ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι Ένα Πειραιά. Τετάρτη, 15.06.2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι Ένα Πειραιά, στους δημοσιογράφους  Νίκο Μπαρδούνια και τον Πέτρο Κασιμάτη

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Σήμερα είναι η μέρα της συγκέντρωσης «Παραιτηθείτε». Πολλά μέλη και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα ενώσουν απόψε τη φωνή τους με τη φωνή διαμαρτυρίας των ανθρώπων της συγκέντρωσης «Παραιτηθείτε». Εσείς;
Λ. Γρηγοράκος: Συμφωνώ και εγώ μαζί τους αλλά δε θέλω να συμμετέχω ενεργά στην συγκέντρωση, γιατί δε θέλω να δώσω οποιαδήποτε αφορμή στους πολιτικούς μου αντιπάλους να εκτοξεύσουν κατηγορίες για κομματικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Θα μιλήσω λίγο σκληρά, όμως. Εχθροί του κράτους υπήρχαν πάντα σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, όπως για παράδειγμα στην Βουλγαρία επί Ζίβκοφ, στην Ρουμανία ο Τσαουσέσκου, όταν επιχειρούσαν να διαμαρτυρηθούν. Το ίδιο και στην Ελλάδα, σε σκοτεινές περιόδους, όταν επιχειρούσαν κάποιοι να εναντιωθούν, αυτοί ήταν οι εχθροί του κράτους. Δεν υπάρχουν εχθροί του κράτους. Τα κόμματα και πρωτίστως αυτά που κυβερνούν οφείλουν να συμφιλιωθούν με το γεγονός, ότι μπορούν να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες εκτός των τειχών τους και το κυριότερο οφείλουν να αποφεύγουν τον πειρασμό της καταδίκης αλλά και της οικειοποίησης. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι δηλώσεις του κυρίου Νεφελούδη θα κάνουν τα κόκαλα του θείου του να «τρίζουν» εξαιτίας της αθλιότητας των δηλώσεών του. Αν θυμάμαι καλά ο κύριος Νεφελούδης ήταν μέλος της ΔΗΜΑΡ και είχε μιλήσει παλιότερα απαξιωτικά για τον κύριο Τσίπρα. Νομίζω, ότι περίπτωση από περίπτωση στην Αριστερά διαφέρει και τα λόγια του κυρίου Νεφελούδη δεν συνάδουν με την πραγματικότητα.
Δημοσιογράφος: Το σύστημα το οποίο ποδηγετεί διάφορα πράγματα θέλει να μας αναδείξει ως κυρίαρχο και ρυθμιστικό παράγοντα την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Απορώ πολλές φορές, μάλιστα, που ορισμένα κόμματα, τα οποία σήμερα ευνοούνται από την αντικυβερνητική ρητορική της κυρίας Κωνσταντοπούλου συνενώνουν τη «φωνή» τους. Και επειδή ξέρω, πως εσείς είστε μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση, που τιμάτε την υπογραφή σας  και ξέρω ότι δεν συμπλέετε με τέτοιου είδους ιστορίες θέλω να μου σχολιάσετε αυτό το φαινόμενο, που αποτελεί δείγμα μιας προβληματικής κοινωνίας, θα έλεγα.
Λ. Γρηγοράκος: Το αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη να κριτικάρει και να έχει μια διαφορετική άποψη θεωρείται πολιτική εκτροπή. Αυτά ταιριάζουν με τη νοοτροπία της κυρίας Κωνσταντοπούλου και ήταν «βούτυρο στο ψωμί της». Μου δίνετε την ευκαιρία τώρα να τοποθετηθώ για τον εκλογικό νόμο. Η ψήφιση ενός εκλογικού νόμου - πόσο μάλιστα αν συνοδευτεί από τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων κομμάτων - ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους σαν την κυρία Κωνσταντοπούλου και τον κύριο Τσίπρα να έχουν το δικαίωμα να μην υποστούν τα του νόμου, τολμώ να πω ότι θα είναι πολιτική εκτροπή. Εάν ψηφίσουμε ένα άλλο εκλογικό σύστημα, τότε κάποιοι από αυτούς που κυβέρνησαν τη χώρα όχι με σύνεση αλλά με ιδιοτελείς σκοπούς θα είναι στο απυρόβλητο. Θα σας πω τι μου συνέβη προ ολίγων ημερών σε μία τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ήμουν καλεσμένος. Εκεί, ένας συνάδελφός μου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης μου λέει ότι διαφωνεί με τα μέτρα αλλά θα τα ψηφίσει για να μην έρθουμε εμείς! Αυτό δεν είναι πολιτική απάντηση. Είναι κυνική παραδοχή ότι υπάρχει ιδιοτέλεια. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους, στην εξουσία. Με τη δική τους λογική οφείλουμε να υποταχθούμε στις κομματικές επιδιώξεις του κυρίου Τσίπρα, να μετατραπεί, δηλαδή, ο κάθε βουλευτής σε «Φιλιππινέζα» και όπως καταλαβαίνετε πιστεύω, ότι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ο μόνος σύμμαχος του κυρίου Τσίπρα θα αποδειχθεί η Χρυσή Αυγή. Τα άλλα κόμματα θα πρέπει να αποφύγουν το μικροπολιτικό χειρισμό, με τη λογική ότι θα «βγάλουν» δύο έδρες παραπάνω. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αν το κάνουν αυτό είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η ΝΔ, είτε το Ποτάμι στο τέλος θα εκτεθούν στους εκλογείς τους, απλά για να κερδίσουν δυο έδρες παραπάνω ενώ η Ελλάδα θα είναι ακυβέρνητη, αφού το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα δεν ενισχύει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Εμένα το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να κυβερνάται η χώρα. Δεν μπορεί η Ελλάδα συνεχώς να «πέφτει στα βράχια» και να «σέρνεται» σε εκλογές κάθε χρόνο. Κάποια στιγμή πρέπει να τα ξεπεράσουμε αυτά.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή πιστεύετε ότι θα κατεβάσουν το ποσοστό εισόδου στο 2% και θα μπει στην Βουλή η κυρία Κωνσταντοπούλου;
Λ. Γρηγοράκος: Είναι όντως στο μυαλό των κυβερνώντων να κατεβάσουν το ποσοστό εισόδου στο 2%. Το μόνο που θέλουν είναι να διασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία. Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που επιδιώκουν θα μπουν πολλά μικρά κόμματα στην Βουλή και δε θα μπορέσει να δημιουργηθεί κυβέρνηση, πόσο μάλλον ισχυρή κυβέρνηση, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτό θέλουν. Βλέπετε, ότι οι μεθοδεύσεις αυτές το μόνο που αποπνέουν είναι καθεστωτική νοοτροπία. «Παίζουν παιχνίδια» στην πλάτη του ελληνικού λαού. Έχουν στο μυαλό τους να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δίπολο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και να μην υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα.
Δημοσιογράφος: Αν συμβεί αυτό και μπει στην Βουλή η ΛΑΕ του κυρίου Λαφαζάνη και η Πλεύση της κυρίας Κωνσταντοπούλου θα μπορέσουν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους με τον κύριο Τσίπρα;
Λ. Γρηγοράκος: Δε νομίζω, αν και από αυτούς τα περιμένω όλα. Αλλά θέλω να αναφερθώ και στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Εγώ θα ήθελα να αρθεί η ασυλία στους βουλευτές, να υπάρχει πραγματική ισονομία και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πραγματικά θα την ήθελα αυτού του είδους την Παιδεία. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μένει πίσω. Η ιδιωτική Παιδεία είναι αυτονόητη ανάγκη.
Δημοσιογράφος: Πρόσωπα και προσωπικότητες της πολιτικής ζωής του τόπου που έχουν λοιδορηθεί και έχουν προσφέρει τη ζωή τους, άσχετα αν συμφωνεί κανείς μαζί τους ή όχι και έχουν δώσει τα πάντα στον τόπο πρέπει να αποκατασταθούν από ύβρεις και επιθέσεις, που έχουν δεχτεί. Για παράδειγμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Γ. Γρηγοράκος: Γνωρίζετε, πως έχω μια προσωπική σχέση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον εκτιμώ πολύ και τον θεωρώ τον πιο έξυπνο πολιτικό, που διαθέτει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Αν θυμάστε οι «αγανακτισμένοι» καθημερινά καθύβριζαν το πολιτικό σύστημα, με τα γνωστά συνθήματα έξω από τη Βουλή και σήμερα βρίσκονται μέσα στην Βουλή. Μας κατασυκοφάντησαν με πρωτοστάτη τον κύριο Καμμένο. Κατασυκοφάντησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους με χιλιάδες ψέματα, όπως κατασυκοφάντησαν και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον ΕΝΦΙΑ και το χαράτσι ενώ ο κύριος Τσίπρας με την παρέα του, που σήμερα κυβερνά εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι θα τον καταργήσουν ενώ αντίθετα τον πήγαν μέχρι το 2031. Αυτή η κυβέρνηση μας κόστισε 86 δισεκατομμύρια, όταν εμείς πήραμε ένα έλλειμμα από 36 δισεκατομμύρια και το μηδενίσαμε. Δεν μιλάμε για το χρέος, να το διευκρινίσω. Εμείς, όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση από τον Κώστα Καραμανλή είχαμε 36 δισεκατομμύρια έλλειμμα και τα πρώτα χρόνια εκείνης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αναγκαστήκαμε και πήραμε πολύ σκληρά μέτρα, τα οποία «πόνεσαν» τον ελληνικό λαό. Πραγματικά έγινε μια πολύ μεγάλη «αφαίμαξη» του ελληνικού λαού αλλά από εκεί και πέρα «ως εδώ και μην παρέκει». Είχαμε στην συνέχεια φτάσει στη βρύση και δεν ήπιαμε νερό τελευταία στιγμή. Ήρθε ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Βαρουφάκης, αυτό το «αστέρι» της πολιτικής και μας κόστισαν 86 δισεκατομμύρια.
Δημοσιογράφος: Είναι μια προσέγγιση αυτή. Η κυβέρνηση λέει άλλα πράγματα, ότι έσωσε δηλαδή τη χώρα. Σήμερα θα ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση, γιατί πολλοί εκπρόσωποι φορέων είναι θετικοί απέναντί του;
Λ. Γρηγοράκος: Επί 18 μήνες όλοι οι πολίτες περίμεναν την κυβέρνηση να καταθέσει τον αναπτυξιακό νόμο. Ο νόμος προβλέπει 480 εκατομμύρια να διοχετευτούν στην αγορά μέχρι το 2022, ενώ παλιότερα εμείς δίναμε 1 και 2 δισεκατομμύρια. Πιστεύω, ότι αυτός ο νόμος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας κλειδάριθμος για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Από ό, τι φαίνεται η Αριστερά φοβάται την ιδιωτική οικονομία, ενοχοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, μυθοποιεί το κράτος. Τέτοιου είδους Αριστερά είναι αναχρονιστικός παράγοντας για τη χώρα. Τα λεφτά που δίνει ο αναπτυξιακός νόμος είναι πολύ λίγα. Εγώ παραδέχομαι, ότι είναι ένα βήμα και φυσικά θα τον ψηφίσω, δεν έχω  κανένα λόγο να μην το κάνω. Τους ακούω να μιλάνε για «δίκαιη ανάπτυξη». Πώς θα έρθει η «δίκαιη ανάπτυξη»; Όταν στοχοποιείται η μεσαία τάξη; Όταν η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ύφεση; Όταν έχουμε δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων όλων των εργαζομένων και των συνταξιούχων; Όταν υπάρχει μια τεράστια ανασφάλεια στην κοινωνία; Προσφέρει ελπίδα αυτός ο αναπτυξιακός νόμος, όπως υποσχέθηκαν στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις; Τελικά αυτός ο νόμος δεν προσφέρει τίποτα. Μετονομάζουν σε αυταπάτη την ηθελημένη εξαπάτηση; Θα τον ψηφίσω γιατί είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά είναι πολύ λίγος.
Δημοσιογράφος: Θέλω να μου σχολιάσετε τη δήλωση που έκανε η κυρία Γεννηματά κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Κοζάνη. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν με ενδιαφέρει να διατηρήσω το μικρό ΠΑΣΟΚ, που παρέλαβα ένα χρόνο πριν, για αυτό το λόγο έχει μεγάλη αξία ο διάλογος με την κεντροαριστερά να γίνει από τη βάση, από την ίδια την κοινωνία». Η αρχική σπόντα της κυρίας Γεννηματά φαντάζομαι είναι για τον κύριο Βενιζέλο. Πως βλέπετε αυτή τη δήλωση; Εκτιμάτε ότι αυτή η συζήτηση που υποτίθεται έχει ξεκινήσει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και σε κάποιους άλλους φορείς της λεγόμενης κεντροαριστεράς μπορεί να αποδώσει;
Λ. Γρηγοράκος: Μου χτυπάτε ευαίσθητες χορδές. Που ήταν η κυρία Γεννηματά τα τέσσερα χρόνια από το 2012 μέχρι το 2015 που ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το ΠΑΣΟΚ; Δεν ήταν βουλευτής. Ήταν, όμως, συνέχεια Υπουργός από το 2009 και σας ρωτώ αν θυμάστε κάποιο έργο που άφησε από όλα τα Υπουργεία από τα οποία πέρασε. Η κυρία Γεννηματά δε βρέθηκε ποτέ σε κανέναν τηλεοπτικό δέκτη και δεν υποστήριξε ποτέ τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τον Ευάγγελο Βενιζέλο τον υποστήριξαν ορισμένα πρόσωπα και ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε 4,6% και μπήκε στην Βουλή, όταν στις 29 Δεκεμβρίου 2014 ο Γιώργος Παπανδρέου διέσπασε το ΠΑΣΟΚ, ήταν πραγματικά μεγάλος άθλος. Είχαμε κάνει μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση το 2014 με την ΕΛΙΑ. Δυστυχώς, δεν προχώρησε γιατί η κυρία Γεννηματά ήταν αυτή που πάντα έβαζε εμπόδια στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ένα πράγμα θα σας πω. Ηγεμονίσκοι. Μόνο ηγεμονίσκοι που θέλουν να κρατάνε μικρά κομμάτια για την καρέκλα τους. Εγώ με αυτή τη λογική διαφωνώ. Εγώ δε διαγράφηκα για όσα είπα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διαγράφηκα για τις απόψεις μου, ότι κάποιοι θέλουν να έχουν ένα μικρό κομματάκι και να το κρατάνε στο 4%, ώστε να λέγονται οι ίδιοι και η παρέα τους αρχηγοί. Διαφωνώ απόλυτα.
Δημοσιογράφος: Αυτές τις απόψεις σας πρέπει να τις εκφράσετε κάποια στιγμή και μέσα από ένα κόμμα της προτίμησής σας, σε ένα χώρο που θα βρεθείτε.
Λ. Γρηγοράκος: Είμαι θιασώτης της κεντροαριστεράς και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπάθησα με διάφορα άρθρα, μεταξύ των οποίων ήταν και το «Αναζητείται Ηγέτης» να θέσω τους προβληματισμούς μου. Μίλησα και για τον Κώστα Σημίτη, γιατί θεωρώ ότι ένας άνθρωπος όπως είναι ο Κώστας Σημίτης μπορεί να μπει ως «ομπρέλα», τονίζω την λέξη, «ομπρέλα», όχι ως πρόεδρος, ως «ομπρέλα» που θα μαζέψει όλους αυτούς τους ηγεμονίσκους και θα δημιουργηθεί κάτι καινούριο.
Δημοσιογράφος: Ένας άνθρωπος, όμως, όσο καλός και αποτελεσματικός και αν ήταν, ο οποίος δεν μπορούσε να αντιληφθεί την οσμή των σκανδάλων που υπήρχαν γύρω του, τί μπορεί να προσφέρει;
Λ. Γρηγοράκος: Ήταν ένα από τα αδύναμα σημεία του. Φάνηκε όμως, ότι και στο συνέδριο του Ποταμιού αλλά και στη διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ όπου παρευρέθη, ο Κώστας Σημίτης είναι ο μοναδικός που μπορεί να «σηκώσει» αυτή την προσπάθεια.
Δημοσιογράφος: Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν μπορεί να είναι κομματικά άστεγος, να είναι ες αεί ανεξάρτητος. Τι σκοπεύετε να κάνετε;
Λ. Γρηγοράκος: Ο χώρος μου είναι η κεντροαριστερά. Όταν γίνει κάτι νέο στην κεντροαριστερά θα είμαι παρών. Αν δε φτιαχτεί κάτι, τότε νομίζω πως είναι δικαίωμά μου να συνεργαστώ με κάποιες άλλες δυνάμεις. Εγώ ανήκω στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Δημοσιογράφος: Το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεύρυνση και δημιουργία μιας μεγάλης κεντροδεξιάς, ευρωπαϊκής παράταξης σας έλκει;
Λ. Γρηγοράκος: Είμαι ανοιχτός σε όλους. Βέβαια πρώτα είμαι ανοιχτός στο χώρο μου. Το χώρο της κεντροαριστεράς. Θα μπορούσα να είμαι ως συνεργαζόμενος στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο προκύψει στο κέντρο αλλά όχι με τον Τσίπρα.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή θα είστε η κεντροαριστερή φωνή της ΝΔ αν και εφόσον;
Λ. Γρηγοράκος: Αν και εφόσον ναι. Συνεργαζόμενος όμως. Ποτέ ενταγμένος στο κόμμα. Μπορώ να σας πω και παραδείγματα, όπως ο Ανδριανόπουλος και ο Μάνος με το ΠΑΣΟΚ, δύο εξέχουσες προσωπικότητες του κεντροδεξιού χώρου, όπως ο Μανώλης Γλέζος συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ το 1981. Πιστεύω, πως είναι απαραίτητη η διεύρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο, γιατί υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην ΝΔ που θα προσπαθήσουν να τον τραβήξουν προς τα δεξιά. Ένα αντίβαρο του κέντρου ανάμεσα στην αριστερά και τη δεξιά είναι απαραίτητο για το τόπο. Υπάρχει μια τέτοια κίνηση με ικανούς ανθρώπους που έχουν δώσει τις εξετάσεις τους και πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να βγει από την κρίση και ο μοναδικός τρόπος είναι να δημιουργηθεί μια συνεργασία κεντρογενών δυνάμεων που θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό κόμμα και θα δώσουν λύση. Πάντως σε αυτό το κόμμα δεν είναι ο Τσίπρας. Συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν στην κεντροαριστερά. Η χώρα πρέπει να βγει από τα αδιέξοδά της.
Δημοσιογράφος: Ο κύριος Βενιζέλος θα μπορούσε να ακολουθήσει αυτή την οδό και με τη δική του κομματική φορεσιά να συμπορευτεί σε έναν άλλο χώρο;
Λ. Γρηγοράκος: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Εγώ είμαι φίλος του και μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν συγκρίσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει έναν ιδιαίτερο δείκτη πολιτικής βαρύτητας. Πρόκειται για ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έχει υπάρξει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έχει περάσει από όλα τα σημαντικά Υπουργεία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι χρήσιμος για τη χώρα, για το πολιτικό σκηνικό και είναι ο πιο καλός κοινοβουλευτικός αυτή την στιγμή. Τον έχουμε όλοι ανάγκη.