ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Υπουργού Αναπληρωτή Υγείας κ.Λ.Γρηγοράκου στο Κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.07.09.2014


-Ο Γ. Παπανδρέου ανήκει στο ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ευ. Βενιζέλο; 
Συγγνώμη γιατί με ρωτάτε; Όπως γνωρίζετε, ο Γ. Παπανδρέου είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.  Συνεπώς, όχι μόνο προσμετράται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μας, αλλά συντάσσεται και με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την Κυβέρνηση Συνεργασίας. Αν μετέβαλε τη στάση του και τις απόψεις του δεν το γνωρίζω.  Πάντως, θα ήθελα ως πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να έχει πιο ενεργητική και ουσιαστική συμμετοχή στο Κοινοβούλιο και στο Κόμμα.  Και το κυριότερο, αναμένω να μας διευκρινίσει αν η συμμετοχή του σε προεκλογική εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ, αλλά και η πρόσφατη απουσία του από τον εορτασμό των 40 χρόνων της ίδρυσης, συνάδουν με την κομματική του ταυτότητα και με την ιστορία του ονόματος που φέρει.
Ως προς τον Ευαγγ. Βενιζέλο, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  με καθολική ψηφοφορία. Μάλιστα σήμερα τυγχάνει της υποστήριξης των ευρύτερων κομματικών και κοινοβουλευτικών μας δυνάμεων.


-Θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές αν το επιθυμεί; 
Με ρωτάτε γιατί ο Γ. Παπανδρέου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επέτρεψε να είναι υποψήφιος ο προκάτοχός του; Η πρακτική αυτή σήμερα συνιστά παρελθόν.  Το κόμμα μας υπό την ηγεσία του Ευαγγ. Βενιζέλου αποκατέστησε πλήρως τους κανόνες της εσωκομματικής δημοκρατίας.  Δεν ενοχοποιεί τις διαφορετικές φωνές, ούτε διαγράφει εκείνους που διατυπώνουν ενστάσεις ως προς την πολιτική που ακολουθούμε.  Κατά συνέπεια το ερώτημα αφορά πρωτίστως τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος οφείλει να δώσει σαφή απάντηση όχι μόνο αν θέλει να είναι υποψήφιος αλλά και για το εάν οι πολιτικές του κόμματος τον εκφράζουν. Όπως το  ΠΑΣΟΚ, ως αυθύπαρκτο κόμμα, δεν νοείται να πατά σε δύο βάρκες έτσι οφείλουν να πράττουν και όλα του τα στελέχη.-Η εικόνα εσωκομματικού εμφυλίου δεν θα έχει εκλογικές επιπτώσεις για το ΠΑΣΟΚ; 
Τα εσωκομματικά ζητήματα αφορούν μόνο τον κομματικό μικρόκοσμό μας.  Οι πολίτες που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης δεν νοιάζονται για τα εσωκομματικά παιχνίδια και τις έριδες.  Οι εκλογικές επιδόσεις μας θα κριθούν από την ικανότητά μας να πείσουμε ότι είμαστε χρήσιμοι, αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί.
-Ηταν αυθόρμητοι αγανακτισμένοι ψηφοφόροι οι υβριστές του Ευ. Βενιζέλου;


Δεν ξέρω αν οι άθλιες αντιδράσεις ήταν μεθοδευμένες, αν υπαγορεύτηκαν από συγκεκριμένο πολιτικό κέντρο.  Το βέβαιο είναι πως τα θλιβερά γεγονότα του Ζαππείου αποπνέουν παρελθόν. Παράλληλα, η ανοχή τους ήταν παράδοξη, προκλητική και εκθέτει εκείνους που δεν τόλμησαν να αποκηρύξουν τους φωνασκούντες. Ο πολιτικός κανιβαλισμός πάντως ευδοκιμεί στους ανθόκηπους της μικροπολιτικής.


-"Γιώργο, γερά να πέσει η δεξιά" ήταν το σύνθημα; Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ φταίει για την εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ; 


Το σύνθημα απευθύνεται σε λωτοφάγους.  Οι εμπνευστές του πρέπει να τελούσαν υπό πολιτική και διανοητική σύγχυση. Τη συνεργασία με τη ΝΔ δρομολόγησε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, καλώντας τους κ.κ. Σαμαρά και Καρατζαφέρη να συγκυβερνήσουν με το ΠΑΣΟΚ,  με πρωθυπουργό τρίτο πρόσωπο.


-Βλέπετε φως για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης; Αφού δεν εμφανίζεται κανείς εκτός ΠΑΣΟΚ πρόθυμος να συμμετάσχει... 


Ο χώρος  της δημοκρατικής παράταξης είναι κοινωνικά υπαρκτός και πολιτικά μετρήσιμος. Ωστόσο, οι υπάρχουσες κομματικές δυνάμεις  (ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ), καθώς και οι διάφορες πολιτικές κινήσεις υπολείπονται της εμβέλειας και της δυναμικής του.  Εμείς επιδιώκουμε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συμπαράταξης και συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων.  Πιστεύουμε πως υπάρχουν οι δυνατότητες  να εκφράσουμε πολιτικά τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς  και πρωτίστως να συναντηθούμε με εκείνους τους πολίτες που σήμερα παραμένουν ανένταχτοι. Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς ηγεμονισμούς και αυταρέσκειες, φιλοδοξεί να έχει τη δική του συνδρομή και συμβολή στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης.  Κατά τη γνώμη μου οι όποιες αναστολές θα ξεπεραστούν γιατί η προσδοκία να δημιουργήσουμε έναν ουσιαστικό τρίτο πόλο ανάμεσα στον νέο δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, είναι κοινή.


-Θα εκλέξει ΠτΔ η παρούσα Βουλή; 


Θεωρώ πως υπάρχουν οι πολιτικές και οι αριθμητικές προϋποθέσεις για την εκλογή νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή.  Η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας καθιστά απαραίτητη τη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.  Οι πρόωρες εκλογές θα σημάνουν παλινδρόμηση για τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει το λάθος που διέπραξε το ΠΑΣΟΚ το 2009. Άλλωστε το λάθος αυτό το πλήρωσε ακριβά.


-Είναι κατάλληλη μια υποψηφιότητα Κουβέλη; 


Η πρόωρη ονοματολογία δεν είναι καθόλου χρήσιμη.  Υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες,  τόσο  από τον χώρο της πολιτικής όσο και από τον ευρύτερο χώρο της διανόησης, που θα μπορούσαν να εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα στη δύσκολη περίοδο που διανύει. Τον κ. Κουβέλη τον εκτιμώ για το ήθος και την προσφορά του στον τόπο και στην Αριστερά. Επίσης η συνδρομή του στην τρικομματική κυβέρνηση ήταν σημαντική. Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από πρόσωπα σε αυτή τη συγκυρία, περισσότερο δυσκολεύει παρά βοηθάει την επιλογή, η οποία πρέπει να γίνει τον κατάλληλο χρόνο.


-Μήπως η κυβέρνηση πάει σε προεκλογικού χαρακτήρα σύγκρουση με την Τρόικα; 


Η Κυβέρνηση Συνεργασίας έχει δείξει την απαιτούμενη υπευθυνότητα και σοβαρότητα ως προς τα ζητήματα που συνδέονται με την Τρόικα.  Οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις είναι δεδομένες. Αναγκαίες, όμως, είναι και οι συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επικαιροποιηθούν και αλλά που χρήζουν προσεκτικής μελέτης, πάντα λαμβανομένων  υπ΄ όψιν των δυνατοτήτων και των ορίων της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε πολιτικές σκιαμαχίες για να εξυπηρετήσουμε προεκλογικές σκοπιμότητες.


-Ποιοι είναι αυτοί που δηλώνουν ΠΑΣΟΚ αλλά δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ πίσω από το παραβάν; 


Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, μιλώντας για την ανάγκη συσπείρωσης του κόμματος έθεσε έναν και μοναδικό όρο: Είμαστε όλοι μαζί με τον όρο στο παραβάν του εκλογικού κέντρου να ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχει πιο αυτονόητη και καθαρή θέση, αν επιθυμούμε να έχουμε έντιμη σχέση.  Θέλω να ελπίζω ότι  δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν στο  μέλλον στελέχη μας που θα ψηφίσουν άλλη κομματική δύναμη.