ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

23.09.2014 Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας, Λ. Γρηγοράκου, στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νικόλαου Μωραΐτη

Εισερχόμεθα στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ.
Θα συζητήσουμε τώρα τη με αριθμό 86/18-9-2014 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου.
Στην ερώτηση του κυρίου συναδέλφου θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η υγεία δεν έχει χρώμα. Η ταξική πολιτική σας, όμως, οδηγεί στο να είναι η υγεία εμπόρευμα και, δυστυχώς, να είναι απλησίαστο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες.
Κύριε Υπουργέ, σας μεταφέρουμε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, η οποία έχει οδυνηρές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Αυτές τις συνέπειες τις βιώνουν καθημερινά και οι εργαζόμενοι –ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό- αλλά πάνω απ’ όλα οι ασθενείς που βλέπουν να κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή από την εγκληματική πολιτική σας.
Κύριε Υπουργέ, το Νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις βασικές ανάγκες περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα, δεν είναι μόνο το Νοσοκομείο του Αγρινίου, αλλά είναι και το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, το οποίο επισκεφθήκατε πριν από λίγες μέρες και υποσχεθήκατε λύσεις. Όμως κι αυτό πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Βέβαια, στην ερώτησή μας αναφέρουμε κάποια ζητήματα ενδεικτικά, πραγματικά αυτής της οδυνηρής κατάστασης που επικρατεί στο Νοσοκομείου του Αγρινίου. Το λέμε αυτό γιατί για παράδειγμα η μονάδα τεχνητού νεφρού, παρ’ ότι αυτή τη στιγμή δέχεται τεράστιο αριθμό ασθενών νεφροπαθών και είναι η πρώτη μονάδα στη χώρα, μετά την υπολειτουργία της μονάδας αιμοκάθαρσης του Μεσολογγίου, έχει μόνο ένα νεφρολόγο, ο οποίος σε επίσκεψη κλιμακίου της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας βγήκε στους διαδρόμους –σας μεταφέρω το διάλογο- και φώναζε «Θα παραιτηθώ. Δεν αντέχω. Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα, μπορεί να συμβούν κάποια ατυχήματα και να έχω ακέραια την ευθύνη».
Η καρδιολογική κλινική, κύριε Υπουργέ –το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- οδηγείται σε κλείσιμο. Το ένα τρίτο των γιατρών ήδη έχει πάρει σύνταξη ή έχει παραιτηθεί. Η μη λειτουργία της καρδιολογικής μονάδας έχει επιπτώσεις και στη ΜΕΘ, γιατί όπως ξέρετε, αφού είστε γιατρός, η μία βοηθά την άλλη.
Μπροστά σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση και στην κατεύθυνση που δίνει η Συγκυβέρνηση ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου του Αγρινίου προσπαθεί με μπαλώματα, με πασαλείμματα, στην κυριολεξία, να λειτουργήσει το Νοσοκομείο. Τι κάνει; Μεταφέρει στο Αγρίνιο γιατρούς από το Νοσοκομείου του Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα να απαξιώνει τη λειτουργία του, αλλά το κυριότερο είναι ότι μεταφέρει γιατρούς ειδικοτήτων που υπάρχουν στα δέκα Κέντρα Υγείας του νομού, με αποτέλεσμα και το Νοσοκομείο να υπολειτουργεί, αλλά και τα Κέντρα Υγείας να μην μπορούν να προσφέρουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες και να έχουν μετατραπεί σε αγροτικά ιατρεία συνταγογράφησης.
Θα αναφέρω συγκεκριμένα περιστατικά. Στο Κέντρο Υγείας Βόνιτσας υπάρχει μία παιδίατρος για μία περιοχή, στο Δήμο Ακτίου, που έχει πάνω από είκοσι χιλιάδες πληθυσμό. Αυτή η γιατρός πηγαίνει στο Αγρίνιο δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, με αποτέλεσμα ήδη αυτή τη στιγμή να δηλώνει παραίτηση, να μένει ακάλυπτο το Κέντρο Υγείας της Βόνιτσας και γενικότερα η περιοχή, αλλά και να μην μπορεί να ανταποκριθεί η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου του Αγρινίου.
Θα χρειαζόμασταν ώρες, πραγματικά, για να απαριθμήσουμε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική σας και στον τομέα της υγείας.
Κύριε Υπουργέ, ζητάμε άμεσα να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείου του Αγρινίου και του Μεσολογγίου και στα Κέντρα Υγείας του νομού. Ζητάμε να δοθούν χρήματα, για να μπορέσουν πραγματικά να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες, αλλά να υπάρχουν και αναλώσιμα. Θα πω στη δευτερολογία μου γιατί συγκεκριμένα δεν υπάρχουν αναλώσιμα…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με κάτι τελευταίο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Μα, μιλάτε για πάνω από τέσσερα λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Δώστε μου ένα δευτερόλεπτο.
Πέρα από αυτό, κύριε Υπουργέ, το ότι υπάρχουν ελλείψεις δεν το λέμε εμείς, παρευρεθήκαμε στη γενική συνέλευση των εργαζομένων και εκεί είπαν ότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου έχει εξαντληθεί από τον Αύγουστο και αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει από την έλλειψη χρημάτων.
Ζητάμε σε όλα αυτά να απαντήσετε, γιατί πραγματικά η υγεία στην περιοχή είναι σε άμεσο κίνδυνο και έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής είτε να αναγκάζονται να πηγαίνουν στην ιδιωτική υγεία, που δεν έχουν βέβαια τις δυνατότητες, είτε να μετακινούνται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το νομό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο. Κύριε συνάδελφε –είστε παλιός κοινοβουλευτικός-, η ερώτησή σας έχει ήδη υποβληθεί. Έχετε δύο λεπτά απλά για να πείτε δύο πράγματα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Μίλησα παραπάνω, επειδή σήμερα θα γίνουν μόνο δύο ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Εντάξει. Εσείς μιλήσατε για πέντε λεπτά. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο και να του πω για το ένα σκέλος της τοποθέτησής του ότι επισκέφθηκα πρόσφατα το Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Είναι γεγονός ότι υπήρχαν δυσλειτουργίες. Πάντως, ό,τι ζήτησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου και ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου του Μεσολογγίου και τη τοπική κοινωνία, παρουσία των συναδέλφων Βουλευτών, ξέρετε ότι ικανοποιήθηκαν σε όλα.
Εγώ δεν λέω ότι η υγεία είναι στο καλύτερό της επίπεδο. Δεν είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος πετάει στα σύννεφα. Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει ότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες στην υγεία. Υπήρχαν, κύριε Μωραΐτη, και πριν την κρίση, αλλά με την κρίση επιδεινώθηκαν.
Αλίμονο αν η ζωή των Ελλήνων πολιτών ήταν πολύ καλή σε ένα πεδίο και δεν είχε επιδεινωθεί στα άλλα. Και η υγεία, λοιπόν, επιδεινώθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, γιατί, όπως ξέρετε, δεν κάναμε προσλήψεις, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουμε ένα πραγματικά γερασμένο σύστημα, ένα σύστημα το οποίο είχε έλλειψη στελεχών.
Όμως, από φέτος το καλοκαίρι και λόγω του ότι η οικονομία της χώρας έχει αλλάξει προς το καλύτερο, θέλω να σας διαβεβαιώσω –και πιστεύω ότι θα σας έχει διαβεβαιώσει και ο Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης, αν έχει απαντήσει σε κάποια ερώτησή σας στη Βουλή- ότι μέχρι το τέλος του 2014, αυτό το τρίμηνο που απομένει –σας λέω τα νούμερα τα οποία μπορείτε να ελέγξετε και να σας τα καταθέσω- θα προσληφθούν δύο χιλιάδες εννιακόσιοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία.
Και τι είναι αυτοί οι εργαζόμενοι; Είναι γιατροί οι οποίοι είχαν κριθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, αυτές τις μέρες πρέπει να έχω υπογράψει ίσα με πεντακόσιους διορισμούς γιατρών. Και προσέξτε, μιλάω για μόνιμους γιατρούς και όχι για τους εξακόσιους επικουρικούς γιατρούς.
Επίσης, έρχεται μια δεύτερη δόση τετρακοσίων ογδόντα πέντε γιατρών – και αυτοί μόνιμοι-, η πρόσληψη των οποίων θα υπογραφεί μέσα το 2014, και έρχονται και τριακόσιες δύο θέσεις επικουρικών γιατρών, για τους οποίους πήραμε χθες την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τέλος, θα προσληφθούν και χίλιοι επτακόσιοι υγειονομικοί το 2014.
Επιμένω και λέω ότι δεν είναι καλά τα πράγματα. Δεν ήταν καλά τα πράγματα και επιδεινώθηκαν. Το πρόβλημα της υγείας είναι κάτι που μας απασχολεί πολύ. Η κοινωνία περνάει δύσκολα. Όμως, φέτος στον Προϋπολογισμό του 2015 –στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε τώρα, κύριε Μωραΐτη- έχουμε τουλάχιστον εξασφαλίσει χίλιες πεντακόσιες θέσεις μονίμων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και δυόμισι χιλιάδες θέσεις υγειονομικών και νοσηλευτών. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Στη δευτερολογία μου θα σας απαντήσω ακριβώς για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Αγρινίου.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό. Το λόγο έχει για τρία λεπτά ο κ. Μωραΐτης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εμείς σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε την κατάσταση που υπήρχε προηγούμενα στο σύστημα υγείας. Όμως, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιγράψατε, αλλά πάρα πολύ χειρότερα. Και αν σας έχουν πληροφορήσει ότι αρχίζει να λειτουργεί το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, ή σας τα μετέφεραν λάθος ή συνειδητά εσείς παραποιείτε την αλήθεια. Και θα σας εξηγήσω το γιατί.
Ιδιαίτερα, όμως, για το Νοσοκομείο του Αγρινίου, μια και είπατε ότι θα απαντήσετε στη δευτερολογία σας, σας ρωτάμε τα εξής: Στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου του Αγρινίου υπάρχουν εμβόλια από τον περασμένο Δεκέμβρη για να εμβολιαστούν τα παιδιά των ανέργων και των ανασφάλιστων; Σας ζητάμε να απαντήσετε.
Γίνονται στην Οφθαλμολογική Κλινική επεμβάσεις καταρράκτη, αλλά και άλλες επεμβάσεις; Όχι, γιατί οι ίδιοι οι γιατροί λένε στους ασθενείς ότι δεν έχουν υλικά για να κάνουν τέτοιες επεμβάσεις. Το αποτέλεσμα είναι, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, οι ασθενείς να μεταφέρονται στα Γιάννενα ή στην Πάτρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος μεταφοράς τους, αλλά και για την ταλαιπωρία, τη δική τους και των συγγενών τους.
Αυτή η ταξική πολιτική σας, κύριε Υπουργέ, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στον Προϋπολογισμό του 2014. Και εδώ με στοιχεία συγκριτικά με το 2013 -όχι ότι το 2013 επαρκούσαν τα κονδύλια για την υγεία- στο Υπουργείο Υγείας έχουμε μια μείωση δαπανών που αγγίζει το 20%. Στον ΕΟΠΥΥ, για παράδειγμα, έχουμε μείωση 32%, ενώ για τη φαρμακευτική δαπάνη ξεπερνάει το 15%.
Εμείς, λοιπόν, ξέρουμε ότι αυτή είναι μια συνειδητή πολιτική. Δημιουργείτε τις μονάδες υγείας, μετατρέπετε τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και τους ασθενείς σε πελάτες. Και όταν λέγατε πριν λίγο καιρό ότι θα υπάρχει νοικοκύρεμα, αυτό ακριβώς εννοούσατε, το πετσόκομμα δηλαδή των δαπανών για την υγεία, με αποτέλεσμα αυτό που είπαμε νωρίτερα, να μεταφέρονται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών.
Νωρίτερα υπήρχε μια ερώτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την ακραία φτώχεια. Εκεί πραγματικά είναι που και εσείς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση θέλετε να οδηγήσετε την υγεία. Να παρέχεται, δηλαδή, μέσα από τη φιλανθρωπία και μέσα από τα διάφορα κοινωνικά ιατρεία. Ε, όχι. Εμείς σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλούμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καλούμε τα φτωχά λαϊκά στρώματα να παλέψουν για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Τώρα σε ό,τι αφορά, κύριε Υπουργέ, το Νοσοκομείο του Αγρινίου, τα πράγματα –σας το μεταφέρω με ειλικρίνεια- είναι δραματικά. Ένα καινούριο νοσοκομείο οδηγείται στο κλείσιμο. Άλλωστε δεν το λέμε εμείς. Πριν δύο ημέρες υπήρχε μια μεγάλη συγκέντρωση φορέων της περιοχής. Βέβαια δεν υπήρχε το αντικείμενο της διεκδίκησης, αυτό που εμείς βάζουμε. Δεν συμφωνούμε με τη διεκδίκηση, αλλά υπήρχε οργή και αγανάκτηση εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής στην πόλη του Αγρινίου οι οποίοι έφτασαν στο Νοσοκομείο που είναι έξω από την πόλη. Σας το λέω και πάλι, κύριε Υπουργέ, η ταξική πολιτική σας δημιουργεί τεράστια προβλήματα μέχρι και προβλήματα κινδύνου της υγείας. Υπάρχουν και τέτοια περιστατικά, δεν είναι της ώρας να τα πούμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, καταλαβαίνω ότι έχετε μεγάλη αγωνία για τον τόπο σας, όπως έχουμε και όλοι για τον τόπο μας και για την Ελλάδα μας. Εγώ, όμως, θα σας απαντήσω για το Μεσολόγγι και μετά για το Αγρίνιο.
Σας διαβάζω, λοιπόν, από την τοπική Εφημερίδα του Μεσολογγίου, χθεσινό δημοσίευμα: «Την ικανοποίησή του εκφράζει με γραπτή δήλωση ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Καραπάνος για την υλοποίηση της πρόσληψης τεσσάρων γιατρών στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Άστο, άστο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Πήγαμε στο Μεσολόγγι και δώσαμε…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Πήγανε γιατροί στο Μεσολόγγι;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε συνάδελφε, παρακαλώ μην διακόπτετε.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Τι είπατε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Πήγανε γιατροί στο Μεσολόγγι, κύριε Υπουργέ;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Βεβαίως, τέσσερις γιατροί.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Χθες;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Υπήρχαν και κάποια άλλα προβλήματα, εκτός από τη στελέχωση των γιατρών. Είπαμε ότι μπορούμε να παρατείνουμε και τις συμβάσεις αυτών των εργαζομένων οι οποίες λήγουν αυτό τον καιρό, δηλαδή τον Οκτώβριο. Θα γίνει και αυτό, η παράταση των συμβάσεων. Και εάν ζητηθεί και κάποια άλλη θέση που χρειάζεται το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου –γιατί λύσαμε το πρόβλημα της Καρδιολογικής Κλινικής και της Παθολογικής Κλινικής που υπήρχε και της νεφρολόγου, η οποία επανήλθε-, έχουμε περιθώριο να δώσουμε κάποιον επικουρικό γιατρό.
Πάντως στο Μεσολόγγι τώρα τα πράγματα είναι ήρεμα, δεν υπάρχει αυτή η ένταση που υπήρχε. Σας διαβεβαιώνω ότι το Νοσοκομείο είναι πάρα πολύ καλό, εντυπωσιάστηκα από το Νοσοκομείο. Είναι ένα νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής και ήταν γόνιμη η συζήτηση που είχα με τους συναδέλφους Βουλευτές και με όλο βέβαια το προσωπικό του Νοσοκομείου του Μεσολογγίου.
Τώρα για το Αγρίνιο: Υπήρχε ένα πρόβλημα με την Καρδιολογική Κλινική του Αγρινίου, διότι υπήρχε ένας αποσπασμένος γιατρός καρδιολόγος στο Νοσοκομείο του Ρίο. Παραιτήθηκε ένας συνάδελφος καρδιολόγος. Είναι γεγονός ότι δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στο Νοσοκομείο του Αγρινίου. Επικοινώνησα με τον κ. Βλάχο, τον Διοικητή του Νοσοκομείου του Αγρινίου. Αμέσως φέραμε τον γιατρό από το Ρίο πίσω. Και αυτή τη στιγμή δώσαμε έξι γιατρούς στο Νοσοκομείο του Αγρινίου –το ξέρετε πολύ καλά, πήραν έξι γιατρούς- και ορθοπεδικούς πήραν και εντατικολόγους και αναισθησιολόγους και οφθαλμίατρο.
Και η Παιδιατρική Κλινική, κύριε συνάδελφε, του Νοσοκομείου λειτουργεί με τέσσερις γιατρούς: δύο Διευθυντές, έναν Επιμελητή Α΄, έναν Επιμελητή Β΄ και τη γιατρό που είπατε προηγουμένως, η οποία αφήνει το Κέντρο Υγείας Θέρμου και πηγαίνει και κάνει εφημερίες στο Νοσοκομείο του Αγρινίου, Βόνιτσας.
Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι χθες μίλησα με τον κ. Βλάχο, τον Διοικητή του Νοσοκομείου. Έτυχε να τον δω από κοντά, διότι είχαμε μια σύσκεψη στην Αθήνα. Και τον διαβεβαίωσα για τις οποιεσδήποτε κενές θέσεις έχει τώρα το Νοσοκομείο Αγρινίου. Και πρέπει να πω –και να παραδεχθείτε και εσείς όλοι- ότι είναι ένα κόσμημα, είναι ένα μεγάλο νοσοκομείο, θα μου επιτρέψτε να το πω φαραωνικού τύπου, ένα νοσοκομείο κόσμημα. Και είναι γεγονός ότι ένα τέτοιο νοσοκομείο δεν μπορείς να το βάλεις να κυλάει γρήγορα, να το βάλεις να δουλέψει στο φουλ τις μηχανές του, αλλά είναι ένα νοσοκομείο το οποίο έχει πάρα πολύ καλές υποδομές, έχει άριστο νοσηλευτικό προσωπικό, έχει άριστο διοικητικό προσωπικό, υπολείπεται σε ιατρικό προσωπικό –το παραδεχόμαστε-, αλλά εμείς το στηρίζουμε και θα πάει καλά.
Τελειώνοντας την ομιλία μου και την τοποθέτησή μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς πήγαμε στο Υπουργείο Υγείας για να μην κλείσει καμία δομή από τα νοσοκομεία ή κανένα νοσοκομείο στην Ελλάδα. Μπορεί να αλλάξουμε τις δομές σε μερικές περιοχές της χώρας και να κάνουμε κάποιες μετακινήσεις, δεν θα κλείσει, όμως, καμία δομή –διαβεβαιώνω το Κοινοβούλιο-, καμία μα καμία δομή, κανένα νοσοκομείο στην Ελλάδα αυτή τη δύσκολο περίοδο που οι πολίτες έχουν ανάγκη πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την φροντίδα. Το λέω αυτό, διότι ετοιμάζομαι να πάω την Πέμπτη στο Κιλκίς και θέλω να διαβεβαιώσω σήμερα από εδώ τους κατοίκους του Κιλκίς ότι και τα δύο νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο μέσα σε συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Και εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.