ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ρ/σ Πειραιάς Κανάλι Ένα 90,4. Πέμπτη, 15/9/2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στο ρ/σ Πειραιάς Κανάλι Ένα 90,4, στην εκπομπή “Δύο Ρεπόρτερ”

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Δημοσιογράφος: Κ. Γρηγοράκο, καλημέρα. Θυμάστε πριν λίγο καιρό λέγαμε για τη Λακωνία, για το θέμα της γέφυρας στη Σκάλα και να που έριξε τις βροχές και συνέβη το κακό.
Λ. Γρηγοράκος: Ναι και λέγαμε για το θέμα με τους οικολόγους και ότι όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο στη ζωή. Να υπάρχουν και οι οικολογικές ευαισθησίες, να υπάρχουν όμως και οι ανθρώπινες ευαισθησίες. Είχαμε μια σύσκεψη χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών, οι βουλευτές της περιφέρειας Πελοποννήσου με τον κ. Κουρουμπλή και τον κ. Κατρούγκαλο για όλα αυτά που έγιναν κάτω.
Δημοσιογράφος: Πείτε μας, υπάρχει κάτι ενδιαφέρον;
Λ. Γρηγοράκος: Τίποτα. Λεφτά δεν υπάρχουν. Τι ενδιαφέρον να υπάρχει κύριε Μπαρδούνια; Αυτή την στιγμή, για να μπορέσει να πάρει μπροστά η περιφέρεια Πελοποννήσου, με αυτές τις καταστροφές που έχουν γίνει, χρειάζονται τουλάχιστον 30 εκατομμύρια. 30 εκατομμύρια δεν υπάρχουν, εκτός αν μας τα δώσει ο κ. Τσίπρας από αυτά που θα πάρει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Δημοσιογράφος: Γιατί να μην τα δώσει;
Λ. Γρηγοράκος: Αφού τα έχει δώσει παντού, σε όλους. Είναι τόσα πολλά τα λεφτά που θα πάρουν όλοι. Από αυτά τα 240 εκατομμύρια, αν περάσει λίγο ο καιρός, μάλλον δεν θα πάρει τίποτα. Ένας από τους τέσσερις επιχειρηματίες που πήραν τηλεοπτική άδεια, δήλωσε στο πόθεν έσχες 1000 στρέμματα στην Κεφαλονιά. Από εκεί θα δώσει τα λεφτά; Ξέρετε πόσα στρέμματα πέτρα έχω εγώ στο Ταΰγετο, από εκεί που είμαι; Θα σας φέρω εγώ πέτρες να χορτάσει ο Πειραιάς. Αν αυτό δεν είναι διαπλοκή και αν αυτό δεν είναι τρέλα, τι είναι;
Δημοσιογράφος: Αυτά θα ακουστούν και εκ των έσω στο ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν θα ακουστεί τίποτα. Πρόκειται για μια ομάδα η οποία κάθεται και κοιτάει, ψηφίζει τα πάντα, είναι γοητευμένη με την εξουσία, τους αρέσει αυτό που κάνουν. Και βέβαια, το τελευταίο διάστημα αυτό το έχουν εμπλουτίσει και με στοιχεία αυταρχισμού και αλαζονείας. Αν δείτε στη Βουλή πώς φέρονται, έχουν στρογγυλοκαθίσει στην εξουσία και αδιαφορούν πλήρως για τα τραγικά αδιέξοδα, στα οποία έχουν οδηγήσει τον τόπο.
Δημοσιογράφος: Ακούσαμε τον τελευταίο διάστημα τον ευρωβουλευτή τους, τον κ. Χρυσόγονο που αναφέρει για τις ποινικές εκκρεμότητες στις τηλεοπτικές άδειες, για Εσκομπάρ, για διάφορα θέματα που έχουν ενοχλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Λ. Γρηγοράκος: Ο Χρυσόγονος είναι μια καλή φωνή. Και σε άλλα θέματα έχει πάρει μια θέση που έχει λογική σε αυτά που λέει. Είναι λίγο “ενοχλητικός” στην παρέα αυτή και αν συνεχίσει, πιθανόν η παρέα αυτή να τον αποβάλει.
Δημοσιογράφος: Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορες φωνές αυτοκριτικής. Από τις ελάχιστες φωνές, εκείνη του κυρίου Μπαλαούρα, που είπε ότι, αν ήμασταν αντιπολίτευση θα κάναμε ακριβώς αυτά που κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα.
Λ. Γρηγοράκος: Ο Μάκης Μπαλαούρας είναι μια εμβληματική προσωπικότητα του χώρου της Αριστεράς πολλά χρόνια. Βέβαια, κάποιες στιγμές και αυτός είχε παρασυρθεί από το όλο ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που έχει μπει στην πορεία της πραγματικότητας και του ρεαλισμού βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. Είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ξέρει οικονομικά και, όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να τα αφομοιώσει όλα αυτά. Έχει μια άποψη γι' αυτά τα θέματα και εγώ τον σέβομαι.
Δημοσιογράφος: Είχε πει ότι αν ήμασταν αντιπολίτευση θα κάναμε ακριβώς αυτά που κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα.
Λ. Γρηγοράκος: Η αντιπολίτευση αυτή την στιγμή απλά κοιτάει. Η κυβέρνηση παίζει καλά το παιχνίδι της, διότι έχει υποβαθμίσει τον ρόλο του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συζήτηση ούτε των πολιτικών αρχηγών ούτε των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ούτε οργανωμένες συζητήσεις. Αυτόν τον καιρό, η Βουλή είναι πολύ υποβαθμισμένη. Ο Πλάτωνας μίλαγε για την συμμετοχή στα κοινά. Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, ο κόσμος έχει μια αποστροφή στην πολιτική και τους πολιτικούς γιατί τον έχουν απογοητεύσει. Και έτσι απέτρεψαν και τη συμμετοχή τους στα κοινά, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν του επιπέδου που θα μπορούσαν να χειριστούν τόσο δύσκολες καταστάσεις για την Ελλάδα. Αυτό ο Πλάτωνας κάποια στιγμή το λέει, δηλαδή ότι η συμμετοχή των πολιτών πρέπει να είναι καθολική διότι όταν αφήνεις κενό -και δεν συμμετέχουν όλοι στα κοινά- μπαίνουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τα κοινά. Αν θυμάστε καλά, οι αγανακτισμένοι πολίτες που έλεγαν αυτά τα φοβερά συνθήματα, τώρα είναι μέσα.
Δημοσιογράφος: Το αντίπαλο δέος της κυβέρνησης είναι η Νέα Δημοκρατία, με έναν νέο αρχηγό ο οποίος ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα προσδοκίας ότι θα φέρει κάτι ουσιαστικό και διαφορετικό σε σχέση με αυτά που κάνει η κυβέρνηση. Εσείς πως το βλέπετε; Πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, υπάρχει περιθώριο να πείσει τον κόσμο για μια εναλλακτική λύση και να διευρύνει τη συμμετοχή με συνεργασίες από το χώρο του κέντρου, εκτός Νέας Δημοκρατίας;
Λ. Γρηγοράκος: Είχα εκφραστεί με θερμά λόγια και όταν είχε εκλεγεί ο Τσίπρας, έτσι ακριβώς όπως εκφράστηκα και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν εκλέχτηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Επιμένω στο ότι, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να είναι μεταρρυθμιστής ή ο άνθρωπος που θα βγάλει την Ελλάδα από τα αδιέξοδά της -γιατί μπορεί να έχουμε όλοι ευθύνες αλλά πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, ούτως ώστε να γίνει κάτι θετικό- όφειλε να ανοίξει το κόμμα του ή να φτιάξει ένα νέο κόμμα, ούτως ώστε να πάρει ένα κομμάτι της κεντροαριστεράς που θα τον βοηθούσε σε μια μελλοντική πρωθυπουργία. Θα ήταν και ένα αντίβαρο σε κάποιες συντηρητικές δυνάμεις και φωνές που έχει η Νέα Δημοκρατία. Εύχομαι να το κάνει. Έχει καιρό ακόμα να το κάνει, αν και νομίζω ότι αργεί.
Δημοσιογράφος: Κάποιοι λένε ότι δεν μπορεί να το κάνει.
Λ. Γρηγοράκος: Αν δεν μπορέσει να το κάνει, κ. Κασιμάτη, κακό του κεφαλιού του. Θα είναι μια από τα ίδια. Αν θυμάστε, εμείς είχαμε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη με 179 βουλευτές και δεν μπορέσαμε να κυβερνήσουμε τη χώρα. Γιατί η χώρα δεν κυβερνιέται έτσι. Με τόσες δυνάμεις καλές και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στη χώρα και, όπως είδατε, δεν μπορούσε να κυβερνηθεί η Ελλάδα. Άρα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν πάει έτσι όπως είναι σήμερα, συμβιβαζόμενος με τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και του παλαιού καραμανλισμού, είμαι σίγουρος ότι ναι μεν θα κυβερνήσει τη χώρα αλλά δεν θα την κυβερνήσει όπως θα ήθελα εγώ προσωπικά. Ονειρευόμουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε ένα άνοιγμα προς τις δυνάμεις του κέντρου.
Δημοσιογράφος: Αν κάνει το άνοιγμα και αν καλέσει προσωπικότητες από το κέντρο με την κομματική τους φορεσιά, στο κάλεσμα αυτό θα ήσασταν παρών;
Λ. Γρηγοράκος: Το έχω δηλώσει αυτό. ‘Εχω δηλώσει ότι θα είμαι παρών αρκεί να είναι ένα ειλικρινές εγχείρημα. Και δεν θα ήμουν μόνος, θα ήμασταν πολλοί μαζί. Δεν θα μπω σε ονόματα αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της κεντροαριστεράς και του κέντρου. Όφειλε και οφείλει να το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δημοσιογράφος: Ένα κομμάτι από το παλαιό ΠΑΣΟΚ το οποίο θαυμάζετε;
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως. Το εκσυγχρονιστικό μπλοκ το οποίο έχει ενδιαφέρουσες προσωπικότητες και ικανούς ανθρώπους με επιρροή και εντός και εκτός της χώρας. Κάτι τέτοιο θα ήταν πάρα πολύ καλό για τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Κυρίως, αν στόχευε σε αυτούς που είχαν επιρροή εκτός χώρας.
Λ. Γρηγοράκος: Το έχει ανάγκη. Έχει ανάγκη να το κάνει. Είναι ένας πολύ μορφωμένος πρόεδρος. Έχει κουλτούρα, μπορεί και διαχειρίζεται τον διεθνή παράγοντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά χρειάζεται μαζί του να είναι εκεί να τον στηρίξουν κάποιοι με πιο αριστερόστροφη βάση.
Δημοσιογράφος: Αν όμως καλέσει αυτές τις προσωπικότητες, να μην έρθουν με τη δική τους φορεσιά αλλά να ενταχτούν στη Νέα Δημοκρατία, όχι με τη μορφή συνεργασίας αλλά με τη μορφή ένταξης.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν νομίζω ότι θα το καταφέρει αυτό. Εγώ παραδείγματος χάρη, σε ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα ήμουν παρών. Δεν μπορώ να ενταχθώ σε ένα κομματικό μηχανισμό με το οποίο δεν έχω καμία βιωματική σχέση. Βιωματική σχέση έχω από το 1974 με το χώρο της Κεντροαριστεράς, του Ανδρέα Παπανδρέου, του ΠΑΣΟΚ. Με όλες μου τις ενστάσεις και τις αμφιβολίες για ορισμένα πράγματα, όμως είναι μια σχέση ζωής. Δεν θα μπορούσα να ενταχθώ σε ένα κόμμα άλλου χώρου αλλά να βοηθήσω μια κατάσταση, ναι. Γιατί πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση της χώρας.
Δημοσιογράφος: Μια τελευταία ερώτηση για τη Λακωνία θέλω.
Λ. Γρηγοράκος: Δεν θα πούμε τίποτα για τις δημοσκοπήσεις, δεν θα πούμε τίποτα για τα φαινόμενα εκφασισμού της κοινωνίας, για τη Δικαιοσύνη; Στη Δικαιοσύνη γίνονται πράγματα και θαύματα. Ξέρετε πόσες πέτρες έχω εγώ στη Λακωνία να σας δώσω; Να έρθετε να σας δώσω ένα βουνό. Να πείτε πόσο κάνει αυτό το βουνό να πάρω ένα κανάλι και εγώ.
Δημοσιογράφος: Να πούμε και γι αυτά. Επειδή σας βλέπω με πάθος, θέλω να σας ρωτήσω για τις παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, κατά την άποψή σας, πού υπήρξαν αυτές;
Λ. Γρηγοράκος: Η υπόθεση Ντογιάκου τι είναι; Δεν είναι παρέμβαση όταν δύο μέρες πριν από τις εκλογές της Εισαγγελίας Εφετών απαγορεύεις στον Ντογιάκο να θέσει υποψηφιότητα;
Δημοσιογράφος: Ο Άρειος Πάγος το έκανε αυτό. Για ποιο λόγο;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν ξέρω. Το κρούσμα αυτό δεν είναι μοναδικό. Όταν έχεις τον θεματοφύλακα του καραμανλισμού, τον Παπαγγελόπουλο να κάνει κυβερνητικές παρεμβάσεις που δεν έχουν προηγούμενο; Φτάσαμε να κάνουμε επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Κοιτάξτε, κάποια στιγμή δεν μπορεί να κηρύσσεται εκτός κάποιος, ο οποίος δεν υποτάσσεται στη βούληση των κυβερνώντων ή είναι ανεπιθύμητος. Η Δικαιοσύνη πρέπει να προσέξει πάρα πολύ. Πρώτη φορά βλέπω στο πολιτικό σκηνικό της χώρας να γίνονται αυτά τα πράγματα μετά τη Χούντα. Το κράτος δικαίου φαίνεται να είναι ξένο.
Δημοσιογράφος: Γιατί την παρέμβαση την έκανε ο κ. Παρασκευόπουλος…
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Το κράτος δικαίου φαίνεται να είναι ξένο. Λείπει από την πολιτική ζωή του τόπου.
Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε με τους παλαιούς συντρόφους σας στο ΠΑΣΟΚ που έβγαλαν και ανακοίνωση στήριξης του κ. Ντογιάκου;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν ξέρω τι έκαναν, δεν το έχω δει. Θέλω όμως να σας πω ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν μου αρέσουν. Δηλαδή, η γνωμάτευση του κ. Τσίπρα για το Συμβούλιο Επικρατείας σας άρεσε; Βγήκε δηλαδή να προκαταβάλει την γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας; Σας άρεσε ένας τέτοιος πρωθυπουργός; Σε μια δημοκρατική χώρα τέτοιες παρεμβάσεις δεν νοείται να υφίστανται.
Δημοσιογράφος: Και ο κ. Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, αναφερόμενος σε αυτό, είπε ότι νομίζει ότι το ΣτΕ θα βγάλει μια τέτοια απόφαση που θα δικαιώνει την κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι παρέμβαση;
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω ότι αυτές οι παρεμβάσεις είναι καλό να αποφεύγονται. Εγώ μπορώ να μιλήσω για τους δικούς μου αρχηγούς. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είναι ένας ογκόλιθος του Συντάγματος, ένας συνταγματολόγος, δεν είδα ποτέ να κάνει παρεμβάσεις για τη Δικαιοσύνη. Είδα να την σέβεται τη Δικαιοσύνη. Η απροκάλυπτη αυτή ενέργεια του πρωθυπουργού να προεξοφλήσει δικαστική απόφαση κορυφαίου οργάνου της Πολιτείας, μόνο στα πολιτεύματα τύπου Βενεζουέλας και Κολομβίας μπορεί να υπάρξει.
Δημοσιογράφος: Για πείτε μας για τις δημοσκοπήσεις.
Λ. Γρηγοράκος: Να ξέρετε ότι τις δημοσκοπήσεις πάντα τις πιστεύω, και όταν με βολεύουν και όταν δεν με βολεύουν. Πιστεύω ότι υπάρχει μια μεγάλη μεταστροφή της κοινωνίας μετά από εφτά χρόνια. Και μια μεγάλη μερίδα αναζητά μια νέα πολιτική έκφραση. Και σε αυτή τη νέα πολιτική έκφραση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πολύ μεγάλο μερτικό. Αν κάνει την στροφή. Αν δεν την κάνει, κακό του κεφαλιού του, διότι κάποια στιγμή αυτές οι δυνάμεις θα ανανήψουν. Θα ανανήψουν οι δυνάμεις του κέντρου, του μεταρρυθμιστικού κέντρου που έμειναν απ΄έξω στις εκλογές του 2015 και πιστεύω ότι θα δώσουν τη διαφαινόμενη λύση για το χώρο της κεντροαριστεράς. Από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν φαίνεται να τραβούν το ενδιαφέρον των πολιτών, νομίζω ότι, μετά το ναυάγιο του όλου αυτού εγχειρήματος είναι επιτακτική η αναζήτηση μιας νέας πολιτικής έκφρασης.
Δημοσιογράφος: Μην ξεχνάτε, όμως, ότι και ο λαός τον οποίον επικαλείστε, κ. βουλευτά, δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
Λ. Γρηγοράκος: Όχι, έχετε δίκιο, θα συμφωνήσω μαζί σας.
Δημοσιογράφος: Και πολλοί λένε ότι έχουμε να κάνουμε και με ένα κομμάτι του λαού που είναι προβληματικό -αν θέλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αναφέρομαι σε ανθρώπους που επιτρέπουν να υπάρχουν στο πολιτικό σκηνικό απόψεις όπως εκείνες ενός πρώην προέδρου της Βουλής, να μην αναφερθώ σε ονόματα. Και εσείς είχατε την άποψή σας και πολεμηθήκατε για όλα αυτά.
Λ. Γρηγοράκος: Και είχα δημιουργήσει και μεγάλες αντιθέσεις γι' αυτά τα θέματα.