ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου , Βουλευτή Λακωνίας στον ρ/σ Flash 96, στο δημσιογράφο Ανδρέα Κουμιάν Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Πού σας βρίσκουμε; Είστε στην εκλογική σας περιφέρεια ή στην Αθήνα;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Όχι, στην Αθήνα βρίσκομαι. Περιμένουμε, εξάλλου, τα μέτρα για τους έμμεσους φόρους να μπουν στην αρμόδια επιτροπή στην Βουλή αύριο, χθες είχαμε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και μια συζήτηση με την κυρία Διαμαντοπούλου για την Υγεία, στην οποία συμμετείχα. Συμμετέχω σε όλες αυτές τις πολιτικές συζητήσεις ως ανεξάρτητος βουλευτής , βοηθώντας το νομό αλλά και παίρνοντας θέση για το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες; Ποια είναι η δική σας πολιτική εκτίμηση;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει τα μέτρα. Θα υπάρξουν και άλλες δυνάμεις, οι οποίες θα στηρίξουν κάποια από τα πολλά άρθρα του μνημονίου. Δεν σας κρύβω, ότι εγώ το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα το ψηφίσω, γιατί πιστεύω θα ήταν αντιφατικό για μένα, αφού είχα ψηφίσει τα προηγούμενα. Δεν έχω, λοιπόν, κανένα λόγο να μην τα ψηφίσω αυτά, όπως καταλαβαίνετε. Κρατάω μια επιφύλαξη για το τι θα κάνω με τα «κόκκινα δάνεια». Πρέπει να δω το νομοσχέδιο. Είναι ένα τεράστιο νομοσχέδιο, 251 σελίδες, μαζί με διάφορες υπουργικές τροπολογίες, που θα κατατεθούν θα ξεπεράσει τις 2000 με 3000 σελίδες. Καταλαβαίνετε τον όγκο. Ερχόμενος στην πολιτική επικαιρότητα θα έκανα την ερώτηση: «Τι έχει αυτός ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;», για τον κύριο Τσίπρα. Πιστεύω, ότι χαίρεται για μια κακή διαπραγμάτευση, η οποία κόστισε στον ελληνικό λαό γύρω στα 10 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για έναν «ψευτράκο» της σοσιαλδημοκρατίας. Γενικά είναι «ψευτράκος». Προσπαθεί να πετύχει τον στόχο του εμφανίζοντας το «μαύρο-άσπρο», μετατρέπει το ψέμα σε αλήθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεστε με αυτό το χαρακτηρισμό στον Πρωθυπουργό της χώρας;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δυστυχώς ναι. Στον Πρωθυπουργό. Είναι βυθισμένος στις αυταπάτες του, έπαιξε και παίζει με τους «μύθους» της διαπραγμάτευσης για καθαρά εσωτερική κατανάλωση. Υποκατέστησε την πολιτική με την επικοινωνία. Είναι εντυπωσιακά όσα έχουν γίνει. Και μην ξεχνάμε την παροιμιώδη φοροκαταιγίδα την οποία έχει επιβάλλει στον ελληνικό λαό. Μην ξεχνάμε, ότι η Ευρώπη ζήτησε μείωση δημοσίων δαπανών και η κυβέρνηση είπε όχι, θα βάλουμε φόρους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε θα συμφωνήσω προσωπικά με τους χαρακτηρισμούς αλλά από την άλλη πλευρά μπορώ να πω γιατί να μην το κάνει. Είναι σε ένα γήπεδο και «παίζει μπάλα» μόνος του. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης «δουλεύουν» για τον Αλέξη Τσίπρα…
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια. Συμφωνώ. Τώρα πια ο κύριος Τσίπρας θέλει να καταλάβει και το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, εξαιτίας της αδυναμίας των ηγεσιών της λεγόμενης κεντροαριστεράς, των ηγετίσκων του χώρου της κεντροαριστεράς. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει απομονωθεί σε ένα μικρό κομματάκι. Όπως καταλαβαίνεται πρόκειται για μια αδυναμία της αρχηγού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να διαχειριστούν την κατάσταση και όλα αυτά δίνουν το περιθώριο να αναπτυχθεί στο χώρο ο Τσίπρας με τα ψέματά του. Βλέπουμε αυτόν, ο οποίος έφερε το επαχθέστερο μνημόνιο, να έχει αυταπάτες, να υποδύεται τον σοσιαλδημοκράτη και να είναι συνομιλητής των αρχηγών των σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης. Αυτή η μετάλλαξή του, η μετάλλαξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, της αντικαπιταλιστικής, μάλιστα, αριστεράς γίνεται γιατί θέλει να εδραιώσει και να συντηρήσει την κυριαρχία του στο χώρο που άλλοτε δέσποζε το ΠΑΣΟΚ. Εγώ πιστεύω, ότι είναι «σώγαμπρος» στο χώρο. Στην Ελλάδα τον έχουμε για βρισιά, ξέρετε, αυτόν το χαρακτηρισμό. Μοναδικό του μέλημα είναι να βρει υποστηρικτές στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και να λεηλατήσει την ήδη κατακερματισμένη κεντροαριστερά, στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρισιά δεν είναι κύριε Γρηγοράκο, αλλά στην Ελλάδα η ιστορία κάνει κύκλους, πολλές φορές. Και το ΠΑΣΟΚ κάπως έτσι ξεκίνησε.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Τα θαύματα για δεύτερη φορά δεν είναι θαύματα. Είναι παρωδίες. Όταν βγήκε χθες και έλεγε όλα αυτά τα ψέματα για τον αγωγό ήταν απαράδεκτος, τα οποία έργα του αγωγού είχαν ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ, με τον Μανιάτη και στην συνέχεια προχώρησαν με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις. Η στάση του γενικά είναι γεμάτη ψέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε προηγουμένως για ηγετίσκους. Αναφέρεστε στην κυρία Γεννηματά, με αυτό το χαρακτηρισμό;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αναφέρομαι σε όλους αυτούς που θέλουν να ηγηθούν της κεντροαριστεράς και δε διαθέτουν τα προσόντα. Ο καθένας θέλει να έχει το δικό του μαγαζάκι. Πρόκειται για όλους όσους αυτοί την στιγμή ηγεμονεύουν στην κεντροαριστερά με κόμματα, τάσεις, κινήσεις πολιτών. Όλοι αυτοί είναι ηγεμονίσκοι κομματιών της κεντροαριστεράς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε το Ποτάμι κόμμα της κεντροαριστεράς;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θέλει να είναι κομμάτι της συζήτησης για την κεντροαριστερά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις προάλλες τους είδα, όμως, αγκαλιά με τον κύριο Μητσοτάκη. Και τον χειροκροτούσαν όλοι, όταν έλεγε με νόημα ο κύριος Μητσοτάκης, ότι θα ηγηθεί της ενότητας αυτής της προσπάθειας και θα είναι ο εκφραστής της, την επόμενη μέρα των εκλογών.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Επειδή εγώ παραμένω στο χώρο, είμαι ΠΑΣΟΚ ακόμη, αυτοί δεν είναι ΠΑΣΟΚ πια, είμαι από τα πρώτα μέλη του ΠΑΣΟΚ και παραμένω στο χώρο αυτό, βέβαια με τις δικές μου ανησυχίες, βλέπω την αλήθεια, μπορώ να την κριτικάρω και παρατηρώ, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αναζωογόνησης είναι ατελέσφορη. Ο καθένας θέλει να φτιάξει ένα μικρό μαγαζάκι για να το «παίζει» αρχηγός. Πιστεύω, ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της κεντροαριστεράς υπολείπεται των αναγκών και των απαιτήσεων της κοινωνίας.
Δεν μπορεί να γίνει κάτι καινούριο με συγκόλληση παλιών υλικών. Όλο αυτό το εγχείρημα το θεωρώ πολύ δύσκολο, γι’ αυτό βλέπω τον κύριο Θεοδωράκη να πηγαίνει με την ΔΡΑΣΗ και την ίδια στιγμή να έχει και μια παρέα, η οποία συζητά με την κεντροαριστερά.
Η μοναδική ευκαιρία για την κεντροαριστερά είναι η ανάδειξη νέων δυνάμεων, που αυτές οι δυνάμεις νέων προσώπων θα είναι ταυτόχρονα κα φορείς νέων ιδεών, νέων προτάσεων για να μπορέσει, τελικά, να γίνει κάτι στην κεντροαριστερά. Πιστεύω, ότι το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει απορροφηθεί και ενταχθεί πλήρως στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η αδυναμία της υπάρχουσας ηγεσίας και σε αυτή τους τοποθετώ όλους και την Γεννηματά και τον Θεοδωράκη και όσους είναι σε αυτό το χώρο, να έχουν μια νέα και δυναμική παρουσία, για να μπορέσουν να φτιάξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει σήμερα εδράζεται στο γεγονός, ότι είναι «σκελετοί» και αποπνέουν παρελθόν. Δεν έχουν να πουν τίποτα καινούριο.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι χρειάζεται ένα άλλο πρόσωπο, που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, ένα τρίτο πρόσωπο, που θα μπορούσε να ενσαρκώσει μια νέα πολιτική, να ενοποιήσει το χώρο, να έχει μια διαφορετική αντίληψη από την απλή συγχώνευση ήδη υπαρχουσών δυνάμεων. Υπάρχουν δυνάμεις έξω από αυτό το χώρο που κάθονται και παρακολουθούν. Το έχει αποδείξει η τελευταία εκλογική αναμέτρηση, άλλωστε, ότι ένα μέρος του ελληνικού λαού δεν πήγε καν να ψηφίσει. Τέτοιες δυνάμεις θέλουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς. Χρειάζεται μια ενεργοποίηση, μια κινητοποίηση. Γι’ αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόσωπο, που θα συνδέσει αυτές τις δυνάμεις. Πιστεύω, ότι όλες αυτές οι δυστοκίες που παρουσιάζονται σε αυτό το χώρο αποδεικνύουν, ότι το μέλημα αυτών που ηγούνται του χώρου είναι η εξυπηρέτηση αμιγώς προσωπικών συμφερόντων. Το κλίμα είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε αυτό το χώρο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εμμονή των προσωπικών φιλοδοξιών επιτείνει την υπαρξιακή κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική κεντροαριστερά. Με αυτό τον τρόπο δίνεται, βέβαια, και η ευκαιρία στον Τσίπρα να παίξει τα δικά του παιχνίδια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν αύριο γινόταν εκλογές τι θα κάνατε κύριε Γρηγοράκο;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα πήγαινα με αυτόν που θα ήταν απέναντι σε αυτό το μόρφωμα της αριστεράς, που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη και αν αυτός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δεν έχω αποκλείσει τίποτα, δεν έχω συζητήσει τίποτα. Θα συνεργαζόμουνα με κάποιον, που θα μπορούσε να κερδίσει αυτό το μόρφωμα, που είπε πάρα πολλά ψέματα στον ελληνικό λαό. Πιστεύω, ότι η αυταρχική απόφαση της Προέδρου να με διαγράψει μου δίνει την ευκαιρία να έχω δυνατότητες επιλογής και να συζητάω και με άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό που με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή είναι να ανταποκριθώ στα καθήκοντα, που μου έχουν αναθέσει οι Λάκωνες και φυσικά να παραμένω ενεργός πολίτης και ενεργός πολιτικός. Το μεσημέρι έχω μια συζήτηση για τη νέα επιχειρηματικότητα. Με ενδιαφέρουν οι διεργασίες του χώρου μου, γιατί σε αυτό το χώρο ανήκω και αν κάνω κάτι δε θα ενταχθώ σε κανένα πολιτικό κόμμα αλλά θα πάω ως συνεργαζόμενος, όπως έχει γίνει και παλιότερα με πολλούς πολιτικούς όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Μάνος, ο Ανδριανόπουλος, ο Κοντογιαννόπουλος. Επειδή, όμως, «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» προσδοκώ να υπάρξουν μεγάλες και αναγεννητικές πρωτοβουλίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, που θα ενσωματώσουν όλες τις μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις και θα τις καταστήσουν, κάποια στιγμή, κυρίαρχες για το καλό του τόπου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι μόνο η χώρα.