ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκη. Πέμπτη, 08/09/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκη


Για να ακούσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ

                                                               Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016

Δημοσιογράφος:  Καλό μεσημέρι κ. Γρηγοράκο.
Λ. Γρηγοράκος: Καλό μεσημέρι σ' εσάς και στους ακροατές σας.
Δημοσιογράφος:  Καταρχήν για πείτε μας -επειδή είμαι βέβαιη ότι η καρδιά σας χτυπάει εκεί κάτω στη Λακωνία και σε όλη την περιοχή- τι γίνεται εκεί κάτω;
Λ. Γρηγοράκος: Λόγω της οικονομική κρίσης που η χώρα περνάει, λογικό ήταν τα ποτάμια και οι χείμαρροι να μην είχαν καθαριστεί. Και βέβαια και η μεγάλη ποσότητα νερού που έπεσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησαν χθες αυτή τη δύσκολη και μη διαχειρίσιμη κατάσταση όπου ο Ευρώτας πέρασε πάνω από τις γέφυρες. Ειδικά στην Σκάλα όπου μαζεύονται τα νερά από όλη τη Λακωνία. Στην περιοχή του Έλους – Έλος λέγεται και έλος είναι- τα νερά δεν διαχειρίζονται καλά, γεμίζει πάντα. Υπάρχει εδώ ένα πικρό σχόλιο για τους οικολόγους γιατί δεν τολμάμε να καθαρίσουμε ούτε τους χείμαρρους, ούτε τα ποτάμια.
Δημοσιογράφος: Τους χείμαρρους γιατί;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν τολμάμε γιατί μπορούν και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη πολύ εύκολα λόγω νομοθετικού πλαισίου. Κάποια στιγμή πρέπει να φέρουμε το θέμα και στη Βουλή γιατί είχε γίνει μια προσπάθεια σχετικά με τους χειμάρρους και τα ποτάμια, αλλά υπήρξαν παρεμβάσεις από την πλευρά των οικολόγων στις εισαγγελικές αρχές και αμέσως όλα αυτά πήγαν πίσω. Επί της ουσίας τώρα. Λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό που έχει συμβεί σε όλη την Ελλάδα από τη Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα και τους νομούς της Πελοποννήσου -την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.  Και ειδικά στους δύο νομούς όπου υπήρχαν και νεκροί. Συλλυπητήρια στις οικογένειες για τους αδικοχαμένους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Σήμερα στη Λακωνία -μίλησα με τους παράγοντες, τον δήμαρχο της Σκάλας, την Αντιπεριφερειάρχη- η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Μίλησα και με τα συνεργία που κάνουν την αποκατάσταση. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει θέση επί της ουσίας πολύ γρήγορα γι' αυτά τα πράγματα. Πρέπει να γίνει μια συνδυασμένη και ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και να δοθούν αμέσως αποζημιώσεις γιατί, όπως καταλάβατε, οι αγρότες έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημιά και στα οπωροκηπευτικά αλλά και στο λάδι, στις πορτοκαλιές. Θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορούν να αποκατασταθούν με κάποιες αποζημιώσεις στη δύσκολη εποχή που ζούμε.
Δημοσιογράφος: Εντάξει, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις μετά από δίμηνη ανομβρία, τα αστικά φρεάτια δεν είχαν καθαριστεί από τα σκουπίδια που θα είχαν μαζευτεί, όλα αυτά ισχύουν. Τι έφταιξε όμως που πνίγηκαν άνθρωποι για άλλη μια φορά  σε αυτή τη χώρα από μια βροχή;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε μεγάλες καιρικές καταστροφές. Παρ' όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια,   -μπορώ να το πω και σαν ιατρός, επειδή έχω συμμετάσχει και σε διάφορες συσκέψεις για τις έκτακτες καταστάσεις και τις μαζικές καταστροφές- ακόμη δεν είμαστε σε καλό επίπεδο ενημέρωσης. Όφειλαν και η κεντρική εξουσία και τα μέσα μαζική ενημέρωσης, αλλά και η τοπική εξουσία -οι δήμοι και οι κοινότητες- να επιμείνουμε στην πληροφόρηση. Αυτές τις δύο μέρες ξέραμε ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Το ηλεκτρικό φορτίο που εκκενώθηκε στην συγκεκριμένη περιοχή της Πελοποννήσου – δηλαδή στην Ηλεία, Μεσσηνία και τη Λακωνία- είναι πρωτόγνωρο. Στην περιοχή του Γερακίου στο δήμο Ευρώτα μου είπαν οι άνθρωποι ότι δεν έχουν δει τόσο πολύ νερό τα τελευταία 100 χρόνια.
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά από την άλλη μια πολιτεία του 2016 θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια ακραία φαινόμενα.
Λ. Γρηγοράκος: Βέβαια.
Δημοσιογράφος: Μας περιγράψατε την κατάσταση εκεί κάτω η οποία καταλαβαίνω ότι είναι αναστρέψιμη, έτσι δεν είναι;
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, διαχειρίσιμη αλλά η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη.
Δημοσιογράφος: Τώρα θα σας ρωτήσω για το θέμα των ημερών που είναι οι τηλεοπτικές άδειες. Θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας. Βλέπω ότι υπάρχουν καταγραφές και σε εφημερίδες του εξωτερικού όπως είναι η γερμανική εφημερίδα η οποία μιλάει για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει το ενημερωτικό τοπίο. Από την άλλη βέβαια έπρεπε να έχει ξεκαθαριστεί όλο αυτό το τοπίο. Δεν είναι παράνομη δηλαδή η πράξη της κυβέρνησης.
Λ. Γρηγοράκος: Θεωρώ ότι έπρεπε να υπάρξει μια διευθέτηση του όλου θέματος το οποίο το είχαμε αφήσει στα αζήτητα με τεράστια λάθη, με τεράστια κενά τα προηγούμενα χρόνια και στο ΕΣΡ έπρεπε να είχαμε προχωρήσει πιο γρήγορα για να είμαστε έτοιμοι και να μην δώσουμε την ευκαιρία στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι νεο-σταλινική -γιατί εμένα όλη αυτή η ιστορία για να κλειστούμε μέσα- κα Παπαδάκου, μου θυμίζει Γκουλάγκ.
Δημοσιογράφος: Να δούμε τώρα που θα δοθούν τα Cds, για να δούμε τι γινόταν εκεί.
Λ. Γρηγοράκος: Αυτά τα πράγματα είναι τριτοκοσμικά. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι η χώρα μας ανήκει σε έναν άλλο ημισφαίριο, στον δυτικό και δεν έχει καμία σχέση με την Ανατολή. Ανήκουμε στον δυτικό κόσμο, έναν κόσμο προηγμένο, που έχει κάνει τεράστια βήματα πολιτιστικά, πολιτικά, κοινωνικά. Δεν μπορούμε σε αυτή τη φάση, κατά το δοκούν και όπως μας βολεύει εμάς, να συγκροτούμε το ΕΣΡ, να ερμηνεύουμε το Σύνταγμα και να λέμε τη δική μας αλήθεια.
Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι κ. Γρηγοράκο ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, δεν πίεσαν αρκετά για την συγκρότηση του ραδιοτηλεοπτικού. Αντίθετα, έφερναν και εμπόδια, λες και έτσι θα μπορούσαν να σταματήσουν τη διαδικασία.
Λ. Γρηγοράκος: Τα λάθη είναι σε πολλαπλά επίπεδα. Το ΕΣΡ έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί έτσι ούτως ώστε όταν θα φτάναμε σε ένα αδιέξοδο να υπάρχει ένα ΕΣΡ. Άρα λοιπόν υπήρχε εκεί ένα συνταγματικό κενό. Δηλαδή, όταν κάποια στιγμή τα πολιτικά κόμματα και η Διάσκεψη των Προέδρων δεν μπορεί να βγάλει το ΕΣΡ, τότε θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η έσχατη λύση που να λέει πως όταν υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες, καταφεύγουμε σε αυτό. Να μην δώσουν το δικαίωμα να καταπατηθεί το σύνταγμα. Εδώ έχει καταπατηθεί το σύνταγμα. Όποτε και αν βγάλει μια απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον νόμο αυτό θα τον βγάλει αντισυνταγματικό και όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει θα είναι αντισυνταγματικά και θα έχουμε ξοδέψει πολύ χρόνο. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να γίνουν ή εάν γινόντουσαν, να γίνονταν με άλλο τρόπο ούτως ώστε να μπορεί ο κάθε ένας ο οποίος επιθυμεί να πάρει μια συχνότητα να μπορεί να την πληρώνει στο ελληνικό κράτος και να εκπέμπει κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας, να υπάρχουν κάποιοι κανόνες σύμφωνοι με το σύνταγμά μας.
Δημοσιογράφος: για το τηλεοπτικό το είπα και χθες ότι πρέπει να λειτουργεί για την ποιότητα και όχι μόνο με κανόνες σεμνοτυφίας.
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως. Θέλουμε κανόνες, θέλουμε πολιτισμό, θέλουμε τα ελληνικά ιδεώδη τα οποία είναι σημαντικά.
Δημοσιογράφοι: Τι νομίζετε ότι θα γίνει τώρα με αυτό το θέμα;
Λ. Γρηγοράκος: Τίποτα δεν θα γίνει. Απλούστατα θα το χρησιμοποιήσει ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και τίποτα άλλο. Ούτε λεφτά θα πάρουν, ούτε τίποτα. Θα καταπέσουν όλα.
Δημοσιογράφος: Μια τελευταία ερώτηση κ. Γρηγοράκο για το θέμα της κεντροαριστεράς. Χάλασε ο γάμος.
Λ. Γρηγοράκος: Την άποψή μου την ξέρετε. Ξέρετε ότι αυτός ο χώρος θα πρέπει να θεμελιωθεί από την αρχή. Το έχω πει. Ή θα πάμε από την αρχή, ή δεν θα υπάρξει καθόλου. Να κάνουμε τώρα συγχώνευση υπαρχόντων σχημάτων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ούτε πολιτική, ούτε ιδεολογική, ούτε προγραμματική ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Άρα, θα ερχόμαστε σε αυτά που συζητάμε σήμερα κα Παπαδάκου με αυτά που είχαν προγραμματίσει κάποιοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Δηλαδή η κα Γεννηματά και ο κ Θεοδωράκης. Αποδεικνύεται, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό τους, ότι δεν είναι τα πρόσωπα εκείνα τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν στην πλάτη τους ένα τέτοιο εγχείρημα. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι μια συμπόρευση απαξιωμένων δυνάμεων θα έχει μια μειωμένη πολιτική εμβέλεια. Άρα θα πρέπει τώρα, με νέα δεδομένα, να δημιουργήσουμε ένα νέο τοπίο και να μπορέσουμε μέσα από αυτό το τοπίο να ανασυνθέσουμε την κατακερματισμένη κεντροαριστερά. Αν συνεχίσουμε να αυτοπεριοριζόμαστε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και στο ποιος θα ηγηθεί, θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι ήρθε η ώρα τώρα ξανά να δούμε όλο το θέμα από την αρχή και εκ του μηδενός. Τελειώσαμε με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και πρέπει οπωσδήποτε αυτή η επιτροπή που έχει συσταθεί από το ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών – που απεδείχθη τελικά ότι δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα – θα πρέπει να αλλάξει τη θέση της και να επαναφέρει πρόσωπα με το ανάλογο πολιτικό βάρος για να κάνουν την ανασύνθεση του κεντρώου μεταρρυθμιστικού χώρου. Και υπάρχουν τέτοια πρόσωπα, κα Παπαδάκου.
Δημοσιογράφος: Για πείτε ένα όνομα για παράδειγμα.
Λ. Γρηγοράκος: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ενεργός πολιτικός, χαίρει της εκτίμησης του Κοινοβουλίου. Από την στιγμή που υπάρχει έλλειψη ηγετικής προσωπικότητας στο χώρο, νομίζω ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να το ξανασκεφτεί και να επανέλθει για να συνθέσει αυτό τον χώρο και με την πολιτική ευφυΐα αλλά και με την εμπειρία που διαθέτει.