ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 (102fm). Παρασκευή, 8/7/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ. 3 (102fm)


Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2016
 
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε εσάς και σε όλους όσοι μας ακούνε στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη. Καλημέρα στη Βόρειο Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Από όσο μου έχετε πει έχετε σπουδάσει στην Θεσσαλονίκη και διατηρείτε ισχυρούς δεσμούς με την πόλη μας.
Λ. Γρηγοράκος: Από το 1972 μέχρι το 1978 σπούδασα στην Ιατρική Θεσσαλονίκης και ήταν τα καλύτερά μου χρόνια. Το θυμάμαι με πολύ νοσταλγία.
Δημοσιογράφος: Συναντιέται η Λακωνία με την Θεσσαλονίκη.
Λ. Γρηγοράκος: Έρχομαι πάντα μία φορά το χρόνο στην Θεσσαλονίκη. Έχω δεσμούς με την πόλη, έχω κουμπάρους στην Θεσσαλονίκη και έχω δημιουργήσει οικογενειακές σχέσεις σε αυτή την πόλη, την οποία αγαπώ ιδιαιτέρως.
Δημοσιογράφος: Να υπενθυμίσουμε στον κόσμο, ότι έχετε διατελέσει το 2013 Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, το 2014 Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και φυσικά έχετε υπάρξει Αντιπρόεδρος της Βουλής.
Λ. Γρηγοράκος: Τώρα είμαι καθηγητής Πανεπιστημίου στην Αθήνα, σε αναστολή βέβαια, εξαιτίας των βουλευτικών καθηκόντων μου.
Δημοσιογράφος: Και ανεξάρτητος βουλευτής από τον Ιανουάριο του 2016.
Λ. Γρηγοράκος: Άλλη μία “ευτυχής” στιγμή. Το λέω αυτό, γιατί έπρεπε να υπάρξει μια θυσία για να γίνει κάτι στο χώρο της κεντροαριστεράς. Έπρεπε κάποιος να θυσιαστεί. Βγήκα, λοιπόν, τότε και είπα αυτά που πίστευα για το χώρο της κεντροαριστεράς και ακριβώς μετά “πήραν μπροστά” όλοι οι υπόλοιποι. Καθόντουσαν σε έναν θώκο μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη και είχαν αφήσει τα πράγματα στην μοίρα τους, γιατί νόμιζαν θα κυλήσουν από μόνα τους.
Δημοσιογράφος: Θυμίζω στους ακροατές μας, ότι η διαγραφή σας από την Δημοκρατική Συμπαράταξη έγινε με αφορμή κάποιες δηλώσεις σας, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Λ. Γρηγοράκος: Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει διαγραφή βουλευτή για δηλώσεις και όχι για πράξεις. Αυτό που λέω είναι πολύ σημαντική διαφορά. Μήπως η διαφορετική άποψη ενός βουλευτή, η διαφορετική γνώμη μέσα σε ένα κόμμα είναι επιλήψιμη; Τα αίτια της διαγραφής μου είναι άλλα και μάλιστα σημαντικά. Γιατί η κυρία Γεννηματά και η παρέα της ήθελαν να πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που κατάλαβαν την μεγάλη “απάτη” που διέπραξε εις βάρος τους ο κύριος Τσίπρας σκληραίνουν την στάση τους. Δεν πειράζει, όμως. Ποτέ δεν είναι αργά. Τότε ήθελαν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ και εγώ διαφωνούσα. Αυτή ήταν η κύρια αιτία της διαγραφής μου. Δε διαγράφτηκα επειδή είπα ότι ο Μητσοτάκης είναι ένας αξιόπιστος πολιτικός. Γιατί το ίδιο είχα πει και όταν είχε εκλεγεί ο Τσίπρας. Είχα πει, ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται το “νέο αίμα” και ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ένας αξιόπιστος πολιτικός, ο οποίος θα προσφέρει στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τότε γιατί δε διαγράφτηκα; Το θέμα αυτό, πια, έχει τελειώσει.
Δημοσιογράφος: Ήθελα να ξεκινήσουμε με το θέμα των ημερών, που έχει να κάνει με τον εκλογικό νόμο. Δηλώσατε, ότι δε θα ψηφίσετε την κυβερνητική πρόταση.
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως και δε θα την ψηφίσω, γιατί πιστεύω, ότι η χώρα αυτή την στιγμή έχει ανάγκη από ισχυρές και δυνατές κυβερνήσεις. Δεν έχει ανάγκη από τα “παιχνίδια” ενός σχήματος, όπως αυτό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. “Παίζουν στα ζάρια” την τύχη της χώρας. Βλέπουν, ότι πια δεν τους βγαίνουν τα σχέδιά τους και προσπαθούν να παραμείνουν παρόντες στο επόμενο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με οποιονδήποτε τρόπο. Το σημερινό κυβερνητικό σχήμα έχει τεράστιες πολιτικές, ηθικές και ποινικές ευθύνες, τις οποίες πρέπει να ερευνήσει η δικαιοσύνη. Από το δικό σας σταθμό καλώ και εγώ τους εισαγγελείς να πάρουν θέση για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο πολιτικό σκηνικό του τόπου με τις δηλώσεις Galbraith, Χουλιαράκη, Βαρουφάκη και όλα όσα έγιναν γνωστά. Θα πρέπει να πάρουν όλα αυτά, επιτέλους, τον σωστό δρόμο.
Δημοσιογράφος: Είπατε ισχυρές κυβερνήσεις. Προφανώς αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν υπάρχουν, πλέον, στην Ελλάδα και δεν ξέρω αν θα ξαναπροκύψουν. Μιλάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας.
Λ. Γρηγοράκος:  Εγώ πιστεύω, πως η διαφαινόμενη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που έχει βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια διαδικασία άρον-άρον να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Θέλουν να τελειώνουν γρήγορα τα θέματά τους, ώστε να αφαιρέσουν την αυτοδυναμία από τον Μητσοτάκη. Όπως κάποτε, χωρίς να ντρέπομαι να το πω, κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ ήθελαν να αφαιρέσουν την αυτοδυναμία από τη ΝΔ, το 1989. Δέχομαι, φυσικά, κριτική για αυτά που λέω. Αλλά κάθε φορά που Υπουργός ή Υπουργοί της κυβέρνησης προσπαθούσαν να βάλουν τρικλοποδιά και να εμποδίσουν το ανερχόμενο κόμμα της αντιπολίτευσης, τότε το κόμμα αυτό ερχόταν παντοδύναμο στην εξουσία. Όπως πήρε την εξουσία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1989, με έναν πολύ δύσκολο εκλογικό νόμο και έγινε κυβέρνηση με 48%. Όπως έγινε με τον νόμο Σκανδαλίδη και στην συνέχεια   πήρε την εξουσία ο Κώστας Καραμανλής και όπως έκανε, φυσικά και ο Παυλόπουλος με τον Καραμανλή που προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βέβαια στην συνέχεια κέρδισε τις εκλογές. Κάθε φορά που γίνεται μια αλλαγή εκλογικού νόμου, η οποία στόχο έχει να εμποδίσει την αντιπολίτευση να “ανέβει” στην εξουσία και μάλιστα αυτοδύναμη πάντα πέφτουν στον “λάκκο” οι ίδιοι που τον “έσκαβαν”.
Δημοσιογράφος: Ωστόσο θέλω να μου λύσετε μια απορία. Τον περσινό Ιούνιο ο κύριος Βενιζέλος ως Πρόεδρος τότε του ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει μια παρεμφερή πρόταση για τον εκλογικό νόμο, την οποία συνυπογράψατε. Περιείχε καθιέρωση απλής αναλογικής και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
Λ. Γρηγοράκος: Ήμουν γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας τότε. Βεβαίως και την συνυπέγραψα. Τότε ήταν άλλη εποχή. Η Ελλάδα βρισκόταν σε τεράστια δυσκολία και χρειαζόταν πολλές δυνάμεις να δημιουργήσουν ένα φράγμα μπροστά σε αυτό που τελικά έγινε μετά την αποτυχία του δημοψηφίσματος του κυρίου Τσίπρα, ο οποίος έκανε “κωλοτούμπα” 180 μοίρες για να μπορέσει να μετατρέψει το “ΟΧΙ” σε “ΝΑΙ”. Η εποχή έδειξε, ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Υπήρχε μια συνεργασία του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Κουβέλη με 178 βουλευτές. Μπόρεσαν να κάνουν κάτι; Αυτό που θέλω είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, ένα κόμμα που θα  πει, ότι αυτό είναι το πρόγραμμά που θα εφαρμόσει, να το καταθέσει στο λαό και ο λαός να διαλέξει με την σειρά του, ότι αυτή θα είναι η κυβέρνηση που θέλει να αναλάβει τα ηνία του τόπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τα έξι τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται σε μια συνεχή πολιτική αναστάτωση. Δεν μπορεί να “βγάλει” σταθερές κυβερνήσεις ή οι κυβερνήσεις που “βγάζει” δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχουν εξ' αρχής αποφασίσει, γιατί η αντιπολίτευση δεν τις αφήνει ποτέ να κυβερνήσουν. Ο κύριος Τσίπρας, τώρα, βλέποντας τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει προσπαθεί να είναι παρών στο επόμενο πολιτικό σκηνικό και να διαμορφώσει τις συνθήκες που αυτός θέλει. Σε αυτό το “παιχνίδι” εγώ δε θα “παίξω”. Είμαι ξεκάθαρος.
Δημοσιογράφος: Με ποιο τρόπο θα γίνει, όμως αυτό που λέτε; Μια αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση, δηλαδή, έτσι όπως είναι σήμερα το πολιτικό σκηνικό;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έναν “αέρα” νίκης. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν την πρωτιά. Εάν, λοιπόν υπάρχει ένα καλό, προοδευτικό κέντρο, μαζί με ορισμένες δυνάμεις που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν, πιστεύω, να συμπαραταχθούν και να φτιάξουν μια καλή κυβέρνηση, έχοντας συμφωνήσει σε δέκα πράγματα, τα οποία πρέπει να γίνουν. Ο κύριος Τσίπρας τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες και δεν συμμετείχε. Το θυμάστε; Δεν ήθελε να συνεργαστεί. Ήθελε να γίνει Πρωθυπουργός. Όπως ήθελε ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν “έριξε” τον Καραμανλή. Όλοι το ίδιο ήθελαν. Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις προσπαθούμε να τα “φορτώσουμε” στον επόμενο. Ο Τσίπρας θέλει να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο, αφού έχει εγκλωβίσει τον Μητσοτάκη σε αυτό το εκλογικό σύστημα, έτσι ώστε όταν το αποφασίσει για τις εκλογές να αποτελεί το αναγκαίο δεκανίκι, με την απλή αναλογική. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να “παίζουμε” άλλο με την τύχη της χώρας και του λαού. Ήρθε η ώρα όλοι μας να “βάλουμε πλάτη” για τη χώρα. Και αυτό τί σημαίνει; Σημαίνει, ότι αυτή την στιγμή ο κύριος Τσίπρας δεν είχε κανένα λόγο να προχωρήσει σε αναμόχλευση του εκλογικού νόμου. Πέρυσι υπήρχαν δυνάμεις που έλεγαν στον κύριο Τσίπρα να συμφωνήσουμε όλοι μαζί με 220-250 βουλευτές, για να πάμε τη χώρα μπροστά. Να συμφωνήσουμε σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα, σε δέκα πράγματα για να βγει από την κρίση η χώρα. Ο κύριος Τσίπρας ήθελε να κυβερνήσει με τους συνεταίρους του. Με αυτό τον τύπο που έλεγε τις γνωστές φράσεις που δε θέλω να επαναλάβω, ο οποίος δεν ξέρω, βέβαια, τι λέει τώρα. Δε θα χαριστούμε ούτε στον κύριο Τσίπρα ούτε στον κύριο Καμμένο. Μας κατασυκοφάντησαν. Μας κατασυκοφάντησαν και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του για να γίνουν κυβέρνηση. Δε θα τους ξαναδώσουμε την ευκαιρία να καταστρέψουν το μέλλον της χώρας.
Δημοσιογράφος: Σε αυτό που λέτε για κυβέρνηση με κύριο κορμό τη ΝΔ και κάποια κόμματα του κέντρου. Έχετε προτείνει ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι...
Λ. Γρηγοράκος: Και με κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιογράφος: Ναι και με κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Το είπατε.
Λ. Γρηγοράκος: Προσέξτε. Εμείς κάνουμε πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που αυτός δεν έκανε. Δεν έκανε πρόταση σε κανέναν. Έκανε πρόταση σε ένα ακροδεξιό κόμμα, ένα ακροδεξιό μόρφωμα και έχουν το θράσος να μιλάνε για κυβέρνηση “πρώτης φοράς Αριστερά”. Ποιο είναι το έργο της κυβέρνησης της “πρώτης φοράς Αριστερά”; Θα κάνω την σύγκριση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Συγκρίνεται η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη από άποψη ιδεολογίας και στάσης με αυτή την κυβέρνηση που έχουμε σήμερα; Έρχονται πλέον νομοσχέδια και τροπολογίες στην Βουλή και δεν μιλάει κανένας. Πηγαίνουν σαν τα “χηνόπουλα” στην Βουλή και ψηφίζουν. Τους ενδιαφέρει μόνο να υπάρχουν στην Βουλή και δεν κάνουν τίποτα για τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Σε αυτή την πολιτική συμμαχία που περιγράφετε έχετε προτείνει και τον κύριο Ραγκούση, ο οποίος όμως διαχώρισε τη θέση του με ένα άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου κατηγορεί ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ότι γίνονται “ουρά” του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ έχω μάθει να λέω τα πράγματα “έξω από τα δόντια”. Εάν κάποιοι θέλουν να πάνε με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και με έναν Πρωθυπουργό, που τελευταία στιγμή σωθήκαμε από το στραπάτσο του περσινού του φιάσκου με το δημοψήφισμα που προκήρυξε, τότε ας το κάνουν. Οι ευθύνες όμως υπάρχουν και πρέπει να τις δούμε. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κύριος Ραγκούσης. Εγώ είχα πει, ότι όλες αυτές οι δυνάμεις του κέντρου, όπως ο κύριος Θεοχάρης, ο κύριος Θεοδωράκης, ο κύριος Ραγκούσης -εάν θέλει να συγκαταλέγεται σε αυτές τις δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου-, ο κύριος Λεβέντης, οι κινήσεις πολιτών, μαζί με ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οφείλουν να δουν τι θέλει ο λαός και να προχωρήσουν μαζί για να βγει η χώρα από την κρίση. Έξι χρόνια μετά η χώρα είναι σε κατάσταση μετάβασης και δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του Grexit. Αυτό το λέω γιατί αγωνιώ για τον Σεπτέμβριο. Έρχονται τα εργασιακά, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Θα υπάρξει αυτόματος “κόφτης”. Θα έχουμε κοινωνική αναταραχή. Δηλαδή, τι περιμένουν κάποιοι; Να πάει η Ελλάδα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, για να προχωρήσουν σε αυτά που λέμε τόσα χρόνια; Υπάρχει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης; Εγώ θέλω ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο δεν βλέπω ότι υπάρχει.
Δημοσιογράφος: Για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ζητάει εκλογές λέγοντας, ότι το κόστος παραμονής στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από το κόστος των εκλογών δεδομένου, όμως, ότι έρχονται θετικές αποτιμήσεις της κυβερνητικής δραστηριότητας τελευταία, όπως οι δηλώσεις Ρέσλινγκ, πώς τοποθετείστε;
Λ. Γρηγοράκος: Ο κύριος Ρέσλινγκ, όμως είχε πει, ότι μας κόστισε 100 δισεκατομμύρια αυτή η κυβέρνηση.
Δημοσιογράφος: Θα επιστρέψουμε στο σημείο για το οποίο κατηγορήθηκαν οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας, ότι προκάλεσαν, δηλαδή, πρόωρες εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Ο κύριος Τσίπρας αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο και με τόση βιασύνη, μάλιστα, θέλει να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, να “φορτώσει” ό,τι υπάρχει στον Μητσοτάκη και σε όποιον άλλο θα συμμετάσχει με τον Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, για να έχουμε “μία από τα ίδια” και να διατηρηθεί ο ίδιος στο πολιτικό προσκήνιο. Είναι “άρρωστοι” με την εξουσία. Θέλουν να είναι παρόντες. Το δικό μας κόμμα από το 45% πήγε στο 12% και στο 4,6% στην συνέχεια, γιατί “βάλαμε πλάτη” για να σωθεί η χώρα. Πρώτα η χώρα και για εμάς δεν μας ενδιέφερε. Και το “πληρώσαμε” με “αίμα” και “δάκρυ”. Τί ακούγαμε; “Τσολάκογλου”, “πουλημένοι”, “μερκελιστές”. Τι δεν είχαμε ακούσει από συκοφαντίες για να πάρουν αυτοί την εξουσία. Την πήρατε, λοιπόν, την εξουσία. Διαχειριστείτε την. Τι θέλετε τώρα από εμάς; Εμείς θέλουμε από εσάς μόνο να τηρήσετε όσα υπογράψατε πέρσι το καλοκαίρι. Εγώ αυτό θέλω. Εφαρμογή του προγράμματος. Δε θέλω η χώρα να κινδυνέψει. Και επειδή βλέπω ότι είναι επικίνδυνοι σε ό, τι κάνουν, γιατί σκέφτονται μόνο επικοινωνιακά, ανησυχώ για τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Ένα τελευταίο σχόλιο για το Plan X του κυρίου Βαρουφάκη και τις τελευταίες αποκαλύψεις. Η ΝΔ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στους Υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας ζητώντας εξηγήσεις.
Λ. Γρηγοράκος: Σκέφτομαι την επόμενη εβδομάδα να καταθέσω με το νομικό μου σύμβουλο μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, επειδή η χώρα κινδύνευσε από ανθρώπους που δεν είχαν συναίσθηση της θέσης και των καθηκόντων τους. Πρόκειται για ανθρώπους που ετοιμάζονταν να μπουν στο Νομισματοκοπείο, είχαν Plan B, είχαμε ένα Υπουργό που έβαλε τη χώρα σε ένα “κύκλο θανάτου”. Ένας άνθρωπος που είναι “άρρωστος”. Είναι τόσο εγωιστής, που δεν μπορούσε να διαχειριστεί την τύχη ενός ταλαιπωρημένου λαού, εδώ και πέντε χρόνια. Αυτό ήταν τρομερό. Δεν έχει για όλα αυτά ευθύνες ο Πρωθυπουργός; Δεν έχει ευθύνες που επέλεξε τον συγκεκριμένο άνθρωπο να διαχειριστεί την τύχη του τόπου σε μια τόσο κρίσιμη καμπή; Δεν έχει ευθύνες ο Καραμανλής για τον Αλογοσκούφη, που το 2004-2009 μας “έριξε στα βράχια”;
Δημοσιογράφος: Φιλοξενήσαμε τον κύριο Λαφαζάνη χθες, ο οποίος είναι ξεκάθαρος για τις τοποθετήσεις του.
Λ. Γρηγοράκος: Τον θυμάμαι στην είσοδο του Κρεμλίνου να γελάει ολόκληρος μαζί με την, τότε, Αναπληρώτρια Υπουργό Ανάπτυξης. Οι άνθρωποι ζούσαν το μύθο τους, το όνειρό τους. Ο ελληνικός λαός όμως υποφέρει.
Δημοσιογράφος: Μας είπε ότι Βαρουφάκης και Τσίπρας ήταν αντίθετοι σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ο ίδιος μόνο πίεζε για έξοδο.
Λ. Γρηγοράκος: Πίεζε για να μπουν στο Νομισματοκοπείο; Πίεζε να το καταλάβουν. Τι να πω. Δεν μπορώ να σχολιάσω.