ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή “Ακραίως”. Δευτέρα, 4/7/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή “Ακραίως” του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη πατώντας εδώ.  
Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016


Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο είστε ένας ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Πόσο ΠΑΣΟΚ νιώθετε άραγε, σήμερα;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ δεν έχω φύγει από το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί έχουν φύγει.
Δημοσιογράφος: Όταν λέτε “αυτοί”;
Λ. Γρηγοράκος: Όσοι έχουν μείνει στο ΠΑΣΟΚ σήμερα. Αυτούς εννοώ.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή η κυρία Γεννηματά και οι υπόλοιποι;
Λ. Γρηγοράκος: Μάλλον. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε εμείς το 1974, το 1980 και το 1990. Είναι ένα διαφορετικό ΠΑΣΟΚ, μεταλλαγμένο, με απόψεις που δεν με εκφράζουν.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε, ότι η προσπάθεια που γίνεται στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι θετική;
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως και είναι θετική αλλά δεν ξέρω αν είναι ειλικρινής. Φοβάμαι, ότι παρότι θα βγει το πόρισμα αυτής της επιτροπής που έχει δημιουργηθεί για την κεντροαριστερά, δεν ξέρω αν είναι μεταξύ τους ειλικρινείς όσοι την συνθέτουν.
Δημοσιογράφος: Δηλαδή πιστεύετε, ότι όλα γίνονται για το ποιος θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν μου έχουν δώσει διαφορετικά δείγματα όσοι σήμερα συμμετέχουν σε αυτό το διάλογο. Προσωπικά, αν γινόταν κάτι τέτοιο θα ήμουνα με την πρόταση Θεοδωράκη. Θα ήθελα, δηλαδή, πρώτα να εκλεγεί ο πρόεδρος αυτής της προσπάθειας για την κεντροαριστερά και μετά να πάμε στην κοινωνία. Σε κάτι τέτοιο θα συμμετείχα. Αλλά να συμμετάσχω σε κάτι που είναι μία από τα ίδια, που γίνεται “ανακύκλωση” προσώπων, στελεχών και μηχανισμών δεν το θέλω. Εγώ θα ήθελα, αν γίνει κάτι στην κεντροαριστερά, να γίνει από μηδενική βάση. Χωρίς μητρώο, δηλαδή.
Δημοσιογράφος: Έρχεται ένας εκλογικός νόμος. Οφείλω να σας ρωτήσω ως ανεξάρτητος βουλευτής τι θα κάνετε. Είστε ένας από τους τέσσερις ανεξάρτητους της Βουλής. Ο κύριος Θεοχάρης είπε, ότι μάλλον δε θα το ψηφίσει.
Λ. Γρηγοράκος: Την προηγούμενη εβδομάδα είχα βγει στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και είχα πει ότι δε θα τον ψηφίσω. Δεν συμφωνώ. Οι εποχές έχουν αλλάξει και η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερές κυβερνήσεις. Δεν έχει ανάγκη από πολιτικά “τερτίπια”. Όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ιδεολογία της αριστεράς. Ούτε ο εκλογικός νόμος ούτε η απλή αναλογική ανήκουν στην αριστερά. Υπάρχουν στην Ευρώπη χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις δεν είναι αριστερές, και όμως έχουν ως εκλογικό τους σύστημα την απλή αναλογική. Προσωπικά πιστεύω, πως όλο αυτό μεθοδεύεται με μοναδικό στόχο την αποτροπή της φυσιολογικής εξέλιξης των πραγμάτων, δηλαδή την έλευση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δημοσιογράφος: Στις επόμενες εκλογές εσείς θα μετέχετε;
Λ. Γρηγοράκος: Εάν βρω ένα χώρο, ο οποίος θα με εκφράζει θα μετέχω.
Δημοσιογράφος: Αυτή την στιγμή υπάρχει κάποιος πολιτικός χώρος, που να σας εκφράζει περισσότερο;
Λ. Γρηγοράκος: Θα σας απαντήσω διαφορετικά. Δε θα πήγαινα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιογράφος: Θα πηγαίνατε στο Ποτάμι;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι. Θα πήγαινα σε ένα χώρο που να εντάσσεται στην κεντροαριστερά, από όπου προέρχομαι. Αν προκύψει κάτι τέτοιο καλώς. Αλλιώς δεν έχω κανένα λόγο να είμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσιογράφος: Γιατί, όμως, αυτό το μένος με μια κυβέρνηση της αριστεράς; Εσείς προέρχεστε από ένα Σοσιαλιστικό κόμμα.
Λ. Γρηγοράκος: Με ποια κυβέρνηση; Μα τώρα να σοβαρολογούμε. Αυτή είναι κυβέρνηση της αριστεράς; Είναι κυβέρνηση της αριστεράς αυτή που έχει προχωρήσει σε έναν σχηματισμό με ένα ακροδεξιό μόρφωμα; Είναι κυβέρνηση της αριστεράς που έχει υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο, το οποίο έχει μετατρέψει σε επάγγελμα; Είναι μια κυβέρνηση που έχει κάνει τη “νύχτα”-”μέρα”, το “ψέμα”-”αλήθεια” και το “μαύρο”-”άσπρο”. Τι σχέση έχει όλο αυτό, που κυβερνά σήμερα, με την αριστερά; Αυτό δεν είναι αριστερά. Ούτε εγώ ονειρεύτηκα έτσι την αριστερά ούτε οι πραγματικοί αριστεροί. Η αριστερά απέπνεε μια ηθική, την οποία εγώ προσωπικά, πια, δεν τη βλέπω.
Δημοσιογράφος: Όταν σε έναν πολιτικό χώρο μπαίνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, δε γίνεται να είναι όλοι τα καλύτερα παιδιά.
Λ. Γρηγοράκος: Εδώ πλέον συμβαίνουν τρομερά πράγματα. Υπάρχει μια κατάληψη του κράτους. Είναι κρατιστές. Τα παιχνίδια, που παίζουν τον τελευταίο καιρό είναι αποκαλυπτικά του ήθους και ύφους της εξουσίας, που ενσαρκώνουν μαζί με αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα, που κυβερνάνε. Όλα όσα γίνονται δεν συνάδουν με τις λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ειλικρινά, το λέω για πολλοστή φορά, στερούνται πολιτικής ηθικής. Ορισμένα πράγματα συνιστούν συνταγματική εκτροπή.
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα ένα παράδειγμα, γιατί δεν έχει νόημα να μιλάμε αφηρημένα.
Λ. Γρηγοράκος: Θα σας πω. Κυβερνάει τη χώρα για ενάμιση χρόνο τώρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό αποπνέει μια καθεστωτική νοοτροπία. Έχει ειπωθεί και το φοβερό, ότι τα συζητήσαμε στα κανάλια. Είναι ανάγκη να τα συζητήσουμε και στην Βουλή;
Δημοσιογράφος: Σύμφωνοι. Όμως κατηγορείτε μια κυβέρνηση για πράγματα που και εσείς κάνατε ως κυβέρνηση.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι. Το κάναμε αλλά υπήρχε ένα όριο. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Εμείς κάναμε και την αυτοκριτική μας. Έχετε δει κανέναν από αυτούς να κάνει αυτοκριτική; Έχετε δει κάποιον από τους βουλευτές να έρχεται στην Βουλή και να κάνει κριτική στα νομοσχέδια; Ειλικρινά έχω μείνει έκπληκτος από την υπακοή. Πηγαίνουν σαν “κοτόπουλα” και “χηνόπουλα”. Δεν κάνουν καμία κριτική σε κανένα νομοσχέδιο, σε καμία τροπολογία. Δεν μιλάνε. Όλες αυτές οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις αντιστρατεύονται το εθνικό συμφέρον. Δεν έχουν σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
Δημοσιογράφος: Θα σας πει, όμως, η άλλη πλευρά ότι εμείς βρήκαμε μια κατάσταση και προσαρμοστήκαμε σε αυτή, έχοντας ένα μελλοντικό πλάνο να τα αλλάξουμε. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε τα μέτρα, εκβιαστήκαμε. Έχουν την ίδια με εσάς επιχειρηματολογία.
Λ. Γρηγοράκος: Εμείς δεν είχαμε μελλοντικό πλάνο; Αυτοί, όμως, έλεγαν άλλα πράγματα μόνο και μόνο για να πάρουν την εξουσία. Είχαν εμφανιστεί ως “σημαιοφόροι” μιας ηθικής πολιτικής και είπαν χιλιάδες ψέμματα. Αυταπατήθηκαν και φυσικά εξαπάτησαν τον λαό. Τα προηγούμενα χρόνια, όσοι είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ φρόντισαν να κατασυκοφαντήσουν το πολιτικό σύστημα και τους υπόλοιπους πολιτικούς σε προσωπικό επίπεδο. Τα μηνύματα που εκπέμπουν αυτές οι πολιτικές αλχημείες, όπως ο εκλογικός νόμος και το παράλληλο πρόγραμμα είναι συγκεκριμένα: “Ήρθαμε για να μείνουμε”. “Δεν πρόκειται να αφήσουμε ελεύθερη τη δημοκρατική έκφραση” και το βασικότερο όλων “Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Αυτά παραπέμπουν σε σκοτεινές και ολέθριες τακτικές κάποιων άλλων περιόδων και κάποιων άλλων πολιτευμάτων. Οι λέξεις που λέω είναι βαριές αλλά αν δείτε προχθές στην Βουλή που μιλούσα για την COSCO είπα πως η αριστερά έχασε το δρόμο και την ηθική της. Τους ρώτησα αν το φανταζόντουσαν ποτέ αυτό και “πετάχτηκε” η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος από τα έδρανα και μου είπε, ότι εμάς δεν μας νοιάζει τίποτα γιατί ζούμε το όνειρό μας. Αυτό έγινε μέσα στην Βουλή των Ελλήνων. Προκειμένου, λοιπόν, ο κύριος Τσίπρας να φράξει την άνοδο της αντιπολίτευσης στην εξουσία θέλει να οδηγήσει τη χώρα στην ακυβερνησία. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει ο δημοκρατικός πολίτης της χώρας. Κάπου κάνουν λάθος. Η απλή αναλογική δεν είναι το “φετίχ” της αριστεράς.
Δημοσιογράφος: Πολλοί υποστηρίζουν, και σε κάποιο σημείο έχουν δίκαιο, ότι αυτοί που δε θέλουν την απλή αναλογική είναι όσοι θέλουν να διατηρηθεί η διαπλοκή και διαφθορά ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα και το τραπεζικό σύστημα.
Λ. Γρηγοράκος: Μακριά αυτά από εμένα. Υπάρχουν πολλοί βουλευτές που δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά. Δεν ξέρω, αν υπάρχουν κάποιοι βουλευτές, που έχουν τέτοιου είδους προσβάσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ, πως υπάρχει βουλευτής που σκέφτεται με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι που έχουν βρει ένα “παραμύθι” και το “πιπιλάνε” για να δημιουργούν εχθρούς και να μπορούν να τεκμηριώνουν τον πολιτικό τους λόγο. Εμένα με ενδιαφέρει μόνο η χώρα και δεν με νοιάζει τίποτα από όσα λέει και προτάσσει ο καθένας με γνώμονα το στενό κομματικό συμφέρον. Τι θα κερδίσει ο κύριος Λεβέντης; Μία με δύο έδρες; Αυτό δεν είναι ιδιοτέλεια; Να οδηγηθεί σε ακυβερνησία η χώρα, για να κερδίσει μία με δύο έδρες ο κύριος Λεβέντης; Αυτό είναι το “φετίχ”; Αντί να συζητάμε τα μείζονα ζητήματα για το πως θα υπάρξει μια σοβαρή διακυβέρνηση της χώρας, ποιες είναι οι δυνάμεις που μπορούν να συνταχθούν για την έξοδο της χώρας από αυτή την επτάχρονη, πλέον, κρίση ασχολούμαστε με πολιτικά τερτίπια. Δυστυχώς, αν και ήμασταν έτοιμοι επί Σαμαρά-Βενιζέλου να βγούμε από την κρίση, τώρα πια δεν είμαι αισιόδοξος. Αντί, λοιπόν, να έχουμε ένα πολιτικό σχέδιο για να αντιστρέψουμε αυτή την καθοδική πορεία της χώρας συζητάμε άλλα. Τον Σεπτέμβριο δε θα υπάρχει καμία φοροδοτική ικανότητα από τους πολίτες και πιθανόν τότε να έχουμε τους αυτόματους “κόφτες”. Γι' αυτό ο κύριος Τσίπρας ετοιμάζει όλα αυτά. Θέλει να πάει σε εκλογές και μάλλον διπλές. Αυτό θα είναι τραγικό για τη χώρα. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το μέλλον της χώρας. Ας τελειώσει πλέον το παραμύθι, ότι εμείς είμαστε οι άλλοι, οι κακοί της υπόθεσης. Είμαστε κάποιοι άνθρωποι που έχουμε ζήσει ορισμένα πράγματα, έχουμε μια εμπειρία και τα έχουμε δει όλα. Πρέπει, λοιπόν, να δώσουν καθαρές λύσεις και σαφείς απαντήσεις όσοι θέλουν να πάνε στον κύριο Τσίπρα. Αν ήθελαν να κάνουν έναν καλό εκλογικό νόμο υπήρχε η δική μας, προηγούμενη πρόταση, υπήρχε η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για την κατάτμηση των περιφερειών. Τώρα, λοιπόν, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και πετάει το “τυράκι” νομίζοντας, ότι κάποιοι θα “τσιμπήσουν”.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει πιθανότητα να σας δούμε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν αποκλείω τίποτα. Δεν έχω μιλήσει, βέβαια, με κανέναν. Το πιο πιθανό είναι εφόσον δεν με εκφράζει κάτι, να “πάω στο σπίτι μου”.