ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ: “ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ”, ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ, ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΘΗΝΑ 9.84ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΣΤΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ: “ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ”, ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ, ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΘΗΝΑ 9.84

                                                                                    Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μιλήσουμε τώρα με τον κύριο Γρηγοράκο, βουλευτή Λακωνίας, ο οποίος, εδώ και αρκετό διάστημα, δεν είναι μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αλλά παραμένει στο κόμμα και δεν ξέρω πώς αντιμετωπίζει τα πολιτικά θέματα του χώρου του, την προσπάθεια δηλαδή για διεύρυνση της κεντροαριστεράς και επίσης έχει ενδιαφέρον πώς αντιμετωπίζει και τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα της χώρας, που έχουν ανακύψει. Καλημέρα σας κύριε Γρηγοράκο.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Καλημέρα κύριε Κανέλλη. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας ακούω. Καλημέρα και σε όλους τους ακροατές του 9.84.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα, αν δεν έχετε αντίρρηση, να σχολιάσουμε τα τρέχοντα ζητήματα. Κατ' αρχάς, θα ήθελα ένα σχόλιο για την αποπομπή από την ΝΔ του κυρίου Φαήλου Κρανιδιώτη. Δεν σας κρύβω ότι ο κύριος Κρανιδιώτης, ο οποίος στο παρελθόν έχει ειδικευτεί στις αγωγές, κάποτε οδήγησε πολίτες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έπειτα από πολλές δικαστικές νίκες που είχε εδώ, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα να αποκαλούν αυτόν και τους ομοίους του, το «Δίκτυο 21» εννοώ, νευροπαθείς, ψευδοπατριώτες. Αυτή η έκφραση έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τέτοια εντύπωση έκανε χθες το «tweet» που κυκλοφόρησε.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Επειδή στο μεσοδιάστημα που έχει εκλεγεί ο Κ. Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ πρέπει ο ίδιος να επιβεβαιώσει την μεγάλη πλειοψηφία που πήρε από τον ελληνικό λαό αλλά πάνω από όλα πρέπει να κάνει πράξεις, νομίζω, ότι είναι μια από τις ιστορικές πράξεις που έκανε ο Μητσοτάκης. Άρχισε να καθαρίζει ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν ταιριάζουν με το πολιτικό στίγμα, που θέλει να εκπέμψει ο Κ. Μητσοτάκης προς την κοινωνία. Αν έχω καταλάβει καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μόνο θέμα πολιτικού στίγματος; Δηλαδή είναι μόνο θέμα συμβολισμού, λέτε;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δε νομίζω ότι ένας κεντρώος πολιτικός θα μπορούσε να ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές, σχετικά με Γουδή και κρεμάλες. Αυτά είναι για κάποιες άλλες εποχές, σε πολύ διαφορετικές από την σημερινή. Όταν οι ιδεολογίες και η κοινωνία ήταν συγκρουσιακές. Σήμερα η κοινωνία δεν είναι συγκρουσιακή. Ιδιαίτερα η ελληνική κοινωνία. Την απασχολούν άλλα θέματα. Πολύ πιο σημαντικά από ότι οι εμμονές κάποιων της ΝΔ, σε μια υπερβολική δεξιά τοποθέτηση υποτιθέμενης εθνικής υπερηφάνειας. Υποκριτικής, πάνω από όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το «υποκριτικής» να το κρατήσουμε. Από ό,τι βλέπουμε τουλάχιστον, όμως, η κυβέρνηση είναι συγκρουσιακή. Ψάχνει να βρει εχθρούς. «Ή εμείς ή αυτοί». Τη μία είναι οι πολιτικοί της αντίπαλοι, την άλλη είναι οι δημοσιογράφοι, την τρίτη είναι τα διαπλεκόμενα, την τέταρτη είναι οι Ευρωπαίοι.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κοιτάξτε. Ειδικά αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζήσει χωρίς «βαρβάρους». Πρέπει να δημιουργεί κάθε λίγο «βαρβάρους». Στην κοινωνία έχει πια απαξιωθεί. Η κοινωνία έχει καταλάβει ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικής. Δεν έχει «μπούσουλα», θα λέγαμε. Δεν μπορεί, δηλαδή, να μας δείξει το δρόμο της εξόδου από την κρίση. Δεν έχει καμιά στρατηγική για την υγεία, για την ανεργία, για την παιδεία. Είναι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία συνοχή. Ξέρετε, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτόν πραγματικά τον «Αρμαγεδδώνα» των εξελίξεων με το μεταναστευτικό, δεν υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα μεγάλα προβλήματα. Και το γεγονός, ότι δεν μπορεί να τα διαχειριστεί είναι ένδειξη μιας μεγάλης αδυναμίας αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι ξαφνικά, ενώ είχαν μάθει να συζητάνε όλη μέρα και να μην παίρνουν αποφάσεις, ήρθε η ώρα να πάρουν κάποιες αποφάσεις, για το μέλλον, για την τύχη της χώρας. Δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένοι. Μπορεί να είχαν ιδεολογικές αναζητήσεις, οι οποίες κάποια στιγμή κατέληξαν να είναι ιδεοληπτικές απόψεις, μέσα σε μια κοινωνία πολύ διαφορετική από τους ίδιους. Από εκεί και πέρα θεωρώ, όμως, ότι δεν έχουν δώσει λύση σε κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζητούμενο για την κοινωνία μας, το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά το ζήτημα που έχει ανακύψει τώρα με τη “νεκρανάσταση” της κόντρας για το όνομα της Μακεδονίας...
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Πολύ ύποπτο το βρίσκω όλο αυτό. Πιστεύω, ότι αυτή η αντίδραση του κυρίου Καμμένου υπαγορεύεται όχι από την εθνική του ευαισθησία, αλλά από την ανάγκη του να δείξει ότι κάνει και αυτός κάτι και συμμετέχει σε κάποιες μεγάλες αποφάσεις, ότι δεν είναι κάποιος που τον «σέρνει από την μύτη» ο Τσίπρας, αναθέτοντάς του απλά ένα Υπουργείο για να «παίζει». Πιστεύω, ότι αυτό το ζήτημα, το προσφυγικό, που προσπαθούμε να εντάξουμε σε ένα άλλο θέμα, που μας έχει ταλανίσει πολύ καιρό τώρα και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες από όλες τις κυβερνήσεις. Είχαμε ένα θέμα να σέρνεται. Το βάλαμε «κάτω από το χαλί».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την άλλη πλευρά αυτό το θέμα αναδύθηκε μέσα από τις λάσπες της Ειδομένης...
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εγώ πιστεύω, ότι και αυτό είναι στημένο. Αφήνουμε τον κόσμο εκεί να βγαίνει στα ΜΜΕ δείχνοντας μια συγκεκριμένη εικόνα. Η Ειδομένη λέει ένα πράγμα: ανικανότητα διαχείρισης ενός μεγάλου ζητήματος από μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και, επίσης, δίνει ένα μήνυμα σε κάποιους, ότι αν έρθετε στην Ειδομένη θα είστε μέσα στη βροχή και την λάσπη. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι είναι αξιοπρεπείς και συμπαθείς, ζουν ένα δράμα. Οι εικόνες που μας μεταφέρονται όμως από εκεί και επειδή η πληροφόρηση στην εποχή μας είναι πολύ σημαντική, η εικόνα της Ειδομένης θα είναι η εικόνα ενός «καταραμένου» τόπου. Θα τον απεχθάνονται όλες οι επόμενες γενιές. Άρα, δημιουργούμε μέσα από αυτή την πραγματικά αντιαισθητική εικόνα της Ειδομένης με παιδιά να γεννιούνται και να ζουν μέσα στη λάσπη, ένα αίσθημα στους μετανάστες, στους πρόσφυγες: «Παιδιά μην πάτε. Θα υποστείτε αυτή την, πραγματικά, μείωση της προσωπικότητάς σας. Θα είστε μέσα στις λάσπες, όπως κάποια ζώα. Προσέξτε και πάρτε τις αποφάσεις σας. Η Ευρώπη δεν είναι ικανή να διαχειριστεί ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα. Η Ευρώπη ήταν στο μυαλό αυτών των ανθρώπων η «Γη της Επαγγελίας», όπως ήταν και πριν 2000 χρόνια με την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Αυτοί οι άνθρωποι τώρα, όπως και τότε, είναι ένα τεράστιο πλήθος  που ψάχνει να βρει την τύχη του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την Ειδομένη φταίει η κυβέρνηση, δε νομίζω ότι φταίει η Ευρώπη.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Για την Ειδομένη δε φταίει μόνο η Ελλάδα, φταίει και η Ευρώπη. Φταίει και η πολιτική της κυβέρνησης και η δική μας ανεπάρκεια, φταίνε και πράγματα τα οποία πιθανόν εμείς δεν τα υπολογίσαμε σωστά. Τα λόγια που λέγαμε. Ότι τα σύνορά μας είναι ανοιχτά. Κάποιοι θέλανε να δείξουν, ότι είναι καλύτεροι Έλληνες από κάποιους άλλους. Και αυτό το πληρώνει σήμερα η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα κόμμα που ξεκίνησε από το 4% και έφτασε στο 35% με ανθρώπους να λένε ότι όλοι αυτοί είναι ευαίσθητοι και εμείς οι υπόλοιποι οι κακοί της υπόθεσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Γρηγοράκο, γιατί συγκρουστήκατε με την κυρία Γεννηματά;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Μάλλον θα πρέπει να ρωτήσετε την ίδια. Εγώ την πραγματικότητα αποτύπωσα στις τότε παρεμβάσεις μου και στις τότε δηλώσεις μου. Η κυρία Γεννηματά πρέπει να ψαχτεί η ίδια  για το τι την ενόχλησε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσάς τι σας ενοχλεί στο ΠΑΣΟΚ και στην προσπάθεια διεύρυνσής του στο λεγόμενο χώρο της κεντροαριστεράς μέσω της σύμπραξης με την ΔΗΜΑΡ;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Κανέλλη, υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, που το καθιστά ευάλωτο και ενισχύει τις φυγόκεντρες τάσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας αποστεωμένος μηχανισμός. Έχει φύγει ό, τι καλό στελεχιακό δυναμικό είχε. Είναι απέξω και κοιτάει. Εκτός των τειχών. Δεν έχει πάει σε άλλους χώρους. Υπάρχει μεν ένα ποσοστό που πήγε σε άλλους χώρους, αλλά υπάρχει και ένα αξιόλογο ποσοστό της κεντροαριστεράς που είναι απέξω και κοιτάει. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ψάξει. Να τους βρει, να τους ενεργοποιήσει. Δεν πρέπει να πάει στις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος, όταν δεν μπορεί να αρθρώσει έναν υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Η κυρία Γεννηματά θέλει οριοθετήσει το ΠΑΣΟΚ γύρω από την παρέα της. Με αυτό τον τρόπο, του στερεί απευθείας την παρέμβαση στην κοινωνία. Πιστεύω, ότι όλη αυτή η «θεωρία της αβύσσου» που ανέσυρε, δεν τη βοήθησε. Διότι την ίδια στιγμή που ανασύρει τη «θεωρία της αβύσσου» από την άλλη ερωτοτροπεί καθημερινά, με σκληρές βέβαια εκφράσεις, με τον κύριο Τσίπρα. Θέλει να κάνει μαζί του κάτι, πραγματικά, ιδιότυπο. Δεν ξέρω τι συμμαχία, τι συνεταιρισμό θέλει να κάνει μαζί του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή σε περίπτωση αποχώρησης του κυρίου Καμμένου βλέπετε το ενδεχόμενο στήριξης ή και συμμετοχής στην κυβέρνηση Τσίπρα, του σημερινού ΠΑΣΟΚ;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Είστε πολύ έμπειρος δημοσιογράφος και ξέρετε ότι στην πολιτική δεν είναι τίποτα στατικό. Πιστεύω, ότι μέσα στο παιχνίδι είναι και αυτό. Πιστεύω, όμως, ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένο στις αυταρέσκειές του και στις ανεπάρκειες της Προέδρου. Πιστεύω δεν μπορεί να γίνει συγκόλληση τέτοιων μηχανισμών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αυτά που λέτε δε ρίχνετε γέφυρες αλλά τις γκρεμίζετε...
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Άλλοι γκρέμισαν τις γέφυρες. Να γυρίσω πίσω σαν τι; Το θεωρώ αναξιοπρεπές να γυρίσω πίσω σε ένα κόμμα το οποίο με απέπεμψε επειδή είπα την άποψή μου. Είναι η μοναδική φορά που βουλευτής αποπέμπεται για την έκφραση της άποψής του και όχι για τις πράξεις του. Δεν έπραξα κάτι, όπως άλλοι πολιτικοί που είτε καταψήφισαν στη Βουλή είτε πήγαν εκτός ιδεολογίας κόμματος. Εγώ εξέφρασα μια άποψη. Και αλίμονο αν το 2016, στον 21ο αιώνα να διαγράφονται πολιτικοί ή άτομα για τις απόψεις τους. Ίσα-ίσα, σε ένα κόμμα όπως ήταν το παλιό ΠΑΣΟΚ, του Α. Παπανδρέου, άνθιζαν πολλά λουλούδια. Σήμερα αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολύ μικρό κηπάριο, που έχει περιορίσει πολύ την εμβέλειά του και η κυρία Γεννηματά ζει για να τη δοξάζουν κάποιοι, οι οποίοι δεν έχουν και κανένα έρεισμα στην κοινωνία. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις. Θα πρέπει να φτιαχτεί κάτι καινούριο απέναντι στο λαϊκισμό του Τσίπρα και αυτό το καινούριο να ενσαρκώνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Αυτό δε φαίνεται να το επιδιώκει η κυρία Γεννηματά. Αν οι αρχηγοί των κομμάτων του προοδευτικού κέντρου δε φύγουν, γιατί δεν έχουν την ηγετική στόφα για να δημιουργηθεί κάτι νέο, τότε δεν υπάρχει μέλλον. Με ποιόν θα κάνει συνδιάσκεψη τώρα το ΠΑΣΟΚ; Με την κυρία Γεννηματά, με τον κύριο Θεοδωράκη, με τον κύριο Λεβέντη; Τους εκτιμώ όλους αλλά δεν κάνουν. Αν δεν υπάρξει κανένας ηγέτης που θα εμπνεύσει το λαό μας για το μέλλον, θα είναι μία από τα ίδια. Το πολύ-πολύ να πάει ο κύριος Παπανδρέου.