ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στην εκπομπή του ΑΡΤ TV, “Εμείς και Εκείνοι”. Σάββατο, 17/9/2016


Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, 
βουλευτή Λακωνίας, στην εκπομπή του ΑΡΤ TV, “Εμείς και Εκείνοι”


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή πατώντας εδώ

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016Δημοσιογράφος: Πώς αξιολογείτε, ως ενεργός πολιτικός, που ασχολείται χρόνια με τα κοινά, την ομιλία του κυρίου Τσίπρα, στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος πλαγίως έδωσε πάλι κάποιες υποσχέσεις;

Λ. Γρηγοράκος: Κατώτερη των περιστάσεων και κατώτερη των προηγούμενων χρόνων. Για άλλη μια φορά ο κύριος Τσίπρας είπε πάρα πολλά ψέμματα. Πιστεύω, όμως, ότι αυτή τη φορά δε θα τον πιστέψει ο ελληνικός λαός, όπως έγινε με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις μεγαλόστομες υποσχέσεις, που έδωσε και εξαιτίας αυτών απέσπασε την ψήφο του το 2015 και μάλιστα δύο φορές. Ο κύριος Τσίπρας ζει στον δικό του μικρόκοσμο. Νομίζει, ότι ακόμη μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη. Αυτή την φορά, όμως ήταν πολύ φοβικός, στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη. Έχει καταλάβει πλέον, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν τον “πηγαίνουν”. Ο ελληνικός λαός πια έχει καταλάβει, ότι η “πρώτη φορά Αριστερά” μαζί με ένα μόρφωμα της δεξιάς, που είναι ο κύριος Καμμένος τα προηγούμενα χρόνια κατασυκοφάντησαν τους αντιπάλους, για να μπορέσουν να έρθουν στην εξουσία. Ήρθαν στην εξουσία, λοιπόν, και όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα διαφορετικό αλλά κυβερνούν πολύ χειρότερα από τους προηγούμενους, που συκοφαντούσαν. Πιστεύουν, ότι με την επικοινωνιακή πολιτική, που ακολουθούν θα κοροϊδέψουν τον λαό, δήθεν, ότι διαπραγματεύονται συνεχώς και μάλιστα πολύ σκληρά. Από την φύση τους και μόνο ο κύριος Τσίπρας αλλά και η παρέα του ολόκληρη δεν έχουν μάθει να δουλεύουν.


Δημοσιογράφος: Τι εννοείται δεν έχουν μάθει να δουλεύουν; Είναι σκληρό αυτό που λέτε.

Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Στο πανεπιστήμιο ξέραμε, ότι αυτοί οι άνθρωποι προέρχονταν από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, του “Ρήγα Φεραίου”, του ΚΚΕ εσωτερικού και διαφόρων τέτοιων χώρων. Εγώ εκείνη την εποχή ήμουν ιδρυτικό μέλος της ΠΑΣΠ και παρακολουθούσα, όπως και στην συνέχεια τα τεκταινόμενα. Αν δείτε, λοιπόν, την ιστορία αυτών των ανθρώπων θα καταλάβετε τι εννοώ. Για παράδειγμα, όταν κάναμε τις πρώτες καταλήψεις και φτιάχναμε και σταθμούς στο πανεπιστήμιο ζητώντας από τον Ράλλη αλλαγή στην Παιδεία, η οποία και έγινε. Καταφέραμε την αποχουντοποίηση των πανεπιστημίων, πιέσαμε το σύστημα και επιτύχαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Όλες αυτές οι δημοκρατικές δυνάμεις, λοιπόν, ήμασταν παρούσες στο πανεπιστήμιο. Κάτσαμε 15-20 μέρες, λοιπόν και κάποια στιγμή φύγαμε. Εγώ είχα έναν συγκάτοικο, τον Νώντα, ο οποίος ανήκε σε έναν άλλο χώρο. Τον ρωτούσα, λοιπόν, μετά από έναν μήνα που είχε να φανεί στο σπίτι, που είναι και τι κάνει. Και μου λέει, ότι είναι στην κατάληψη και συζητάνε. Όταν τον ρώτησα αν έχουν αποφασίσει κάτι, μου απάντησε, ότι θα αποφασίσουν σε μια εβδομάδα. Και συζητάνε ακόμα. Με αυτή την έννοια το λέω. Εγώ, λοιπόν πιστεύω, ότι ο κύριος Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη υποδύθηκε τον Πρωθυπουργό. Για άλλη μια φορά έδειξε το πολιτικό έλλειμμα που υπάρχει στην παράταξή του. Ο κύριος Τσίπρας εμφανίστηκε φοβικός και αμήχανος. Δεν μπόρεσε, όπως παλαιότερα, να φανεί ως κυρίαρχος του πολιτικού “παιχνιδιού”. Αυτή την φορά ήταν ο ηττημένος του πολιτικού “παιχνιδιού” στην Θεσσαλονίκη και αυτό θα έχει συνέχεια.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε τον κύριο Τσίπρα να μπορεί να κάνει “παιχνίδι” με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές;

Λ. Γρηγοράκος: Ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του. Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο χώρο τον οποίο βρίσκεται, που δεν συμφωνούν με όσα έχει στο μυαλό του και θέλει να κάνει ο κύριος Τσίπρας. Αν θυμάστε, ο κύριος Τσίπρας είχε αποκαλέσει τον Ολάντ, “Ολανδρέου”. Αυτή την στιγμή, λοιπόν, ο Ολάντ χρησιμοποιεί τον Τσίπρα για εσωτερική κατανάλωση στην Γαλλία. Το ίδιο κάνει, όμως και ο Τσίπρας εδώ. Χρησιμοποιεί τον Ολάντ για να δείξει, ότι έχει ένα “πάτημα” στην σοσιαλδημοκρατία, στο σοσιαλιστικό κομμάτι της Ευρώπης. Αυτά είναι ουτοπίες. Δεν υπάρχουν πια συγκολλήσεις. Ο κύριος Τσίπρας ετοιμάζεται να πάει σε ένα συνέδριο. Σε αυτό το συνέδριο ο κύριος Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την παλιά “γραμμή” του ΣΥΡΙΖΑ, του Συνασπισμού, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Δεν μπορεί να κάνει το βήμα προς την σοσιαλδημοκρατία. Όλο αυτό το “παιχνίδι” με τους σοσιαλιστές είναι ένα “παιχνίδι” επικοινωνίας. Για να μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει ένα κομμάτι του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, να φύγει. Δύσκολο, όμως, γιατί θα χάσει την εξουσία. Οφείλουμε, πάντως, να ομολογήσουμε, ότι έχει το πρόσωπο του Ιανού. Πρόκειται για τον Τσίπρα του εσωτερικού και τον Τσίπρα του εξωτερικού.

Δημοσιογράφος: Πάντως βλέπουμε και μια “διαστρωμάτωση” στον λαϊκισμό των αρχηγών. Δεν έχουν σχέση όσα έλεγε ο κύριος Τσίπρας, που θα τα καταργούσε όλα με την μείωση 30% των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, που εξήγγειλε κύριος Μητσοτάκης.

Λ. Γρηγοράκος: Ναι. Όντως ισχύει αυτό. Ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Έχει δημιουργήσει μια δυναμική με την εκλογή του, η οποί άρχισε να σταματά. Κάποιες δυνάμεις που είναι στο χώρο προσπαθούν ακόμη να περάσουν τη δική τους δεξιά μεταρρυθμιστική άποψη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε μια πολύ μεγάλη σοβαρότητα, όταν διεκδίκησε την αρχηγία της ΝΔ. Είχε μέσα του τον μεταρρυθμιστικό οίστρο. Δυνάμεις πέρα και εκτός της ΝΔ εκφράστηκαν στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη για να εκλεγεί.
Αν λοιπόν εκεί ο κ. Μητσοτάκης, αρχίσει να στρογγυλεύει τα πράγματα και να τα εξισορροπεί, εκεί θα παιχτούν τα πράγματα. Θα ακολουθήσει την πολιτική που είχε τότε, όταν βγήκε στην κοινωνία και είπε ότι εγώ θα ακολουθήσω αυτά ή θα αρχίσει να το στρογγυλεύει και κάποιες δυνάμεις να τον κρατάνε προς τα κάτω;
Δημοσιογράφος: Εσείς τι εκτιμάτε κύριε Γρηγοράκο, από τη στιγμή που έχει υπογράψει και ψηφίσει το τελευταίο μνημόνιο, τι θα κάνει;

Λ. Γρηγοράκος: Αυτή είναι η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις άλλες δυνάμεις του κέντρου, οι οποίες μπορούν κάλλιστα να το εκφράσουν, αλλά δυστυχώς αυτόν τον καιρό η αντιπολίτευση για κάποιους λόγους είναι “καθισμένη”. Μπορούμε να τους εξηγήσουμε αυτούς τους λόγους. Τότε εξαναγκαστήκαμε και ψηφίσαμε το μνημόνιο, επί της αρχής. Στη Βουλή έχουμε τη διαδικασία ψήφισης επί της αρχής και επί των άρθρων. Και είπαμε, να το ψηφίσουμε επί της αρχής για να μην πάει η Ελλάδα στα κάγκελα αλλά για ό,τι γίνει μετά θα έχουμε την άποψή μας και όσο μπορούμε θα πιέσουμε και θα διαφοροποιηθούμε από τη γραμμή του Τσίπρα. Ο Τσίπρας, αυτή τη στιγμή, δεν έχει στρατηγική, παρέχει μόνο μνημόνιο. Δηλαδή, ακολουθεί κατά γράμμα το πρόγραμμα που λέγεται “μνημόνιο”. Αυτή είναι η τραγωδία του ελληνικού λαού. Ενώ ετοιμαζόμασταν το 2014 και όλοι οι δείκτες της οικονομίας το δείχνανε ότι είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές, ήρθε αυτή η ανερμάτιστη παρέα, η οποία δεν είχε τίποτα μα τίποτα στο μυαλό της, δεν είχε πρόγραμμα. Έλεγαν ό,τι ευχάριστο ήθελε να ακούσει ο λαός και έβαλαν Υπουργό Οικονομικών έναν άνθρωπο που ήταν αχαρακτήριστος (τον κ. Βαρουφάκη), ο οποίος πήγαινε στις συσκέψεις και δεν έκανε τίποτα ούτε ένα χαρτί δεν έδινε ούτε δέσμευση καμία. Τον κατάλαβαν λοιπόν και αυτοί ότι έκανε μόνο show. Χάθηκε λοιπόν αυτό το φοβερό timing της οικονομίας, χάθηκαν 11 δισεκατομμύρια από το ΤΧΣ που γύρισαν πίσω, εκείνον τον καιρό που τα είχαμε απόλυτη ανάγκη. Θέλω επίσης να πω ότι όταν εμείς προγραμματίζαμε τις 4.000 προσλήψεις για την Υγεία είχαμε βγάλει τα κονδύλια. Τα είχαμε βάλει στον προϋπολογισμό του 2015. Όμως επειδή δώσαμε τα χρήματα πίσω στο ΤΧΣ, δεν είχαμε χρήματα για τα ταμεία και τις συντάξεις. Ξαφνικά βρέθηκαν τα ταμεία χωρίς λεφτά, με αποτέλεσμα ό,τι είχαμε προγραμματίσει για προσλήψεις στο Δημόσιο ή ό,τι λέγαμε να κάνουμε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα μαζέψανε όλα από τα Υπουργεία και τα έβαλαν εκεί για να καλύψουμε την τρύπα των συντάξεων και των μισθών με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει σε τίποτα άλλο από κει και πέρα η Ελλάδα. Και μετά πήγαμε στο μνημόνιο των 100 δισεκατομμυρίων.
Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, είπατε πριν ότι η αντιπολίτευση έχει “καθίσει”. Εδώ όμως βλέπουμε, ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να συνεννοηθεί, δε μπορεί να συνεργαστεί. Και είδαμε ξαφνικά ότι ενώ φαινόταν στο παρασκήνιο ότι πήγαιναν να τα βρουν το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με το Ποτάμι, τελικά τίποτα.
Λ. Γρηγοράκος: Θα ξεκινήσω από το τέλος. Εμένα μου άρεσε ο Θεοδωράκης προχθές. Είπε το εξής: “εγώ παραιτούμαι αν είναι να πάει κάποιος άλλος μπροστά”. Θέλω να το ακούσω αυτό και από την κυρία Γεννηματά. Αν θέλουμε να αφήσουμε αυτά τα μικρά μαγαζάκια και να φτιάξουμε κάτι μεγάλο, εάν θέλουμε η κεντροαριστερά, το μεταρρυθμιστικό κέντρο να βοηθήσει να βγει η Ελλάδα από την κρίση, θα πρέπει να αφήσουμε αυτό το χώρο να βρει το βηματισμό του, να βρει τον ηγέτη του και να προχωρήσουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αγαπητέ κύριε Χαλαζιά, δε θα μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα με την αυταρέσκεια του ηγέτη. Έτσι δε μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα. Όπως είδατε και το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ήμασταν μαζί 179 βουλευτές. Ήτανε Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, 179 βουλευτές κι όμως κάθε φορά έτρεμε η καρδούλα μας αν βγούμε από τη Βουλή και αν υπάρχουμε ως κυβέρνηση. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία. Προσωπικά, ανήκω σε έναν συγκεκριμένο χώρο, έχω βιωματική σχέση με την κεντροαριστερά και δεν πρόκειται να τη διαπραγματευτώ με κανέναν. Να βοηθήσω θέλω. Και δε θέλω να σας πω ότι υπάρχει ιδιοτέλεια σε ο,τιδήποτε. Θα είμαι στο χώρο που είμαι, στην κεντροαριστερά. Φαίνεται όμως ότι ο Μητσοτάκης είναι αυτός ο οποίος μπορεί να υπερβεί την κρίση. Άρα λοιπόν πρέπει εμείς να τον βοηθήσουμε στο θέμα αυτό. Πώς όμως; Πρέπει ο Μητσοτάκης να ανοίξει τα φτερά του στο χώρο των κεντρώων δυνάμεων.
Δημοσιογράφος: Υπάρχουν και κάποια δημοσιεύματα που λένε ότι ανοίγετε το δρόμο να συνεργαστείτε με την ΝΔ. Το γράφουν αυτό οι εφημερίδες.
Λ. Γρηγοράκος: Όχι. Είναι πολύ ιδιοτελές αυτό που λένε και εγώ δεν έχω τέτοια διάθεση. Στην πολιτική, ξέρετε, πρέπει ο καθένας από μας αν σέβεται την κοινωνία και τον εαυτό του και για να μπορεί να μιλάει με την κοινωνία, να μην έχει ιδιοτέλεια πίσω από αυτά που λέει. Εγώ λοιπόν ξεκαθαρίζω. Θέλω να υπάρχει μια μεταρρυθμιστική δύναμη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδά της. Αυτή η μεταρρυθμιστική δύναμη όμως έχει ανάγκη και άλλες δυνάμεις μεταρρυθμιστικές, οι οποίες βρίσκονται στο χώρο του κέντρου. Εκεί είμαστε εμείς. Εκεί είμαι εγώ. Αν ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να με βρει, μπορεί να με βρει. Όχι μόνο εμένα, σαν προσωπικότητα. Μπορεί να βρει κι άλλες προσωπικότητες του χώρου, διότι εγώ δεν έχω συζητήσει μαζί του και ούτε κάνω συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες.
Δημοσιογράφος: Έρχεται ο κύριος Μητσοτάκης και σας λέει: “Θέλω να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας”. Εσείς θα συμμετέχετε; Ως άτομο.
Λ. Γρηγοράκος: Ξεκάθαρα πράγματα. Ακούστε. Εγώ έχω μια βιωματική σχέση με το χώρο που είμαι, την κεντροαριστερά. Δε μπορώ να πάω να ενταχθώ στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας. Όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι. Θέλω το εξής και είμαι ξεκάθαρος σ' αυτό που σας λέω. Θέλω να μπορέσει να συνεργαστεί με δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού κέντρου, ούτως ώστε αυτές οι δυνάμεις να είναι το αντίβαρο κάποιων άλλων δυνάμεων που θα προσπαθούν να τραβήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς μια άλλη κατεύθυνση. Οφείλει λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρει τις μεταρρυθμιστικές αυτές δυνάμεις του κέντρου. Για να μην προσωποποιούμε το θέμα, εγώ είμαι ένα μικρό κομματάκι των δυνάμεων αυτών. Υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις στο κέντρο. Υπάρχει ένα τεράστιο εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό μπλοκ, το οποίο το βλέπουμε αλλά δεν εκφράστηκε στις εκλογές το Σεπτέμβρη του 2015. Γι αυτό είχαμε και 40% αποχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τις εκλογές, όχι από τον κορμό των μελών της Νέας Δημοκρατίας αλλά από αυτόν τον χώρο που ήταν εκτός των κομματικών τειχών της. Με το λόγο του, ξεπερνούσε τα κομματικά όρια του κόμματός του. Κι αυτό ήτανε το κέρδος του.
Δημοσιογράφος: Εσείς δηλαδή λέτε να γίνει κάτι παρόμοιο μ' αυτό που έγινε το 1989. ΚΚΕ, Συνασπισμός και Νέα Δημοκρατία.
Λ. Γρηγοράκος: Μεταρρυθμιστικές δυνάμεις υπάρχουν παντού. Υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ, στο Ποτάμι, στη ΔΗΜΑΡ, στις Κινήσεις Πολιτών και υπάρχουν και σε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να το δει. Αν δεν το δει, κακό του κεφαλιού του.
Θα ήθελα να βάλω μία άλλη διάσταση που αφορά τη φτωχοποίηση του πληθυσμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει φτωχοποιημένες κοινωνικές ομάδες που να τους μιλάει, να τις εκπροσωπεί και να ταυτίζεται ψυχολογικά μαζί τους. Κοινωνικές ομάδες που φτωχύνανε γιατί δεν υπάρχει μεσαία τάξη. Μ' αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να εξασφαλίσει εκλογικό σώμα.
Δημοσιογράφος: Πριν κλείσουμε θα ήθελα δυο λόγια γι αυτά που γίνονται με τις άδειες των καναλιών.
Λ. Γρηγοράκος: Είμαι από ένα χωριό του Ταϋγέτου, το τελευταίο πάνω στο βουνό. Αύριο θα πάω στο χωριό μου, θα μαζέψω τους συμπατριώτες μου και θα τους πω: “Δώστε τα μου όλα να πάω να διαπραγματευτώ μια άδεια”.
Δημοσιογράφος: Εννοείτε τα βοσκοτόπια; (γέλια)
Λ. Γρηγοράκος: Ναι (γέλια).
Δημοσιογράφος: Είναι εντυπωσιακό ότι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η διαδικασία είναι η καλύτερη διαδικασία και εναντίον της διαπλοκής. Και ακούω εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ο οποίος γυρίζει και λέει: “Εμείς, καταπολεμάμε τη διαπλοκή”. Και θυμήθηκα τα ομόλογα των κουμπάρων. Δεν ήταν διαπλοκή αυτό; Και πήγαν στα δικαστήρια. Την τράπεζα Κρήτης, την τράπεζα Αττικής. Η τράπεζα Αττικής, τι έγινε εκεί; Ο κύριος Ρουμελιώτης, ο κρατικοδίαιτος κύριος Ρουμελιώτης με όλες τις καταστάσεις. Αυτά δεν είναι διαπλοκή; Τι είναι;
Δημοσιογράφος: Αν ο διαγωνισμός γινόταν, έτσι όπως έγινε, σε οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου, δε θα είχαν επέμβει οι αρμόδιες αρχές; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Λ. Γρηγοράκος: Πολωνία, Ουγγαρία, Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα έχουν μπει στο μάτι του κυκλώνα, ως χώρες στις οποίες δεν υπάρχουν δημοκρατικά διακαιώματα. Αν δεν είναι διαπλοκή αυτή των μεγαλοεργολάβων που έχουν τα μεγάλα έργα αυτή τη στιγμή ή το θέμα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τότε τι είναι; Ακόμα κι ο Καμένος τους κατηγορεί που είναι και κουμπάροι του (Καλογρίτσας).”Δίνει μαθήματα” ήθους ο Καμένος. Εγώ πιστεύω στις δυνάμεις της αγοράς. Να υπάρχει ένας έλεγχος από το κράτος. Υπάρχουν δύο ορολογίες. Οι μεν τα λέγανε “τσοντοκάναλα¨ και οι δε τα λένε “βοθροκάναλα”. Η άκρα δεξιά τα έλεγε “τσοντοκάναλα” και τώρα η αριστερά αυτή τα λέει “βοθροκάναλα”. Προσέξτε, χρησιμοποιούν ουσιαστικά την ίδια ορολογία. Η μεν είναι του Χρυσαυγίτη κ. Κασιδιάρη και η δε είναι του γνωστού Υπουργού Υγείας (κ. Πολάκη). Αντί να πούνε, ως είθισται σε μια ελεύθερη αγορά, τόσο έχει το κάθε κανάλι και θα έχουμε και θέσεις εργασίας, θα έχουμε ψυχαγωγικό πρόγραμμα,θα έχουμε πολιτισμό... Αυτή είναι η σωστή ενημέρωση. Γιατί ο σημερινός πολίτης δε θέλει πληροφόρηση, θέλει σωστή ενημέρωση.
Δημοσιογράφος: Ο Πρωθυπουργός, στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη και παραμένω στο θέμα των καναλιών, είπε, ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιος έχει τα λεφτά και πού τα βρήκε, αρκεί να έχει τα λεφτά να πληρώσει. Αυτό δεν είναι η βάση αμφισβήτησης του διαγωνισμού; Επίσης, είναι δυνατόν η τηλεοπτική άδεια, δηλ. ο αέρας, για 10 χρόνια να φτάνει στα 75 εκατομμύρια;

Λ. Γρηγοράκος: Θυμάστε τι έλεγε παλαιότερα; Τέρμα τα αεριτζίδικα δάνεια, τέρμα τα θαλασσοδάνεια. Αυτοακυρώθηκε. Αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη. Κάνω και μία πρόβλεψη και μακάρι να μη βγω αληθινός. Η ελληνική κοινωνία θα πάει σε εκλογές με συνθήκες πολύ μεγάλης πόλωσης, γιατί αυτό συμφέρει κάποιους.