ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό ACTION24 FM 104.6, στη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στο ραδιοφωνικό σταθμό ACTION24 FM 104.6, στη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού

Για την υπόθεση COSCO
Είχαμε μια εμπλοκή μετά την επιστολή της Cosco, όπως ξέρετε, γιατί δεν έχει κατατεθεί αυτό που θα έρθει τελικά στη Βουλή και δεν ξέρει κανένας βουλευτής πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί. Αποτέλεσμα, μετά από μια διαδικασία προ ημερησίας διατάξεως, να πάρει την απόφαση ο Πρόεδρος και να ζητήσει ο Υπουργός την αναβολή για μία με μιάμιση ώρα ούτως ώστε να κατατεθούν τα τελικά κείμενα και να ξέρουν οι βουλευτές και τα κόμματα σε τι θα τοποθετηθούν. Αυτό δείχνει ανεπάρκεια, ερασιτεχνισμό και ιδεοληψία. Ο συγκεκριμένος Υπουργός προσπαθεί να αποδείξει ότι αυτό που έχει υπογράψει δεν είναι αυτό που φαντάζεται. Ίσως δεν το έχει δεχθεί μέσα του ή δε μπορεί να το υλοποιήσει. Η ουσία όμως του θέματος είναι ότι το λιμάνι έχει δοθεί στους Κινέζους. Εμείς δε διαφωνούμε για την ουσία ότι έχει παραχωρηθεί στην Cosco το λιμάνι του Πειραιά, πρέπει να γίνουν αυτές οι παραχωρήσεις, πρέπει να γίνουν αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις για να υπάρξει κάποια στιγμή ανάπτυξη, να έχει κάποια έσοδα το κράτος για να μπορέσει να βγάλει τις μεγάλες υποχρεώσεις πέρα. Από εκεί και πέρα όμως, να πηγαίνεις και να αλλάζεις αυτό που έχεις υπογράψει, είναι ένα μεγάλο θέμα. Είναι μείζον θέμα το αν και κατά πόσο αυτή η κυβέρνηση αυτό που υπογράφει και αυτό που λέει, το τηρεί κάθε φορά.

Για τον εκλογικό νόμο
Δεν πρόκειται να ψηφίσω αυτό το νομοθέτημα, το οποίο είναι ένα νομοθέτημα συγκυρίας. Δεν είναι ένα πλήρες νομοθέτημα όπως θέλαμε εμείς κάποτε όταν το κατεβάσαμε. Την απλή και άδολη αναλογική. Αυτό είναι ένα νομοθέτημα που θέλει να πει στην επερχόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δε θα κυβερνήσεις εσύ, θα κυβερνήσεις κάτω από τις συνθήκες που θέλω εγώ. Αυτό είναι πολύ ανέντιμο που κάνει ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή.
Οι εποχές έχουν αλλάξει. Εγώ είχα υπογράψει την πρόταση Βενιζέλου για απλή αναλογική που είχε καταθέσει. Αλλά, άλλη εποχή τότε, άλλη τώρα. Αυτό το επιχείρημα, άλλη εποχή τότε, δεν πιστεύω να το αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε άλλα, έχει κάνει άλλα, εκ διαμέτρου αντίθετα, και κάθε μέρα αλλάζει, γίνεται ένας χαμαιλέων. Έχουμε το δικαίωμα κι εμείς να δούμε τις πολιτικές συγκυρίες και πιστεύω ότι η πολιτική συγκυρία θέλει ισχυρές κυβερνήσεις. Είναι ντροπή ότι η Ελλάδα, 6 χρόνια μετά, δεν έχει βγει από την κρίση και γι' αυτό φταίνε συγκεκριμένες δυνάμεις του τόπου. Φταίει και η Νέα Δημοκρατία, φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε ελάτε να πάμε μαζί, η Νέα Δημοκρατία πήγαινε στα Ζάππεια. Όταν μετά η Νέα Δημοκρατία με το Βενιζέλο είπε στον Τσίπρα ελάτε να πάμε μαζί, ο κ. Τσίπρας σφύριζε αδιάφορα. Τώρα που έχει μπει στη διαδικασία να καταλάβει τι γίνεται στην πραγματικότητα τώρα ζητάει τη συναίνεση.

Για τη θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον εκλογικό νόμο
Πριν από λίγο, διάβαζα ένα άρθρο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Το ΠΑΣΟΚ είναι αμφίθυμο. Η Πρόεδρος είναι αμφίθυμη. Δεν ξέρω, εγώ εκφράζω αυτή τη στιγμή τον Γρηγοράκο, όπως καταλαβαίνετε, είμαι εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Δε μπορώ να μπω σε μια τέτοια διαδικασία να ακυρώσω ό,τι πίστευα τα προηγούμενα χρόνια γι' αυτή τη χώρα, την οποία την έχει πληρώσει αυτός ο χώρος ο δημοκρατικός, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας πολύ ακριβά και με αίμα. Και δε μπορεί να πάμε αυτή τη στιγμή για 1, 2 ή 3 βουλευτές παραπάνω που θα πάρουμε όποτε γίνουν εκλογές και να βάλουμε σε δοκιμασία τη χώρα.
Το επιχείρημά μου είναι το εξής, ένα και σαφές: το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ ακριβά το μάρμαρο για ό,τι έκανε για να σώσει τη χώρα. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να ακούσει και τη γνώμη ενός πρώην βουλευτή του, πρέπει να ξαναβάλει πλάτη για την χώρα. Για να μην πετάξει στα σκουπίδια όλους τους αγώνες των προηγούμενων ετών. Πρέπει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, αν και όποτε γίνουν εκλογές, να είναι σταθερή και πρέπει γιατί την έχει ανάγκη ο τόπος, γιατί αλλιώς δε θα βγούμε ποτέ από τα μνημόνια των εκατό χρόνων που μας έχει υπογράψει ο Τσίπρας.

Για τις επιπτώσεις της διγλωσσίας της κυβερνητικής πολιτικής στην πορεία της χώρας
Ποιος θα κάνει επένδυση στην Ελλάδα όταν έχει μια κυβέρνηση η οποία υπογράφει κάτι και μετά αυτό το φέρνει στη Βουλή λεηλατημένο και διορθωμένο χωρίς να το ξέρει η εταιρεία; Αυτά τα λέει η εταιρεία. Δηλαδή δεν ήξεραν τότε τι υπέγραφαν; Αν δεν ήξεραν, με γεια τους με χαρά τους. Μπράβο τους! Ήξεραν τι υπέγραφαν; Τώρα πώς το φέρνουνε εδώ χωρίς την σύμφωνη γνώμη της εταιρείας; Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση. Και πολύ περισσότερο η κοινοβουλευτική της ομάδα. Δε μπορείτε να φανταστείτε. Γίνονταν τοποθετήσεις και έβγαιναν και χειροκροτούσαν. Και έλεγα, μα είναι δυνατόν, αφού με όλα αυτά που λένε φάσκουν και αντιφάσκουν. Καταλαβαίνετε σε τι διάθεση είναι η κοινοβουλευτική ομάδα; Της Αντίστασης, της Αριστεράς. Ποιας Αριστεράς; Εκείνης που από τη μια στιγμή στην άλλη βάζει την κόκκινη γραμμή και την ίδια στιγμή την καταπατάει; Από εδώ και πέρα αν μπουν κόκκινες γραμμές, θα ξέρω ότι την επόμενη φορά που θα έρθει το νομοσχέδιο με κόκκινη γραμμή θα περάσει αμελλητί.

Για τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων στη διαχείριση της κρίσης
Φυσικά και έγιναν λάθη αλλά όταν ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου τη στήριξη απ’ όλους, όλοι του γύρισαν την πλάτη. Δεν είπα εγώ πως δεν έκανε λάθη η κυβέρνηση Παπανδρέου, έκανε, όπως έκανε και η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι η καλύτερη κυβέρνηση της εξαετίας που έχει περάσει στα χρόνια της κρίσης. Έκανε ουσιαστικό έργο μέσα σ’ αυτές τις αντιθέσεις που υπήρχαν και με τη ΔΗΜΑΡ. Ενώ σήμερα ο κ. Τσίπρας τα έχει δώσει όλα, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, χωρίς τίποτα. Φανταστείτε ότι φέρνουν τα νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς καν να τα έχουν διαβάσει, χωρίς να τα έχουν διορθώσει. Μας είχαν κατηγορήσει και εμάς παλιά ότι δεν τα διαβάζουμε. Τώρα δεν είναι μόνο ότι δεν τα διαβάζουν. Φέρνουν και τροπολογίες, για τις οποίες δεν μιλάει κανείς. Οι βουλευτές που είναι τώρα στην κυβέρνηση είναι άβουλα όντα. Είναι εντυπωσιακό αυτό. Δεν φέρνουν αντίρρηση σε τίποτα. Αυτό είναι το καινούριο εκπληκτικό φαινόμενο μιας εποχής των ελαχίστων προσδοκιών και δυνατοτήτων μιας χώρας, η οποία είναι σε βαριά κατάθλιψη.

Για το μέλλον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει λόγω της παλινωδίας που την χαρακτηρίζει, τόσο την ίδια όσο και τους υπουργούς που φέρνουν νομοσχέδια και υπογράφουν μνημόνια το οποία τελικά δεν τα θέλουν. Το Σεπτέμβρη, λοιπόν, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών θα είναι πάρα πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να υπάρξει ο αυτόματος κόφτης, ό,τι πιο χειρότερο μπορούσε να φανταστεί κανείς στην Ελλάδα.