ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή». Δευτέρα, 30/5/2016

Παρέμβαση Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή»,
στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016


Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, τι έχετε να σχολιάσετε για την κινητικότητα στην κεντροαριστερά, γύρω από το όνομα του Κώστα Σημίτη, ως συνδετικού κρίκου της όλης προσπάθειας ενοποίησης του χώρου; Σκοπός είναι να ηγηθεί του σχήματος ή απλά να ενώσει το χώρο ο κύριος Σημίτης;
Λ. Γρηγοράκος: Να ενώσει το χώρο. Εμείς δε θέλουμε ο Κώστας Σημίτης να γίνει κομματάρχης, ούτε μελλοντικός Πρωθυπουργός. Θέλουμε, απλά να διαδραματίσει τον ιστορικό του ρόλο, όπως τον έχουν διαδραματίσει και παλιότερα διάφορες πολιτικές προσωπικότητες. Δεν μιλάμε για ανακύκλωση προσώπων. Εξάλλου μην ξεχνάτε, ότι και ο Σάντερς στην Αμερική είναι 74 χρόνων, αλλά διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Ο Κώστας Σημίτης είναι η προσωπικότητα που και στις συζητήσεις με το Ποτάμι έγινε αποδεκτός, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν αποδεκτός και οι ιδέες του είναι πολύ πιο καινοτόμες από πολλών νεότερών του ηλικιακά. Ο ίδιος είναι ένας σώφρων άνθρωπος και γνωρίζει, ότι στην ηλικία στην οποία βρίσκεται τα πράγματα είναι δύσκολα. Από όσο ξέρω αρνείται τις προτάσεις που του γίνονται. Αλλά πιστεύω, ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να «παίξει» τον ιστορικό του ρόλο. Για παράδειγμα, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο γέρος της Δημοκρατίας, στα 80 του επέστρεψε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ή αργότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ή ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν επέστρεψαν το έκαναν, γιατί έπρεπε να «παίξουν» τον ιστορικό τους ρόλο σε εκείνη την συγκεκριμένη φάση. Απλά αυτή την στιγμή ο ρόλος του Κώστα Σημίτη είναι διαφορετικός. Ο κύριος Σημίτης καλείται να επαναφέρει μια ιστορική παράταξη στο πολιτικό σκηνικό. Να κάνει αυτή τη δύσκολη επιλογή, για να βοηθήσει την παράταξη.
Δημοσιογράφος: Σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα και τις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.;
Λ. Γρηγοράκος: Η κυβέρνηση της αριστεράς για άλλη μια φορά ξαφνιάζει με τις αποφάσεις που παίρνει. Θυμόμαστε, ότι ο κύριος Τσίπρας ήταν αυτός που είχε σηκώσει τη σημαία της κάθαρσης και της διαφάνειας. Τώρα, όμως είναι αυτός και η κυβέρνησή του, που με σειρά νομοθετημάτων καταργούν κάθε έννοια, διαφάνειας, αξιοκρατίας, ισοπολιτείας. Η κυβέρνησή του έχει αλλάξει πορεία 180 μοιρών σε σχέση με όσα υποσχόταν. Θέλω, όμως να συνδέσω όσα λέμε τώρα με το «νόμιμο και ηθικό», το οποίο μας θυμίζει την παλαιοκαραμανλική περίοδο. Αυτή την στιγμή οι τέσσερις συνιστώσες της κυβέρνησης είναι ο κύριος Τσίπρας, ο κύριος Καμμένος, μία τρίτη γνωστή, που δε θέλω καν να αναφέρω και μία τέταρτη συνιστώσα, η οποία είναι ο ΣΕΒ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κύριος Φέσσας του ΣΕΒ είπε, ότι είναι υπέρ του λαού τα μέτρα που περνούν μέσα από το μνημόνιο.
Κάτι άλλο που θέλω να σχολιάσω είναι το φαινόμενο των τελευταίων ημερών με τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης. Ο κύριος Κυρίτσης για παράδειγμα, αντί να κρατήσει χαμηλούς τόνους δηλητηριάζει με διάφορες δηλώσεις την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Προχώρησε σε διχαστικές δηλώσεις, στις οποίες μάλιστα επιμένει αν και του δόθηκε η δυνατότητα να τις διορθώσει με οποιονδήποτε τρόπο, σε κάποιο μέσο ενημέρωσης. Εξακολουθεί να διαχωρίζει τους Έλληνες, να δηλητηριάζει τον τόπο και να δημιουργεί διχαστικό κλίμα. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δε βοηθά καθόλου. Απαιτείται μια σύνδεση, μια συνεννόηση. Οι δηλώσεις Κυρίτση, όπως και οι δηλώσεις Βαγενά, ότι «τι είναι τα 100 χρόνια μνημόνιο μπροστά στα 400 χρόνια σκλαβιάς» δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα δικό της, διαφορετικό πολιτικό κλίμα, που μας οδηγεί πολλά χρόνια πίσω.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα πρέπει να πάρει θέση απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις και να πει ξεκάθαρα αν την εκπροσωπούν. Γιατί αν αυτές οι δηλώσεις την εκπροσωπούν, τότε βλέπω ένα νεοσταλινικό καθεστώς να εγκαθιδρύεται στη χώρα. Δεν μπορούν βουλευτές να δηλητηριάζουν με δηλώσεις τους το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να είναι όλων των Ελλήνων και όχι μόνο όσων ψήφισαν «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του περσινού καλοκαιριού. Η μοναδική στρατηγική που έχει αυτή την εποχή ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι η στρατηγική των διαπραγματεύσεων. Με τέτοιες στρατηγικές, όμως δε βγαίνει η χώρα από τα αδιέξοδά της. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό και αυτό το διαφορετικό δεν μας το δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Πρόκειται για ένα καθεστώς μνημονιακής μονοκαλλιέργειας. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά μόνο η διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης, για έξοδο της χώρας από την κρίση. Δεν μιλάμε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ούτε για την ανεργία ούτε για την παιδεία ούτε για την υγεία, παρά έχουμε επικεντρωθεί στην διαπραγμάτευση, η οποία μάλιστα είναι κάθε φορά χειρότερη από την προηγούμενη. Στην συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και πάλι δεν πήραμε τίποτα. Και τα λεφτά που είναι να εκταμιευτούν, σε δόσεις θα τα πάρουμε. Μας έχουν μείνει οι «ουρές» της διαπραγμάτευσης που ακόμη συζητάμε, ενώ έχουμε και πάλι αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο και μετά ξανά τον Νοέμβριο. Όπως καταλαβαίνετε η χώρα βρίσκεται σε ένα οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Η χώρα πια «σέρνεται» και από την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας στόχος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Για να μιλήσω και ως γιατρός, η Ελλάδα είναι στην εντατική και υπό μηχανική υποστήριξη και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να σωθεί.
Δημοσιογράφος: Όλοι συμφωνείτε, ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν είναι σε συμφωνία με τους εταίρους και όρος για την συμφωνία με τους εταίρους είναι η συμφωνία σε όλα αυτά τα μέτρα, για να «κλείσει» η αξιολόγηση. Από όσο ξέρω, όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, για να προχωρήσει η χώρα. Πώς θα γίνει αυτό αν διαφωνείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι πρωτόγνωρη. Λέμε ότι έχουμε πολιτική σταθερότητα με 153 βουλευτές. Μα αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία άποψη, δεν εκφράζουν καμία γνώμη. Έρχονται μόνο και ψηφίζουν. Κλαίνε, ωρύονται, θρηνούν, κρύβονται και στο τέλος ψηφίζουν. Για να μη χαρακτηρίσω, όσους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, για το τι αθλιότητες λένε και τι κάνουν για να μείνουν στη θέση τους. Δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους και ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Δηλαδή, εμείς, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε άλλη, καλύτερη λύση αλλά δεν τη θέλαμε και προτιμήσαμε τη χειρότερη;
Ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι οι μοναδικοί που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Είπαν τόσα πολλά ψέματα αλλά έρχονται γρήγορα οι μέρες που η άθλια αυτή ιστορία θα τελειώσει. Το όποιο πλεονέκτημα της αριστεράς εξαργυρώθηκε με το τρίτο μνημόνιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθούν την επαρχία και να μην έχουν τα επίχειρα που οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαν να επιβάλλουν σε εμάς. Δε θέλω να μιλάω διχαστικά αλλά αυτή τη φορά θα απολαμβάνουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Με το να κοροϊδεύουν τον λαό λέγοντας, ότι δε θα κοπούν οι συντάξεις και μισθοί και με το να κλείνουν τα καφενεδάκια των χωριών των 2000 κατοίκων, όλα όσα, δηλαδή, εμείς τα προηγούμενα χρόνια προσπαθούσαμε με «νύχια και με δόντια» να κρατήσουμε «όρθια» δεν στηρίζουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως επαίρονται. Δυστυχώς, δεν υπάρχει προηγούμενο σε όσα βιώνει ο ελληνικός λαός.