ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Εργασίας για την διευκόλυνση της ασφάλισης των αγροτών. Παρασκευή, 08.01.2016


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ,  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2016
ΕΠΙΚΑΙΡΗ Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γ. Κατρούγκαλο.           

ΘΕΜΑ: «Απλούστευση διαδικασιών πρόσληψης και έκδοσης εργοσήμου εργατών γης»

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εργάτες γης, δηλ. οι απασχολούμενοι στις γεωργικές εργασίες, οφείλουν να καταγράφονται από τον εκάστοτε εργοδότη τους πριν την έναρξη της εργασίας σε χειρόγραφο πίνακα προσωπικού, τον οποίο στη συνέχεια αποστέλλει ο εργοδότης στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). Στην περίπτωση των γεωργικών εργασιών, ωστόσο, έχουμε ένα ασταθές εργασιακό πλαίσιο. Αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, η αδυναμία συνεπούς παρουσίας των εργαζομένων στην εργασία τους π.χ. λόγω ασθένειας ή απόφασης αλλαγής εργοδότη ή είδους εργασίας, απαιτούν συνεχείς χειρόγραφες τροποποιήσεις στον πίνακα προσωπικού από την πλευρά του εργοδότη. Στην πολύπλοκη αυτή διαδικασία, έρχεται να προστεθεί και ο «πονοκέφαλος»  των ονομαστικών εργοσήμων.  Ο εργοδότης αναγκάζεται να στηθεί στην ουρά της τράπεζας για να αγοράσει εργόσημα στο όνομα συγκεκριμένων εργατών, που την επόμενη μέρα μπορεί να μην εμφανιστούν στη δουλειά, λόγω των προαναφερθέντων αστάθμητων παραγόντων. Έτσι, ενδεχομένως να χρειαστεί να ακυρώσει και να επανεκδώσει εργόσημα αρκετές φορές. Η όλη διαδικασία κάνει την καθημερινότητα και την απασχόληση των εμπλεκομένων στην γεωργική/αγροτική οικονομία δύσκολη.  

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σκοπεύετε να προβείτε και με ποιο τρόπο στην απλούστευση των διαδικασιών  πρόσληψης και έκδοσης εργοσήμου που αφορούν στην απασχόληση των εργατών γης και ταλαιπωρούν εργοδότες και εργαζομένους στον αγροτικό/γεωργικό τομέα;
                                                                                                                 
Ο Ερωτών Βουλευτής

Λεωνίδας Γρηγοράκος