ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

Άρθρο υποψήφιου βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Εφημερίδα των Συντακτών - Πέμπτη, 17.09.2015

Άρθρο υποψήφιου βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Εφημερίδα των Συντακτών - Πέμπτη, 17.09.2015

images
efsyn 17-9-15
H πτώση των δαπανών υγείας στο 4,5% του ΑΕΠ (ευρωπαϊκός μέσος όρος 6,9% του ΑΕΠ) έχει φέρει το σύστημα υγείας κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ποια θα είναι τα δικά σας, άμεσα μέτρα, ανάκαμψής του;
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας είναι υπαρκτό, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με διακηρύξεις καλών προθέσεων. Η χώρα, εν μέσω κρίσης έχει περιορισμένες δυνατότητες. Ωστόσο, πιστεύω ότι μπορούμε να αναζητήσουμε εκείνες της ρεαλιστικές προτάσεις που θα δίνουν μια πειστική απάντηση στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Γι’ αυτό χρειάζεται μια εθνική πολιτική υγείας, διακομματικής στήριξης που θα σχεδιάζει τις αναγκαίες διαρθρωτικές ανάγκες, θα προγραμματίσει τη βέλτιστη κατανομή πόρων και θα θέσει στο επίκεντρο την ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για όλους τους πολίτες. Μόνο αν υπάρχει συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων μπορούμε να πετύχουμε τον σχεδιασμό ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου Υλοποίησης για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την  λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από ισοδύναμα και τη γρήγορη κάλυψη των μεγάλων κενών στο ανθρώπινο δυναμικό. Ως άμεσο δείγμα γραφής θα πρότεινα την δέσμευση για άμεση συμφωνία τριών σημείων: α) αξιοκρατία στη διοίκηση, β) διαφάνεια στις προμήθειες με διακομματικό έλεγχο, γ) κοινή γραμμή για την άμεση εξεύρεση  πόρων. Μόνο με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου σωστού σχεδιασμού μπορούμε να αυξήσουμε σταδιακά τις δαπάνες υγείας υπερβαίνοντας το πολύ χαμηλό ποσοστό 4,5% του ΑΕΠ.
Με το 3ο Μνημόνιο οι προσλήψεις προσωπικού στο σύστημα υγείας δεν επιτρέπονται ή είναι πολύ περιορισμένες σε αριθμό. Σήμερα λείπουν από τα νοσοκομεία 6.000 ιατροί, 15.000 νοσηλευτές, 5.000 διοικητικοί και 10.000 λοιπές ειδικότητες.Τί σκοπεύετε να κάνετε προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στη δημόσια υγεία;
Παρά τους περιορισμούς λόγω δεσμεύσεων της δανειακής σύμβασης, το 2014 καταφέραμε την ένταξη στο ΕΣΥ 2486 υγειονομικού προσωπικού. Επιπλέον, για το 2015 είχαμε φροντίσει να εγκριθούν κονδύλια για 4000 προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών. Δυστυχώς, χαμένη μέσα στην ιδεοληψία και την απειρία της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν φρόντισε να κάνει πράξη τους υπάρχοντες προγραμματισμούς. Το καθεστώς αυτό καθιστά υπόλογη της τελευταία πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Ένα άλλο καίριο ζήτημα είναι να προχωρήσουν επιτελούς όλες οι κρίσεις των γιατρών του ΕΣΥ που εκκρεμούν καθώς επίσης και η ανάγκη να αναζητήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα προσελκύουν όλα τα υγειονομικά στελέχη που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να ζητήσουν εργασία σε ξένες χώρες.  Παράλληλα είναι απαραίτητο, με διαδικασίες ανοιχτής πρόσκλησης και με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα διάσπαρτα στελέχη και επιστήμονες του Τομέα Υγείας (Ιατροί, Καθηγητές, Ερευνητές, Τεχνικοί σε Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία του εξωτερικού), να μπορούν καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις στο ΕΣΥ.
Τα κενά στη δημόσια υγεία καλύπτονται όμως εφόσον υπάρχουν και κίνητρα. Γι’ αυτό εμείς θεωρούμε ότι τα οικονομικά κίνητρα, τα επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια είναι αναγκαία ιδιαίτερα για τις άγονες περιοχές και τα νησιά του Αιγίου όπου το πρόβλημα υποστελέχωσης είναι οξύτερο.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το σύστημα υγείας και αποσυμφορεί τα νοσοκομεία. Σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, έχει αποδομηθεί με τη διάλυση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ εξαιτίας των περικοπών. Με δεδομένη τη συνέχιση των περικοπών, ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη;
Την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι επιτακτική ανάγκη να την αναδείξουμε σε βασική εθνική προτεραιότητα. Χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει καμία αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Η οξεία οικονομική κρίση δημιουργεί τρομακτικά εμπόδια στην εξεύρεση συγκεκριμένων πόρων.  Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο βήμα είναι η αξιοποίηση των υπαρχόντων γενικών και οικογενειακών ιατρών και των ιατρών συναφών ειδικοτήτων (παθολόγοι και παιδίατροι) του δημοσίου και του συμβεβλημένου ιδιωτικού τομέα.