ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, “Πρώτη Γραμμή”. Τρίτη, 21/6/2016

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, “Πρώτη Γραμμή”,
στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκπομπής εδώ
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Δημοσιογράφος: Ποια η άποψή σας σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι τα προβλήματα του ελληνικού λαού είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα από όσα συζητάμε αυτή την στιγμή. Νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι μια επικοινωνιακή τακτική από την πλευρά του Πρωθυπουργού για αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, ώστε να μην αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα.
Εγώ πιστεύω, ότι ο εκάστοτε εκλογικός νόμος θα πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας. Βασικό είναι να μπορεί να βγάζει σταθερές κυβερνήσεις, δηλαδή τετραετίας ή ακόμη και πενταετίας, αν υπάρξει η συγκεκριμένη αλλαγή. Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος. Ας μην κρυβόμαστε “πίσω από το δάχτυλό μας”. Γνωρίζουμε όλοι, ότι ανάλογα με τα διάφορα “τερτίπια” του νόμου μπορείς να καθορίσεις και την πλειοψηφία. Για παράδειγμα, αν κατεβάσεις το όριο εισόδου των κομμάτων στην Βουλή στο 2%, αν αλλάξεις τις εκλογικές περιφέρειες ή αν καταργήσεις το μπόνους, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν άρδην το εκλογικό αποτέλεσμα. Όποιοι προσπάθησαν να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα της χώρας, όπως έκανε το 1987 ο Κουτσόγιωργας, μετά ο Σκανδαλίδης και στην συνέχεια ο Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, ότι “έπεσαν μέσα στην παγίδα” που οι ίδιοι έφτιαξαν. Τώρα, λοιπόν, είναι μια άλλη εποχή. Δεν είμαστε σε μια εποχή που η αντιπολίτευση έπιανε ποσοστά κοντά στο 40%. Αν θυμάστε καλά, ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004 πήρε 40%. Αυτές οι εποχές όμως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Άρα θα πρέπει όλοι εμείς οι πολιτικοί και οι βουλευτές, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια πολυδιάσπαση των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος της χώρας γενικότερα, να φροντίσουμε στόχος μας να είναι οι σταθερές, ομοιογενείς κυβερνήσεις. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να κυβερνάται η χώρα από κυβερνήσεις-εκτρώματα, όπως είναι η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βλέπουμε μια κυβέρνηση που ο μικρότερος εταίρος είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, με αρχηγό τον κύριο Καμμένο και συνεργάζεται αγαστά με τον ΣΥΡΙΖΑ, του κυρίου Τσίπρα.
Δημοσιογράφος: Από ό, τι φαίνεται, όμως, αντέχει αυτή η κυβέρνηση.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτή του την συνεργασία θα την “πληρώσει” ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβά.
Δημοσιογράφος: Και εσείς πληρώσατε τις συνεργασίες σας.
Λ. Γρηγοράκος: Φυσικά και πληρώσαμε κάποιες συνεργασίες μας ως ΠΑΣΟΚ, αλλά στη δική μας περίπτωση δεν είναι το ίδιο. Εμείς είχαμε κάνει και άλλα λάθη στο παρελθόν, που λειτούργησαν σωρευτικά. Γι' αυτό και τα ποσοστά μας έπεσαν τόσο χαμηλά.
Αυτή την στιγμή, λοιπόν, δε θεωρώ, πως τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου γιατί πιστεύω πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού αλλά και την ανάγκη της χώρας για σταθερές κυβερνήσεις και δε θα προχωρήσουν στην οποιαδήποτε αλλαγή που θα φέρει αναστάτωση και αστάθεια στη χώρα.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε, πως δε θα περάσει ο εκλογικός νόμος;
Λ. Γρηγοράκος: Κατά την άποψή μου δε θα περάσει. Νομίζω, ότι οι πολιτικοί και ειδικά τα μικρά κόμματα του κέντρου θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτές τις ενστάσεις. Εάν ψηφίσουν την αλλαγή αυτή, όλοι αυτοί οι πολιτικοί θα φανούν εντελώς ιδιοτελείς. Θα αποδειχθεί, ότι προτιμούν να “κερδίσουν” μια ή δύο έδρες παραπάνω στην Βουλή από το να προστατέψουν το συμφέρον της χώρας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το θέμα είναι αλλού. Είναι αλήθεια, ότι χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός του εκλογικού νόμου, προς το αναλογικότερο, αλλά, όπως είπα και προηγουμένως, να έχει στόχο τις σταθερές κυβερνήσεις. Μπόνους πρέπει να υπάρχει. Η ΝΔ, για παράδειγμα, αυτή την στιγμή είναι μπροστά αλλά πρέπει να συνεχίσει να είναι πρώτο κόμμα για να κερδίσει τις εκλογές και η τακτική που ακολουθεί μέχρι αυτή την στιγμή δεν ξέρω, αν θα μπορέσει, όταν έρθει η στιγμή των εκλογών, να της δώσει την πρωτιά. Θέλει πολύ προσοχή, γιατί τώρα πια δεν υπάρχει η πολιτική του “ώριμου φρούτου”. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζει τώρα πια η κοινωνία είναι πολύ δύσκολες.
Δημοσιογράφος: Ο κόσμος πια δε θέλει να βλέπει το παλαιό πολιτικό προσωπικό, κύριε Γρηγοράκο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό είναι αλήθεια και συμφωνώ απόλυτα. Είδατε τί συνέβη χθες στην Ρώμη και το Τορίνο. Κέρδισαν τις τοπικές εκλογές φρέσκα πρόσωπα που βγήκαν μπροστά. Φρέσκες ιδέες και φρέσκα πρόσωπα. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο ότι τα φρέσκα πρόσωπα συνοδεύονται πάντα από φρέσκες ιδέες. Πέραν αυτού όμως φαίνεται ότι το παλαιό πολιτικό σκηνικό και προσωπικό “κούρασε”. Με αφορμή αυτή την “κούραση” οφείλουμε να καταλάβουμε, ότι πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή τόσο του εκλογικού νόμου όσο και του Συντάγματος αλλά με συγκεκριμένους στόχους, λογικά και τεκμηριωμένα. Για παράδειγμα πρέπει πραγματικά να αλλάξει ο νόμος “περί ευθύνης Υπουργών” αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε αλλαγή του πολιτεύματος, όπως θα συμβεί με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Εκεί μιλάμε για αλλαγή πολιτεύματος. Το πολίτευμά μας έχει αποδειχθεί, εξάλλου, ότι είναι σταθερό και λειτουργεί καλά. Αυτή την στιγμή έχουμε τα προβλήματα μας με την αστάθεια του πολιτικού σκηνικού. Το να προσθέσουμε άλλο έναν παράγοντα αστάθειας με το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι λογικό.
Αυτό που ζητάω εγώ και το επαναλαμβάνω είναι σταθερές κυβερνήσεις. Αποδείχθηκε, ότι το μπόνους των 50 εδρών παρά τις δυσκολίες και τα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων έδωσε την ευκαιρία για να δημιουργηθούν κυβερνήσεις. Ακόμη και με αυτό το μπόνους η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί απόλυτα σταθερή. Φανταστείτε να πέσει το μπόνους στις 30 έδρες.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είχε 178 βουλευτές. Σας ρωτώ: Ήταν σταθερή κυβέρνηση; Δεν ήταν. Άρα, λοιπόν πρέπει να συντρέχουν και άλλοι λόγοι. Οπότε καταλαβαίνετε, ότι οι 153 βουλευτές δεν έχουν καμία σταθερότητα. Θέλω να πω λοιπόν, ότι με τα ποσοστά που “πιάσαμε” τα προηγούμενα χρόνια κατορθώσαμε μαζί με την ΝΔ και την ΔΗΜΑΡ να κυβερνήσουμε τη χώρα περίπου 2,5 χρόνια. Όλες αυτές οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, που ξεκίνησε η μεγάλη κρίση, φαίνεται πως δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 χρόνια. Αυτό είναι νομοτελειακό γιατί τα προβλήματα είναι τόσο συσσωρευμένα, που καμία κυβέρνηση των 150 και 160 βουλευτών δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Εάν προχωρήσουμε σε αυτό τον νέο εκλογικό νόμο η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Με τον καινούριο εκλογικό νόμο το δεύτερο κόμμα προσπαθεί να διασωθεί. Ο Τσίπρας, λοιπόν πάει με στόχο τον μεγάλο συνασπισμό, όπως αυτόν της Γερμανίας. Έναν συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλοδημοκρατών. Αυτό το κάνει για να διασωθεί ο ίδιος και τα στελέχη του. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες των Υπουργών και της κυβέρνησης οι οποίες μπορεί να αποδοθούν ακόμη και μέσω της δικαστικής οδού. Αυτό προσπαθεί ο κύριος Τσίπρας να αποφύγει με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο στόχος του είναι να αποφύγει το Ειδικό Δικαστήριο.
Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο ποια η άποψή σας για την κατάσταση στην οικονομία της χώρας;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτή την στιγμή η πρώτη ανάγκη της χώρας είναι η αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει. Τα προβλήματα δεν λύνονται με επικοινωνιακά παιχνίδια και μετατρέποντας τον “μαύρο” σε “άσπρο” και το “ψέμα” σε “αλήθεια”. Όταν κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπιζε το νέφος και έκανε κάποιους “κύκλους ζωής” ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ πότε πίστευε ότι θα έχει αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση. Τότε, ο Αντώνης Τρίτσης του απάντησε το 2015. Έγραψε ιστορία με αυτή την απάντηση. Αυτό μου θυμίζει ο συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, όταν λέει ότι θα έρθει η ανάπτυξη μέχρι το 2021. Είπα και πριν ότι αυτή την στιγμή προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης.
Πιστεύω, ότι πρέπει να υπάρξει μια εθνική ομάδα που θα σχεδιάσει την στρατηγική ανασυγκρότησης. Έχει έρθει η ώρα να γίνει πραγματικότητα η συναίνεση των κομμάτων. Η συναίνεση των κομμάτων του ευρωπαϊκού τόξου που θα θα δημιουργήσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση με συγκεκριμένο πλάνο. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν και η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να βγουν από την κρίση και τα μνημόνια. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει μέχρι το 2021. Θα είναι ήδη 11 χρόνια σε κρίση. Χθες, σε άρθρο του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγραψε ότι η χώρα θα είναι συνέχεια σε μνημόνια αν δε γίνει κάτι διαφορετικό και δεν αλλάξει, επιτέλους, κάτι.
Στη χώρα πρέπει να αλλάξουν πολλά και πρώτα από όλα η μεταξύ μας διάθεση. Οφείλουμε να σταματήσουμε, επιτέλους, την “σκυλοφαγούρα” και να καθίσουμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί δε θα υπάρξουν οι μεγάλες κοινωνικές εντάσεις του παρελθόντος. Θα υπάρξει κάτι πιο χειροπιαστό. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έχει λύσει το πρόβλημα του Ελληνικού και την ίδια στιγμή η κυρία Δούρου να αρνείται να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Δεν μπορεί ο κύριος Δρίτσας, ως αρμόδιος Υπουργός, να φάσκει και να αντιφάσκει συνεχώς για το θέμα της COSCO και του ΟΛΠ. Δεν μπορείς με τον Πολάκη να κάνεις “Υγεία”. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις. Θα πρέπει ο κύριος Τσίπρας να βρει τα καλύτερα πρόσωπα, αν έχει, για να μπορέσει να φτιάξει μια άλλη κυβέρνηση, η οποία θα είναι αποδοτική και θα έχει σχέση με την κοινωνία. Δε χρειαζόμαστε αιθεροβάμονες Υπουργούς και στελέχη. Ήρθε η ώρα για αλλαγή πολιτικής πλεύσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να μπορέσουν να τα “βγάλουν πέρα”. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και δεν βλέπω να τα καταφέρνουν. Πιστεύω, πως δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να πάμε σε εκλογές, γιατί θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Εάν, όμως συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, χίλιες φορές εκλογές παρά να συνεχίσει ο ελληνικός λαός να βιώνει όλα αυτά.