ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Πάρη Μουτσινά

Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Παρασκευή 14/11/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Πάρη Μουτσινά σχετικά με τη λήψη μέτρων για την άμεση στελέχωση με γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννησου.


ΠΑΡΙΣΗΣ (ΠΑΡΙΣ) ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ: Κύριε Υπουργέ, έρχομαι τώρα σε συνέχεια της ερώτησης αυτής με συγκεκριμένο πια ερώτημα και ζητώ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από σας, γιατί ένα Περιφερειακό Ιατρείο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αυτό της Αλοννήσου -που δεν είναι ένα «νεκρό», αλλά ένα «ζωντανό» νησί με πληθυσμό και σημαντική ανάπτυξη- βρίσκεται στο απόλυτο κενό από πλευράς υγειονομικού προσωπικού, αφού και ο τελευταίος αγροτικός γιατρός εγκαταλείπει το Περιφερειακό Ιατρείο στις 25 Νοεμβρίου κι έτσι το Περιφερειακό Ιατρείο θα βρίσκεται πια χωρίς γιατρούς σε δέκα μέρες.
Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι το νησί της Αλοννήσου έχει αφεθεί εδώ και πολύ καιρό στο έλεός του από το Υπουργείο Υγείας και παρά τις ερωτήσεις που έχω υποβάλει και στο παρελθόν, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για να καλυφθεί αυτό το κενό.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε κυρίως από το 2014, κύριε Υπουργέ. Θα σας αναφέρω τις οργανικές θέσεις και τι υπάρχει σήμερα.

Ιατρός Γενικής Ιατρικής (Διευθυντής): Η θέση είναι κενή από την 1/1/2014.
Αγροτικοί Ιατροί: Ο ένας έχει φύγει από το 2013 και ο άλλος μένει για δέκα μέρες ακόμα.
Παιδίατρος: Η θέση παραμένει κενή από το Νοέμβριο του 2013, δηλαδή εδώ και ένα χρόνο.
Οδοντίατρος: Η θέση παραμένει κενή από τις 2/1/2012.
Παρασκευαστής: Η θέση παραμένει κενή από τις 31/1/2013.
Μαία: Εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει να δείτε, γιατί υπηρετεί ακριβώς τη λογική του πελατειακού κράτους. Η μαία έχει οργανική θέση στην Αλόννησο και ουδέποτε βρίσκεται στην Αλόννησο, αλλά συνεχώς στη Λάρισα.
Επίσης, υπάρχει νοσηλεύτρια η οποία θέλει να πάρει μετάθεση στο Περιφερειακό Ιατρείο και την πάνε στο Βόλο.
Χειριστής ακτινολογικού μηχανήματος: Εδώ είναι το οξύμωρο.
Υπάρχει σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα, τελευταίας τεχνολογίας, από ιδιώτη δωρητή, το οποίο δεν έχει πάρει αδειοδότηση ώστε να λειτουργήσει. Και υπάρχει και χειριστής.

Καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι πραγματικά οξύ, κύριε Υπουργέ. Θέλω να τα δείτε όλα αυτά τα θέματα και να δούμε τι θα γίνει με αυτό το περιφερειακό ιατρείο, διότι, όπως σας είπα, το νησί αυτό έχει ιδιαίτερη ζωντάνια και πρέπει να το στηρίξουμε.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, όλα αυτά που είπατε είναι αλήθεια. Δεν μπορώ να αρνηθώ την αλήθεια γιατί είναι η πραγματικότητα. Εξάλλου, αλήθεια λένε μόνο οι πράξεις των ανθρώπων και σε αυτό θέλω να σας πω το εξής: Δεν υπάρχει προσφορά αγροτικών ιατρών στις δύο θέσεις αγροτικών γιατρών που έχει η Αλόννησος. Δεν πηγαίνει κανείς στο αγροτικό ιατρείο. Προκηρύσσουμε τις θέσεις και δεν πάει κανείς.
Σας είπα προηγουμένως πώς πιστεύουμε ότι θα έχουμε τώρα προσφορά στα αγροτικά ιατρεία. Επίσης, θέλω να σας πω ότι περνάμε και μία επιπλέον διάταξη στο επόμενο νομοσχέδιο, η οποία είναι κάπως ειδική, αλλά θα το καταλάβετε. Οι συνάδελφοι γιατροί από τη στιγμή που δεν θέλουν να κάνουν ειδικότητα στην Ελλάδα -και εμείς τώρα πια τους υποχρεώσαμε να πηγαίνουν αγροτικό ιατρείο, εφόσον θέλουν να κάνουν ειδικότητα στην Ελλάδα- μπορούσαν να πάνε στον ιατρικό σύλλογο της περιοχής τους και να πάρουν μία ειδική άδεια για να μπορέσουν να κάνουν τη μετεκπαίδευσή τους σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς, όμως, και αυτό τώρα πια το «μπλοκάρουμε», ούτως ώστε κανείς γιατρός να μην μπορεί να φύγει αν δεν έχει κάνει την υπηρεσία υπαίθρου, όπως κάναμε παλιά. Πρέπει να καταλάβουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές και αυτήν την Ελλάδα πρέπει να τη βοηθήσουμε όλοι. Και είμαι σίγουρος, κύριε Πρόεδρε, ότι θα την βοηθήσουν και οι αγροτικοί γιατροί.

Εγώ όμως, θα ήθελα τη συναίνεση του Σώματος σε ένα νομοσχέδιο που έρχεται και θέλω να σας προκαταβάλω λίγο. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν οι γιατροί σε νησιωτικές περιοχές, ή οι αγροτικοί γιατροί, με 600 ευρώ το μήνα. Έχουμε κάνει επανειλημμένες συσκέψεις γι’ αυτό το θέμα στο Υπουργείο. Και την επόμενη εβδομάδα θα χαρώ πολύ να είστε εδώ, στη συζήτηση που θα κάνουμε για το νομοσχέδιο για την υγεία, που φέρνει αυτές τις μικρές μεταβολές, οι οποίες, όμως, είναι ουσιαστικές για την περιφέρεια και τις νησιωτικές περιοχές. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένας γιατρός να πάει να κάνει το αγροτικό του ιατρείο με 600 ευρώ και να μην έχει ο δήμος φροντίσει -όπως παλιά, κύριε Πρόεδρε- να υπάρχει τουλάχιστον ένα αγροτικό ιατρείο που να διαθέτει τα ανάλογα για έναν πολίτη του 2014, δηλαδή μία αξιοπρεπή διαμονή. Θα πρέπει και οι δήμοι από εδώ και πέρα να δουν πολύ διαφορετικά αυτό το θέμα της τοποθέτησης γιατρών στα αγροτικά ιατρεία των δήμων άγονων και νησιωτικών περιοχών. Θα ήθελα, όμως, και τη δική σας συμβολή και όλων των συναδέλφων.

Και θέλω να σας πω το εξής: Θα πρέπει να αυξήσουμε το εισόδημα των γιατρών, το οποίο έχει μειωθεί, όπως και σε άλλους Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, κατά 50%, ειδικότερα σε γιατρούς, νοσηλευτές και υγειονομικούς στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, κύριε Μουτσινά. Εμείς έχουμε βρει τον τρόπο να αυξήσουμε τα κίνητρα, τον οποίο, βέβαια, θα αναλύσουμε στη συζήτηση του νομοσχέδιου την επόμενη εβδομάδα. Διότι, κύριε Μουτσινά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα τα άλλα κίνητρα που έχουμε δώσει, όπως κίνητρα εξέλιξης, επιστημονικής ανέλιξης, μόρια ώστε να μπορούν να κάνουν τις μεταθέσεις μετά από μία πενταετία σε μεγάλα νοσοκομεία της περιφέρειας, εκτός από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν έχουν κανένα αντίκτυπο.

Θα πρέπει, λοιπόν, πάση θυσία -και έχουμε βρει τον τρόπο, τον οποίο, βέβαια, επεξεργαζόμαστε ακόμη, αλλά πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι- να αυξήσουμε το εισόδημα των γιατρών -όχι μόνο των αγροτικών αλλά και των συναδέλφων ιατρών- οι οποίοι θα πάνε να στελεχώσουν τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας και των άγονων περιοχών της Ελλάδας, ούτως ώστε να υπάρχει ένα κίνητρο.
Στη δευτερολογία μου θα σας πω και τα στοιχεία για το κέντρο υγείας της Αλοννήσου.

ΠΑΡΙΣΗΣ (ΠΑΡΙΣ) ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ: Καταρχήν, κύριε Υπουργέ, χαίρομαι που αγωνιάτε για το θέμα αυτό. Θέλουμε, όμως, να δούμε απτά παραδείγματα στο επόμενο διάστημα και κυρίως κίνητρα πραγματικά. Οι δήμοι πρέπει να βρουν στήριξη για να προχωρήσουν στις αναγκαίες υποδομές για να υποδεχτούν το επιστημονικό προσωπικό, όχι μόνο γιατρούς αλλά και γεωπόνους και κτηνιάτρους, διότι συνολικά ένα νησί, καθώς και μία ορεινή περιοχή έχουν ανάγκη από πάρα πολλά πράγματα για να στηρίξουν την παραγωγή του και την παραγωγική του βάση.

Από τις αρχές της θητείας μου, το 2012, όταν ξεκινήσαμε σε αυτήν τη Βουλή και συγκεκριμένα από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2012, είχα θέσει το ζήτημα αυτό για το θέμα των γιατρών που λείπουν στα νησιά, αλλά και στα κέντρα υγείας και κυρίως στις ορεινές περιοχές του Νομού Μαγνησίας.
Και εκεί το έθετα και σε μια άλλη διάσταση. Αφού υπήρχε αυτή η κρίση και αφού βλέπαμε την αδυναμία της Κυβέρνησης -εφόσον αποδέχθηκε μια εκβιαστική δημοσιονομική πολιτική από τους δανειστές και ακολουθεί αυτήν την πεπατημένη που μας οδηγεί σε συνεχή αδιέξοδα- έλεγα τότε, ας βρούμε και κάποιες παράλληλες λύσεις. Για παράδειγμα, λέγαμε από τότε να μπορέσουμε να κάνουμε υποχρεωτικό το αγροτικό ιατρείο, να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Άμυνας για να προσελκύσουμε ιατρούς από το Υπουργείο Άμυνας -τότε ο κ. Λυκουρέντζος είχε δεσμευτεί και έκανε προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση- για να έχουμε και μια συνυπηρέτηση σε αυτήν την κατεύθυνση και να λυθούν προβλήματα τα οποία είναι άμεσα και οξυμένα.

Το θέμα δεν είναι μόνο στην Αλόννησο. Η Αλόννησος είναι ένα ακραίο περιστατικό το οποίο αναφέρω σήμερα. Και το αναφέρω συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ, γιατί η Αλόννησος είναι πολύ μακριά από το Βόλο και το χειμώνα υπάρχουν μόνο δύο καράβια την εβδομάδα κι ένα δελφίνι την ημέρα, το οποίο όμως είναι πανάκριβο. Χρειάζεται 100 ευρώ να πάει και να έρθει κάποιος στο Βόλο, που σημαίνει ότι ένας γονιός για να πάει να αγοράσει ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας επιβαρύνεται με πάρα πολλά λεφτά και δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών του. Υπάρχουν τριακόσια παιδιά στην Αλόννησο, κύριε Υπουργέ. Υπάρχει νηπιαγωγείο, παιδικός σταθμός, υπάρχουν δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο και λύκειο. Υπάρχουν τριακόσια παιδιά, ζωντανές ψυχές και πρέπει να τις στηρίξουμε οπωσδήποτε. Δεν μπορεί να μην έχουν παιδίατρο σήμερα, ο οποίος λείπει ένα χρόνο. Δεν μπορεί να μην έχουν έναν διευθυντή και περιφερειακό ιατρείο. Και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν λειτουργεί η δομή πια, δεν μπορούν να έχουν την αναγκαία προμήθεια ιατρικού υλικού αν δεν υπάρχει κάποιος διευθυντής, κάποιος γιατρός υπεύθυνος να μπορέσει να καταγράψει και να αιτήσει. Στην ουσία, δηλαδή, είναι διαλυμένο το περιφερειακό ιατρείο και από τις 25 Νοεμβρίου θα είναι εντελώς στο κενό. Δεν λειτουργεί το μηχάνημα για να κάνει κάποιος ακτινολογικές εξετάσεις στο νησί.

Όλα αυτά είναι σοβαρά πράγματα για ένα τέτοιο νησί όπου το χειμώνα έχει τρεις χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και δέκα χιλιάδες το καλοκαίρι, με τον τουρισμό. Και πρέπει να το στηρίξουμε, γιατί θέλουμε τον τουρισμό στη χώρα μας.
Με αυτήν την έννοια και επειδή και στα άλλα κέντρα υγείας του Νομού -έχω στοιχεία- λείπουν γιατροί -το αναφέρατε και είναι προς τιμήν σας αυτό- πρέπει να κάνετε προσπάθειες. Εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες αυτές. Θέλουμε να δούμε και το νομοσχέδιο αυτό, για να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε μια αίσθηση ότι νοιαζόμαστε για τον κόσμο αυτόν σε μια εποχή κρίσης.
Δεν μπορεί οι υπηρεσίες υγείας να μπαίνουν στο στόχαστρο και στη μέγγενη της δημοσιονομικής πολιτικής με αυτήν την έννοια που μπαίνουν.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, εκτιμώ αφάνταστα την ειλικρίνειά σας. Από το 2012 είναι γεγονός ότι έχετε κάνει πολλές ερωτήσεις και εσείς και η κυρία Χρυσοβελώνη.
Θέλω να πω, όμως, δύο πράγματα στο Σώμα: Δεν μπορεί να έχουμε και το καρβέλι άκοπο και το σκύλο χορτάτο. Δεν γίνεται αυτό. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει προσφορά υπηρεσιών υγείας από το ιατρικό και υγειονομικό δυναμικό της χώρας ειδικά σε άγονες και νησιωτικές περιοχές. Ειλικρινά, θα ήθελα τις προτάσεις σας για τις νησιωτικές και άγονες περιοχές. Προκηρύσσουμε τις θέσεις. Για την Αλόννησο έχουμε προκηρύξει το τελευταίο χρονικό διάστημα δύο φορές τις θέσεις των αγροτικών ιατρών. Προκηρύσσουμε συνεχώς θέσεις για επικουρικούς γιατρούς, για παιδιάτρους, αλλά δεν πάει κανείς.

Εγώ, λοιπόν, τολμώ να πω ότι θα πρέπει να δούμε με διαφορετικό μάτι το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας όταν φτιάχτηκε το 1981-1983 από τον Παρασκευά τον Αυγερινό και το Γιώργο Γεννηματά μιλούσε για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Σήμερα, όμως, δεν μπορούν να πάνε γιατροί -όπως σας είπα- με 600 και 1.000 ευρώ σε μία απομακρυσμένη περιοχή, επειδή, όπως καταλαβαίνετε, το μεσοπρόθεσμο, κύριε Μουτσινά, δεν επιτρέπει επιδοματικές πολιτικές. Δηλαδή, δεν μπορούμε να δώσουμε ούτε επιδόματα στους γιατρούς.

Έχουμε σκεφτεί αυτές τις ημέρες στο Υπουργείο να αυξήσουμε την τιμή της ώρας απασχόλησης των γιατρών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, ούτως ώστε να τους δώσουμε ένα καλό εισόδημα. Αλλιώς, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε σε άλλες λύσεις. Δεν μπορούμε πια να εμμένουμε σε μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει προσφορά εργασίας, κύριε Πρόεδρε. Θα πρέπει να δούμε τελικά τι θα κάνουν οι νησιωτικές και άγονες περιοχές.

Εμείς την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε αρκετές, πραγματικά, τομές για την πρόσληψη γιατρών. Παραδείγματος χάριν, πριν από δεκαπέντε μέρες που είχα πάει στο Σουφλί, στον Έβρο και στο Διδυμότειχο, είπαμε το εξής: Βρήκαμε αγροτικούς γιατρούς ειδικευμένους στην περιοχή εκείνη. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είδαμε ότι κάνουν αγροτικό ειδικευμένοι γιατροί, φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα διάταξη που λέμε ότι εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις ειδικευμένων στο νοσοκομείο της περιοχής που υπηρετούν οι αγροτικοί γιατροί, τότε να μπορούν να τις καταλαμβάνουν, εφόσον θέλουν. Σας λέω ότι φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα κάποιες τέτοιες ρυθμίσεις ούτως ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε ιατρούς να πάνε.

Όσον αφορά τα θέματα της Αλοννήσου, αυτές τις μέρες παραδίδεται ένα καινούργιο ασθενοφόρο και το ξέρετε. Βάλατε το θέμα της μαίας της περιοχής. Έχουμε, όμως, αποσπάσει μια άλλη νοσηλεύτρια από το νοσοκομείο της Λάρισας στο Κέντρο Υγείας και το θέμα της μαίας θα το δω προσωπικά μόλις πάω τώρα στο γραφείο μου ώστε να δω που κολλάει.

Τρίτον, είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα καινούργιο ακτινολογικό μηχάνημα. Κύριε συνάδελφε, όμως, για να μπει ένα ακτινολογικό μηχάνημα έχει τις διαδικασίες και του Δημοκρίτου και της Ειδικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας. Τα ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, γιατί ο αδερφός σας ασχολείται με αυτά. Άρα, πρέπει να πάρουμε αυτές τις ειδικές άδειες –βρισκόμαστε σε διαδικασία αδειοδότησης για το μηχάνημα- για να μπορέσει να εγκατασταθεί.

Καταλαβαίνω την αγωνία σας. Θέλω να σας πω ότι τελειώνει η θητεία της αγροτικής ιατρού σε μία εβδομάδα. Αυτή η αγροτική ιατρός θα πάρει παράταση της θητείας της. Πιστεύω, με τη διαβεβαίωση του ΥΠΕάρχη και του Διοικητού του Νοσοκομείου Βόλου, ότι δεν θα έχουμε καθόλου κενό στην Αλόννησο έως ότου στο Πολυδύναμο Ιατρείο Αλοννήσου καλυφθούν οι μόνιμες θέσεις, οι οποίες ήταν πραγματικά πολλές και σήμερα δεν υπάρχει προσέλευση για εργασία στην Αλόννησο.

Θα κάνουμε το καλύτερο. Και όταν επισκεφτώ την επόμενη εβδομάδα την περιοχή σας, θα χαρώ να σας δω μαζί.