ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Αμείλικτη αλήθεια

Γρηγοράκος Λεωνίδας
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ"  στις 03/09/2014

Η επέτειος των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για πολιτικές θριαμβολογίες, ούτε για οικειοποίηση της ιστορίας και της προσφοράς του.Τα θλιβερά γεγονότα στο Ζάππειο δείχνουν ότι ορισμένοι εκλαμβάνουν εαυτούς ως κληρονόμους. Δέσμιοι παλιών αντιλήψεων, αρνούνται να συμφιλιωθούν με τη ζώσα πραγματικότητα. Θέλοντας να εξυπηρετήσουν ανομολόγητες επιδιώξεις και προσωπικές στρατηγικές, αντιμετωπίζουν το ΠΑΣΟΚ ως υποχείριό τους. Αντί να αντιληφθούν τα ιστορικά τους λάθη για τη συρρίκνωσή του, επιδίδονται σε σκιαμαχίες. Παραβιάζουν ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να διέπουν τα δημοκρατικά κόμματα. Η καλλιέργεια εσωτερικού διχασμού έχει φυσικό και ηθικό αυτουργό.
Ωστόσο, οι πολίτες που στήριξαν διαχρονικά τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη θα απομονώσουν όσους συνέβαλαν στη συρρίκνωσή της. Ο χώρος που αυτή εξέφρασε είναι κοινωνικά υπαρκτός και αριθμητικά μετρήσιμος. Βρίσκεται πάνω από εκείνους που τα πολιτικά τους ρολόγια παραμένουν στο παρελθόν. Η κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι απότοκος των πολιτικών που ακολούθησε κατά την τελευταία μονοκομματική διακυβέρνησή του. Μολονότι η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού από τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης του Καραμανλή, στη συνείδηση της κοινής γνώμης καταγράφηκε το κόμμα μας ως βασικός υπεύθυνος. Και αυτό γιατί ευρισκόμενο στο πηδάλιο της εξουσίας τη δύσκολη αυτή περίοδο δεν έδρασε εγκαίρως, διαπραγματευόμενο ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από τη κρίση. Ως εκ τούτου οι Ηρακλειδείς του Παπανδρεϊσμού οφείλουν να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν είναι λωτοφάγοι.
Το ΠΑΣΟΚ, έχοντας επίγνωση των σημερινών κρίσιμων στιγμών, υπηρετεί με συνέπεια το εθνικό συμφέρον. Η συνεργασία του με τη ΝΔ δεν συνιστά στρατηγική επιλογή, ούτε κατάλυση της αυτονομίας του. Οι διαφορές μας με τη Δεξιά παραμένουν θεμελιώδεις. Διατηρώντας την ιδεολογική και πολιτική μας αυθυπαρξία, εργαζόμαστε ακατάπαυστα για την ανάταξη της χώρας και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ως εκφραστές μιας σύγχρονης και μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς, επιδιώκουμε τον προοδευτικό προσανατολισμό της διακυβέρνησης του τόπου. Δεν έχουμε εκ προοιμίου κυβερνητικούς εταίρους.
Οι συνεργασίες μας καθορίζονται από τις προγραμματικές συγκλίσεις που μπορούν να επιτευχθούν. Αλλωστε οι πολίτες με την ψήφο τους έβαλαν τέλος στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Συνεπώς, είναι τουλάχιστον παράδοξο να μας εγκαλούν για τη συνεργασία μας με τη ΝΔ εκείνοι που με τις πολιτικές τους δεν εξέθεσαν μόνο το κόμμα μας αλλά και τη χώρα.

* Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι αναπληρωτής υπουργός Υγείας, βουλευτής Λακωνίας του ΠαΣοΚ