ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98.7, στην εκπομπή της Βίκυς Μιχέλη, “Στα σημεία των καιρών”. Τρίτη, 20/09/2016


Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98.7,
στην εκπομπή της Βίκυς Μιχέλη, “Στα σημεία των καιρών”

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη πατώντας εδώ.
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε με την πολύ ενδιαφέρουσα ερώτησή σας προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την παράνομη ενεργοποίηση παλαιότερης διαδικασίας επιλογής διευθυντών στο ΕΣΥ.

Λ. Γρηγοράκος: Εδώ αρχίζουμε και συζητάμε για το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα που η «πρώτη φορά Αριστερά» διακήρυσσε με περηφάνια. Επειδή θέλουν να τακτοποιήσουν έναν δικό τους ιατρό στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, με μια προκήρυξη του 2007, έρχονται το 2016 να κρίνουν, με τα προσόντα εκείνης της εποχής, ενώ έχουν αλλάξει ήδη οι νόμοι. Αυτό είναι τρομερό. Ενώ δεν θα έπρεπε να προχωρήσουν έτσι, βάζουν 4 αντί για 5 κριτές για να μετρήσει διπλά η ψήφος του προέδρου και να μπορέσει να περάσει την συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Αλίμονο αν και στα διευθυντικά στελέχη του ΕΣΥ πάμε πάλι πίσω στις παλαιές επιλογές. Είναι τρομερό αυτό που γίνεται. Θα πρέπει λοιπόν ο υπουργός να τα αναστείλει αυτά και να επαναπροκηρύξει όλες τις θέσεις. Ξέρετε, μερικοί συνάδελφοι ιατροί έχουν φύγει ήδη από τη ζωή. Μετά από 10 χρόνια θυμηθήκαμε τη θέση στο Γενικό Κρατικό Αθηνών; Αυτά είναι σημεία των καιρών...

Δημοσιογράφος: Γενικότερα τα πράγματα στο χώρο της υγείας, πως τα βλέπετε, γιατρέ μου;
Λ. Γρηγοράκος: Τα πράγματα τα βλέπω πολύ άσχημα. Εγώ βέβαια έχω φύγει από το υπουργείο Υγείας αρκετό καιρό. Παρακολουθούσα τα γεγονότα και έδωσα στην αρχή και τον χρόνο που χρειάζεται κανείς να προσαρμοστεί σε κάποιο υπουργείο για να προχωρήσουν τα πράγματα. Δυστυχώς, τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από τότε. Εμείς δεν μπαίναμε σε διαδικασίες δίωξης πολιτικών αντιπάλων. Και δυστυχώς δεν γίνονται πράγματα για τον πολίτη και την υγεία του. Δείτε το παράδειγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης που το εγκαινίασαν μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Ακούτε να συμβαίνει τίποτα αυτόν τον καιρό; Τίποτα. Μετέφεραν το προσωπικό από το κέντρο υγείας στο νοσοκομείο και τώρα δεν λειτουργεί το κέντρο υγείας.

Δημοσιογράφος: Και αν δεν ήταν και η φωτογραφία του κ. Πολάκη στο χειρουργείο νομίζω ότι δεν θα είχε πάρει και τόσο πολλή δημοσιότητα.
Λ. Γρηγοράκος: Νομίζω ότι η επικοινωνία της κυβέρνησης «πρώτη φορά Αριστερά» είναι σπασμωδική, υποκρύπτει πολλά πράγματα και πάνω από όλα, έχει ενοχή.

Δημοσιογράφος: Γιατί το λέτε αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν κάνουν τίποτα, ούτε μπορούν να συντηρήσουν το σύστημα. Γι’ αυτό, με κάποια ατυχή επικοινωνιακά παιχνίδια, προσπαθούν να είναι στην επικαιρότητα. Παραδείγματος χάρη, ο κ. Πολάκης δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να είναι όλη μέρα στο Facebook. Αντί να ασχολείται με τα θέματα της υγείας, αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Αυτή είναι η άποψή μου.

Δημοσιογράφος: Δώστε μου και την άποψή σας αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες.
Λ. Γρηγοράκος: Σχετικά με την υπόθεση Καλογρίτσα, θα παρακαλέσω και εγώ την επόμενη φορά που θα γίνει κάποιος διαγωνισμός να πάω στο χωριό μου -ένα ορεινό χωριό του Ταϋγέτου- και να πω στους κατοίκους να μου δώσουν τις περιουσίες τους να πάω να πάρω δάνειο από την τράπεζα και να πάω να πάρω ένα κανάλι. Ντροπή! Παροιμιώδης υπόθεση. Αλλά, δυστυχώς, υπήρχαν άνθρωποι που έμειναν εκτός. Έβλεπα έναν καθηγητή πανεπιστημίου που ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής και άρχισα να χάνω και εγώ την πίστη μου στους θεσμούς. Κατά την άποψή μου, η υπόθεση Καλογρίτσα θα συμπαρασύρει στον γκρεμό και την κυβερνητική πλειοψηφία η οποία δεν εμφανίζεται καν στη Βουλή. Οι βουλευτές της κυβέρνησης, λόγω αυτών των προκλητικών καταστάσεων, έχουν χάσει κάθε θάρρος υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Πιστεύω ότι η υπόθεση της τράπεζας Αττικής θα είναι αυτή που θα ρίξει περισσότερο «λάδι στη φωτιά». Ο Πρωθυπουργός οφείλει να φέρει την υπόθεση αυτή στη Βουλή. Νομίζω ότι, το να μην αποδέχεται η κα Πρόεδρος να γίνει συζήτηση στην επιτροπή, υποκρύπτει πράγματα που ίσως να μην θέλει να τα ξέρει ο λαός. Πρέπει κάποια μέρα να τελειώνουμε με αυτά. Χρειαζόμαστε διαφάνεια. Όχι ότι δεν χρειαζόμασταν παρέμβαση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να γίνουν διαγωνισμοί αλλά να γίνουν με πιο διαφανή τρόπο. Αυτό θέλουμε όλοι. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξαναμπούμε στις κουμπαριές.

Δημοσιογράφος: Οι συνάδελφοι σας από το ΣΥΡΙΖΑ τι λένε;
Λ. Γρηγοράκος: Ελάχιστοι βγαίνουν και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Να προσπαθεί κανείς να συμψηφίσει τα πράγματα είναι μια παλαιά, κακιά μέθοδος. Την είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει αυτό να το ξεπεράσουμε. Η αντιπολίτευση οφείλει να θέσει τους όρους του παιχνιδιού για τις σκανδαλώδεις δραστηριότητες του κ. Καλογρίτσα. Και πρέπει να καλέσει τον πρωθυπουργό να πάρει μια σαφή και καθαρή θέση. Και πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσει στη διάταξη συζήτησης στη Βουλή. Το ότι βλέπουμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια να προσπαθήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, θεωρώ ότι είναι άσφαιρες πολιτικές. Ο κόσμος πια μας βαρέθηκε όλους. Ό,τι κάναμε τα προηγούμενα χρόνια δεν θα το ξανακάνουμε πάλι. Πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Και εδώ θα πρέπει να προσέξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -γιατί προσπάθησε προχθές στην έκθεση να δείξει ότι παραμένει σταθερός στην μεταρρυθμιστική του επαγγελία- να μην ακολουθήσει το δρόμο του λαϊκισμού και των ανέξοδων υποσχέσεων. Τώρα ο ελληνικός λαός δεν θέλει να ξανακούει αυτά τα πράγματα.

Δημοσιογράφος: Πάντως αυτές οι κινήσεις που γίνονται και οι νέοι πολιτικοί φορείς, δεν σας έχουν πλησιάσει;
Λ. Γρηγοράκος: Παραμένω ένας ανεξάρτητος βουλευτής και παραμένω στο χώρο της κεντροαριστεράς. Επειδή ακούγονται διάφορα για το ότι θα μετακινηθώ στη Νέα Δημοκρατία θέλω να πω ότι έχω μια άριστη σχέση με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Όμως έχω και μια βιωματική σχέση με το χώρο από τον οποίο προέρχομαι. Και να ξέρετε ότι ποτέ δεν έχω μπει σε κινήσεις παρασκηνίου. Γιατί πιστεύω ότι όλα περνάνε στο φως. Και δεν πρόκειται ποτέ να κρύψω τις σκέψεις μου, τους προβληματισμούς μου. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πια αρχέγονες πολιτικές που πρέπει οπωσδήποτε να τις υπηρετεί κανείς. Προσπαθώ όλο αυτό τον καιρό, με μεγάλη σαφήνεια, να λέω τις απόψεις μου. Λέω ελεύθερα αυτά που πιστεύω και γι’ αυτό και πλήρωσα με τη διαγραφή μου. Υποστηρίζω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν θέλει να κάνει κάτι για τη χώρα, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες, για να δημιουργηθεί ένα πρόσφορο έδαφος, ώστε να κυβερνήσει μετά. Έχω την άποψη, βέβαια, ότι η εποχή των κομματικών «μαντριών» και των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτά αγωνίζομαι να κάνω πράξη τον τελευταίο καιρό.
Θα δημιουργηθούν κινήσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και θα είμαστε πάντα παρόντες. Πρέπει να καταλάβουν και οι αρχηγοί της κεντροαριστεράς, η κυρία Γεννηματά, ο κύριος Θεοδωράκης και οι άλλες δυνάμεις του χώρου, ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Οφείλω να παραδεχτώ, όμως, ότι ο κύριος Θεοδωράκης, την προηγούμενη εβδομάδα με εξέπληξε θετικά, όταν δήλωσε, ότι μετά το «ναυάγιο» με το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην ανασύνθεση της κεντροαριστερής παράταξης. Πιστεύω, ότι μετά την πρόταση του κυρίου Θεοδωράκη να φύγουν από υποψήφιοι και οι δύο αρχηγοί αυτών των κομμάτων και να πάνε σε ένα καινούριο, άφθαρτο πρόσωπο θα ξεκινήσει μια νέα εποχή για το χώρο της κεντροαριστεράς. Η κυρία Γεννηματά, λοιπόν πρέπει να αποφασίσει να «φύγει», γιατί δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το χώρο αυτό. Τότε, θα μείνει ένας «ανοιχτός» δρόμος για την συμπόρευση των μεταρρυθμιστικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων της Ελλάδας. Χρειάζεται ανάληψη πρωτοβουλιών και πρέπει να καταλάβει και η κυρία Γεννηματά, ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει αυτό το χώρο και να φύγει από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.