ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας. Πέμπτη, 08/09/2016


Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, Βουλευτή Λακωνίας
στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση
του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία πατώντας εδώ.

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δράττομαι της ευκαιρίας, σαν ανεξάρτητος Βουλευτής, να πω και δυο λόγια εκτός από την ημερήσια διάταξη στα πλαίσια βέβαια των εθνικών καταστροφών που έγιναν χθες και προχθές στην Ελλάδα. Να συλλυπηθώ τους συγγενείς των θυμάτων και να πω στην Κυβέρνηση ότι είμαστε και εμείς εδώ μαζί σας. Η Κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα των αγροτών, αλλά και των πολιτών όλης της Ελλάδας από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Θέλω να πω και δυο πράγματα για την περιοχή μου, τη Λακωνία, ιδιαίτερα για την περιοχή του Δήμου Ευρώτα και του ποταμού Ευρώτα και της γέφυρας του Ευρώτα, αλλά και να το συνδέσω αυτό με τους οικολόγους και με ανθρώπους οι οποίοι το καλοκαίρι, ενώ οι δήμοι ήθελαν να πάνε να κάνουν αποψίλωση και να καθαρίσουν τα φρεάτια, τους χειμάρρους και το ποτάμι, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ακύρωσαν αυτές τις προσπάθειες των δήμων. Όχι ότι οι συμπολίτες μας αυτοί δεν έχουν δικαιώματα στην οικολογία και στο περιβάλλον, αλλά πρέπει όλα αυτά να τα δούμε με ένα μέτρο ούτως ώστε να μην φέρνουν καταστροφές και έχουμε και απώλειες ζωών, κύριε Υπουργέ.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτήν τη στιγμή η Κυβέρνηση, τα στελέχη της θα σκύψουν πάνω στα μεγάλα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και όλων των άλλων προβλημάτων που έφεραν αυτές οι καταστροφικές βροχές και θα δώσουν λύση. Περίμενα να έρθει και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής αλλά και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ή ο κ. Σπίρτζης να μας πουν για αυτές τις καταστροφές.
Ένα άλλο θέμα, κύριε Πρόεδρε, που θέλω να θίξω ήταν το θέμα του αθλητισμού και είδα αυτές τις μέρες που επισκέφτηκαν τη Βουλή οι αθλητές. Πολύ ωραία η ενέργεια του Προέδρου της Βουλής, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας να δεχτεί τους ολυμπιονίκες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να θίξω αυτό το θέμα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες. Τους θέλουμε δεν τους θέλουμε, τους αναγνωρίζουμε δεν τους αναγνωρίζουμε, αυτοί είναι οι πυλώνες: η φιλοσοφία, η μόρφωση και ο πολιτισμός που έχει η Ελλάδα, η Δημοκρατία μας, ο αθλητισμός και η Εκκλησία, η Ορθοδοξία. Δεν ξέρω κατά πόσο τυχαίνουν ιδιαίτερης σημασίας αυτοί οι πυλώνες, αλλά σε διεθνές αθλητικό επίπεδο εμείς είμαστε αμελητέοι και δεν είναι τυχαίες οι επαναλαμβανόμενες διακρίσεις κάποιων άλλων κρατών και όχι της Ελλάδος.
Θα ήθελα να πω ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πνεύμα του ολυμπισμού και να επαναφέρουμε παλιές προτάσεις που θα δώσουν στη χώρα μια άλλη διέξοδο στα προβλήματα του αθλητισμού και του ολυμπισμού. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, γιατί είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος. Έφυγαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, κάποιες προτάσεις που υπήρχαν για κάτι διαφορετικό στην Ηλεία και στην Ολυμπία, αλλά θέλω να πω ότι υπάρχουν και καταπληκτικά τμήματα στα πανεπιστήμια της Ελλάδος –δέκα περίπου- τα οποία μπορούν να ασχοληθούν με αυτήν τη διαχείριση του αθλητισμού και την οργάνωση. Βέβαια στη Σπάρτη υπάρχει ένα τέτοιο τμήμα που πρέπει να το ενεργοποιήσουμε, γιατί μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα σε αυτό το θέμα.
Κύριε Υπουργέ, έρχομαι στα θέματα τα δικά μας που συζητάμε σήμερα εδώ. Θα αρχίσω με την τροπολογία του ΚΕΘΕΑ. Είναι σωστό, πρέπει να προχωρήσετε. Λέμε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση. Προχωρήστε και κάντε πολλά περισσότερα για το θέμα των ναρκωτικών.
Όσον αφορά τους επικουρικούς, συμφωνώ, αλλά έχω μια άλλη προσέγγιση. Η προσέγγιση η δική μου είναι ότι αυτοί όλοι οι επικουρικοί, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, που υπάρχουν σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα πρέπει να ενταχθούν σε μόνιμες θέσεις επιμελητών Γ΄. Όλοι όσοι είναι, θα βάλουμε τα κριτήρια, θα το συζητήσουμε εδώ, τους έχουμε ανάγκη και θα πάμε για τους επιμελητές Γ΄ και μετά θα προκηρύξετε όσες κενές θέσεις υπάρχουν επιμελητών Β΄ και θα υπάρξει ιεραρχία.
Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα νοσοκομεία χωρίς τους επικουρικούς. Εντάξτε τους, λοιπόν, στο ενιαίο μισθολόγιο, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και όλα θα πάνε καλά και δεν θα κατηγορήσει κανείς εσάς ή την κ. Τζούφη ή οποιονδήποτε ότι αυξάνετε τους προϋπολογισμούς και τα έξοδα των νοσοκομείων.
Είμαι αντίθετος στην τροπολογία του κ. Κακλαμάνη, την οποία είδατε με κάποιο θετικό μάτι. Όχι, κύριε Υπουργέ, μέχρι εδώ. Το εξήντα επτά είναι αρκετό για όλους μας. Δεν μπορεί να βάζεις χειρουργούς στα νοσοκομεία, να τρέμουν τα χέρια τους και να χειρουργούν. Τελειώσαμε. Μέχρι εκεί καλά είμαστε.
Βλέπω, αγαπητέ μου Σάκη, φίλε καλέ, συμφωνείς. Τελειώσαμε με το θέμα, κύριε Υπουργέ. Πιστεύω πως ό,τι κάναμε το κάναμε. Λύνεται, όμως, το θέμα με την πρόταση που σας έκανα με τους επικουρικούς. Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε ανάγκη τους μεγάλους γιατρούς που έχουν εμπειρία. Την έδωσαν, την δίνουν, τους ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι ήταν παρόντες όλα αυτά τα χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Τώρα, να μπούμε στην πολιτική μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε αυτό που έγινε αυτές τις ημέρες, για να πάει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και να πει ότι κάτι έγινε με τα κανάλια, τα 250 εκατομμύρια, που στην ουσία θα είναι 80 εκατομμύρια, που θα τα δώσουμε σε κάποιες κοινωνικές ομάδες πολύ ευαίσθητες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πολιτική υπάρχει πάντα η μικρή και η μεγάλη εικόνα. Και εγώ, τουλάχιστον, έχω απαίτηση από τη χώρα μου, η κυβέρνηση που την κυβερνά να την κυβερνά χωρίς χρώμα και να στέκεται στη μεγάλη εικόνα. Δηλαδή με ενδιαφέρει να νοιάζεται για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, της κοινωνίας και των πολιτών, προωθώντας τις κατάλληλες λύσεις. Δεν με ενδιαφέρουν οι μικροπολιτικές, η μικρή εικόνα. Αν θέλει να είναι αποτελεσματική και χρήσιμη μια κυβέρνηση, πρέπει να ξεπερνά τον εαυτό της, επιταχύνοντας τους ρυθμούς λειτουργίας της, χωρίς να αναλώνεται σε δευτερεύουσες πλευρές της πολιτικής της.
Η συγκεκριμένη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται ανήμπορη να κάνει αυτόν τον στοιχειώδη διαχωρισμό μεταξύ της μεγάλης και της μικρής εικόνας. Ο λόγος είναι απλός: Η ανάρμοστη σχέση που έχει με την εξουσία. Τη διακυβέρνηση δεν τη βλέπει ως πρόκληση για να κάνει καλό για τον τόπο, για να προωθήσει μεγάλους κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς στόχους, τους οποίους τους είχε και τους έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά τη βλέπει ως ευκαιρία για απόλαυση των προνομίων και των αξιωμάτων της εξουσίας.
Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί η πρώτη φορά αριστερή Κυβέρνηση, που διατυμπάνιζε το ηθικό πλεονέκτημα, τώρα που βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας, ακολουθεί πολιτικές που απέχουν παρασάγγας από τις διακηρυγμένες θέσεις που μας έλεγε στα κανάλια πριν πάρει την εξουσία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν σας χρεώνει την κρίση και τη χρεοκοπία της Ελλάδος. Κανείς δεν σας την χρεώνει. Ήρθατε στην εξουσία με έναν ορυμαγδό υποσχέσεων. Παραμένετε σε αυτήν, γιατί σας αρέσει. Οι διακηρύξεις σας, οι προεκλογικές σας δεσμεύσεις απεδείχθησαν φρούδες. Αντί να φέρετε την ελπίδα που μας είχατε υποσχεθεί, μας φέρατε τη θλίψη, την απογοήτευση και την οργή.
Όσοι από εσάς έχετε εντρυφήσει στον μαρξισμό -γιατί έχετε εντρυφήσει στο μαρξισμό- θυμάστε τη μεγάλη ρήση: Η οικονομία είναι η βάση. Εκεί αξιολογούνται οι πολιτικές, εκεί κρίνονται οι κυβερνήσεις. Εκεί παίζεται το παρόν και το μέλλον.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω ότι το νομοσχέδιο που φέρατε είναι στη θετική κατεύθυνση. Έχετε κάνει τεράστιες προσπάθειες να προχωρήσετε πολύ περισσότερο. Μπορούμε να δούμε και το πρωτόκολλο που έχει προτείνει ο κ. Μπεχράκης. Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον αντικαπνιστικό αγώνα, το Ίδρυμα Μπεχράκη είναι ένα απ’ αυτά. Πολλοί φορείς έχουν δώσει θετικές προτάσεις να το συζητήσουμε την επόμενη φορά. Εμείς θα είμαστε παρόντες. Εγώ προσωπικά ψηφίζω το νομοσχέδιο αυτό. Και σας λέω ότι εδώ είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και τα μεγάλα προβλήματα υγείας του ελληνικού λαού.
Σας ευχαριστώ πολύ.