ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Υπουργείου Οικονομικών για τη Δημοσιονομική Προσαρμογή. Σάββατο, 21/5/2016


Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας,
στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου
του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»

Μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας πατώντας εδώ

Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

 
Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Παρακολούθησα με προσοχή τις παρεμβάσεις όλων των συναδέλφων σήμερα. Λίγη σεμνότητα από όλους μας δεν βλάπτει. Την αυτοκριτική μας την έχουμε κάνει. Εξάλλου ο ελληνικός λαός στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις μας είπε, ότι «κάτι» δεν κάναμε σωστά. Εμείς, κύριε Τσακαλώτο προσπαθήσαμε και είναι γεγονός ότι πολλά δεν τα καταφέραμε. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ. Και το ΠΑΣΟΚ, από το 46% έφτασε στο 4,6%.

            Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, λίγο σεμνά λοιπόν.

Έχουμε μυαλό και σκεπτόμαστε και μάτια και βλέπουμε και κρίση και μνήμη και θυμόμαστε. «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Μέχρι τον Σεπτέμβριο έχετε περιθώριο. Τον Σεπτέμβριο, που θα έρθει το «μπουγιουρντί» από την φορολογία στον ελληνικό λαό, τότε θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Αγαπητοί συνάδελφοι, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπά σας,

Είστε νέοι βουλευτές. Δε θέλω να περάσετε αυτό που περάσαμε εμείς. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα. Να πάει στην επόμενη. Ό, τι έγινε-έγινε, αλλά αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. «Όταν ήρθε η δύσκολη ώρα όμως… και είδαμε «ότι τα πράγματά δεν βαίνουν κατευχήν στην αποικία – Ελλάδα» φέραμε πολιτικό αναμορφωτή (Καβάφης – Αποικία). Γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή δε δεχόσασταν κανέναν. Αλλά οι πολιτικοί αναμορφωτές, κύριε Υπουργέ δεν είχαν τίποτα να κάνουν, παρά μόνο «περιττά». Και «έκοβαν» μόνο τα περιττά.

Ποια είναι αυτά τα περιττά; Το «περιττό» ΕΚΑΣ που το έπαιρναν οι «φοροφυγάδες», όπως είπε η βουλευτής σας από τον Πειραιά, τον «περιττό» καφέ, το «περιττό» τσιγάρο, που είπε η βουλευτής σας από την Κεφαλονιά, την «περιττή» Βουλή που είπε ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος. Σε τι χρειάζεται, άλλωστε η Βουλή; Αφού τα είπαμε όλα στις τηλεοράσεις. Το «περιττό» ΑΣΕΠ, που είπε ο Υπουργός σας, τις «περιττές» ΜΕΘ και τα κρεβάτια τους. Αυτό κάνετε εσείς ως οι αναμορφωτές της πολιτικής ζωής του τόπου. Δεν ξέρετε, όμως, ότι όλοι εμείς εδώ είμαστε πολύ προσωρινοί και θα έρθει πολύ γρήγορα η ώρα της κρίσης για όλους μας;

Γι’ αυτό ας κρατάμε λίγο χαμηλούς τόνους, γιατί σήμερα υπάρχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπάρχει η τεχνολογία, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να σε μαγνητοσκοπούν, όταν μιλάς στο τάδε χωριό, στην τάδε πόλη και να ξέρουν όλοι τι έλεγε ο Γρηγοράκος το προηγούμενο πρωί. Λίγο σεβασμό, λοιπόν. Γιατί κάθε πολιτεία με τα λάθη της, με τις ατέλειές της είναι σαφώς καλύτερη πολιτεία από τους αναμορφωτές που θέλουμε να φέρουμε για την Ελλάδα.

Και ήρθαν οι αναμορφωτές. Υπογράψατε 100 χρόνια για την Ελλάδα. Για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας και μάλλον και για τα δισέγγονά μας. Εγώ έχω την εμπειρία από το μπλε πετρέλαιο, το μπλε οινόπνευμα και τα σπίρτα που ήταν μονοπώλιο από το 1898. Τα κατήργησε το 1978 ο Μητσοτάκης. Ακόμη, λοιπόν, και μια πολιτεία που είναι καταδικασμένη να χαθεί, θα πρέπει να παλέψουμε να μη χαθεί, γιατί είναι προτιμότερο αυτή η πολιτεία να διαχειριστεί τα του οίκου της, παρά να βάζει άλλους μέσα και μάλιστα με αυτό τον τρόπο, τον δήθεν υπερήφανο. Αγωνιστήκατε λέτε και χαίρεστε. Γιατί ακριβώς χαίρεστε; Χαίρεστε, ότι τα κάνατε καλύτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση; Καθίστε λίγο να τα δούμε. Ας περιμένουμε να φτάσουν τα νέα φορολογικά μέτρα στους πολίτες. Μην επαίρεστε τόσο. Γιατί, λοιπόν, χαίρεστε; Λειτουργεί καλύτερα η παιδεία; Λειτουργεί καλύτερα η οικονομία, η υγεία, το μεταναστευτικό;

Πρόσφατα διάβασα το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της αριστεράς, τον κόσμο της εργασίας και την ανάγκη να αναδειχθεί αυτός ο κόσμος σε ηγετική δύναμη της κοινωνίας». Ρωτάω, λοιπόν, τώρα όλους τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Μας είχατε προειδοποιήσει, ότι ιδιωτικοποιείται όλη η χώρα; Μας είχατε προειδοποιήσει, ότι πωλείται όλη η χώρα; Μας το είχατε πει; Σας κάνω μία άλλη ερώτηση. Πωλείται ο Μυστράς; Το Γύθειο; Και η Μονεμβασιά; Απαντήστε μου τι γράφει το νομοσχέδιο. Στα 77.000 κτίρια που έχει το νομοσχέδιο είναι το κτίριο της Βουλής; Είναι το Μαξίμου; Απαντήστε μου, αφού διαβάσατε τόσο καλά το νομοσχέδιο.

 Τα πάντα, λοιπόν, πωλούνται και όλοι μας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Γιατί όλο το πολιτικό σύστημα έχει τις ευθύνες του. Γιατί και εσείς που βρίσκεστε τώρα εκεί, εκτός από το 4%, που δεν συμμετείχε, το 32% πρέπει να συμμετείχε, σε αυτό που μας κατηγορείτε. Εάν δεν κάνω λάθος, πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα μας λένε σήμερα «εγώ δεν ήμουνα εκεί» και δεν έκανα κάτι τέτοιο, αφού δεν λένε οι ίδιοι, θα σας πω εγώ που ήταν. Στο ΠΑΣΟΚ ήταν ως γενικοί γραμματείς, βουλευτές, Υπουργοί, πρόεδροι νοσοκομείων, εδώ, εκεί, παραπέρα στην δημόσια διοίκηση. Εντάξει, το 4% δεν ήταν. Αν όλοι σας είστε σε αυτό το 4% «με ‘γεια σας με χαρά σας». Παίρνω τα λόγια μου πίσω. Αλλά δεν ήσασταν. Και βγήκαν κάποιοι και έκλαιγαν. Κάποιος, μάλιστα, έκλαιγε και υπέγραφε την ίδια στιγμή την παραχώρηση των αεροδρομίων (Σπίρτζης). Άλλος είπε δεν με εκφράζουν τα μέτρα αλλά θα τα ψηφίσω (Δημαράς). Ένας άλλος είπε χθες, σε ένα κανάλι που ήμουνα μαζί του, ότι δε θα τα ψήφιζε αλλά προκειμένου να έρθουν οι άλλοι θα τα ψηφίσει (Συρμαλένιος).

Ξέρετε τι τραβούσαμε τα προηγούμενα χρόνια στις κοινοβουλευτικές μας ομάδες; Δεν ξέραμε όταν μπαίναμε στην Βουλή αν όταν βγαίναμε από εκεί θα είμαστε κυβέρνηση ακόμη, γιατί υπήρχαν άνθρωποι «σκεπτόμενοι» και διαφωνούσαν με τις συλλογικές αποφάσεις. Δε δέχομαι, όμως, ότι εσείς δεν είστε σκεπτόμενοι. Όπως δε δέχομαι αυτό που είπε βουλευτής σας, ότι δεν ψήφισα το πρώτο μνημόνιο, δεν ψήφισα το δεύτερο, έριξα το ΠΑΣΟΚ, πήγα στην ΔΗΜΑΡ, πήγα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα δεν έχω άλλη λύση (Παραστατίδης). Αυτό είναι απάντηση; Να τον χαίρεστε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τέρμα οι αυταπάτες. Γνωριζόμαστε όλοι. Σας γοήτευσε η εξουσία. Όλους τους γοητεύει η εξουσία, αλλά μέχρι εδώ. Από χθες τα έδρανα εκείνα είναι συνέχεια άδεια (ΑΝΕΛ), λείπουν όλοι. Δεν «πατάει» κανείς στην Βουλή. Δεν ξέρουμε τις θέσεις τους και κυβερνάτε μαζί τους. Όταν κυβερνούσαμε εμείς, με αυτές τις κυβερνήσεις που κάναμε, που μας φέρανε στο 4%, που βύθισαν τη ΔΗΜΑΡ υπήρχαν πάντα προβληματισμοί στο εσωτερικό τους. Δεν απουσιάζαμε από αυτά τα έδρανα. Έλεγε ο καθένας τη γνώμη του και είχε, βέβαια, τις συνέπειες των πράξεών του.

Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι τα αριστερά σας ένσημα, νομίζω πια, ότι τα εξαργυρώσατε. Τελείωσαν σήμερα. Από Σεπτέμβριο θα δούμε πόσο αξίζουν. Συμπορεύεστε με τους ΑΝΕΛ, αν και τους έχετε απορροφήσει, απλά και μόνο επειδή η συνεκτική ουσία είναι ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός και ο κρατισμός. Με τις πολιτικές σας μεταμορφώσεις επιδιώκετε να κερδίσετε χρόνο για να μείνετε στο πηδάλιο της χώρας. Υποτιμάτε, όμως, ότι παρά τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες ο κόσμος δεν ξεχνάει. Όπως δεν ξεχνάει και εμάς που κάνουμε διάφορα παιχνίδια, και γνωρίζει ότι αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει άλλη κυβέρνηση. Άρα, λοιπόν, εκλογές.

Σας ευχαριστώ.