ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Αν. Υπουργού Υγείας, Λ. Γρηγοράκου στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και στη δημοσιογράφο Ζαρακέλη Ανδριάννα 27.09.2014

Ηχηρό μήνυμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο στέλνει μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, επισημαίνοντας ότι η «εσωκομματική αμφισβήτηση είναι έκφραση προσώπων που αδυνατούν να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα». Ο ίδιος καλεί τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη σχέση που θέλει να έχει με το κόμμα, τονίζοντας ότι «δεν νοείται κανείς από εμάς να πατά σε δύο βάρκες». Ο κ. Γρηγοράκος αναφέρεται παράλληλα στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στο ενδεχόμενο να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, εκτιμώντας ότι σε εύλογο χρόνο θα υπάρξει η κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία, πριν βέβαια από τις εθνικές εκλογές.


- Τις προηγούμενες ημέρες άνοιξε και έκλεισε η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Τελικά θα προχωρήσει μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία πριν τις εθνικές εκλογές;

Κυρία Ζαρακέλη, το ζήτημα του εκλογικού νόμου, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ -ΠΑΣΟΚ το έχουν συμπεριλάβει στην προγραμματική συμφωνία που έχουν συνάψει μεταξύ τους. Και οι δύο έχουν συμφωνήσει ότι το ζήτημα αυτό είναι καίριας σημασίας, γιατί συνδέεται ευθέως με την ενίσχυση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με τους καθαρούς κανόνες που πρέπει να διέπουν την πολιτική μας ζωή, με την ανόθευτη λαϊκή έκφραση και εν τέλει με την ποιότητα της δημοκρατίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε την πρωτοβουλία να θέσει σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό το θέμα του εκλογικού νόμου. Οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί, το ΠΑΣΟΚ όμως έχει καταθέσει τις προτάσεις του και μεταξύ αυτών είναι όντως η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 50 επιπλέον έδρες, εξυπηρετούσε την λογική της περαιτέρω ενίσχυσης μιας διαμορφωμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ένα κόμμα που είχε την αποδοχή του 40% με 45 % σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η προσθήκη του μπόνους δεν αλλοίωνε τους πολιτικούς συσχετισμούς, ούτε νόθευε την έκφραση της λαϊκής βούλησης. Όμως σήμερα που τα εκλογικά δεδομένα έχουν αλλάξει, είναι λάθος το πρώτο κόμμα με ποσοστά 28% έως 32% να λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών. Οι πολίτες προκρίνουν πλέον τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

- Το ΠΑΣΟΚ δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο, γεγονός που αποτυπώνεται περίτρανα στις δημοσκοπήσεις. Ο Ε. Βενιζέλος δέχεται ισχυρή εσωκομματική αμφισβήτηση με αποτέλεσμα αρκετοί να προεξοφλούν την αντικατάσταση του από την ηγεσία του κόμματος μέχρι τις εθνικές εκλογές. Είναι λύση η αλλαγή ηγεσίας;

Μετά από 40 χρόνια γόνιμης προσφοράς στον τόπο, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πράγματι σε μια κρίσιμη καμπή και τα τελευταία χρόνια βρέθηκε ακρωτηριασμένο. Μολονότι την κρίση και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας τα προκάλεσε η κυβέρνηση Καραμανλή, εντούτοις το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε ακριβά την ταύτισή του με την ανάγκη να διασωθεί η Ελλάδα, υλοποιώντας επώδυνες και σκληρές πολιτικές. Βέβαια η αδυναμία του να διαχειριστεί με επάρκεια και με στιβαρότητα την κρίση, συνέβαλε στη διάρρηξη των σχέσεών μας με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ αναμφίβολα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται χρόνος και σταθερή προσήλωση στην εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς να υπολογίζει το όποιο κόστος, μας έχει υποδείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η εσωκομματική αμφισβήτηση είναι έκφραση προσώπων που αδυνατούν να συμφιλιωθούν με την νέα πραγματικότητα, που νοιάζονται μόνο για τα κομματικά οφίτσια. Ο Βενιζέλος δεν έγινε αρχηγός ελέω κληρονομικού δικαιώματος. Ψηφίστηκε από μια ευρύτατη εκλογική και πολιτική βάση του κόμματός μας. Ως εκ τούτου όποιοι ονειρεύονται αλλαγή ηγεσίας, αγνοούν τις θεσμικές και καταστατικές λειτουργίες του ΠΑΣΟΚ. Και πρώτιστα βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις προτεραιότητες της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών.

- Τον τελευταίο καιρό στελέχη που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου σας έχουν στοχοποιήσει επειδή θεωρούν ότι έχετε αναλάβει «εργολαβικά» την αποδόμηση του τέως πρωθυπουργού. Εμμένετε στην θέση ότι, εάν ο Γ. Παπανδρέου δεν ξεκαθαρίσει την στάση του απέναντι στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε ο Ε. Βενιζέλος θα πρέπει να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον του;

Οφείλουμε να δούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ποιοι αποδόμησαν πράγματι το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ απαραίτητη μια πολιτική αποτίμηση που θα μας οριοθετεί έναντι των αστοχιών, των στρεβλώσεων, των ανακολουθιών που επιδείξαμε. Για τον Γ. Παπανδρέου η θέση μου είναι ότι ο ίδιος οφείλει να ξεκαθαρίσει, τη στάση του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τη σχέση που θέλει να έχει με το κόμμα. Δεν νοείται κανείς από εμάς να πατά σε δύο βάρκες, πόσο μάλλον ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μια καθαρή και έντιμη συμπεριφορά είναι επιβεβλημένη απ’ όλους μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα και ενιαίο. Δεν υπάρχουν δύο ΠΑΣΟΚ, ούτε ΠΑΣΟΚ εσωτερικού, ούτε ΠΑΣΟΚ εξωτερικού.

- Θεωρείτε πως είναι εφικτή η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή;

Η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εθνικά αναγκαία και επιβεβλημένη. Οι πολιτικές και οι αριθμητικές προϋποθέσεις είναι υπαρκτές αν θέλουμε να υπηρετήσουμε με συνέπεια τον πολιτειακό θεσμό και όχι να τον κάνουμε αντικείμενο κομματικών ανταγωνισμών. Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν εξυπηρετεί τον τόπο αλλά ούτε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίσει με μακροπρόθεσμο κριτήριο την προεδρική εκλογή είναι σίγουρο ότι δεν θα επιμείνει στην πρότασή της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Άλλωστε έχει να θυμηθεί την άστοχη επιλογή του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2009, αρνούμενο να συναινέσει στην επανεκλογή του Κ. Παπούλια. Το πάθημα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μάθημα.

- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει δικό του υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας ή θα στηρίξει την οποιαδήποτε πρόταση γίνει από τη Νέα Δημοκρατία και τον Α. Σαμαρά;

Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, να διασφαλίζει ευρύτερη υποστήριξη. Θεωρείται αυτονόητο ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας θα συνεργαστεί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου. Το πρόσωπο που θα στηρίξουμε θέλουμε να συμβολίζει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.