ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Μαρίνας Χρυσοβελώνη

Γραφείο Τύπου
Αναπληρωτή Υπουργού
Παρασκευή 14/11/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση Αν. Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Μαρίνας Χρυσοβελώνη σχετικά με τη φθίνουσα πορεία του προσωπικού στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στη Μαγνησία.ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Κύριε Υπουργέ, την καταστροφική επίπτωση του μνημονίου στην υγεία τη γνωρίζουμε όλοι. Νομίζω ότι ούτε και εσείς θα αρνηθείτε πως οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας κατά τα τελευταία χρόνια συρρικνώνονται διαρκώς, το προσωπικό όλων των κλάδων μειώνεται, οι υγειονομικές μονάδες κλείνουν ή εκφυλίζονται, υπολειτουργώντας.
Τη σημερινή επίκαιρη ερώτησή μου την κατέθεσα, έχοντας φυσικά στο μυαλό μου τη Μαγνησία. Όμως, προφανώς, η παραπάνω απελπιστική κατάσταση αγγίζει ολόκληρη τη χώρα και επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Τα προβλήματα εκτείνονται σε όλα τα επίπεδα και βαθμίδες υπηρεσιών υγείας στη Μαγνησία, από την επείγουσα προνοσοκομειακή -ΕΚΑΒ- στην πρωτοβάθμια -ΠΕΔΥ- και μέχρι το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο πλήττεται συνεχώς από τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Απλώς επικέντρωσα την ερώτησή μου στα συνολικά νούμερα γιατρών, νοσηλευτών κλ.π., για να σας δώσω την ευκαιρία να απαντήσετε με τρόπο που θα διαφωτίσει και δεν θα συσκοτίσει το πρόβλημα.

Το λέω αυτό, γιατί δυστυχώς έχω ρωτήσει πάνω από δέκα φορές τον Υπουργό Υγείας, από τον Ιούνιο μέχρι και πρόσφατα, χωρίς όμως να λάβω καμμία απάντηση στα επιμέρους ζητούμενα στοιχεία. Ελπίζω πως η σημερινή ερώτησή μου, που αφορά το συνολικό υγειονομικό προσωπικό του δημοσίου στη Μαγνησία, θα απαντηθεί, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες.
Υπάρχουν, βέβαια, κύριε Υπουργέ και οι συμβασιούχοι αγροτικοί γιατροί, οι επικουρικοί, αντικείμενο το οποίο θα θέσει αμέσως μετά ο συνάδελφος Βουλευτής Μαγνησίας κ. Μουτσινάς, με αφορμή τη διάλυση του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου, για το οποίο θερμά παρακαλώ να επιληφθείτε πάραυτα, γιατί θα θρηνήσουμε θύματα. Σας το είπα και προηγουμένως κατ’ ιδίαν.

Κύριε Υπουργέ, εγώ περιορίζομαι να κλείσω την παρέμβασή μου με δύο ερωτήματα: Πόσοι μόνιμοι γιατροί, νοσηλευτές και μέλη του παραϊατρικού, βοηθητικού και άλλου προσωπικού δημοσίων μονάδων υγείας της Μαγνησίας, δηλαδή του Αχιλλοπουλείου, των κέντρων υγείας, των πολυϊατρείων, απομακρύνθηκαν οριστικά κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια και πόσοι διορίστηκαν, για να τους αντικαταστήσουν από την Κυβέρνησή σας;

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, κυρία συνάδελφε, είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πληγεί από το μεσοπρόθεσμο και την απαγόρευση των προσλήψεων, στην αρχή με την αναλογία δέκα προς ένα -δηλαδή στις δέκα αποχωρήσεις μία πρόσληψη- και τώρα που άλλαξε η αναλογία, με πέντε προς έναν. Αυτό δεν μπορούσε να αφήσει απ’ έξω το μόνιμο προσωπικό και γενικά το προσωπικό υγείας του Νομού σας, αλλά και της εν γένει περιοχής.

Έχω δει ότι επανειλημμένως έχετε κάνει διάφορες ερωτήσεις και έχετε πάρει διάφορες απαντήσεις, οι οποίες δεν σας κάλυψαν. Είναι γεγονός ότι η περιοχή σας έχει πραγματικά πληγεί, διότι είχαμε πάρα πολλές αποχωρήσεις και βάσει του μεσοπρόθεσμου δεν μπορούσαμε να κάνουμε τις συγκεκριμένες προσλήψεις.
Όμως, θέλω να σας πω, κυρία συνάδελφε, ότι δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Ο λόγος είναι, όπως θα απαντήσω και στον κ. Μουτσινά στην επόμενη ερώτηση για την Αλόννησο που ξέρω ότι σας ενδιαφέρει, όπως είπατε και εσείς, ότι δεν είχαμε και προσφορά γιατρών και ιδιαίτερα αγροτικών γιατρών για τις δικές σας περιοχές, αλλά και εν γένει αγροτικών γιατρών στην Ελλάδα.

Αυτό φαίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Υπουργείο από την ημέρα που περάσαμε την υποχρεωτικότητα του αγροτικού ιατρείου, το οποίο ήταν στην εποχή τη δική μου και πηγαίναμε από υποχρέωση μετά από το πανεπιστήμιο να κάνουμε αγροτικό ιατρείο, πριν ξεκινήσει η ειδικότητα. Αυτό ήταν κάτι σημαντικό, διότι υπήρχαν τότε αγροτικά ιατρεία, όπου πήγαιναν οι ιατροί να εκπληρώσουν την υπηρεσία υπαίθρου, πριν ξεκινήσουν την ειδικότητα. Αυτό για κάποιους λόγους, οι οποίοι δεν είναι της παρούσης, είχε ανασταλεί τα τελευταία χρόνια και το επαναφέραμε πριν από δυο μήνες.

Τώρα, λοιπόν, φαίνεται, κυρία Χρυσοβελώνη, ότι θα υπάρξουν προσφορές εργασίας, διότι είχαμε επτακόσια ογδόντα εννέα αγροτικά ιατρεία κενά πριν από ένα μήνα σε όλη την Ελλάδα επί συνόλου χιλίων εννιακοσίων. Τώρα, λοιπόν, τα έχουμε προκηρύξει όλα αυτά και περιμένουμε, μιας και θα είναι η περίοδος που ορκίζονται οι νέοι ιατροί, ότι θα έχουμε κάποια αγροτικά ιατρεία που θα πληρωθούν από τις προκηρύξεις που έχουμε κάνει.
Όμως, είναι γεγονός ότι και το 2011, λόγω του μεσοπρόθεσμου, είχαμε απαγορεύσει-αναστείλει τις προσλήψεις γιατρών και προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με την αναλογία, όπως σας είπα, δέκα προς ένα και τώρα πια έχει γίνει πέντε προς ένα. Για αυτές τις προσλήψεις στις 28 Αυγούστου φέτος, μιας και πήραμε το πράσινο φως, δώσαμε την εντολή σε όλα τα Συμβούλια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ -τα Συμβούλια Κρίσης Επιστημονικού Προσωπικού- να μας κρίνουν τους γιατρούς που από το 2011 και πριν είχαν βάλει υποψηφιότητες, ούτως ώστε να μπορέσουμε -επειδή έχουμε αυτή τη στιγμή τα χρήματα- να τους προσλάβουμε το 2014. Υπάρχουν δηλαδή οι πιστώσεις να πάρουμε κάποιους γιατρούς.

Ήδη έχουμε πάρει τετρακόσιους εβδομήντα πέντε γιατρούς και γι’ αυτό στη δική σας την περιοχή αυτή τη στιγμή θα διοριστεί ένα ακτινοδιαγνώστης, ένας ουρολόγος και ένα ακτινολόγος, δηλαδή έχουμε τρεις γιατρούς ουρολογίας και παθολογίας. Βέβαια, αυτό το νούμερο των τριών, σε σχέση με τους πενήντα που έχουν αποχωρήσει, είναι πάρα πολύ μικρό.
Όμως, κυρία συνάδελφε, για ενημέρωση του Σώματος θα ήθελα να σας πω ότι έχουν περάσει πια από την προκήρυξη των γιατρών το 2009 πέντε χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε, οι συνάδελφοι μου, οι γιατροί, έψαξαν να βρουν κάπου αλλού δουλειά. Έχουν τακτοποιηθεί. Είναι οικογενειάρχες. Είναι επιστήμονες. Έχουν πάει στο εξωτερικό. Πιθανόν να έχουν ανοίξει ένα ιδιωτικό ιατρείο. Άρα, έχουν αλλάξει πια τα δεδομένα.
Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μεγάλο πρόβλημα να υπάρχουν οι αιτήσεις του 2009, του 2010 και του 2011 και να ψάχνουμε μέσα από τα γραφεία προσωπικού των νοσοκομείων να δούμε αν αυτοί οι γιατροί ενδιαφέρονται ακόμη γι’ αυτές τις θέσεις που είχαμε προκηρύξει.
Είναι ένα μείζον θέμα αυτό. Πραγματικά γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη δουλειά. Το χρονικό διάστημα είναι λοιπόν, πολύ μικρό το χρονικό διάστημα. Θα σας απαντήσω ειδικότερα για την ερώτηση που μου κάνατε στη δευτερολογία μου, αλλά θέλω να σας πω ότι αντιμετωπίζουμε εγγενείς δυσκολίες για να προσλάβουμε γιατρούς το 2014.

ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Κύριε Υπουργέ, όσον αφορά το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου λάβετε υπόψη σας ότι στις 30 Νοεμβρίου διαλύεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Θα πρέπει πάραυτα να ενεργήσετε. Σας το λέω, επειδή αναφερθήκατε σε αυτό.
Η μη ορισμένη απάντησή σας στα ερωτήματα που έθεσα καταδεικνύει ξεκάθαρα την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία στη Μαγνησία, κάτι που και εσείς αποδέχεστε. Και προφανώς αυτή είναι η αιτία, για την οποία σε όλες αυτές τις ερωτήσεις που έχω κάνει δεν υπήρξαν συγκεκριμένες απαντήσεις. Επομένως, δεν έχετε απαντήσει για το προσωπικό του ΕΚΑΒ, δεν απαντήσατε για το ΠΕΔΥ του Βόλου, δεν απαντήσατε συγκεκριμένα για το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Το μόνιμο προσωπικό συνεχώς φθίνει και το μόνο που ακούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό στη Μαγνησία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι υποσχέσεις.

Την ώρα, λοιπόν, κατά την οποία διαβάζουμε δελτία Τύπου, τα οποία εκδίδονται και από το Υπουργείο σας για το αόρατο μέλλον, οι πολίτες της Μαγνησίας να σας ενημερώσω ότι δεν έχουν ασθενοφόρα, βράδια ή σαββατοκύριακα, επειδή δεν υπάρχουν οδηγοί για τις βάρδιες. Δεν έχουν γιατρούς στα πολυιατρεία για να τους γράψουν φάρμακα και να τους εξετάσουν. Δεν υπάρχουν χειρούργοι ογκολόγοι για τις αναγκαίες επεμβάσεις. Η μνημονιακή πολιτική της Συγκυβέρνησης Σαμαρά στη δημόσια υγεία διαλύει τη Μαγνησία και μαζί με αυτή και ολόκληρη τη χώρα.
Σε αυτό το σημείο βέβαια θέλω να πω, για να είμαι δίκαιη, ότι δεν σας βαρύνει η αποκλειστική ευθύνη, με δεδομένο ότι εσείς βρίσκεστε στο συγκεκριμένο Υπουργείο εδώ και πέντε μήνες. Όμως, είναι τραγικό το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο Υπουργείο υπήρξε Υφυπουργός και η νυν Βουλευτής Μαγνησίας, η κυρία Μακρή. Παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί αυτά τα θέματα κατ’ επανάληψη, εν τούτοις και επί δικής της θητείας δεν είχα καμία συγκεκριμένη απάντηση.

Δυστυχώς, αυτό που εσείς είπατε στην αρχή της τοποθέτησής σας, επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η Μαγνησία, αλλά και όλη η Ελλάδα, στο χώρο της υγείας λόγω της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθείται από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Νομίζω, λοιπόν, ότι ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει αυτή τη στιγμή –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- για να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα, να σωθεί η χώρα, να υπάρχουν λύσεις στο χώρο της δημόσιας υγείας, είναι η ανατροπή του μνημονίου. Και θεωρώ ότι αυτή είναι η μοναδική λύση, για να μπορέσει κάποια στιγμή να υπάρξει ανάκαμψη στο χώρο της δημόσιας υγείας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Κυρία συνάδελφε, εγώ δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μου, ούτε αποποιούμαι την αλήθεια που λέει ότι τα τελευταία χρόνια από την εποχή εφαρμογής του μνημονίου –θα σας τα καταθέσω κιόλας- είχαμε το 2012 τριάντα αποχωρήσεις γιατρών του ΕΣΥ, το 2013 δεκαεπτά και το 2014 οκτώ. Είχαμε, δηλαδή, αποχωρήσεις πενήντα πέντε γιατρών. Είχαμε πάρει δέκα επικουρικούς γιατρούς. Πήραμε δεκαεννιά το 2012, οκτώ επικουρικούς το 2013 και δεκαέξι επικουρικούς το 2014. Είχαμε, δηλαδή -δεκαέξι και εννιά μας κάνει είκοσι πέντε και οκτώ, τριάντα τρία- τριάντα τρεις επικουρικούς γιατρούς. Σίγουρα δεν ήταν ο αριθμός των πενήντα πέντε. Ήταν επικουρικοί, μη μόνιμοι τριάντα τρεις γιατροί.
Δεν αφήσαμε ποτέ ακάλυπτο κανένα νοσοκομείο, κυρία Χρυσοβελώνη. Σε λίγο θα απαντήσω για την Αλόννησο, όπου και εκεί είχαμε μεγάλες δυσκολίες. Και θα σας εξηγήσω τους λόγους. Θα σας τα καταθέσω αυτά τα χαρτιά, γιατί δεν ξέρω αν τα έχετε πάρει ποτέ ακριβώς.
Μιλήσατε για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, το ΕΚΑΒ.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί ένας διαγωνισμός για εκατόν εξήντα εφτά ασθενοφόρα διαρκεί επτά χρόνια. Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας διαγωνισμός να διαρκεί επτά χρόνια. Όταν αναλάβαμε με τον κ. Βορίδη και την κυρία Παπακώστα και επειδή στις αρμοδιότητές μου είναι και το ΕΚΑΒ, πήγα στο γραφείο του Πρωθυπουργού και έχω αναφέρει το μείζον θέμα της μη κατοχύρωσης ή ανοίγματος προσφορών των ασθενοφόρων. Υπάρχουν τα χρήματα και αυτή τη στιγμή περιμένουμε επτά χρόνια για να γίνει ο διαγωνισμός. Αυτό είναι φοβερό.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι την προηγούμενη Παρασκευή ανοίχθηκαν οι προσφορές μετά από επτά χρόνια. Αυτό κάτι λέει για την Ελλάδα μας.

Επίσης, προκηρύξαμε χθες 200 θέσεις πληρωμάτων των ασθενοφόρων. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά θα πάνε μέσα από το Ανώτερο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.

Επίσης, κυρία συνάδελφε, έχουμε προκηρύξει 900 θέσεις γιατρών του ΠΕΔΥ για όλη την Ελλάδα. Η προκήρυξη έχει βγει στο διαδίκτυο.

Θέλω να διαβεβαιώσω το Σώμα, όπως είπα προχθές σε μία άλλη ερώτηση στην οποία απάντησα, ότι από τη μέρα που πήγαμε, από τις 28 Αυγούστου μέχρι σήμερα, είναι «στον αέρα» 2.500 θέσεις γιατρών. Θα σας τις πω: Είναι 900 θέσεις από το ΠΕΔΥ, είναι 800 θέσεις επικουρικών γιατρών, είναι και 475 γιατροί πριν από το 2011 που ήταν «κρυμμένοι» και είναι στη διαδικασία του Γενικού Λογιστηρίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του δικού μας Υπουργείου ούτως ώστε να διοριστούν το 2014. Προχθές μας αποδέσμευσε και άλλες 372 θέσεις απ’ αυτές οι οποίες ήταν πριν από το 2011 για να διοριστούν το 2014.

Εκεί, όμως, αντιμετωπίζουμε πάλι μεγάλο πρόβλημα. Επειδή δεν είχαμε κάνει κρίσεις τα τελευταία πέντε χρόνια -εννοείται ότι έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι συνάδελφοι που ήταν στα συμβούλια κρίσης- με το άνοιγμα των προσλήψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έπρεπε να κάνουμε και τα καινούργια συμβούλια κρίσης, διότι οι περισσότεροι συνάδελφοι απ’ αυτούς είχαν συνταξιοδοτηθεί.

Έχουμε, λοιπόν, δύο μεγάλα προβλήματα τα οποία έχουν τελειώσει αυτές τις μέρες και πιέζουμε πάρα πολύ τις διοικήσεις των νοσοκομείων, τα γραφεία προσωπικού και τις ΥΠΕ, για να προχωρήσουμε γρήγορα στην πρόσληψη αυτών των συναδέλφων. Αλλιώς, όπως καταλαβαίνετε, θα χάσουμε και τα κονδύλια που αναλογούν φέτος για διορισμούς.

Είναι μία δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα. Πρέπει να πάμε τώρα στα καινούργια συμβούλια κρίσης, γιατί οι συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει από τα συμβούλια κρίσης. Συγχρόνως, έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι γιατροί απ’ αυτούς που είχαν υποβάλει τα χαρτιά τους πριν από το 2011 και έχουμε μία τεράστια δυσκολία να βρούμε γιατρούς. Υπάρχει πρόβλημα και αυτά είναι τα γεγονότα τα οποία έχουν αναστείλει τους διορισμούς γιατρών.

Κυρία συνάδελφε, καταλαβαίνω το πρόβλημά σας. Νομίζω ότι την επόμενη εβδομάδα έχω κανονίσει να επισκεφτώ τη ΔΥΠΕ και τα νοσοκομεία της περιοχής. Θα χαρώ πολύ να είστε κι εσείς εκεί.