ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στο Κανάλι 1 του Πειραιά (90.4 fm), στο δημοσιογράφο Πέτρο Κασιμάτη. Τρίτη, 2/8/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στο Κανάλι 1 του Πειραιά (90.4 fm), στο δημοσιογράφο Πέτρο Κασιμάτη.
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2016

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Πως είστε; Που σας βρίσκουμε;
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα κύριε Κασιμάτη. Βρίσκομαι στην Λακωνία. Είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα για εμάς. Είμαι στο χωριό μου γιατί έχει «χαθεί» από τροχαίο ατύχημα ο Πρόεδρος του χωριού μας, οπότε καταλαβαίνετε, ότι είμαστε όλοι πολύ στεναχωρημένοι.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Συμβαίνουν διάφορα γεγονότα γύρω μας. Έχουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και τα γεγονότα στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο. Δεν ξέρω αν αυτή η πολιτική «άπνοια», που υπάρχει στις εξελίξεις σας ανησυχεί ή αν βλέπετε κάτι να διαγράφεται στο μέλλον. Επίσης, κοινοβουλευτικά πως βλέπετε να διαμορφώνετε η μορφολογία και η ανθρωπογεωγραφία;
Λ. Γρηγοράκος: Κάτι κινείται. Αν και ο Ουμπέρτο Έκο έλεγε πως «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Κι όμως βλέπω πως υπάρχουν κάποια γεγονότα. Η ζωή προχωράει μπροστά και υπάρχουν, πραγματικά, ενδιαφέρουσες εξελίξεις και στα εξωτερικά αλλά στα εσωτερικά της χώρας. Στα μεν εξωτερικά, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, γιατί αυτή την στιγμή η Τουρκία είναι χωρισμένη στα τρία. Υπάρχουν οι κεμαλιστές, οι ισλαμιστές και βέβαια υπάρχει και μία αμφισβήτηση από τους Κούρδους και τους Αλαουίτες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην Τουρκία και η αστάθεια, που επικρατεί επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου εύκολα τα πράγματα. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανοιχτά τα μάτια, τα «αυτιά» της και όλες τις αισθήσεις της καθώς επίσης να είναι πολύ προσεκτική και σε αυτά που κάνει αλλά και σε αυτά που λέει.
Το φθινόπωρο που έρχεται δε θα είναι εύκολη εποχή ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την Ελλάδα συνολικά. Η «πρώτη φορά αριστερά» έχει οξύνει τα προβλήματα της χώρας σε κάθε τομέα. Έχει δυσχεράνει τις συνθήκες που επικρατούσαν σε όλους τους τομείς της χώρας και δυστυχώς έχει διευρύνει τα αδιέξοδα, στα οποία η ίδια μας οδήγησε. Πιστεύω, πως όλες οι επικοινωνιακές «καταιγίδες» που δημιουργεί το Μαξίμου είναι για να «ρίξει στάχτη στα μάτια» του κόσμου. Όταν ο Τσίπρας εμφανίζεται σαν ένα «αρχάγγελος» του νέου ύφους και ήθους της εξουσίας το κάνει γιατί προσπαθεί να καλύψει αυτή την ανεπάρκεια που υπάρχει. Να σας πω κάποια παραδείγματα. Πηγαίνει και εγκαινιάζει το νοσοκομείο της Σαντορίνης και το αεροδρόμιο της Πάρου. Έμαθα επίσης, ότι σύντομα προτίθεται να πάει ο ίδιος να παραδώσει 20 ασθενοφόρα. Θυμάται τι δουλειά έχει γίνει για όλα αυτά τα έργα που πάει να καπηλευτεί ο κύριος Τσίπρας; Ξέρετε θα μπορούσα και εγώ ως Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας να «ανοίξω» το νοσοκομείο της Σαντορίνης, όπως έκαναν αυτοί πριν λίγο καιρό. Ο λόγος, όμως, που δεν το άνοιξα είναι γιατί υπήρχε μια τεράστια διαφθορά πίσω από αυτό το νοσοκομείο, την οποία τώρα τη νομιμοποίησαν ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο Πολάκη. Έκλεισαν το Κέντρο Υγείας, το οποίο λειτουργούσε μια χαρά και το μετέφεραν στο νοσοκομείο. Μια δομή, δηλαδή, η οποία λειτουργούσε την έκλεισαν και πήραν το προσωπικό του Κέντρου Υγείας και το μετέφεραν στο νοσοκομείο. Δε γίνονται έτσι τα πράγματα. Ο κύριος Τσίπρας πρέπει να σταματήσει να πιστεύει ότι απευθύνεται σε «λωτοφάγους», σε ανθρώπους χωρίς κρίση και μνήμη.
Και φυσικά είχαμε και το θέμα της απλής αναλογικής, το οποίο το ξεπεράσαμε βέβαια, αλλά παρακολουθήσαμε όλοι μια κακότεχνη παράσταση και μία φαρσοκωμωδία. Επειδή μιλάω πάντα με αλήθειες και σας ευχαριστώ που με φιλοξενείτε στον αέρα της εκπομπής σας, θα επιμείνω σε αυτό που λέω εδώ και καιρό. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πάνω από όλα η ΝΔ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να βγει η χώρα, επιτέλους, από την κρίση και το τέλμα. Πρέπει να αποκτήσουν έναν συντονισμό. Μόνο έτσι και μετά από μια συμφωνία σε συγκεκριμένες βάσεις μπορούμε να προσχωρήσουμε. Η κεντροδεξιά έχει αρχηγό αυτή την στιγμή. Έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βέβαια πρέπει να δώσει μεγάλο αγώνα, να «ανοίξει τα φτερά» του και να μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τις άλλες δυνάμεις του κέντρου, καθώς και την Ένωση Κεντρώων. Να μην επιμείνει κανένας και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κομματικές τους μονομέρειες και αυταρέσκειες. Πρέπει να υπερβούμε όλοι μας, όσο ποτέ άλλοτε, τα στενά κομματικά «σύνορα». Πρέπει να βρούμε κοινές προσεγγίσεις για τα μεγάλα θέματα της χώρας και της οικονομίας. Είμαστε ήδη επτά χρόνια στο μνημόνιο.
Δημοσιογράφος: Όπως είχατε πει στο παρελθόν, εάν και εφόσον γίνουν οι ανακατατάξεις που εσείς θέλετε καθώς και οι προσχωρήσεις προσωπικοτήτων, που θεωρείτε αναγκαίες, από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα και γίνουν και οι αλλαγές που έχει αναγγείλει ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύετε υπάρχει μια θέση για εσάς, για τη δική σας «φωνή» σε αυτό που θα δημιουργηθεί;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι μόνο για εμένα. Πιστεύω θα υπάρχει θέση για πολλούς. Αυτό είναι που προτρέπω τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όλους του άλλους να κάνουν, όπως είπα και προηγουμένως. Ο κόσμος θέλει κάτι διαφορετικό. Δε θέλει κάτι αναμασημένο. Θέλει κάτι καινούριο.
Δημοσιογράφος: Ποιες προσωπικότητες θα μπορούσαν να σας συνοδεύσουν, να συμπορευτείτε προς τη ΝΔ;
Λ. Γρηγοράκος: Στην ΝΔ υπάρχουν προσωπικότητες με αξιοπρέπεια στον κεντροδεξιό χώρο. Αυτές τις προσωπικότητες πρέπει να εντοπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης στο χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχουν προσωπικότητες, που αυτή την στιγμή παρακολουθούν τα γεγονότα. Για παράδειγμα είδατε προχθές, ότι συναντήθηκαν ο Κώστας Σημίτης, ο Γιάννης Στουρνάρας, η Άννα Διαμαντοπούλου και άλλοι. Υπάρχει ένας χώρος της κεντροαριστεράς αυτή την στιγμή, που είναι «ασκεπής». Δεν έχει βρει το «πάτημά» του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει αυτό το χώρο να τον βρει και να συζητήσει μαζί του. Πρέπει να το κάνει τώρα.
Δημοσιογράφος: Πώς θα γίνει, όμως αυτό; Δε θα είναι ένα μεγάλο «άλμα», το οποίο θα σκεφτεί ο κεντρογενής ψηφοφόρος, αν θα το αποτολμήσει; Γιατί υπάρχουν πιο κοντινοί χώροι προς αυτόν για να κάνει ένα τέτοιο «άλμα».
Λ. Γρηγοράκος: Ποιοι είναι πιο κοντινοί χώροι σε σχέση με αυτόν του Κυριάκου Μητσοτάκη; Για μένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να «ανοίξει» το βηματισμό του προς το κέντρο. Όπως και η κεντροαριστερά, ο Θεοδωράκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Λεβέντης θα πρέπει, οπωσδήποτε, να σταματήσουν να επιμένουν να έχουν τα μικρά τους κόμματα και να είναι «τσόντες» σε κάθε κυβέρνηση. Θα πρέπει κάποια στιγμή, η κυβερνητική πλειοψηφία που θα φτιαχτεί, να δείξει στην κοινωνία, ότι είναι ικανή να υπερβεί τα μεγάλα προβλήματα που έχει η χώρα. Βλέπουμε πως η χώρα σήμερα κυβερνάται από έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος παραπαίει. Έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος δε βρίσκει καμία ανταπόκριση ούτε στα κόμματα με τα οποία πηγαίνει να συζητήσει ούτε στους πολίτες. Είναι αποκαλυπτική και πρωτοφανής η δυσαρέσκεια που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο κύριος Τσίπρας, από το 80% της κοινής γνώμης. Η αδιάψευστη πραγματικότητα είναι η δυσαρέσκεια του 80% των Ελλήνων. Αυτό όμως δε φαίνεται να επηρεάζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γιατί; Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία. Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, με όλα αυτά τα τερτίπια ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Καμμένος θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία. Έχουν δείξει πολύ μεγάλη λατρεία στην εξουσία. Είναι γοητευμένοι από αυτή.
Δημοσιογράφος: Σε αυτή την μετακίνηση μπορεί να δούμε και το ιδιαίτερο πολιτικό βάρος του Ευάγγελου Βενιζέλου;
Λ. Γρηγοράκος: Γιατί όχι; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας ιδιαίτερα χαρισματικός πολιτικός, πολύ έξυπνος και πιστεύω, πως είναι και πατριώτης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλε πολλές φορές το «στήθος» του για την πατρίδα και έχει αποδείξει επανειλημμένα, ότι τον ενδιαφέρει η χώρα. Όπως πιστεύω, ότι και ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά και πολλοί άνθρωποι της κεντροαριστεράς καθώς και ο Βασίλης Λεβέντης, που είναι ένας έμπειρος και μάχιμος πολιτικός, πρέπει να δείξουν ότι δεν «πέφτουν» θύμα των παιχνιδιών και των καλεσμάτων του κυρίου Τσίπρα και να μην «πέσουν στην αγκαλιά του». Ο κύριος Λεβέντης θα πρέπει να προσέξει, γιατί θα κριθεί από τους ψηφοφόρους του, όταν έρθει η ώρα.
Δημοσιογράφος: Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «σειρήνες της εξουσίας».
Λ. Γρηγοράκος: Αν θυμάμαι καλά, πέρυσι τέτοιο καιρό, πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη σχολίαζε τον κύριο Τσίπρα σε οξείς τόνους και τον κατηγορούσε για πολλά και διάφορα. Οι ενστάσεις που είχε τότε απέναντι στον κύριο Τσίπρα όχι μόνο δεν έχουν αρθεί, αλλά τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Με όλο τον σεβασμό προς το πρόσωπό του, ο κύριος Λεβέντης θα πρέπει να προσέξει τον τρόπο, με τον οποίο κινείται. Εγώ, όμως επιμένω με το θέμα στο χώρο της κεντροαριστεράς. Πιστεύω, πως πρέπει να βρεθεί το ανάλογο βήμα, ο κατάλληλος άνθρωπος, ο οποίος θα φτιάξει αυτό το χώρο και ο οποίος είναι απαραίτητος για την μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτοδυναμία να πάρει δε θα μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα, γιατί υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Θα πρέπει, λοιπόν, να συμφωνήσουν σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα αυτές οι δυνάμεις τις κεντροαριστεράς και να συζητήσουν προεκλογικά, ώστε να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. Να συμφωνήσουν σε αυτά τα δέκα πράγματα, να τα πουν στο λαό, γιατί πιστεύω, πως οι εκλογές είναι προ των πυλών. Πιστεύω, πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα αδιέξοδα, γιατί θα δείτε, πως έρχεται ο αυτόματος «κόφτης». Τον Σεπτέμβριο δε θα μπορέσει κανείς να ικανοποιήσει τις φορολογικές απαιτήσεις του κράτους.
Δημοσιογράφος: Οπότε θα επιχειρήσει να ρίξει την «καυτή πατάτα» στην ΝΔ.
Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς. Δεν τους ενδιαφέρει η χώρα. Οι 18 μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συσσωρεύσει τραγικά αδιέξοδα στη χώρα. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα μια ομάδας ανερμάτιστων ανθρώπων και αμοραλιστών οι οποίοι βρήκαν τη χώρα σε δύσκολη στιγμή και το εκμεταλλεύτηκαν. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτούς.