ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Ρεπούση

Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Παρασκευή 07/11/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Ρεπούση σχετικά με τα συμβούλια κρίσεων στα νοσοκομεία του Πειραιά «Μεταξά» και «Τζάνειο»


ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Κύριοι Υπουργοί, χθες είχαμε την δυνατότητα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να κάνουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα ζητήματα της υγείας. Ήταν εκεί οι διοικητές τριών ΔΥΠΕ –της 1ης, της 2ης και της 6ης. Έγινε μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση με συναδέλφους προς τους διοικητές. Δεν ήταν μόνο γενική συζήτηση. Υπήρχαν συγκεκριμένα προβλήματα που γνωρίζουμε ο καθένας από την περιφέρεια στην οποία εκλεγόμαστε. Απευθύναμε συγκεκριμένα ερωτήματα. Πήραμε σε πολλά απαντήσεις. Σε άλλα δεν πήραμε. Πραγματικά ήθελα να πω και εδώ ότι ήταν μια πολύ καλή κουβέντα. Ίσως θα πρέπει και με τη δική σας συμμετοχή σε μια επόμενη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να ανοίξουμε συνολικά τα ζητήματα της υγείας.

Γνωρίζετε την ερώτησή μου. Ήδη δώσατε μία πρώτη απάντηση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ερώτησης του συναδέλφου.

Τα νοσοκομεία έχουν μεγάλο πρόβλημα. Γνωρίζω ότι το Νοσοκομείο Μεταξά που είναι στον Πειραιά και το Τζάνειο Νοσοκομείο περιμένουν εναγωνίως τις τοποθετήσεις των γιατρών που είχαν ξεκινήσει διαδικασίες από το 2009 και είχαν ολοκληρωθεί το 2011.

Ξέρω, κύριε Υπουργέ, ότι έχετε, για παράδειγμα, διορίσει στο Μεταξά τέσσερις γιατρούς, αυτούς για τους οποίους είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της κρίσης. Είχαν συνεδριάσει δηλαδή και τα τελικά εκλεκτορικά σώματα. Αν θυμάμαι καλά, σύμφωνα με το ν. 3754/2009 που είχαν οριστεί τα εκλεκτορικά, γίνονται οι εισηγήσεις, προβλέπεται ένα δεκαπενθήμερο για τυχόν ενστάσεις και μετά συνεδριάζει το εκλεκτορικό σώμα.

Το ερώτημά μου αφορά αυτούς για τους οποίους έγιναν οι εισηγήσεις. Παρήλθε και το δεκαπενθήμερο χωρίς ενστάσεις. Δεν συνεδρίασαν όμως τα εκλεκτορικά σώματα, γιατί από τον Οκτώβριο του 2011 κάθε λειτουργία ανεστάλη σύμφωνα με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Αν υπάρχουν τα ποσά αυτά στον προϋπολογισμό, θα πρέπει αυτά τα συμβούλια κρίσης, τα εκλεκτορικά να συνεδριάσουν πάραυτα. Έχει περάσει ένα δίμηνο από τότε που ανακοινώσατε ότι θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία των διορισμών. Ωστόσο αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουν συγκροτηθεί αυτά τα εκλεκτορικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ώστε να προχωρήσουμε πάραυτα στους διορισμούς αυτούς οι οποίοι εκκρεμούν από το 2011 και που θα καλύψουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Με την απάντησή σας θα επανέλθω.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, κυρία συνάδελφε, είναι γεγονός ότι από τις 28/8 έχει φύγει εντολή από το Υπουργείο Υγείας για να γίνουν οι κρίσεις όλων των γιατρών που εκκρεμούσαν πριν από 2011, όπως είπατε και εσείς. Ξέρω το ενδιαφέρον σας για την περιοχή σας. Ξέρω το ενδιαφέρον σας γενικά για το θέμα της υγείας στην Ελλάδα και ξέρω και για την πραγματικά ενδιαφέρουσα χθεσινή συζήτηση που κάνατε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Δεν ήμουν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων χθες, θα είμαι μια επόμενη φορά, διότι χθες είχαμε ΚΕΣΥΠΕ, δηλαδή το Κεντρικό Συμβούλιο των Περιφερειακών στο Υπουργείο Υγείας και μετά είχαμε αυτό που εσείς υπαινίσσεστε, είχαμε όλους τους διοικητές, δηλαδή είχαν έρθει όλοι οι διοικητές από όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδος.

Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε και στο Κεντρικό Συμβούλιο των Περιφερειών, αλλά και με τους διοικητές, ήταν η επίσπευση των Επιτροπών Κρίσης των Ιατρών. Μάλιστα, ο διοικητής του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» είχε κάποιες δυσκολίες σε αυτό. Τον διευκολύναμε ότι πρέπει οπωσδήποτε οι ΥΠΕ, δηλαδή οι Υγειονομικές Περιφέρειες, να ορίζουν πάρα ταύτα, εφόσον υπάρχουν δυσκολίες στα Συμβούλια Κρίσης των γιατρών. Πραγματικά σωστά το θέσατε το θέμα του τι γίνεται αν περάσει ο καιρός φέτος, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει δεσμευμένο το ποσό για τις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν φέτος.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, λοιπόν, ότι 475 θέσεις από αυτές ήταν ήδη έτοιμες και προχωράνε, είναι στη διαδικασία του Γενικού Λογιστηρίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τοποθέτηση αυτών των γιατρών. Θα σας πω και νούμερα για τον Πειραιά.

Τώρα, προχθές πάλι, ενώ έχουμε δώσει δηλαδή την εντολή να γίνουν οι κρίσεις πήραμε και άλλους 372 γιατρούς μόνιμους. Είναι για αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα. Παρακάλεσα τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ΥΠΕάρχες που ήταν μαζί μας χθες να προχωρήσουν γρήγορα τις κρίσεις αυτές, ούτως ώστε να προλάβουμε να διορίσουμε τους γιατρούς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει τεράστια προβλήματα, που τα ξέρετε. Εμείς διεκδικούμε μόνο να απαλύνουμε το πρόβλημα, όχι να το λύσουμε άμεσα, διότι δεν μπορούμε να το λύσουμε αμέσως, διότι οι ελλείψεις είναι πάρα πολύ μεγάλες όχι μόνο σε ιατρικό προσωπικό, κυρία Ρεπούση, είναι και σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε διοικητικό προσωπικό.

Θα ήθελα, όμως, να σας πω ότι για του χρόνου έχουμε προβλέψει 1.500 θέσεις μόνιμων γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και 2.500 νοσηλευτών και υγειονομικών. Θέλω, όμως, να σας πω ότι αυτές τις ημέρες έρχεται ένα πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ και εμείς στο Υπουργείο Υγείας θα κάνουμε 3.000 προσλήψεις εξαμήνου συμβάσεως, οι οποίοι θα προσφέρουν στα νοσοκομεία από την άποψη του νοσηλευτικού, διοικητικού, παραϊατρικού προσωπικού. Είναι κάτι που θα γίνει το προσεχές διάστημα, δηλαδή αυτές τις ημέρες θα βγουν και οι θέσεις.

Με αυτές τις θέσεις που δώσαμε, δηλαδή με τις 800 θέσεις επικουρικών, που αυτές τις ημέρες θα πάνε και αυτοί στα νοσοκομεία, και με αυτές που σας είπα των μονίμων είναι ένας αρκετά καλός αριθμός ιατρών που θα δώσει μια ανάσα στα νοσοκομεία. Δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα δώσει μια ανάσα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς. Το λόγο έχει η κυρία Ρεπούση, για τη δευτερολογία της.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας. Θα ήθελα ωστόσο να ξέρω σε ό,τι αφορά αυτές τις Επιτροπές Κρίσης, γιατί από τον Αύγουστο που το έχετε ανακοινώσει δεν συνεδριάζουν; Δεν έχω καταλάβει δηλαδή.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Θα σας πω;

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Έχω προσπαθήσει να καταλάβω γιατί είναι τόσο δύσκολο έχοντας τις εισηγήσεις, την αξιολογική σειρά να συνεδριάσουν και να τοποθετήσουν αυτούς τους ανθρώπους, εφόσον υπάρχουν, όπως μου λέτε, οι εγκρίσεις στον προϋπολογισμό. Έτσι δεν είναι; Υπάρχουν για αυτούς τους ανθρώπους.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Υπάρχουν. Θα σας πω.

ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Άρα, κινδυνεύουν και αυτά τα κονδύλια. Θα ήθελα μια απάντηση για αυτό, για να καταλάβω πώς λειτουργεί τελικά.

Σε μια περιοχή που έχουμε τόσο αυξημένο πρόβλημα στο ζήτημα της υγείας, γιατί δεν συνεδριάζουν να τοποθετήσουν τους γιατρούς;

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι το ζήτημα είναι συνολικό. Είναι το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι το διοικητικό. Αλλού, ξέρετε, έχουν ασθενοφόρο και δεν έχουν οδηγό, για παράδειγμα στο Γαλατά. Θέλω να σας πω ότι είναι πολλά τα ζητήματα, μια και σας βρήκα εδώ.

Στα Αντικύθηρα, ένα πολύ μικρό νησάκι, δεν έχουν αγροτικό γιατρό, δεν έχουν κανένα γιατρό και η συγκοινωνία με τα Κύθηρα από τα Αντικύθηρα είναι δύο φορές την εβδομάδα. Καταλαβαίνετε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ένα γιατρό για να απευθυνθούν για το οτιδήποτε. Μέχρι πριν δεκαπέντε μέρες το νοσοκομείο των Κυθήρων έστελνε ένα γιατρό στα Αντικύθηρα, τώρα τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες και παραπάνω δεν στέλνει κανέναν.

Θέλω να τα δείτε αυτά. Ξέρω το ενδιαφέρον σας. Καμιά φορά είναι μικρά - μικρά ζητήματα και εμείς περιπτωσιολογούμε αναγκαστικά, αλλά έχουν πολύ μεγάλη σημασία, αν θέλουμε νησιά κατοικήσιμα, βιώσιμα, γιατί διαφορετικά θα φύγουν. Και οι τελευταίοι κάτοικοι που είναι εκεί, αν δεν έχουν σχολείο να πάνε τα παιδιά τους και ένα γιατρό να απευθυνθούν, θα φύγουν, δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε.

Λοιπόν, επανέρχομαι. Θέλω μια απάντηση: Γιατί δεν συνεδριάζουν τα Συμβούλια Κρίσης; Εάν έχετε κάποια στοιχεία για το πόσες είναι αυτές οι θέσεις συγκεκριμένα που περιμένουν να περάσουν από τα Συμβούλια Κρίσης, εκτός από αυτούς που έχετε τοποθετήσει, που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία; Και αν έχετε την καλοσύνη, κύριε Υπουργέ, και είναι πρόχειρο το θέμα: Βλέπω ότι μια σειρά γιατρών έχουν ήδη ζητήσει συνταξιοδοτήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία.
Ξέρω ότι και για τα νοσοκομεία του Πειραιά υπάρχει αριθμός γιατρών που αιτούνται τη συνταξιοδότησή τους. Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή υπάρχει η έγκριση στον προϋπολογισμό –αν δεν κάνω λάθος-, τι θα κάνετε έτσι ώστε να μην χαθούν αυτά τα κονδύλια και να ανανεωθεί το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων; Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς. Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κυρία Ρεπούση, αυτή είναι μια ερώτηση η οποία δείχνει πραγματικά το πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Θα σας εξηγήσω γιατί βλέπετε αυτήν τη δυσκολία, γιατί κι εμείς την αντιμετωπίσαμε. Υπήρχαν τα συμβούλια κρίσης τα οποία ήταν πριν το 2011 και είχαν κάνει τις εισηγήσεις. Οι περισσότεροι, όμως, εισηγητές από αυτούς έχουν πάρει σύνταξη. Απευθείας, λοιπόν, η εισήγηση αυτή δεν στέκει. Άρα, λοιπόν, έπρεπε αυτές τις κρίσεις που είχαν έρθει να τις φέρουμε πίσω. Καταλαβαίνετε τι νομικό πρόβλημα δημιουργήθηκε. Δεν μπορεί να πάει κάποιο συμβούλιο, χωρίς να είναι ο εισηγητής μπροστά, να κάνει την εισήγηση με έναν γιατρό ο οποίος δεν είναι πια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Το δεύτερο πολύ μεγάλο μπλέξιμο είναι το εξής: Είχαμε προκηρύξει περίπου δύο χιλιάδες θέσεις γιατρών τότε, το 2011, αλλά από αυτούς τους δύο χιλιάδες ψάχνουμε με το σταγονόμετρο να βρούμε γιατρούς, κυρία Ρεπούση. Γιατί; Διότι απλούστατα οι συνάδελφοί μου έψαξαν αλλού να βρουν δουλειά. Τακτοποιήθηκαν αλλού. Πιθανόν να πήγαν στο εξωτερικό, να ανοίξανε ιδιωτικά ιατρεία. Δηλαδή, οι γιατροί αυτοί που είχαν κάνει τα χαρτιά τους και είχαν κριθεί για τις δύο χιλιάδες, περίπου, θέσεις που είχαν προκηρυχθεί μέχρι το 2011, τώρα δεν βρίσκονται.
ΜΑΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ: Υπάρχουν και οι επιλαχόντες, ο δεύτερος, ο τρίτος.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν βρίσκονται. Εξαντλήθηκε ο πίνακας. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι πρόβλημα αντιμετωπίζουμε. Η θέση αυτή επομένως χάνεται, κυρία Ρεπούση.
Είπατε προηγουμένως ότι αυτή η θέση πρέπει να επαναπροκηρυχθεί το 2015. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα τώρα. Γιατί καθυστερούμε, λοιπόν; Όλοι οι διοικητές έχουν βάλει –σας λέω πρακτικά πράγματα- το γραφείο προσωπικού του νοσοκομείου να ψάξει να βρει για παράδειγμα, τον Γρηγοράκο, τη Ρεπούση, να βρει τον Αθανασίου, την Παπακώστα, να βρει όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ, εάν προτίθεστε να πάτε στην κρίση, όπου έχετε υποβάλει τα χαρτιά σας, στο Νοσοκομείο Λήμνου ή στο «Μεταξά» ή στο Κρατικό Πειραιά.
Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα, όμως εμείς δεν μπορούμε αυτό να το παρακάμψουμε, πρώτον, και δεν θέλουμε να το παρακάμψουμε, διότι αν το παρακάμψουμε και πάμε σε καινούργια κρίση -όπως καταλαβαίνετε- δεν θα έχουμε τις πιστώσεις, ενώ φέτος έχουμε τις πιστώσεις. Για το λόγο αυτό γίνεται ένας αγώνας δρόμου –γι’ αυτό ήταν και χθες οι διοικητές των νοσοκομείων εκεί-, ώστε να δούμε ποιοι γιατροί από αυτούς θα έρθουν να πάρουν θέσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Και όλα αυτά που είπατε προηγουμένως είναι ένα μεγάλο θέμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Προτιθέμεθα –φέρνουμε την επόμενη βδομάδα ένα σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο να ξέρετε ότι θα είμαστε εδώ να το συζητήσουμε εκτενέστατα, γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον- να δώσουμε την ευκαιρία στους γιατρούς, σε όλους τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως είναι και για τους πανεπιστημιακούς και είναι και σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδας, το 65 να το κάνουμε 67, ούτως ώστε να υπάρχει μια ισονομία και ισοπολιτεία στους γιατρούς.
Έτσι θα κερδίσουμε κάποια στελέχη έμπειρα, όπως είπε ο κ. Βογιατζής προηγουμένως, που θα παραμείνουν στο σύστημα για άλλα δύο χρόνια. Και συγχρόνως, κυρία Ρεπούση, θα μας αφήσουν ελεύθερες θέσεις, ούτως ώστε να τις επικηρύξουμε σαν Επιμελητές Β’, προκηρύσσοντας τις θέσεις των συντονιστών διευθυντών οι οποίες κοστίζουν αυτήν τη στιγμή στο κράτος μόλις ένα ευρώ. Διότι η διαφορά του συντονιστή διευθυντή με τον διευθυντή είναι θεσμική, ότι δηλαδή ο ένας είναι διευθυντής και ο άλλος συντονιστής. Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε κόστος.
Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, προκηρύσσουμε και ανοίγουμε τις θέσεις των συντονιστών διευθυντών άμεσα, την επόμενη βδομάδα, γίνεται η κρίση των συντονιστών φέτος και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε κενές θέσεις και να έχουμε και τον προϋπολογισμό των θέσεων των Επιμελητών Β΄ αυτών των γιατρών.
Γίνεται μια προσπάθεια. Ξέρουμε ότι μας συμπονάτε σε αυτό το θέμα και ότι είστε μαζί μας.