ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Συνέντευξη Λ. Γρηγοράκου στο Βήμα της Κυριακής. 17.01.2016ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

17 Ιανουαρίου 2016

Δημοσιογράφος: Τώρα που έχουν περάσει κάποιες μέρες από τη διαγραφή σας, θεωρείτε ότι ίσως το παρακάνατε αμφισβητώντας επί της ουσίας την ικανότητα της Φώφης Γεννηματά να ενισχύσει και να κρατήσει ενωμένη την παράταξη; (τι καταλογίζετε συγκεκριμένα στην κυρία Γεννηματά;) Στην ανακοίνωση σας είσαστε πολύ αιχμηρός, μιλάτε για «απαίδευτες ηγεσίες»

Γρηγοράκος: Η ελεύθερη έκφραση της γνώμης μου υπαγορεύεται από την επιλογή μου να καταθέτω τους προβληματισμούς και τις απόψεις μου για την πορεία της χώρας, για το πολιτικό σύστημα, για το κομματικό σύστημα, για την παράταξή μου. Έτσι έπραττα πάντα και έτσι έπραξα και τώρα.

Όπως φάνηκε όμως, η αυτονόητη για μένα ενέργεια αντιστρατεύεται τα σχέδια εκείνων που θέλουν να επιβάλουν τις πρακτικές και τις πολιτικές του παρελθόντος. Πιστεύω ακράδαντα πως η διαγραφή μου από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί αυτή την επιδίωξη.

Ως εκ τούτου, η «αμφισβήτηση», για την οποία κάνατε λόγο, δεν προέρχεται από μένα, αλλά από μια πράγματι απαίδευτη ηγεσία, η οποία δεν αντιλαμβάνεται ότι πέρασαν οι εποχές των κραυγών και της ενοχοποίησης της αντίθετης άποψης.

Διαφώνησα με τη θέση ότι μας χωρίζει άβυσσος με τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, γιατί είναι παράδοξο να ανακαλύπτουμε σήμερα την άβυσσο όταν συγκυβερνούσαμε με τη ΝΔ επί δύο χρόνια.

Μια τέτοια θέση δυστυχώς παραπέμπει στις παρωχημένες θεωρίες ότι εμείς είμαστε φορείς του φωτός ενώ οι αντίπαλοί μας φορείς του σκότους. Αποπνέει αντιδημοκρατικότητα. 

Αλήθεια όταν η κα Γεννηματά πάει στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα εγκαλέσει τους Γερμανούς και τους Γάλλους Σοσιαλιστές για τις συνεργασίες τους; Το μεν SPD συγκυβερνά με τους Κεντροδεξιούς, οι δε Γάλλοι Σοσιαλιστές απέσυραν τις υποψηφιότητες των στελεχών τους στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, υποστηρίζοντας επίσημα τους υποψηφίους του Σαρκοζί.Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να αλώσει το κέντρο; 

 Γρηγοράκος: Αξιολογώ ως θετικό γεγονός την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, γιατί σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης πήγε κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του λαϊκισμού. Υποστήριξε καθαρές θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, της οικονομίας, της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας.

Έτσι άλλωστε, απέσπασε την υποστήριξη του εκλογικού σώματος, στο οποίο απευθύνθηκε. Η επιλογή του να μετακινήσει τη Νέα Δημοκρατία στον κεντρώο χώρο θα κριθεί στην πράξη. Κατ’ αρχήν προσκρούει στο βαθύ κόμμα της Δεξιάς.

Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμη για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Μόνο μικρόνοες αντιλήψεις δεν μπορούν να καταλάβουν τη σημασία και την αναγκαιότητά της.


Δημοσιογράφος: Θα ανταποκρινόσασταν σε ενδεχόμενη πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχετε στην προσπάθεια διεύρυνσης της ΝΔ; 

 Γρηγοράκος: Η πολιτική και ιδεολογική μου ταυτότητα είναι γνωστή. Το ίδιο και η αταλάντευτη προσήλωσή μου στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Η συμμετοχή μου στο ΠΑΣΟΚ υπαγορεύτηκε από αυτές τις αρχές, τις οποίες ούτε διαπραγματεύτηκα ούτε θα διαπραγματευτώ στο μέλλον.

Μέλημά μου ήταν και παραμένει η ανασύνθεση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα υπερβαίνει τα σημερινά καχεκτικά κομματικά σχήματα. Ως εκ τούτου, το μόνο για το οποίο νοιάζομαι είναι η ανασύνθεση της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς και η διεύρυνσή της.


Δημοσιογράφος: Τι σκοπεύετε να κάνετε στο εξής; Υπάρχει περίπτωση να παραδώσετε την έδρα σας;  

Γρηγοράκος: Θα παραμείνω ενεργός βουλευτής, τιμώντας την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου οι Λάκωνες συμπολίτες μου. Μην ξεχνάτε ότι το ποσοστό του 12,4% του ΠΑΣΟΚ–Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Λακωνία ήταν διπλάσιο του ποσοστού που αποσπάσαμε σε όλη την Επικράτεια.
Η έδρα δεν μου χαρίστηκε ούτε την κληρονόμησα. Γι’ αυτό θα είμαι παρών στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά και στα γενικότερα πολιτικά δρώμενα της χώρας.


Δημοσιογράφος:Η επίκριση που διατυπώνεται από το κόμμα σας είναι ότι λειτουργήσατε έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σας σενάρια επιστροφής στο πολιτικό προσκήνιο του Ευάγγελου Βενιζέλου...

Γρηγοράκος: Δυστυχώς οι παθογένειες των κομματικών μηχανισμών είναι παρούσες. Αυτές εμποδίζουν πολλούς να δουν πέρα από τον μικρόκοσμό τους. Προφανώς κάποιοι αδυνατούν να αποκτήσουν μια δική τους αυτοτελή και αυτόφωτη ταυτότητα.

Η πολιτική μου φιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο εδράζεται σε αρχές και αξίες, τις οποίες δεν μπορούν να αντιληφθούν όλοι εκείνοι που επιδίδονται σε ευτελή και μικροπολιτικά παιχνίδια.


Δημοσιογράφος:  Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για να βρει τη θέση που προσδοκούν τα στελέχη της στον πολιτικό χάρτη;   

Γρηγοράκος: Όπως έχω επανειλημμένως υποστηρίξει, πρωτίστως, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε την ένδεια ιδεών και προτάσεων. Οι κεντροαριστερές δυνάμεις -οργανωμένες και μη- οφείλουν να συγχρονίσουν τα βήματά τους, αναζητώντας νέα στρατηγική που θα τους επιτρέπει να αποτελέσουν αξιόπιστο και ισχυρό πόλο απέναντι στην επιχειρούμενη ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς,  προσελκύοντας ταυτόχρονα και όσους μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάρρευση του αντιμνημονιακού μύθου του κ. Τσίπρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Αυτό βεβαίως απαιτεί να απεξαρτηθούμε από μικρομεγαλισμούς ή αυταρέσκειες, και προπαντός από τους πολλούς ηγετίσκους που δυστυχώς εμφανίστηκαν εξαιτίας της γενικευμένης αποσύνθεσης του χώρου μας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ελπιδοφόρο εγχείρημα. Αν όμως δεν αποκτήσει το απαιτούμενο βάθος και αυτοπεριοριστεί στη συμπόρευση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τότε δεν θα συμβάλει στην ανασύνθεση μιας μεγάλης και σύγχρονης Κεντροαριστεράς. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις όλων εκείνων που αναζητούν νέα πολιτική έκφραση.