναμικό παρόν στις πολιτικές εξελίξεις.

Ξαφνικά θυμήθηκαν το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας ψευδεπίγραφα διλήμματα. Βάλλουν κατά της Ελιάς, γιατί θέλουν να οικειοποιηθούν το κόμμα - λίγο τους νοιάζει αν είναι μικρό, μίζερο και αποστεωμένο. Το βλέπουν σαν κληροδότημα και συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες, παραβλέποντας ότι πρωτίστως ανήκει στους πολίτες που διαχρονικά στρατεύτηκαν μαζί του.

Η αντίδρασή τους είναι αποκαλυπτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι γι’ αυτούς ένα κατεστημένο, το οποίο δεν πρέπει να αλλάξει, δεν πρέπει να διευρύνει τα όρια της πολιτικής του επιρροής, ούτε να συναντηθεί και με άλλες δυνάμεις που επιδιώκουν την ανασύνθεση μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Στην πραγματικότητα θέλουν το κόμμα μας να παραμείνει ένας μαρμαρωμένος μηχανισμός. Δεν προσβλέπουν ούτε στην ανασύστασή του ούτε στην ανανέωση των δυνάμεών του.

Ξεχνούν, φαίνεται, πως για όλα τα μεγάλα ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα έρχεται η στιγμή που καθίσταται αναγκαία η ουσιαστική ανατοποθέτησή τους, που είναι επιβεβλημένη η υπέρβαση των ιδεοληψιών του παρελθόντος, της μονομέρειας και της απολυτότητας.

Η πρόσφατη εκλογική επιτυχία του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Μ. Ρέντζι, έδειξε ότι οι πολιτικοί φορείς που προχωρούν σε βαθιές τομές με το παρελθόν τους, επικαιροποιούν τον λόγο τους, αναπλάθουν τις σχέσεις τους με το εκλογικό σώμα, ανακτούν το χαμένο έδαφος και αναδεικνύονται ξανά πρωταγωνιστές.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μετατραπεί σε μουσειακό είδος, για να εξυπηρετήσει τις ανομολόγητες επιδιώξεις διάφορων αξιωματούχων του. Ούτε όμως καταλύεται, όπως εσκεμμένα υποστηρίζουν εκείνοι που θέλουν να το κρατήσουν αιχμάλωτο στο παρελθόν. Συμμετέχει στην Ελιά και τη στηρίζει, χωρίς να χάνει την ιδεολογική αυθυπαρξία του και πολιτική του ταυτότητα.

Το εγχείρημα της Ελιάς ενέχει τις προϋποθέσεις ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς. Αν υπερβούμε τα σύνδρομα της φοβικότητας, της αυθεντίας, του ηγεμονισμού, της κομματοκρατίας και της αλαζονείας, μπορούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον όλων εκείνων των πολιτών που έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα.

Η θεμελίωση μιας νέας, σύγχρονης και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα και όχι για τους κομματικούς παράγοντες, παλιούς και νέους. Άλλωστε, το διακύβευμα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελλάδας και όχι η διατήρηση των προνομίων της υπάρχουσας πολιτικής ή κομματικής τάξης.

Το άρθρο σε μορφή PDF όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα εδώ


Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας, βουλευτού Λακωνίας ΠΑΣΟΚ