ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Ανάπτυξη επίκαιρης Ερώτησης Λ. Γρηγοράκου για την διευκόλυνση ασφάλισης των αγροτών. Πέμπτη, 14.01.2016
Παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Κ.Ο ΠΑ.ΣΟ.Κ., Λεωνίδα Γρηγοράκου κατά τη συζήτηση της με αριθμό 358/8-1-2016 επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την απλούστευση των διαδικασιών πρόσληψης και έκδοσης εργοσήμου εργατών γης

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μας απασχολεί πολλά χρόνια το θέμα των εργατών γης και μάλιστα των εργατών οι οποίοι δεν έχουν και τα νόμιμα έγγραφα που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει σήμερα μέσα από τις διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης, για να μπορέσει να απασχοληθεί στους αγροτικούς νομούς της Ελλάδος.
Μας είχε απασχολήσει παλαιά -και με τον κ. Κουτσούκο, όταν ήταν Υφυπουργός Εργασίας, αλλά και με πολλούς άλλους Υπουργούς τα προηγούμενα χρόνια- για να βρούμε τη χρυσή τομή. Να βοηθήσουμε, όσο μπορούσαμε δηλαδή, και τους εργοδότες, δηλαδή τους αγρότες που είχαν ανάγκη από εργατικά χέρια, αλλά και αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται εδώ να βρουν μια εργασία, αλλά λόγω του ότι η δημόσια διοίκηση δεν έχει τα επαρκή έγγραφα, μπαίνουν ενδιάμεσα άλλες ασφαλιστικές δικλείδες από τα άλλα Υπουργεία και δημιουργείται ένα πραγματικό χάος στην όλη διαδικασία εξεύρεσης εργασίας και έκδοσης εργοσήμου γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Αυτή η εποχή στη Λακωνία ξέρετε ότι είναι περίοδος της συλλογής πορτοκαλιών και ελιάς. Άρα, έχουμε ανάγκη τα εργατικά χέρια. Ο καιρός, δόξα τω Θεώ, φέτος ήταν καλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά παρουσιάζει κάποιες διακυμάνσεις. Ενώ, λοιπόν, ο εργοδότης πηγαίνει και βγάζει το εργόσημο στο όνομα του Γρηγοράκου, την επόμενη μέρα αυτός δεν έρχεται στη δουλειά και όπως καταλαβαίνετε δημιουργείται μια τεράστια ουρά και μια τεράστια καθυστέρηση, ως προς την έκδοση εργοσήμου σε συγκεκριμένα άτομα.
Τα προηγούμενα χρόνια είχα εκφράσει την άποψη μου και τώρα θα την εκφράσω και σε σας. Θα πρέπει αυτό το θέμα της μεγάλης γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουμε ως προς την έκδοση εργοσήμων σε συγκεκριμένα άτομα που δεν έχουν τα νόμιμα χαρτιά από τις χώρες που προέρχονται -συνήθως είναι από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και μας έχει απασχολήσει και παλαιά- να το απλουστεύσουμε από πλευράς της Κυβέρνησης και έχω πρόταση που θα σας κάνω στη δευτερολογία μου, ούτως ώστε να μπορέσουν και οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν και τους κόπους τους, δηλαδή και των χρημάτων που πρέπει να παίρνουν, αλλά και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Περιμένω τη δική σας απάντηση στην ερώτηση που σας έχω κάνει και θα σας πω και την πρόταση μου στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγοράκο.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υφυπουργός, ο κ. Πετρόπουλος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Γρηγοράκο, πιστεύω πως η συμβολή σας θα είναι σημαντική και θετική και θα την ακούσω. Διότι είναι και στη δική μας σκέψη να βρούμε λύση σε αυτό το θέμα.
Όσον αφορά στη δική μας αρμοδιότητα, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η εργασία κανενός να μην είναι προστατευμένη. Σ’ αυτούς δεν πρέπει να μην συμπεριλαμβάνονται κι εκείνοι που βρίσκονται σ’ αυτήν τη μοίρα, δηλαδή να είναι χωρίς νόμιμα έγγραφα σε μία χώρα που δεν ήταν ευχή τους, όταν γεννήθηκαν, να βρίσκονται. Στον τόπο τους θα ήθελαν να είναι. Πρέπει να το δούμε με ευαισθησία και γι’ αυτούς, αλλά και μ’ έναν τρόπο που προστατεύει πραγματικά την παραγωγική διαδικασία να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα αυτό.
Έχουμε εκτιμήσει ότι πράγματι έχουμε περίπου τριακόσιες χιλιάδες άτομα που απασχολούνται στις αγροτικές καλλιέργειες. Αν δούμε και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχουμε στη χώρα μας γύρω στους πεντακόσιους χιλιάδες νόμιμα απασχολούμενους μετανάστες και υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που εργάζεται μ’ αυτόν τον τρόπο που δεν ευνοεί τη νομιμότητα στην παραγωγική διαδικασία. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα με τον τρόπο που εξακολουθεί να γίνεται τόσα χρόνια.
Με την αφορμή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην οποία προχωράμε -και πιστεύω ότι και με τη δική σας υποστήριξη θα πετύχουμε- εμείς έχουμε αναζητήσει λύσεις για το θέμα του εργοσήμου ώστε να γίνεται μ’ έναν τρόπο πιο άμεσο, ώστε να αποφεύγεται αυτό το πρόβλημα που λέτε.
Συμβαίνει πραγματικά να βγάζει κάποιος εργόσημο και να μην χρησιμοποιείται διότι έπιασε καταιγίδα, λόγω καιρικών συνθηκών που ήταν απρόβλεπτες. Νομίζω ότι θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα με τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, ώστε να εκδίδεται το εργόσημο αυθημερόν κατά την έναρξη της απασχόλησης ή την προηγουμένη. Ξέρουμε πλέον ότι υπάρχουν τα τεχνικά μέσα ώστε ο αγρότης να ξέρει αν την επόμενη μέρα θα βρέξει, άρα δεν νομίζω ότι είναι απρόβλεπτο πλέον, με τις δυνατότητες που δίνει η μετεωρολογική πρόβλεψη, το να ξέρει κάποιος ότι την επόμενη μέρα θα έχει καλές καιρικές συνθήκες. Θα βρούμε, λοιπόν, έναν πιο άμεσο τρόπο.
Πρέπει να πω και κάτι που πρέπει να ακούσουν οι αγρότες μας. Βλέπουμε και σχεδιάζουμε τη λύση τού να εκπίπτει το εργόσημο από τα έσοδά του για να μπορέσει πραγματικά και ο ίδιος να έχει ένα κίνητρο, να είναι νόμιμος απέναντι στην απασχόληση, διότι ξέρετε ότι αυτή η απασχόληση, όταν γίνεται με τον τρόπο που γίνεται, βλάπτει τον τρόπο αμοιβής και των Ελλήνων εργαζομένων. Αλλά και οι Έλληνες εργαζόμενοι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι. Οι Έλληνες εργαζόμενοι στις αγροτικές καλλιέργειες, οι εργάτες γης, πρέπει κι αυτοί να είναι ασφαλισμένοι. Δεν είναι ασφαλισμένοι για τον ίδιο λόγο που δεν είναι και οι άλλοι. Και μόνο το ότι κάποιος πρέπει να είναι ασφαλισμένος, οπωσδήποτε είναι ένας λόγος για μας να βρούμε λύσεις.
Κύριε Γρηγοράκο, περιμένω τη δική σας πρόταση.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κύριε Γρηγοράκο, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα σας καταθέσω αυτά τα έγγραφα που έχω. Θέλω να σας πω ότι ως προς τη διευκόλυνση της διαδικασίας θα μπορούσαμε να έχουμε ένα εργόσημο, χωρίς να είναι συγκεκριμένου ασφαλιστικού οργανισμού. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να βγάζουμε για το ΙΚΑ, να βγάζουμε για τον ΟΓΑ, να βγάζουμε για τον ΟΑΕΕ. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Θα είχαμε ένα εργόσημο για όλους τους εργάτες, το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κατά το δοκούν και εμείς και αυτοί. Εμείς είμαστε το κράτος, εμείς θα κάνουμε την είσπραξη. Το τι θα κάνουμε μετά με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι θέμα δικό μας, της Κυβέρνησης, της πολιτείας.
Άρα, λοιπόν, εγώ έχω να σας προτείνω κάτι. Στο παρελθόν είχατε κι εσείς πει ότι θα λύνατε το θέμα αν γινόσασταν κυβέρνηση. Είχε γίνει πρόταση επί κ. Κουτσούκου που είχε πει ότι κάθε παραγωγός-εργοδότης θα δήλωνε στην Αστυνομία τους εργαζόμενους που δεν θα είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Εκεί «κολλάμε» τώρα. Η Αστυνομία θα εξέδιδε μία προσωρινή άδεια παραμονής, θα τελείωνε η εκάστοτε περίοδος, δηλαδή ή για τη συλλογή της ελιάς ή για τη συλλογή του πορτοκαλιού ή για τη συλλογή των ροδακίνων στην Ημαθία ή άλλων αγροτικών προϊόντων και μετά θα μπορούσαν να πληρωθούν από ένα συγκεκριμένο εργόσημο. Δεν προχώρησε τότε αυτή η πρόταση.
Εμείς περιμένουμε από τη νέα Κυβέρνηση να λύσει το θέμα και πιστεύω ότι μία πεντάμηνη άδεια παραμονής για να εργαστούν σε συγκεκριμένη περιοχή αυτοί οι μη νόμιμοι μετανάστες, θα έλυνε το θέμα, αλλά το θέμα θα το λύσει μια για πάντα, κύριε Υπουργέ, το ένα εργόσημο. Παίρνει το εργόσημο ο εργοδότης και είναι ένα, χωρίς να είναι συγκεκριμένο το σε ποιο ταμείο θα πάει αυτό.
Παίρνουμε το εργόσημο, έχει πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και όλα είναι καλά. Αυτή η ιστορία άλλο εργόσημο για το ένα, άλλο εργόσημο για το άλλο, άλλο για το παράλλο μας μπλέκει όλους, και τους ίδιους και εμάς.
Περιμένω την απάντησή σας. Πιστεύω ότι θα δώσετε λύση σε αυτό το θέμα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε, κύριε Γρηγοράκο.
Τον λόγο έχει ο Υπουργός κ. Πετρόπουλος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Η χώρας μας έχει μια αγροτική παραγωγή που πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι μας. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού του εργοσήμου θα υποστηρίξει την αγροτική παραγωγή. Και πρέπει με την ευκαιρία αυτή να πω ότι η μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε να πετύχουμε βοηθάει ιδιαίτερα την αγροτιά και ως προς το κομμάτι αυτό της απασχόλησης με ένα εργόσημο το οποίο θα εκπίπτει. Ένα θα είναι το εργόσημο γιατί ένας θα είναι ο ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης. Επομένως αυτή η πολλαπλότητα δεν θα υπάρχει. Και να τα αγαθά της ενοποίησης των φορέων που είναι πάρα πολύ καλά και στη λειτουργικότητα του συστήματος αλλά και στις αποδόσεις των οφελών και στις εισφορές και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Ασφαλώς θα είναι ένα.
Οι τρόποι είσπραξης θα είναι σύγχρονοι και δεν θα είναι καθόλου προβληματική αυτή η σχέση για να μην κρύβεται –γιατί μέχρι τώρα συνέβαιναν και τέτοια- κάτω από ένα εργόσημο η απασχόληση πολλών. Υπάρχει και αυτό το πρόβλημα. Με ένα εργόσημο δούλευαν καμιά πενηνταριά και πουλιόταν «στη μαύρη». Αυτά θα εκλείψουν, γιατί το εργόσημο είχε πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του και αντί να οδηγεί στην είσπραξη εσόδων, οδηγούσε και στην απώλεια εσόδων.
Βεβαίως για εμάς η εργασία που παρέχεται από κάποιον, κατά τις αρχές άλλωστε που ισχύουν και στο δικαστικό μας σύστημα, δεν δικαιολογούν να μην αμείβεται όταν δουλεύει νομίμως. Πρέπει να αμείβεται. Αφού λοιπόν πρέπει να αμείβεται νομίμως, το κομμάτι αυτό και της ασφαλιστικής εισφοράς πρέπει να απονέμεται.