ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Παύλου Βογιατζή

Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Παρασκευή 07/11/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Παύλου Βογιατζή σχετικά με το νοσοκομείο ΛήμνουΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το τελευταίο διάστημα πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρονται στον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου της Λήμνου. Είναι γεγονός ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας, κυρίως όμως για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, να λειτουργεί καλά το σύστημα υγείας σε ένα νησί που έχει πολλά και σημαντικά προβλήματα εκ των οποίων και συγκοινωνιακά. Το τελευταίο διάστημα παραιτήθηκαν δύο γιατροί, ένας αναισθησιολόγος και η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής, η κυρία Βουτσά, η οποία είναι μία εξαίρετος γιατρός, Λημνιά στην καταγωγή, η οποία ήταν στο νοσοκομείο και η μόνη εξειδικευμένη για θέματα διαβήτη, σακχάρου κλπ. Ο αναισθησιολόγος ήδη έχει φύγει από το νοσοκομείο και επίκεινται παραιτήσεις κι άλλων τεσσάρων γιατρών, αν και εφόσον το Υπουργείο σας δεν σκύψει πάνω στο πρόβλημα που έχει το νοσοκομείο της Λήμνου.

Ξέρω πως δεν είναι ευχάριστο ούτε σε μένα ούτε σε σας, αλλά αναγκάστηκα να φθάσω σε αυτήν την ερώτηση -τρέφοντας ιδιαίτερη συμπάθεια στο πρόσωπό σας, κύριε Υπουργέ- γιατί πραγματικά το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτήν τη στιγμή το ελληνικό κράτος επιβαρύνεται από τις παραιτήσεις των δύο γιατρών, με δεδομένο ότι η διοικήτρια φωνάζει κόσμο απέξω. Ο δε ένας γιατρός, ο οποίος βρίσκεται σε γονική άδεια από την υπηρεσία του, πηγαίνει στο νοσοκομείο και πληρώνεται. Θα μας πείτε εσείς με πόσα χρήματα πληρώνεται και πόσο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Οι διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου έχουν διαλυθεί.

Θα ήθελα πάρα πολύ την παρέμβασή σας. Όταν μία ομάδα δεν πάει καλά, αλλάζουμε τον προπονητή και αυτό θέλω να σας ζητήσω αυτή τη στιγμή προκειμένου να βελτιωθούν τα πράγματα και να αποτρέψουμε τις άλλες τέσσερις παραιτήσεις γιατρών, όπως είναι ο καρδιολόγος, όπως είναι η ψυχίατρος του νοσοκομείου, όπως είναι ο παιδίατρος και άλλη μία ειδικότητα που μου διαφεύγει. Ο αναισθησιολόγος έχει ήδη φύγει από τη Λήμνο. Η κ. Βουτσά προτίθεται να ανοίξει ιατρείο. Είχα ενημερώσει τον κ. Βορίδη, προσπαθώντας να αποτρέψω τις παραιτήσεις. Δεν είδα καμία κίνηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας και περιμένω την απάντησή σας για να τοποθετηθώ στη συνέχεια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα καταχραστώ το χρόνο μου για ένα λεπτό για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στη σύζυγο και στα παιδιά του απελθόντος Παρασκευά Φουντά, πρώην Βουλευτή Λακωνίας, πρώην Υφυπουργού Γεωργίας και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο άνθρωπος αυτός κόσμησε για είκοσι χρόνια το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ήταν ένας άνθρωπος υψηλού προσωπικού και πολιτικού ήθους. Η Βουλή τον ευχαριστεί, γιατί πραγματικά ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και την τίμησε με το ήθος του και την αξιοπρέπειά του.

Κύριε Βογιατζή, πηγαίνοντας στο Υπουργείο Υγείας με τον κ. Βορίδη και την κ. Παπακώστα σίγουρα δεν διεκδικούμε ότι θα λύσουμε τα προβλήματα της υγείας του ελληνικού λαού, γιατί το πρόβλημα της υγείας είναι πάρα πολύ μεγάλο, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Επανειλημμένως έχω συζητήσει και με τον κ. Αθανασίου που είναι δίπλα μου σήμερα για το θέμα των γιατρών των νησιωτικών περιοχών.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω σήμερα ότι το Υπουργείο ψάχνει να βρει τρόπους να αυξήσει το εισόδημα όλων των υγειονομικών, αλλά ιδιαίτερα των υγειονομικών των νησιωτικών περιοχών. Είμαστε σε μία τέτοια φάση διερεύνησης γιατί ξέρουμε ότι υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας των νησιωτικών περιοχών και ιδιαίτερα αυτών των πραγματικά ακριτικών νησιών της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, είχαμε εκεί την παραίτηση της παθολόγου. Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν το έχουμε μόνο στη Λήμνο. Θα έχουμε και άλλες παραιτήσεις στην επικράτεια, αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα, όπως έχουμε προγραμματίσει. Έχουμε προγραμματίσει στη Λήμνο, όπως και σε άλλες περιοχές, κατ’ εξαίρεση πράξεων Υπουργικού Συμβουλίου, να προκηρύξουμε θέσεις σε κάποια σημεία της χώρας στα οποία είναι άκρως απαραίτητες.

Συγκεκριμένα, για το νοσοκομείο της Λήμνου έχουμε προγραμματίσει -και προσωπικά εγώ έχω υπογράψει για μία εξαιρετική γιατρό, πνευμονολόγο, η οποία πηγαίνει αυτές τις μέρες στη Λήμνο- τη θέση του ακτινοδιαγνώστη, η οποία θα καλυφθεί κι αυτή, μία θέση ΩΡΛ και μία θέση χειρουργού. Αν και είχαμε την παραίτηση της παθολόγου, της συντονίστριας και του αναισθησιολόγου, δεν παρουσιάστηκαν λειτουργικά προβλήματα στο νησί, διότι η δεύτερη ΥΠΕ φρόντισε να καλύψει όλα τα κενά. Εμείς, όμως, είμαστε ξάγρυπνοι για να στηρίξουμε όλες τις υπηρεσίες, ειδικά της Λήμνου αλλά και όλων των νησιωτικών περιοχών και των άλλων περιοχών της Ελλάδας και σας διαβεβαιώνω ότι θα κάνουμε το καλύτερο.

Θέλω, όμως, να πω δύο πράγματα γενικά στο Σώμα, γιατί υπάρχει μία αμφισβήτηση τις τελευταίες μέρες: Ξέραμε ότι υπήρχε το 10 προς 1 από το μεσοπρόθεσμο το οποίο μας επέβαλε σε δέκα αποχωρήσεις να κάνουμε μία πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχει περάσει αυτή η ημερομηνία και πάμε στο 5 προς 1.

Θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα για το εξής. Αυτό άπτεται και της επίκαιρης ερώτησης που θα ακολουθήσει από την κυρία Ρεπούση: Αν μέχρι το τέλος του χρόνου οι υπηρεσίες των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων μπορέσουν και κάνουν τις κρίσεις των γιατρών οι οποίες είχαν ανασταλεί από το 2011, θα προσληφθούν έως το τέλος το έτους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας χίλιοι μόνιμοι γιατροί, οκτακόσιοι επικουρικοί -αυτές τις μέρες είναι η δεύτερη φάση τριακοσίων δύο επικουρικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- και εννιακόσιοι γιατροί στο ΠΕΔΥ. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Γενικό Λογιστήριο και βέβαια οι υπηρεσίες των ΥΠΕ μπορέσουν και κάνουν αυτές τις κρίσεις, θα έχουν προσληφθεί δυόμισι χιλιάδες γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας. Δεν λύνουμε το πρόβλημα, αλλά αυτή είναι μία αρχή για να προχωρήσουμε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς. Κύριε Βογιατζή, έχετε το λόγο το λόγο για τρία λεπτά.

ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, δεν καταλάβατε το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι να προσληφθούν καινούργιοι γιατροί, αλλά να μην φύγουν από το νοσοκομείο οι έμπειροι γιατροί εξαιτίας της διοίκησης του νοσοκομείου.

Απαντήσατε γενικά, όπως θα απαντούσατε για πρόβλημα υγείας σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά εδώ μιλάμε για ειδικό πρόβλημα. Δεν ήθελα να επεκταθώ, αλλά εδώ θέλω να μου πείτε μερικά πράγματα. Είναι νόμιμο ο διοικητής του νοσοκομείου να μένει μέσα στο νοσοκομείο και να χρησιμοποιεί θάλαμο του νοσοκομείου; Δεύτερον, είναι νόμιμο γιατρός του νοσοκομείου να μένει και αυτός μέσα στο νοσοκομείο και να χρησιμοποιεί θάλαμο του νοσοκομείου; Τρίτον, οι γιατροί έφυγαν εξαιτίας της διοικήτριας. Είμαι ξεκάθαρος. Σας το λέω ότι στη Λήμνο θα υπάρχει πρόβλημα. Όποιος στηρίζει τη διοικήτρια θα το βρει το πρόβλημα μπροστά του, γιατί είναι ουσιαστικό. Και ξέρετε, δεν είναι εύκολο ένας γιατρός να πάει στη Λήμνο και με τα κίνητρα τα οποία δίνονται. Μεθοδευτήκαν πράγματα να φύγει η συγκεκριμένη γιατρός, η κυρία Βουτσά προκειμένου να ανοίξει η θέση για να πάει κάποιος που αυτή τη στιγμή παίρνει ειδικότητα.

Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να μου απαντήσετε σε αυτό: Είναι νόμιμο να μένει η διοικήτρια μέσα στο νοσοκομείο; Είναι νόμιμο να κλειδώνει η διοικήτρια το νοσοκομείο το βράδυ και για να μπει κάποιος στο νοσοκομείο να πρέπει η ίδια να ανοίξει με τα κλειδιά; Είναι τρόπος λειτουργίας νοσοκομείου αυτός;

Έρχομαι εδώ, σας τα έχω κάνει εγγράφως και σας τα έχω πει. Δεν ήθελα να φτάσω να σας πω αυτά τα πράγματα, αλλά πιστέψτε με, το πρόβλημα είναι η διοικήτρια και έτσι το νοσοκομείο θα χάσει όλους τους έμπειρους γιατρούς τους οποίους έχει στη Λήμνο.

Αν εσείς κρίνετε ότι είναι καλά να αναπληρώνονται οι γιατροί απ’ έξω πληρώνοντας το κράτος πολλαπλάσια λεφτά απ’ ό,τι είναι ο μισθός των γιατρών, σηκώνω τα χέρια. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, και σας το ξαναλέω άλλη μια φορά: Σε ομάδα η οποία δεν πάει καλά αλλάζουμε τον προπονητή και δεν διαλύουμε όλους τους γιατρούς ή ακόμα και τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, που και εκεί επίκεινται παραιτήσεις. Θα βρούμε το πρόβλημα μπροστά μας συντόμως.

Εγώ σας ζητώ να το ελέγξετε και να το ελέγξετε πραγματικά, όχι να ακούτε διάφορους. Αυτό θέλω να σας πω και νομίζω έχω υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους του ακριτικού νησιού να φέρω το θέμα και να περιμένω και λύση, κύριε Υπουργέ.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς. Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τη δευτερολογία του.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας γιατί είστε ένας έμπειρος πολιτικός, βλέπω εδώ μια ερώτηση που γράφει: «Προς τον Υπουργό Υγείας κύριο Μάκη Βορίδη». Είναι συγκεκριμένη και μιλάει για συγκεκριμένα προβλήματα του νοσοκομείου, για τους γιατρούς, για το προσωπικό. Δεν μου αναφέρει τίποτα από αυτά που λέτε. Δεν ξέρω αν έχετε καταθέσει αναφορές.

ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: Σας ζητώ να τα ελέγξετε.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Να τα ελέγξω, εντάξει, τα λέτε στη Βουλή των Ελλήνων. Αλλά είναι δυνατόν να μου λέτε αυτά τα πράγματα τώρα και στην ερώτησή σας να είστε σαφής;

Για αυτό μάλλον, κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να συζητάμε επί αυτών που έχουμε καταθέσει. Τώρα, εάν η διοικήτρια κοιμάται στο νοσοκομείο της Λήμνου ή δεν κοιμάται, δεν μπορεί ένας Υπουργός να το ξέρει, κύριε Βογιατζή, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας.

ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: Σας το είπα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Μα, δεν υπάρχει ούτε καν καταγγελία εδώ. Την κάνατε την καταγγελία σήμερα. Και σας είπα, με σεβασμό και με όλη την αγάπη στο πρόσωπό σας, θα τα ελέγξω όλα αυτά που είπατε, κύριε Βογιατζή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Αν κατάλαβα καλά, κύριε Υπουργέ, δεν απαιτεί απάντηση τώρα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θέλω να πω το εξής στον κ. Βογιατζή: Επειδή μου το βάζετε το θέμα, σας διαβεβαιώνω ότι θα επισκεφτώ το νοσοκομείο της Λήμνου άμεσα.

ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: Να το κάνετε.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Και θα καλέσω και εσάς, όλους τους κοινοβουλευτικούς και όλους τους Βουλευτές του Νομού να είμαστε μαζί εκεί. Επιτόπου να τα λύνουμε τα προβλήματα.

Αυτές τις καταγγελίες που κάνετε θα τις δω και όπως καταλαβαίνετε, θα κάνουμε τις ανάλογες πράξεις, εννοώντας ότι θα πάρουμε θέση γι’ αυτά τα θέματα.
Ως προς την κάλυψη, είπατε προηγουμένως κάποια πράγματα, τα οποία προσωπικά δεν τα ήξερα, ότι η συνάδελφος άνοιξε ιατρείο έξω. Αυτό δεν μπορούμε να της το αφαιρέσουμε. Εμείς, όμως, σαν κράτος είμαστε υποχρεωμένοι..

ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: Δεν έγινε καμιά προσπάθεια να κρατηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σας παρακαλώ, αφήστε να ολοκληρώσει την απάντησή του, ο κύριος Υπουργός.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν ξέρω ποιοι ήταν οι όροι της κυρίας συναδέλφου. Δεν το ξέρω το θέμα.
Ξέρω ότι κάποιοι συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο από τις νησιωτικές περιοχές, επειδή το εισόδημα των υγειονομικών έχει πέσει στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής και της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, βγαίνουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διότι ξέρουν ότι έξω θα έχουν μια καλύτερη τύχη.

ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ: Δεν είναι αυτό το θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε συνάδελφε, τώρα θα ακούσουμε τον κύριο Υπουργό. Και αν δεν ικανοποιηθείτε, ίσως επανέλθετε.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα το μάθω το θέμα. Μου λέτε ότι δεν έγινε προσπάθεια να κρατήσουμε αυτή τη γυναίκα. Δεν ξέρω για τι μου λέτε. Ξέρω ότι η γυναίκα έχει φύγει. Έχει παραιτηθεί η συνάδελφος, όπως έχει παραιτηθεί και ο αναισθησιολόγος.

Αυτό που ξέρω εγώ ως πολιτεία, ως Κυβέρνηση είναι ότι θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα του νοσοκομείο Λήμνου. Θα πάω ο ίδιος προσωπικά στο νοσοκομείο Λήμνου μετά απ’ αυτά που είπατε. Θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή είναι καθ’ οδόν στην πρόσληψή τους και έχουν υπογραφεί τέσσερις θέσεις γιατρών: μία χειρουργού, μία ωτορινολαρυγγολόγου, μία ακτινοδιαγνώστη και μία πνευμονολόγου για το νοσοκομείο Λήμνου. Ξέρω ότι δεν ικανοποιείστε. Δεν είμαι και εγώ ικανοποιημένος απ’ αυτά. Αλλά θα πάω επιτόπου να ελέγξω όλα αυτά που μου είπατε σήμερα με πολλή εκτίμηση στο πρόσωπό σας και μεγάλη προσοχή για αυτά που είπατε.

Σας ευχαριστώ.