ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το AIDS - Πέμπτη, 03.12.2015 Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για το AIDS - Πέμπτη, 03.12.2015Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σήμερα εδώ, πραγματικά σε μια καλή συζήτηση για ένα θέμα που απασχολούσε πριν 35 χρόνια περίπου την παγκόσμια κοινότητα.
Είχα την εμπειρία τότε και εγώ να είμαι στην Αμερική, ήταν μεγάλη η επίπτωση,  ο επιπολασμός  του AIDS στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στα νοσοκομεία και έχω ζήσει το ρατσισμό που υπήρχε σε αυτούς τους ασθενείς. Ξεκινούσε από το ότι δεν τους δεχόντουσαν ποτέ τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τους δέχονταν μόνο τα δημόσια νοσοκομεία της Αμερικής. Έχω την εμπειρία να έχω δει τον Μοντανιέ, όπως είπε και ο Θανάσης ο Γιαννόπουλος προηγουμένως, να τρώει με κουτάλι, πιρούνι και μαχαίρι, να τα χρησιμοποιεί στα εστιατόρια, διότι υπήρξε ένας πανικός, ένας μεγάλος φόβος.
Η ιατρική κοινότητα όμως, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και όλος ο κόσμος στάθηκε απέναντι σ' αυτή την απειλή με θετικό πρόσημο, με θετική δηλαδή διάθεση και γι' αυτό σήμερα είμαστε όλοι εδώ, πραγματικά να πανηγυρίσουμε το αποτέλεσμα μιας εθνικής συνεννόησης, μιας εθνικής συναίνεσης για τη νόσο αυτή που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και από την ελληνική πολιτεία. Με τη συμβολή πραγματικά μεγάλων επιστημόνων αλλά και ανθρώπων οι οποίοι έβαλαν τη ζωή τους γι' αυτό το νόσημα, σήμερα είμαστε σε ένα τόσο καλό επίπεδο που πραγματικά εγώ με τα δεδομένα του τότε, όταν ξεκινήσαμε, σήμερα θα μπορούσα να θριαμβολογήσω.
             Θα σταθώ όμως σε αυτό που είπε ο κ. Βαλλιανάτος. Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο και δεν πρέπει να αφήσουμε καθόλου από το μάτι μας, από το αφτί μας, από το μυαλό μας να μας ξεφύγει ότι αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει πάντα και να αντιμετωπίσουμε αυτό το φοβερό πανικό της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90.
 Έτσι, λοιπόν, λέω ότι τίποτα δεν είναι αρκετό, όταν μιλάμε για το AIDS. Πρέπει να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση και σήμερα η πολιτεία αλλά και η ιατρική κοινότητα και όλα αυτά τα μέλη που έχουν μπει ή  εθελοντικά ή σαν ΜΚΟ ή σαν οργανισμοί της πολιτείας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την αντιμετώπιση αυτής της νόσου.
            Θα μπω στην πρόταση του κ. Λαζανά να επεκτείνουμε την Επιτροπή για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και να μπει και « - κατά του AIDS», γιατί είναι δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η Επιτροπή λοιπόν για την καταπολέμηση των ναρκωτικών της Βουλής να γίνει «Επιτροπή για την καταπολέμηση των ναρκωτικών – AIDS» γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλη επίπτωση από τη νόσο αυτή στους ναρκομανείς.
Το άλλο που θα ήθελα να πω και αυτό είναι μια πολύ ωραία πρόταση, όπως και η πρόταση βέβαια για τη μείωση του Φ.Π.Α., που είπε ο  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου αλλά και ο Υπουργός στην εισήγησή του είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας επιτέλους να ξέρουν καλύτερα τι έχουν να αντιμετωπίσουν στη ζωή.
Άρα, λοιπόν, το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, έστω και αν ήταν ζητούμενο πολλών χρόνων, ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πρέπει να το προχωρήσουμε. Είμαστε σήμερα εδώ σε μια Επιτροπή για να συζητήσουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα και πρέπει εμείς οι ίδιοι σε αυτήν τη νόσο, που χαρακτηρίστηκε η μάστιγα του αιώνα, να είμαστε μπροστάρηδες και να έχουμε ανοιχτό το μυαλό μας, τα αυτιά μας και όλες τις αισθήσεις μας για να μη μας ξεφύγει η κατάσταση.
 Ευχαριστώ πολύ.