ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή Checkpoint Alpha. Κυριακή, 12/6/2016Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας
στην εκπομπή Checkpoint Alpha, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

Για την προβολή της εκπομπής πατήστε εδώ.

Δημοσιογράφος: Το σχόλιό σας για την υπόθεση θανάτου του Παναγιώτη Μαυρίκου;

Λ. Γρηγοράκος: Πρώτα από όλα θα ήθελα να συλλυπηθώ τους συγγενείς του άτυχου αυτού πατριώτη μας. Δεν τον γνώριζα. Είχα δει ότι τον τελευταίο καιρό είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση καταγγελιών, οι οποίες δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη, οπότε δεν μπορούμε να πάρουμε θέση. Αν είναι αλήθεια όσα λέγονται και όσα κανείς υποψιάζεται γύρω από το θάνατο αυτού του ανθρώπου, τότε μιλάμε για κάτι πρωτόγνωρο στα ελληνικά χρονικά. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε αυτού του είδους το έγκλημα που παλαιότερα συναντούσαμε μόνο στο σινεμά και σε άλλες χώρες του κόσμου έχει έρθει και στη χώρα μας. Πιστεύω όμως στην ελληνική αστυνομία και τη δικαιοσύνη και είμαι σίγουρο ότι θα «βάλουν τα δυνατά τους» και θα χρησιμοποιήσουν κάθε τεχνολογικό και επιστημονικό μέσο για να εξακριβώσουν αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολα τα πράγματα εξαιτίας της φωτιάς που εκδηλώθηκε. Άκουσα πως η μητέρα του θανόντος ζήτησε να γίνει εξέταση DNA και επειδή το πτώμα διεκομίσθη στο ΚΑΤ, όπου είμαι διευθυντής και έχω επαφές πρέπει να σας πληροφορήσω, ότι η εικόνα ήταν φρικτή. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που είχε στην κατοχή του το θύμα είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο και πολύ ασφαλές. Πρέπει, λοιπόν, να σας πω, ότι μου έκαναν τεράστια εντύπωση οι εικόνες ενός ανθρώπου έξω από το όχημα, που προσπαθούσε να σπάσει με πυροσβεστήρα τα τζάμια και δυσκολευόταν. Φανταστείτε τις στιγμές που βίωσε το θύμα στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί. Κάποιες φορές και οι «εγκέφαλοι» αυτών των εξαιρετικά ασφαλών αυτοκινήτων μπλοκάρουν και αυτό το γεγονός εγκλώβισε τον Παναγιώτη Μαυρίκο.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση αυτός ο άνθρωπος να απεβίωσε από αναθυμιάσεις;

Λ. Γρηγοράκος: Σίγουρα αυτός ο άνθρωπος «τελείωσε» από την θερμοκρασία. Κάηκε ζωντανός. Δεν υπάρχει πιο φρικτός θάνατος. Ο πόνος που προκαλεί το έγκαυμα είναι απερίγραπτος.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση νόθευσης των αποτελεσμάτων του DNA;

Λ. Γρηγοράκος: Δεν το νομίζω. Πραγματικά κάτι τέτοιο δεν έχει περάσει από το μυαλό μου. Μπορεί να υπάρξει απόκρυψη στοιχείων εξαιτίας της τρομερής πυρκαγιάς αλλά υπάρχουν πάρα πολλά άλλα συνδυαστικά μέσα τα οποία μπορεί να λάβει υπόψη της η αστυνομία και να διαλευκάνει αν ήταν εγκληματική πράξη ή όχι.

Δημοσιογράφος: Ας αλλάξουμε θέμα και ας περάσουμε στην υπόθεση Siemens. Πιστεύετε, ότι το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με το σκάνδαλο της Siemens, της οποίας ήσασταν μέλος, ήταν κάπως υπερβολικό;

Λ. Γρηγοράκος: Είναι γεγονός, ότι εκείνη την εποχή ήμασταν όλοι οι βουλευτές πιεσμένοι και πραγματικά δεν πιστεύαμε όσα ακούγαμε με τα αυτιά μας. Πιθανόν να υπερεκτιμήσαμε. Αυτή την στιγμή κάνω και την αυτοκριτική μου. Αλλά θα σας πω κάτι. Ξέρετε ποια είναι η Siemens; Θα σας πω τι αντιμετωπίσαμε στην Γερμανία. Η Siemens είναι η ίδια η Γερμανία. Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε όλοι οι Έλληνες βουλευτές ήταν πολύ δύσκολη. Η γερμανίδα εισαγγελέας στο γεύμα εργασίας που μας παρέθεσε το βράδυ μας ανέλυσε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την επόμενη μέρα. Στο τραπέζι αυτό μας έθεσε του όρους του «παιχνιδιού». Μας είπε ευθέως, ότι βρισκόμαστε σε μία φίλια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά εδώ ισχύουν αποκλειστικά οι γερμανικοί νόμοι και το γερμανικό Σύνταγμα. Οι όροι ήταν συγκεκριμένοι. Πρώτα από όλα δε θα μπορούσαμε να κάνουμε απευθείας ερώτηση σε κανέναν. Όλες οι ερωτήσεις θα γινόντουσαν μέσα από το δικό της πρόσωπο και τη δική της αρχή. Και έτσι έγινε, γιατί όπως μας είπε βρισκόμασταν σε χώρο γερμανικής κυριαρχίας. Μας τόνισε, ότι είναι η Γενική Εισαγγελέας του Μονάχου και ότι οι Γερμανοί πολίτες που θα εξεταστούν είναι όλοι κάτω από τη δική της προστασία. Όταν, λοιπόν, πίστευε ότι οι ερωτήσεις μας παραβιάζουν τον οποιοδήποτε γερμανικό κανόνα παρενέβαινε και δεν άφηνε να απαντηθεί η ερώτηση.

Δημοσιογράφος: Επί 10 μήνες εξετάζατε μάρτυρες. Καταλήξατε, ότι υπάρχουν πρόσωπα από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που χρηματίστηκαν;

Λ. Γρηγοράκος: Ναι, υπήρξαν τέτοια άτομα και το καταθέσαμε και στην Βουλή. Όχι μόνο από τα δύο κόμματα αλλά και από άλλα κόμματα. Υπήρχε υπόνοια και για άλλα κόμματα. Η πραγματικότητα είναι ότι τότε πήγαμε να τα βάλουμε με την ίδια την Γερμανία και η ίδια η Γερμανία δεν ανέχεται να της βάζεις τέτοιου είδους θέματα. Επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που έγινε ο συμβιβασμός, ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι ετίθεντο πολλά θέματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη γερμανική κυβέρνηση. Γι’ αυτό, ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί στις θέσεις μας και ας σκεφτόμαστε πώς μπορεί κάποιος να διαπραγματευτεί με έναν οικονομικό κολοσσό, όπως είναι η Γερμανία, όταν η Ελλάδα είναι σε μια τόσο δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Δέχομαι πως υπήρχε διαφθορά στο σύστημα αλλά έγιναν πολλές προσπάθειες καταπολέμησης.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τις κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό;

Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι όλη η υπόθεση Siemens είναι πολύ δύσκολη και δεν μπορεί να τελειώσει εύκολα. Θέλω να πω στην κυρία Αυλωνίτου, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξαναγκαστεί να δεχτεί αυτόν τον συμβιβασμό που πέτυχε ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί η Siemens είναι κράτος εν κράτη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ελλάδα δεν έχει εισπράξει ούτε όσα έχουν συμφωνηθεί ούτε έχει δει επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και η σημερινή κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να συμβιβαστεί.

Δημοσιογράφος: Περνάμε στο επόμενο θέμα. Κύριε Γρηγοράκο σχετικά με τη ζημιά των 575 εκατομμυρίων ευρώ, που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του τι έχετε να πείτε; Πρόκειται για ένα σκάνδαλο.

Λ. Γρηγοράκος: Όταν ξεκίνησα τη θητεία μου στο Υπουργείο Υγείας είδα, ότι πραγματικά υπήρχε ένα τεράστιο μίσθωμα στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ και δεν σας κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα με το μέγεθος του μισθώματος. Βέβαια, με τον κύριο Βορίδη μείναμε  6 μόνο μήνες στο Υπουργείο αλλά το φέραμε το συγκριμένο θέμα προς συζήτηση στην κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα επίμαχα κτίρια είχαμε ανάγκη τα χρήματα. Ήταν τεράστιες οι ανάγκες του ελληνικού δημοσίου εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Το 2012 το γραφείο του κυρίου Σαλμά, ο ΕΟΠΥΥ και άλλες υπηρεσίες ήταν σε εκείνο το κτίριο. Είδαμε ότι είχαμε οικονομική αιμορραγία αλλά ήμασταν στο μέσο της διαδικασίας που προανέφερα και είχαμε ανάγκη από εκείνα τα χρήματα για να πληρώσουμε τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, οπότε τα «χέρια μας ήταν δεμένα». Υπήρχαν ανάγκες του ελληνικού δημοσίου που έπρεπε να εξυπηρετηθούν άμεσα. Επρόκειτο για 280 εκατομμύρια ευρώ. Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργός Υγείας έγινε ο κύριος Κουρουμπλής, ο κύριος Βαρουφάκης δεν πήρε τα 11 εκατομμύρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει τα αποθεματικά των ταμείων. Το Υπουργείο Υγείας εκείνη την εποχή είχε χρήματα. Τότε ήταν που ο κύριος Κουρουμπλής πήρε όλα τα αποθεματικά, πήρε επίσης και τις πιστώσεις για τις 4.500 θέσεις εργασίας στην Υγεία που είχαμε «βγάλει» με τον κύριο Σταϊκούρα και αφού έδωσε όλα τα χρήματα, οι πιστώσεις για την προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων δεν υπήρχαν. Αυτά τα χρήματα ακόμη δεν έχουν επιστραφεί. Θέλω να πω, λοιπόν, για το θέμα των κτιρίων που συζητούσαμε προηγουμένως, ότι χρειαζόμασταν «ζεστό» χρήμα, γι’ αυτό είχε γίνει εκείνος ο διακανονισμός παρόλο που ξαναλέω ότι δεν συμφωνούσαμε και δεν είχε μεγάλο όφελος. Εμείς, λοιπόν, το θέμα του κτιρίου του ΕΟΠΥΥ το είχαμε ξαναφέρει στο υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα είχε γίνει συζήτηση να δοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τις μεγάλες δίκες, αφού δεν υπήρχαν κατάλληλες αίθουσες, αν θυμάστε. Δυστυχώς, όμως δεν μπορούσαμε να το δώσουμε, γιατί το κτίριο δεν ανήκε σε εμάς αλλά στην τράπεζα και έτσι είχαμε τις γνωστές εικόνες να γίνεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στον Κορυδαλλό.