ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Alpha Radio 989, στην εκπομπή “Με Υπογραφή”, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Τετάρτη, 13/7/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Alpha Radio 989, 
στην εκπομπή “Με Υπογραφή”, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου


Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ.  
                                                                   Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016Δημοσιογράφος: Θυμάστε τι λέγαμε στην τελευταία μας συνάντηση στην εκπομπή “Checkpoint”;
Λ. Γρηγοράκος: Τα θυμάμαι και επιβεβαιωθήκατε για άλλη μια φορά. Και θέλω να σας πω συγχαρητήρια γι' αυτά που μόνο εσείς κάνετε, και έχετε καταφέρει να είστε μια αξιόπιστη και μια πολύ δυνατή δημοσιογράφος.
Δημοσιογράφος: Σήμερα μας ήρθε και άλλο χτύπημα. Πέθανε ο Πρόεδρος που δικάζει τον Μαντέλη. Είναι στον αέρα και αυτή η δίκη.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ σαν πολιτικός πρέπει να απολογηθώ για την ευθύνη που μου αναλογεί.
Δημοσιογράφος: Εσείς να απολογηθείτε που τρέχατε και στο Μόναχο;
Λ. Γρηγοράκος: Είμαι βουλευτής 16 χρόνια. Δεν μπορούμε να βάλουμε σε μια πραγματική, ρεαλιστική, ανθρώπινη λειτουργία τη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε γιατί η δικαιοσύνη έχει τεράστιες αδυναμίες. Λειτουργικές αδυναμίες. Η μετάφραση ήταν να γίνει από τον Νοέμβριο. Πήγε τον Μάιο, πήγε τον Αύγουστο.
Δημοσιογράφος: Τα έγγραφα που έχω στα χέρια μου αποδεικνύουν ότι το βούλευμα το οποίο εστάλη για μετάφραση ήταν “κολοβό”, ήταν 1082 από τις 4500 σελίδες. Ας βγει η Εισαγγελέας να διαψεύσει το Υπ. Εξωτερικών. Εγώ είμαι ανοιχτή να ακούσω τα πάντα. Απ' αυτά που έχετε ζήσει εσείς - έχετε ζήσει πολλά - έχετε πάει στο Μόναχο, μιλήσατε με τον κ. Χριστοφοράκο. Μιλήσατε και στους διαδρόμους με τον κ. Χριστοφοράκο, έχει σημασία αυτό.
Λ. Γρηγοράκος: Έτσι ακριβώς. Εσείς τα ζούσατε και τα βλέπατε.
Δημοσιογράφος: Έχετε μιλήσει με τον άνθρωπο αυτό. Και από αυτά που έχετε ακούσει, τι εκτιμάτε; Αυτά τα λάθη που γίνονται, που συνέχεια τινάζουν τη διαδικασία των δικών στον αέρα. Τι εκτιμάτε; Ότι είναι τυχαία, ότι είναι λόγω της ανοργανωσιάς;
Λ. Γρηγοράκος: Είναι λόγω των ελλείψεων και μιας άλλης οργανωτικής δομής που θα έπρεπε να έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορέσαμε να κάνουμε τη Δικαιοσύνη μας να είναι ταχύτερη, να είναι πιο αποτελεσματική. Δυστυχώς είναι ένα από τα μελανά σημεία της κυβερνησιμότητας των κομμάτων μετά το 1974.
Δημοσιογράφος: Σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, από αυτά που έχετε μάθει γιατί εσείς έχετε δει και τα έγγραφα της εξεταστικής και είναι σημαντικό αυτό, εσείς τι εκτιμάτε; Ότι μόνο ο Μαντέλης είναι αυτός ο άνθρωπος που πήρε τις μεγάλες χορηγίες ή δεν ξέρω τι άλλο..
Λ. Γρηγοράκος: Τι λέτε κυρία Παπαδάκου, αφού ξέρετε την άποψή μου και ξέρετε τι μαύρο χρήμα κυκλοφόρησε τότε. Εγώ είχα πει τότε στην ολομέλεια, στην ομιλία μου για τη Siemens ότι κάθε μέρα εμείς οι βουλευτές που ήμασταν τότε στην επιτροπή είχαμε τρελαθεί από τα νούμερα που ακούγαμε δίπλα μας. Για τη διακίνηση των χρημάτων σε διάφορες εταιρίες, με διάφορα κανάλια, από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία, στη Γερμανία, σε διάφορες offshore εταιρίες, στη Σιγκαπούρη που πραγματικά χανόταν. Αλλά πρέπει να πούμε ότι με πολύ μεγάλο κόπο τότε και η επιτροπή και ο Σήφης Βαληράκης και όλοι εμείς που βγάλαμε το πόρισμα, πιστεύω ότι κάναμε μια δουλειά που θα μπορούσε να συνεχιστεί. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συνεχίστηκε.
Δημοσιογράφος: Γιατί δεν συνεχίστηκε κ. Γρηγοράκο;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν ξέρω κυρία Παπαδάκου αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Siemens δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρία, η Siemens είναι η ίδια η Γερμανία. Και αυτό που θέλω να πω στον αέρα και δεν το είπα την προηγούμενη φορά είναι ότι δυστυχώς, αν δεν υπήρχε το σκάνδαλο DePuy, το σκάνδαλο της Siemens δεν θα το μαθαίναμε ποτέ. Δηλαδή εάν δεν έμπαιναν οι Αμερικάνοι στη μέση. Αλλά οι ίδιοι οι Γερμανοί ξέρουν που έχουν δώσει τα χρήματα. Και αν θέλουν, δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα στην Ελλάδα. Ας μας πουν οι ίδιοι οι Γερμανοί σε ποιους έχουν δώσει τα λεφτά. Τα ξέρουν πολύ καλά.
Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω κάτι κ. Γρηγοράκο. Πιστεύετε ότι τα χρήματα κατέληξαν και σε πολιτικούς;
Λ. Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα τότε πραγματικά είχε πρόβλημα. Πιστεύω ότι σε κόμματα δόθηκαν χρήματα. Και σε ένα μικρό κόμμα. Τα θυμάστε αυτά. Απεδείχθη ότι δόθηκαν και σε πολιτικούς όμως. Δεν μπορώ να πω ότι δε δόθηκαν και σε πολιτικούς.
Δημοσιογράφος: Αλλά έχουμε έναν μόνο. Τον κ. Μαντέλο.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν θα πληρώσει όμως μόνο αυτός το μάρμαρο. Τα κόμματα είναι σίγουρο ότι πήραν.
Δημοσιογράφος: Και τώρα γίνεται και μια άλλη εξεταστική στη Βουλή, όπως ξέρετε, για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Υπάρχει τρόπος να ανοίξει και από εκεί η ιστορία.
Λ. Γρηγοράκος: Εμείς, αν θυμάμαι καλά, σαν ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είχαμε κάνει και ένα εσωτερικό έργο στο ΠΑΣΟΚ και τα είχαμε δώσει στη Δικαιοσύνη. Δεν είχαν κάνει έλεγχο ορκωτοί λογιστές. Γιατί δεν πάνε να ζητήσουν το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών του ΠΑΣΟΚ; Μακάρι να το έκαναν αυτό και τα άλλα κόμματα.
Δημοσιογράφος: Εσείς πως τα ακούσατε αυτά τα χθεσινά, τα περί μετάφρασης και λοιπά; 
Λ. Γρηγοράκος: Λυπήθηκα πάρα πολύ. Ξέρω ότι το έργο που επιτελεί η ελληνική δικαιοσύνη είναι πραγματικά ένα πολύ δύσκολο έργο. Δεν θέλω να πω ότι είναι ανίκανη ή ότι θέλουν να αποκρύψουν ένα μεγάλο σκάνδαλο. Είναι γεγονός όμως ότι ειδικά γι΄αυτό το σκάνδαλο που έχει ταλαιπωρήσει τόσο πολύ την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες, έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και πιο πολύ δοτικοί σε αυτή την ιστορία. Διότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να πληροφορηθεί πλήρως τι έγινε με τα χρήματα από την Siemens.
Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα στον εκλογικό νόμο. Εσείς είστε από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλέον κ. Γρηγοράκο. Και ξέρετε, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν – θυμάμαι πέρσι τέτοια εποχή – έβγαινε μετά από 16 ώρες διαπραγμάτευσης ο κ. Τσίπρας από εκείνο το δωμάτιο όπου είχαν γίνει πάρα πολλά και που κάποια τα μάθαμε αργότερα. Συμφωνήθηκε το τρίτο μνημόνιο. Ετήσια επέτειος.
Λ. Γρηγοράκος: Το τρίτο και το πιο σκληρό μνημόνιο. Νομίζω ότι είναι μια θλιβερή επέτειος.
Δημοσιογράφος: Εσείς τι γνώμη έχετε για το σχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση;
Λ. Γηρογράκος: Είναι φανερό πια ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα. Η σκληρή πραγματικότητα είναι αυτή η φορομπηχτική πολιτική που επιβάλλει το τρίτο μνημόνιο. Και η οποία έρχεται μπροστά το Σεπτέμβριο και δεν ξέρω αν μπορεί να την αντέξει η κυβέρνηση. Αν και νομίζω, κυρία Παπαδάκου, ότι ο κ. Τσίπρας θα πάει για εκλογές τον Σεπτέμβριο. Για να φορτώσει στον κ. Μητσοτάκη και στην επόμενη κυβέρνηση την αξιολόγηση αλλά και όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα. Γι' αυτό ανοίγει τώρα αυτό το φάκελο με θέματα, όπως είναι ο εκλογικός νόμος. Που, βέβαια, για τον ελληνικό λαό είναι θέματα που δεν έχουν καμία σημασία αυτή την συγκεκριμένη στιγμή. Γιατί ένα από τα πιο φλέγοντα προβλήματα της χώρας είναι η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, η οποία μεσαία τάξη παντού στον κόσμο είναι ο κορμός των εξελίξεων, των παραγωγικών δυνάμεων, των οικονομικών δυνάμεων και των εμπορικών δραστηριοτήτων.
Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά είναι μια φτωχοποίηση κ. Γρηγοράκο που έχει βγει από την κυβέρνηση Παπανδρέου...
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, αλλά ξέρετε, κυρία Παπαδάκου, ότι εμείς κάποτε ήμασταν έτοιμοι να το ξεπεράσουμε αυτό και εσείς οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να μας το απομειώνετε. Ετοιμαζόμασταν να βγούμε από το μνημόνιο το 2015. Είδατε προχθές ότι και ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η χώρα χρεώθηκε 100 δισεκατομμύρια τον τελευταίο χρόνο και δεν έκανε τίποτα. Έτσι λοιπόν βλέπετε και δραστικές μειώσεις στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους και μια ανυπαρξία εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Βλέπουμε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες, που τις είχαμε ξεκινήσει εμείς από παλιά, δεν προχωράνε. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας δεν το πιστεύει αυτό που κάνει. Το κάνει με μισή καρδιά και κλαψουρίζοντας. Ο Σπίρτζης  κλαψουρίζει. Ο  Σκουρλέτης κλαψουρίζει. Δε συναινούν όλα αυτά στην προώθηση όλων αυτών των παρεμβάσεων  που πρέπει να γίνουν. Γι αυτό, η υλοποίηση όλων αυτών των μέτρων που περνάνε στη Βουλή παραμένει ζητούμενο.  Έτσι, βλέπετε η κυρία Δούρου να είναι απέναντι στην επένδυση του Ελληνικού, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να είναι απέναντι στον ΟΛΠ, ο κύριος Σπίρτζης να υπογράφει και να κλαίει. Όταν λοιπόν έχουμε έναν άνθρωπο, ο οποίος αυτό που κάνει δεν το πιστεύει, ξέρετε, δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμένου, βλέπετε στα ΜΜΕ, αποπνέει ένα πνεύμα σοβιετικοποίησης. Θέλει να ελέγξει τα πάντα, όχι μόνο τον Τύπο. Θέλει να ελέγξει την ελληνική οικονομία και θέλει να ελέγξει και το προσεχές εκλογικό αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Από αυτά που λέτε, καταλαβαίνω ότι δε θα ψηφίσετε αυτόν τον νόμο.
Λ. Γρηγοράκος: Με τίποτα. Ξέρετε γιατί; Γιατί πιστεύω ότι μας φέρνουν σε μια εποχή του 1950. Αν μας το έφερναν πέρυσι, θα το κάναμε. Ήταν εξάλλου ζητούμενο της αριστεράς και μερίδας του ΠΑΣΟΚ αυτό. Αυτή τη στιγμή όμως υποκρύπτει δόλιες σκέψεις. Τώρα μας φέρνει ένα νομοσχέδιο, που θέλει πάση θυσία να ψηφιστεί. Αυτή είναι η μεγάλη ιστορία που δεν μπόρεσε να καταλάβει κανείς και τώρα αποκαλύπτονται, αποκαλύπτεται η εξουσιομανία και του Τσίπρα και του Καμένου και των ανθρώπων οι οποίοι τους στηρίζουν σήμερα. Κάνουν «γαργάρα» τα πάντα αρκεί να παραμείνουν στην κυβέρνηση και φέρνουν έναν εκλογικό νόμο για να εμποδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν τους καίγεται καρφί για τίποτα ούτε για το αβάσταχτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος που έχουν οι επιλογές τους. Η πρώτη φορά αριστερά είναι μεγάλη αυταπάτη. Αποδεικνύεται ότι ήταν ένας μύθος της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ξέρουν ότι αν πάνε σε εκλογές, θα τις χάσουν.
Δημοσιογράφος: Απ’ ό,τι φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, που φέρνουν πράγματι πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα πράγματα δεν πάνε προς την κατεύθυνση της αυτοδυναμίας ακόμα κι αν ισχύσει το μπόνους. Εσείς, επειδή είστε ανεξάρτητος και επειδή έχετε δική σας, αυτόνομη παρουσία στη Λακωνία, υπό προϋποθέσεις θα συνεργαζόσασταν με τον κύριο Μητσοτάκη;
Λ. Γρηγοράκος: Έχω γράψει ένα άρθρο, το οποίο θα δημοσιευθεί στο Βήμα της Κυριακής. Η ουσία του άρθρου αυτού είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να βρει τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις τις σημερινές και να μιλήσει μαζί τους για την έξοδο από την κρίση. Διότι οι άνθρωποι που κυβερνάνε σήμερα τη χώρα δεν έχουν κανένα σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Το πρόβλημά τους, και με λυπεί πάρα πολύ, είναι πώς θα παραμείνουν στην εξουσία. Δεν βάζουν έναν εκλογικό νόμο που να διασφαλίζει μια φυσιολογική εξέλιξη πραγμάτων. Μέλημά τους είναι να μείνουν δεύτερο κόμμα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ερασιτέχνες, είναι επικίνδυνοι, μ’ αυτά που έλεγε  ο Λαφαζάνης, που λέει ο Γκαλμπρέιθ, που λέει ο Βαρουφάκης. Δε μπορώ, λοιπόν, να βασιστώ σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Βλέποντας ότι αυτοί θα υποστούν μια μεγάλη πολιτική ήττα, όποτε και να γίνουν εκλογές, κάνουν αλλόκοτα παιχνίδια, με τον εκλογικό νόμο.   Και όταν έρθει ο εκλογικός νόμος είναι ικανοί να κατεβάσουν,  εντός εισαγωγικών, και τα βρακιά τους  επειδή θέλουν να μείνουν στο πολιτικό παιχνίδι. Σ’ αυτό, λοιπόν, το ανήθικο δε συναινώ και το καταψηφίζω.
Δημοσιογράφος: Ναι. Εσείς όμως, υπό προϋποθέσεις, θα βλέπατε μια συνεργασία με τον κύριο Μητσοτάκη.  Εγώ αυτό καταλαβαίνω. Όταν του λέτε τι να κάνει…
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Δε θεωρώ ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δημοκρατική πολιτική δύναμη. Κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι. Αυτό που έχουν κάνει με τα plan B, δεν τα κάνουν λογικοί άνθρωποι. Δε μπορώ ωστόσο να απορρίψω συλλήβδην το ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ένα κομμάτι του, που είναι πολύ δημοκρατικό. Και με αυτό το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλουν οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού κέντρου, της ευρωπαϊκής προοπτικής,  να μιλήσουν, για να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Δε μπορεί, κυρία Παπαδάκου, να συνεχίζει η Ελλάδα οχτώ χρόνια τώρα να είναι μία χώρα μέσα – έξω. Το Grexit, το Σεπτέμβριο, θα είναι προ των πυλών. Γι αυτό πιστεύω θα πάει σε εκλογές ο Τσίπρας. Διότι δε θα μπορεί να συνεχίσει με αυτή τη φορομπηχτική πολιτική. Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων είναι μηδαμινή. Δε θα μπορούν να πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι, άρα θα υπάρξει κόφτης. Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν αντέχει αυτή η κυβέρνηση της πρώτης φορά αριστερά. Έτσι λοιπόν πιστεύω, ότι οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Τσίπρα αντιστρατεύονται το εθνικό συμφέρον και πάνω απ’ όλα αντιστρατεύονται την Ελλάδα και την έξοδο από την κρίση, διότι, αν περάσει αυτός ο εκλογικός νόμος, θα φέρει ακυβερνησία.