ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

23.09.2014 Απάντηση του Αν.Υπουργού Υγείας, Λ.Γρηγοράκου, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλειου Κυριακάκη
Εισερχόμεθα στη συζήτηση των 
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 83/18-9-2014 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Φθιώτιδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Κυριακάκη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών-κατόχων βιβλιαρίου πρόνοιας.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καταθέσαμε την επίκαιρη ερώτηση για την ελλιπή φαρμακευτική κάλυψη των κατόχων βιβλιαρίου πρόνοιας, για να συζητήσουμε το σοβαρότατο πρόβλημα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που καταθέτουν βιβλιάριο απορίας -«πρόνοιας», όπως λέγεται- που η πολιτεία ορίζει ως το πιο άπορο κομμάτι της κοινωνίας και θεωρεί –σωστά- υποχρέωσή της να του παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ωστόσο, όμως, η πραγματικότητα είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι τραγικός ο περιορισμός των συμπολιτών μας που κατέχουν βιβλιάριο πρόνοιας στην πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν τα εξής μείζονα προβλήματα: Πρώτον, σχετικά με την απόκτηση του βιβλιαρίου πρόνοιας. Η πρόσβαση στη νοσοκομειακή και φαρμακευτική φροντίδα δεν είναι δεδομένη, αλλά περιέχει αρκετούς περιορισμούς. Είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα, γιατί απαιτείται μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και γραφειοκρατική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί αυτοί προκύπτουν μέσα από τις προϋποθέσεις, όρους και κριτήρια πρόσβασης, όπως αυτές καθορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση της 16-11-2006, η οποία βάζει εισοδηματικό κριτήριο ως βασικό περιοριστικό παράγοντα τα 6.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, προσαυξημένο κατά 20% για τη σύζυγο και κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί. Βάσει αυτού και μόνο, αποκλείονται χιλιάδες συμπολίτες μας ασθενείς από το να βγάλουν βιβλιάριο πρόνοιας.
Συγκεκριμένα, ο ασθενής με τα αρχικά Μ.Ε –τα στοιχεία του οποίου υπάρχουν στη διάθεσή σας- έχοντας ένα αυτοκίνητο έντεκα ετών που κοστολογήθηκε στις 4.000 ευρώ, είναι παντρεμένος με ανήλικο παιδί με τεκμήριο διαβίωσης 3.500 ευρώ, ξεπερνάει τις 6.000 ευρώ και δεν μπορεί να βγάλει βιβλιάριο πρόνοιας, όντας άνεργος.
Δεύτερο πρόβλημα είναι ότι αποκλείονται από τη δωρεάν και απρόσκοπτη φαρμακευτική περίθαλψη οι συμπολίτες μας, διότι έχουν περιορισμό να πάρουν τα φάρμακά τους μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και όχι από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή ενδεχομένως ιδιωτικά φαρμακεία, όπως οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι.
Τρίτον, σε συνδυασμό με τη δογματική πολιτική εμμονή σας στην υποχρηματοδότηση του συστήματος, έχουμε φτάσει σε απίστευτες καταστάσεις, όπως καταγγέλλουν και τα κοινωνικά ιατρεία Βύρωνα και Ελληνικού, ότι δηλαδή τα περισσότερα νοσοκομεία μέσα στην Αττική, με την ένδειξη «στερούμεθα» στα βιβλιάρια των ασθενών, ταλαιπωρούν τους ασθενείς γιατί τα φαρμακεία των νοσοκομείων δεν έχουν τα κονδύλια να αγοράσουν στοιχειώδη φάρμακα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να γυρνούν πολλές φορές ακόμη και πέντε ή και δέκα νοσοκομεία για να βρουν τα φάρμακά τους.
Φαίνεται ότι αυτή η λέξη «στερούμεθα» αφορά το Υπουργείο Υγείας, διότι στερείται της βούλησης να δώσει την οικονομική ενίσχυση που χρειάζεται στον κωδικό 2323 του Υπουργείου Υγείας. Δεν έχει δώσει τίποτα παραπάνω από τα 2.000.000 ευρώ που προβλεπόταν για το 2014 για να λυθεί το πρόβλημα.
Σας ρωτάμε λοιπόν τα εξής: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ως Υπουργείο πρώτον για να αυξηθεί αυτή η αντίστοιχη πίστωση; Δεύτερον, ποιες θεσμικές ενέργειες θα κάνετε για να μπορούν όλοι οι ανασφάλιστοι να έχουν δικαίωμα στο βιβλιάριο πρόνοιας χωρίς εισοδηματικούς περιορισμούς, μια και είναι ανασφάλιστοι και επομένως αδυνατούν να πληρώσουν και τη στοιχειώδη συμμετοχή στα φάρμακα;
Τους έχετε αναγκάσει -με το νόμο που κάνατε και έλεγε ότι δήθεν θα εξυπηρετηθούν ως ανασφάλιστοι- να εξισωθούν με ασφαλισμένους και να πληρώνουν ακόμη και για γενόσημα φάρμακα συμμετοχή πολλαπλάσια από αυτή που ήταν μέχρι πρόπερσι.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, πραγματικά η ερώτησή σας είναι ενδιαφέρουσα, γιατί ακουμπάει ένα θέμα που απασχολεί και εμάς. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει πολύ τους Έλληνες και ιδιαίτερα αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν το ανάλογο εισόδημα.
Όμως, να ξέρετε ότι έχει δοθεί μία πολύ μεγάλη μάχη από τα κόμματα της Συγκυβέρνησης και καταφέραμε πρόσφατα –και το ξέρετε πολύ καλά- να αλλάξουμε την απόφαση του 2006. Θα σας την υπενθυμίσω γιατί δεν ήσασταν εδώ στο Κοινοβούλιο, αφού είστε πολύ νέος Βουλευτής.
Λέει λοιπόν: «Ο καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών ορίζει ότι, στους δικαιούχους βιβλιαρίου δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης, παρέχεται εξέταση, δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στα ιδρύματα που αναφέρονται στην απόφαση και διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων».
Έρχεται τώρα η απόφαση του 2014, η οποία βέβαια έχει κάποιο κενό. Το παραδεχόμαστε αυτό. Το παραδέχομαι και εγώ προσωπικά ότι θα πρέπει να το συμπληρώσουμε. Είναι τουλάχιστον μία υπουργική απόφαση και ένας νόμος που έχει μεγάλη ευαισθησία. Δεν μπόρεσε να καλύψει μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, αλλά θα το κάνουμε και αυτό. Προσωπικά το έχω ζήσει και εγώ στην περιοχή μου, τη Λακωνία.
Αυτή η απόφαση λέει: «Οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, που στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, όπως και οι ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογενείας τους δικαιούνται δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα».
Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα κενό, ότι δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ παρέχει κάλυψη μέσω των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε το κενό στους ανασφάλιστους που δεν έχουν το βιβλιάριο πρόνοιας. Οφείλουμε να διορθώσουμε αυτό το κενό και θα το κάνουμε.
Πάντως, ως προς το δεύτερο που λέτε στην ερώτησή σας, για τον κωδικό 2323, για την επιχορήγηση των φορέων δηλαδή, να ξέρετε –και το ξέρετε- ότι όσον αφορά τους αδύνατους και όσους πολίτες εμπίπτουν στις διατάξεις του 2010, ο προϋπολογισμός του 2014 μιλούσε για 2.000.000 ευρώ. Θα σας πω τα ακριβή στοιχεία.
Επίσης, έχει εγκριθεί επιχορήγηση 450.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών περίθαλψης οικονομικά αδυνάτων ανασφάλιστων ατόμων για ψυχιατρικά νοσοκομεία και ψυχιατρικούς τομείς άλλων νοσοκομείων. Και τέλος, έχει εγκριθεί πρόσφατα το υπολειπόμενο διαθέσιμο ποσό, δηλαδή 1.350.000 ευρώ, το οποίο θα δώσουμε άμεσα στα νοσοκομεία μέσα από τον ΕΟΠΥΥ.
Πιστεύω ότι δεν έχουμε καλύψει στο 100% τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών που επηρεάστηκαν από την  κρίση, αλλά τουλάχιστον έχει γίνει μία σοβαρή, μια αληθινή προσπάθεια, με πολύ ευαισθησία, για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλους τους συμπολίτες μας, και τους ανασφάλιστους και αυτούς που στερούνται βιβλιαρίου πρόνοιας.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι καταρχήν που αναγνωρίζετε –είναι σπάνια, νομίζω, εδώ μέσα αυτή η κουβέντα- ότι υπάρχουν κενά σε τόσο ευαίσθητα θέματα, όσον αφορά τη φαρμακευτική κάλυψη των Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα των ανασφάλιστων, αλλά κι αυτών –γιατί αυτό αφορά βασικά ο κορμός της ερώτησής μας- των ανασφάλιστων που δικαιούνται να βγάλουν βιβλιάριο πρόνοιας.
Προφανώς, αναγνωρίζετε ότι τα πολύ περιορισμένα κριτήρια αποκλείουν χιλιάδες ανθρώπους από το να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους στο δημόσιο νοσοκομείο. Περιμένουμε, με βάση αυτά που είπατε, κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να δίνεται το δικαίωμα και σε άλλους να βγάζουν βιβλιάριο πρόνοιας από αυτούς που το έχουν ήδη.
Αυτή τη στιγμή, εξυπηρετούνται κατά κύριο λόγο, κύριε Υπουργέ, από τα κοινωνικά ιατρεία, τα οποία αν δεν υπήρχαν, προφανώς οι άνθρωποι αυτοί θα πέθαιναν κατά εκατοντάδες ή χιλιάδες. Διότι τα κοινωνικά ιατρεία κάνουν αυτό που όφειλε να κάνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Κι έχουν φθάσει ακόμη και διοικητές νοσοκομείων να παροτρύνουν τα φαρμακεία τους να βάζουν «στερούμεθα», γιατί δεν θέλουν να ζητήσουν παραπάνω κονδύλια, καθώς ξέρουν ότι το Υπουργείο Υγείας δεν θα τους δώσει -ναι, κύριε Υπουργέ, έτσι είναι- για να πάνε οι άνθρωποι στα κοινωνικά ιατρεία, όπου ξέρουν ότι θα βρουν τουλάχιστον τα φάρμακά τους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πολιτεία και η Κυβέρνησή σας δεν έχει τεράστια ευθύνη και δεν πρέπει να κάνετε βήματα, αν θέλετε βέβαια γιατί κατά τη γνώμη μας δεν θέλετε. Τα λεφτά που ξοδεύετε είναι για τις τράπεζες και τους δανειστές, αλλά όχι για να έχουν τα φάρμακά τους οι ασθενείς.
Επίσης, λέτε για τα 2 εκατομμύρια ευρώ, για τον κωδικό 2323, ο οποίος, πρέπει να πούμε, αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων με βιβλιάριο πρόνοιας. Αυτόν λοιπόν δεν τον έχετε αυξήσει καθόλου το 2014, παρότι σε αυτό τον κωδικό προσθέσατε, με την απόφαση του Ιουνίου για την κάλυψη των –εντός εισαγωγικών- «ανασφάλιστων», τα κονδύλια για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων χωρίς βιβλιάριο πρόνοιας. Ενώ δηλαδή έχετε αυξήσει τον αριθμό των εξυπηρετούμενων από αυτό το κονδύλι, δεν έχετε καν αυξήσει το κονδύλι. Πώς λοιπόν περιμένετε –και άλλωστε τρεις μήνες μένουν μέχρι το τέλος του έτους- ότι θα εξυπηρετηθούν αυτοί οι πολίτες;
Θα καταθέσω στα Πρακτικά, αν μου επιτρέπετε, τα πολύ συγκεκριμένα περιστατικά, από τα εκατοντάδες που υπάρχουν, ιδίως στην Αττική –και στην υπόλοιπη Ελλάδα λιγότερο- ανθρώπων που δεν μπόρεσαν, γυρνώντας, όπως σας είπα, πέντε και δέκα νοσοκομεία μέσα στην Αττική, να βρουν το φάρμακό τους και πήγαν στα κοινωνικά ιατρεία.
Επίσης, αναφερθήκατε στη ρύθμιση που κάνατε για τους οφειλέτες κυρίως του ΟΑΕΕ –δεν αναφερθήκατε στον ΟΑΕΕ, αλλά προφανώς αυτούς εννοήσατε- και μη έχοντας πριν κανένα δικαίωμα, δώσατε το δικαίωμα σε όσους έχουν εισόδημα λιγότερο από 12.000 ευρώ να μπορούν να έχουν τα φάρμακά τους.
Πιστεύετε, κύριε Υπουργέ, που είστε και γιατρός, ότι ακόμη και 30.000 ευρώ εισόδημα να έχει κάποιος άνθρωπος σήμερα στη χώρα μας και είχε την ατυχία να πάθει καρκίνο, θα του έφθαναν τα χρήματα και τα 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει; Με τίποτα, νομίζω.
Άρα λοιπόν αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια που βάζετε, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, νομίζω δεν επαρκούν.
Και κλείνω με το εξής: Ακόμη και ασφαλισμένοι ασθενείς που σήμερα έχουν το βιβλιάριό τους και παίρνουν τη συνταγή τους και πάνε στο φαρμακείο αντιμετωπίζουν την ανάγκη να δώσουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της συνταγής. Διότι με τη διαφορά, όπως ξέρετε, μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής, καθώς είναι υποχρεωμένοι να πάρουν το φάρμακο που έγραψε ο γιατρός, το οποίο μπορεί να είναι ακριβότερο από το φθηνότερο γενόσημο που ορίζει ο νόμος, αναγκαστικά θα δώσουν, λοιπόν πολλαπλάσια συμμετοχή από αυτή που έδιναν πριν τρία-τέσσερα χρόνια και μάλιστα, πολύ αυξημένη συμμετοχή ακόμη και σε φάρμακα που είναι από τη νόσο τους μηδενικής συμμετοχής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Αυτά λοιπόν τα παράδοξα νομίζω ότι πρέπει να δείτε.
Επίσης, θα καταθέσω στα Πρακτικά για τον κωδικό 2323 ότι δεν έχει γίνει καμμία προσαύξηση, καθώς και, όπως σας ανάφερα, τις συγκεκριμένες συνταγές που έχουν φθάσει και στα κοινωνικά ιατρεία, που δείχνουν αυτό που προείπα, πώς δηλαδή αναγκάζεται ο ασφαλισμένος πολίτης να πληρώσει περισσότερο τα φάρμακά του.  
Νομίζω ότι ο λαός πλέον προσδοκά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δοθεί δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη στις ευπαθείς ομάδες και δεν περιμένει τίποτα παραπάνω από την Κυβέρνησή σας.
Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κυριακάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Κύριε Υπουργέ,  έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
 Κύριε συνάδελφε, σας παρακολούθησα με πολλή προσοχή. Θέλω να σας πω ότι αυτά που είπατε είναι αλήθεια, αλλά είναι περιπτώσεις, «case report». Αυτό το λέω γιατί κανείς διοικητής νοσοκομείου δεν έχει λάβει τέτοια εντολή. Ίσα-ίσα, έχουμε πει στους διοικητές των νοσοκομείων να είναι πάρα πολύ ελαστικοί και, αν είναι δυνατόν, μάλιστα, να δίνουν τα φάρμακα στην καλύτερή τους μορφή, εφ’ όσον υπάρχουν στα νοσοκομεία.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: «Εφ’ όσον»!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, δεν θα μπω στη διαδικασία να σας πω για τα γενόσημα που στην Ελλάδα είναι σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που θα το συζητήσουμε άλλη φορά, καθώς ξέρουμε τίνος παιχνίδι είναι. Είμαστε στο 17%, όταν προηγμένες χώρες είναι στο 70%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 50%. Είμαστε πάρα πολύ χαμηλά. Ελπίζουμε φέτος να πάμε στο 26%. Γι’ αυτό γίνεται και μία πολύ μεγάλη μάχη μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, της Κυβέρνησης και των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ξέρετε αυτό.
Όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι άκουσα με πολλή προσοχή την ερώτησή σας. Να ξέρετε ότι πολύ σύντομα θα παρέμβουμε σ’ αυτό το κενό που υπάρχει, για να το καλύψουμε κι αυτό, διότι πιστεύουμε ότι αφ’ ενός μεν η υγεία δεν έχει χρώμα και αφ’ ετέρου οι Έλληνες πολίτες, για να αισθάνονται ασφαλείς σ’ αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση που περνά η Ελλάδα, θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν το φάρμακό τους. Δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία παροχή και παροχολογία.
Όμως, δεν είναι δυνατόν να φθάσουμε από το ένα σημείο στο απέναντι σημείο, δηλαδή στο «λεφτά υπάρχουν και μπορούμε να δίνουμε ό,τι θέλουμε» ή στο να μπορούμε να τάζουμε στους πολίτες ό,τι θέλουμε για να μας ακούν ευχάριστα.
Σ’ αυτό το θέμα, κύριε συνάδελφε, θα διαφωνήσουμε. Θα διαφωνήσουμε στην πολιτική της δεκαετίας του 1980, της εποχής του «πάρ’ τα όλα» και της σβούρας που έλεγε «πάρ’ τα όλα». Νομίζω ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα κράτος οργανωμένο, ένα κράτος που να υπακούει στη νομιμότητα, τους θεσμούς και το Σύνταγμα. Εμείς θα προστατεύσουμε όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά θα υπάρχει κάτι που θα είναι νόμιμο και ηθικό.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, να τάζουμε και να λέμε λόγια παχιά σε όλον τον κόσμο. Είναι γεγονός ότι το εισόδημα των 6.000 ευρώ και όλα αυτά που έχουν γίνει τώρα τελευταία, είναι πρόβλημα. Θα το διορθώσουμε κι αυτό. Θα γίνει το καλύτερο. Ειλικρινά, σας λέω με όλη την ειλικρίνεια που διαθέτω –αν πιστεύετε ότι διαθέτω ειλικρίνεια- ότι και αυτό το θέμα θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ,  την ίδια στιγμή επιχειρείτε αυτές τις μέρες την τιμολόγηση των γενοσήμων κατά παράβαση του νόμου.