ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αντέννα Νότιας Ελλάδας 97.2. Παρασκευή, 24/6/2016


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αντέννα Νότιας Ελλάδας 97.2, στο δημοσιογράφο Ηλία Σταθάκη


Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.


Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων από το θάνατό του

Ήταν ένας μεγάλος πολιτικός άντρας, μια φωτεινή προσωπικότητα, που μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έβαλαν την Ελλάδα στα μεγάλα, ευρωπαϊκά, πολιτικά «σαλόνια». Ήταν και οι δύο προικισμένοι άνθρωποι, φιλέλληνες, με κουλτούρα διαφορετική, αλλά και οι δύο ήξεραν πολύ καλά από πολιτική. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν άνθρωπος βαθιά κοινοβουλευτικός, θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω «μελλοντολόγο», αφού σήμερα επιβεβαιώνονται για την Ευρωπαϊκή Ένωση παλαιότερες, ιστορικές του ρήσεις. Στην ιστορική ομιλία του στο Μάαστριχτ είχε πει, ότι «πρέπει να φτιάξουμε μια Ευρώπη των λαών και όχι μια γερμανική Ευρώπη». Σήμερα, λοιπόν, είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την Ευρώπη.

Για τις διαφορετικές εκδηλώσεις από το ΠΑΣΟΚ προς τιμήν της μνήμης του ιδρυτή του

Λ. Γρηγοράκος: Ο Ανδρέας Παπανδρέου δε θα το φανταζόταν αυτό ούτε στο χειρότερο όνειρό του. Πίστευε σε αυτό το κόμμα, που είχε δημιουργήσει και είχε πει, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν, επικρατεί στο παρόν και θα υπάρχει βαθιά στο μέλλον. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια ακολούθησε μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, δεν εκπροσώπησε τα κοινωνικά στρώματα της βάσης του, έχασε την επαφή του με την κοινωνία και αυτή την στιγμή να «πνέει τα λοίσθια» και να παλεύει να μπει στην Βουλή. Αιτίες είναι  τόσο η πολιτική συγκυρία όσο και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και του ίδιου που μας έβαλε στο μνημόνιο χωρίς να ρωτήσει κανέναν από το κόμμα του ούτε την κεντρική επιτροπή ούτε το πολιτικό συμβούλιο ούτε τους βουλευτές ούτε τους Υπουργούς του. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό και «ανοιχτό», με όργανα στα οποία γινόταν πάντα σοβαρή συζήτηση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένα φωτεινό πολιτικό παράδειγμα στην Ελλάδα και άφησε πίσω του μια μεγάλη παρακαταθήκη. Στην συνέχεια τον αντικατέστησε ένας πολύ καλός πολιτικός, ένας άνθρωπος της λογικής και της σύνεσης, ο Κώστας Σημίτης. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κυβέρνησε για πολλά χρόνια και έκανε πολλά πράγματα για αυτή τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά με τα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ έχει συρρικνωθεί και έχει γίνει ένα πολύ μικρό κόμμα.

Για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή και αν θα συμμετέχει σε αυτές

Μα για ποιες εκλογές μιλάμε; Ξέρει κανείς τίποτα για αυτές τις εκλογές; Ενδιαφέρεται η κοινωνία καθόλου; Θέλω να πω κάτι με μεγάλη λύπη. Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ ούτε μπήκε κανείς σε διαδικασία να συζητήσει μαζί μου για τη διαδικασία, αυτή, των εκλογών. Στην Λακωνία ήρθαν μεγαλοστελέχη του κεντρικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, αλλά κανένας δεν με πήρε τηλέφωνο. Δεν καλούν τον τοπικό βουλευτή; Εγώ εξακολουθώ να λέω παντού, ότι ανήκω στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, έχει πρόβλημα. Δεν μπορεί να με διαγράψει η κυρία Γεννηματά. Είναι πολύ μικρή για να διαγράψει στελέχη, τα οποία έχουν δώσει την ψυχή τους για τον τόπο και το κόμμα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που ενόχλησε την κυρία Γεννηματά. Μάλλον, την ενόχλησαν οι αλήθειες που είπα, γιατί αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, για να είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Όσοι γνωρίζουν από πολιτική βλέπουν, ότι αυτή την στιγμή παίζονται μικροπολιτικά «παιχνίδια» στην πλάτη του ελληνικού λαού, με τον εκλογικό νόμο. Εάν συνεχίσει την συγκεκριμένη πολιτική πεπατημένη το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί στην αφάνεια. Ελπίζω το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην «πέσουν στην παγίδα» που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Brexit

Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Υπήρχε πάντα μια καχυποψία των Άγγλων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενστάσεις υπήρχαν από την εποχή της Θάτσερ, αλλά η Θάτσερ ποτέ δεν έκανε τέτοιες κινήσεις που θα οδηγούσαν σε αστάθεια. Όλη αυτή η ιστορία είναι μια ανόητη κίνηση του Κάμερον, όπως ανόητη ήταν η περσινή κίνηση του Τσίπρα, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει παρόμοια γεγονότα για την Ελλάδα, αλλά τελευταία στιγμή μετέτρεψε το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ». Ο Κάμερον θα εξαναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να παραιτηθεί και πρέπει να παραιτηθεί, γιατί εξέθεσε σε μεγάλο κίνδυνο τόσο την ίδια του τη χώρα όσο και την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλέπετε τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει με την Βόρεια Ιρλανδία και την Σκωτία. Υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού της Μεγάλης Βρετανίας. Η Μεγάλη Βρετανία όσο και να έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια στην εξωτερική της πολιτική εξακολουθεί και έχει την αίγλη μιας τεράστιας αυτοκρατορίας και παραμένει ο πιο πιστός και αγαπητός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Ευρώπη. Εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Αμερικής στην Ευρώπη. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Πρέπει κάποιος να κάνει και μια διαφορετική ανάγνωση. Τους κινδύνους στους οποίους υπέβαλλε η Μεγάλη Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ένωση με το Brexit μπορούμε να τους δούμε και διαφορετικά. Ίσως είναι καιρός η Ευρώπη να αναμορφωθεί, γιατί βλέπω πως υπάρχουν αποσχιστικές δυνάμεις στην Ιταλία, την Ισπανία και έχει ανοίξει «ο ασκός του Αιόλου». Γνωρίζω, ότι 4.2 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν είναι Βρετανοί πολίτες ζουν και εργάζονται εκεί. Αυτοί θα αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα με τις βίζες τους και την παραμονή τους. Και μην ξεχνάμε το οικονομικό πρόβλημα. Ο Υπουργός Οικονομικών της Αγγλίας είπε ήδη, ότι θα έχουν «τρύπα» 30 δισεκατομμύρια λίρες. Δεν ξέρω, λοιπόν, πόσο θα κοστίσει αυτή η ιστορία.

Για τη διακυβέρνηση Τσίπρα

Υπάρχει έλλειψη, από την πλευρά της κυβέρνησης, στρατηγικού σχεδιασμού για την έξοδο από την κρίση. Ακολουθούν πιστά το μνημόνιο ως μοναδική πολιτική. Αυτήν την πολιτική που μάχονταν σκληρά όταν ήταν αντιπολίτευση. Υπάρχει πολυφωνία, έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία για όλα τα θέματα. Τις ιδιωτικοποιήσεις, το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά, τα αεροδρόμια. Υπάρχει έλλειψη σχεδιασμού, δεν υπάρχει κανένα πλάνο ούτε για επενδύσεις ούτε για πολιτική ανάπτυξης. Αυτή την στιγμή η φορολογική επιδρομή πλήττει ανεπανόρθωτα όλες τις υγιείς, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ποια είναι η «δίκαιη ανάπτυξη»; Ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση του ΣΕΒ δεν είπε ούτε λέξη για την παραγωγικότητα και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Για το πώς θα ενισχυθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα για να έρθουν θέσεις εργασίας, μέσα από αυτό τον φτωχό αναπτυξιακό νόμο και το ασφαλιστικό, δεν είπε τίποτα. Αυτό που βλέπουμε είναι μόνο αύξηση της ανεργίας, σε πρωτοφανείς διαστάσεις για τη νέα γενιά. Δεν υπάρχουν πουθενά «κόκκινες γραμμές». Αποδεικνύεται ότι αυτή η ιστορία του «πρώτη φορά αριστερά» ήταν μια μεγάλη απάτη και όχι αυταπάτη, όπως υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.

Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία. Η φορομπηχτική πολιτική και το μνημόνιο, που εφαρμόζονται από την συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η μόνη αλήθεια και όχι τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» που γίνονται με συζητήσεις για το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο. Τον Έλληνα πολίτη δεν τον ενδιαφέρει η αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να εξυπηρετηθούν τα μικροπολιτικά συμφέροντα του εκάστοτε κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία. Το πρόβλημα της χώρας είναι ένα και μοναδικό. Η οικονομική κρίση, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και η δραματική μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου

Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει την αντιπολίτευση από τα μεγάλα θέματα της χώρας, όπως η οικονομία και η υγεία. Τα μηνύματα που εκπέμπουν αυτές οι αλχημείες με τον εκλογικό νόμο είναι επικίνδυνα. Αν η αντιπολίτευση «τσιμπήσει» το δόλωμα, τότε θα είναι υπόλογη, γιατί θα συμπράξει σε ένα άθλιο σχέδιο που μοναδικό στόχο έχει την ανατροπή από την πολιτική ενότητα. Οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα πρέπει να εξυπηρετεί τη χώρα. Η χώρα χρειάζεται να κυβερνηθεί, δεν μπορεί να βρίσκεται συνέχεια σε εκλογές και μέσα σε πολιτική αστάθεια. Θα κατεβάσουν το ποσοστό εισόδου στην Βουλή στο 2% και θα μπουν στην Βουλή 25 κόμματα με 2 βουλευτές το καθένα, ώστε η Ελλάδα να είναι ακυβέρνητη, αφού δεν θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το θέμα είναι ποιες δυνάμεις μπορούν να συνταχθούν για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση; Υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις; Με ποιο πολιτικό και προγραμματικό σχέδιο μπορούμε εμείς να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία της χώρας; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει ο κύριος Τσίπρας αλλά κυρίως η αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Χρειαζόμαστε σαφείς και καθαρές απαντήσεις. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπαν προχθές ότι είναι αντίθετοι, για τους δικούς τους λόγους. Εγώ θέλω, όμως, να απαντήσουν και οι δυνάμεις του κέντρου, που σε αυτές θέλω να συγκαταλέγομαι και εγώ.

Για την απόδοση ευθυνών, όσον αφορά στην παρούσα κατάσταση της χώρας

Θα πρέπει να δούμε, γιατί μετά την εποχή Σημίτη και την είσοδο μας στην ΟΝΕ πήραμε την κάτω βόλτα. Να δούμε αν φταίει ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Αλογοσκούφης, ο Παπακωνσταντίνου, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος. Κάποια στιγμή πρέπει ο ελληνικός λαός να τα δει όλα αυτά. Να αποδοθούν ευθύνες. Και να σας πω κάτι; Μην «κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας». Δεν μπορεί να φταίει ο Αλογοσκούφης, ο Καραμανλής έφταιγε. Δεν μπορεί να φταίει ο Παπακωνσταντίνου, ο Παπανδρέου έφταιγε. Οι αρχηγοί που είναι επικίνδυνοι και επιπόλαιοι αλλά πάνω από όλα ανερμάτιστοι και με απολίτικες αποφάσεις, όπως αυτές που μετατρέπουν το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ» είναι οι αρχηγοί, οι οποίοι δεν είναι σταθεροί στις απόψεις τους και δεν πατάνε γερά στα πόδια τους. Είναι αρχηγοί που θέλουν να ξεπεράσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και παίρνουν ανεύθυνες αποφάσεις, όπως ο Κάμερον. Τώρα είναι αργά. Δεν πρέπει να γίνονται πολιτικά πειράματα. Βλέπουμε ότι η χώρα αυτή μπαίνει σε μεγάλη δίνη.

Για το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και την έλλειψη μεγάλων ηγετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα

Σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η απουσία των μεγάλων εκείνων ανθρώπων, όπως η Θάτσερ, ο Μιτεράν, ο Κόλ, Ντεστέν, ο Γκονζάλεζ, ο Σόκρατες. Όλοι αυτοί ήταν μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το όνειρο αυτών των ανθρώπων πλέον βάλλεται εκ των έσω. Όσοι θέλουν να φύγουν ας φύγουν. Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί πώς θα κάνει επανεκκίνηση και θα προστατεύσει όλα όσα εγγυάται. Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη Δημοκρατία του κόσμου. Η Ευρώπη έχει τον πιο υγιή κοινωνικό ιστό, τις καλύτερες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και την καλύτερη κοινωνική σύγκλιση. Γι αυτό άλλωστε αποτελεί παράδειγμα για όλους τους λαούς του κόσμου. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να παίρνουμε αποφάσεις του «ποδαριού» και να την «πληρώνει» ένας ολόκληρος λαός. Είναι άθλια τα πολιτικά σχέδια ηγετών που δεν μπορούν να «σταθούν στα πόδια τους» και πετάνε την μπάλα στον λαό, γιατί φοβούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι πολιτική, όταν φοβάσαι να πάρεις αποφάσεις να κάνεις δημοψηφίσματα; Αυτά είναι άθλια πολιτικά σχέδια μιας ανίκανης κυβερνώσας παρέας, όπως αυτής του Κάμερον, ο οποίος για να «χαϊδέψει» τα αυτιά των ευρωσκεπτικιστών που έχει στο κόμμα του πήρε την απόφαση του δημοψηφίσματος και είδαμε τα σημερινά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να «πατάει κανείς σε δύο βάρκες».

Για την Υγεία στη Λακωνία

Με μεγάλο κόπο καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να κρατήσουμε όρθιο το νοσοκομείο Μολάων. Δεν έχω κανένα παράπονο από οποιονδήποτε. Εγώ έκανα τη δουλειά μου σαν βουλευτής Λακωνίας και Υπουργός. Το νοσοκομείο της Σπάρτης και όλης της περιοχής συντηρούνται από ένα πρόγραμμα για την ελονοσία, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, που, δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι τον τελευταίο χρόνο και ας ελπίσουμε να μην αρρωστήσει κάποιος. Με αυτό το πρόγραμμα είχαμε καταφέρει και είχαμε στείλει 30 νοσηλευτές και γιατρούς και έτσι μπορέσαμε και κρατήσαμε το σύστημα όρθιο. Δεν βλέπω να υπάρχει καμία τέτοια διάθεση με την πολιτική που ακολουθείται. Χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω, φοβάμαι ότι τα νοσοκομεία της Λακωνίας θα έχουν υπαρξιακό πρόβλημα και δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.