ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

Συνέντευξη του Αν.Υπουργού Υγείας Λ.Γρηγοράκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την πρόληψη τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014
 Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην πρόληψη τυχόν κρούσματος του ιού Έμπολα, τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Όλα είναι υπό έλεγχο» υπογράμμισε ο κ. Γρηγοράκος και ανέφερε ότι το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», όπου θα προωθηθούν τυχόν ύποπτα κρούσματα, είναι πανέτοιμο. «Κατά τη συνάντηση που είχα με τα ΔΣ των νοσοκομείων «Σισμανόγλειο» και «Αμαλία Φλέμινγκ» επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα του μηχανισμού αντιμετώπισης» σημείωσε. Ωστόσο, επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παραμείνουμε ψύχραιμοι γιατί ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτήν τη στιγμή δεν απαιτούνται περισσότερα χρήματα, όμως σε αντίθετη περίπτωση το κόστος θα είναι πολύ υψηλό, σε βαθμό που θα ανατραπεί η οικονομική πολιτική στην υγεία.

«Η ταχύτατη εξάπλωση του ιού με τον υψηλό αριθμό θυμάτων είναι μία απειλή που "τρέχει" και θέτει σε εγρήγορση την παγκόσμια κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς υγείας. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία των τελευταίων 40 χρόνων, με πάρα πολλούς θανάτους, άνω των 4.000. Η παγκόσμια κοινότητα, οι επιστημονικοί φορείς, αλλά και οι ίδιες οι χώρες έχουν λάβει τα καλύτερα μέτρα» τόνισε ο κ. Γρηγοράκος.

«Μας ενδιαφέρει απολύτως, να ελέγχουμε όχι μόνο τις εισόδους αλλά και τις εξόδους από τις χώρες, με ειδικά μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, προκειμένου να εντοπίζονται από την αλλαγή της θερμοκρασίας άτομα ύποπτα. Σύντομα θα εγκατασταθεί τέτοιο μηχάνημα και στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" για καλύτερο έλεγχο των επισκεπτών από τις επικίνδυνες περιοχές» πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απέρριψε το ενδεχόμενο μετεξέλιξης του ιού από αναερόβιο σε αερόβιο και εκτίμησε ότι πρόκειται για τον ίδιο, τον παλαιότερο ιό. «Η λοίμωξη από τον ιό εκδηλώνεται μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες και η μετάδοσή του γίνεται συγκεκριμένα από νυχτερίδες και γενικότερα από το ζωικό βασίλειο, από όπου κάνει τον κύκλο του και βγαίνει πιο δυναμωμένος. Διότι ανάλογα με τη δυνητική τοξικότητα που έχει μπορεί να αλλάζει και το στέλεχος και να μεταλλάσσεται και λίγο, αλλά, όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή, πρόκειται για τον ίδιο, χωρίς να έχει υποστεί κάποια μετάλλαξη» διευκρίνισε ο κ. Γρηγοράκος.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/news.asp?id=2129795