ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή “ΤΩΡΑ”, του ΣΚΑΙ, στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου. Δευτέρα, 31/10/2016


Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή “ΤΩΡΑ”,
του ΣΚΑΙ, στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016


Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, από ό,τι φαίνεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε συναινούν υπό αυτές τις συνθήκες στην σύγκλιση του ΕΣΡ και με την πρόταση στο πρόσωπο του κυρίου Πολύδωρα οι αντιδράσεις είναι έντονες. Αποτελεί ερώτημα, όμως, ποια θα είναι η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών, όπως εσείς, σε όλη αυτή την κατάσταση.
Λ. Γρηγοράκος: Κυρία Μποσδούκου θα μιλήσω πραγματικά “ανεξάρτητα”. Η κυβέρνηση αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πολιτικό κενό και έχει οδηγήσει τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα. Δεν υπάρχει καμία λογική σε όλα όσα γίνονται. Έχω την εντύπωση, ότι όλα είναι μια επικοινωνιακή “φούσκα”, γιατί φαίνεται, ότι οι κυβερνώντες απέχουν από την πραγματικότητα που ζουν οι Έλληνες πολίτες. Απέχουν από τα αδιέξοδα στην οικονομία, που οι ίδιοι δημιούργησαν. Απέχουν από τα αδιέξοδα στην καθημερινότητά του Έλληνα πολίτη. Η κυβέρνηση, μάλλον πίστευε, ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που βρίσκεται στην εξουσία θα κατάφερνε με επικοινωνιακά τερτίπια, να λύσει τα τόσα πολλά προβλήματα. Εδώ, όμως τα πράγματα είναι απλά. Ένα και ένα κάνουν δύο. Ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πρέπει όλοι μας τώρα, αν μας ενδιαφέρει η χώρα, να βρούμε την κατάλληλη λύση, ώστε να λειτουργήσει το ΕΣΡ. Το ΕΣΡ θα λειτουργήσει μόνο αν είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις κινήσεις μας. Επειδή συμμετείχα για πολλά χρόνια στη Διάσκεψη των Προέδρων πιστεύω, πως, αν ο κύριος Βούτσης ήθελε πραγματικά, να λύσει το θέμα θα μπορούσε πρώτα, να έχει επικοινωνήσει με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, πριν βάλει κάθε υποψηφιότητα στο “τραπέζι” της συζήτησης. Γιατί, όταν προσπαθείς, να επιβάλεις ένα πρόσωπο είναι φυσικό η αντιπολίτευση να έχει τις δικές της προσδοκίες, τα δικά της επιχειρήματα και να μη δέχεται “καπέλα”. Πρέπει να καταλάβει, λοιπόν, ο κύριος Τσίπρας, ότι τέρμα τα “καπέλα” σε αυτά τα θέματα. Υπάρχει το Σύνταγμα. Χρειάζονται 4/5. Για να μπορέσουμε, να φτάσουμε αυτά τα 4/5 χρειάζεται να βρούμε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά πρόσωπα κοινής αποδοχής, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους στο ΕΣΡ. Ναι έπρεπε να μπει ένας φραγμός, να μπουν κανόνες στο παιχνίδι της ραδιοτηλεόρασης. Έπρεπε να γίνει κάτι, λοιπόν. Αλλά αυτό το κάτι με τόσο άγαρμπο τρόπο που το έφερε η κυβέρνηση δημιούργησε τα γνωστά προβλήματα. Δημιούργησε παρόμοια κατάσταση με αυτή που δημιούργησε το 2015 με την πολιτική Βαρουφάκη και διέλυσε τη χώρα. Τώρα με την επιμονή του κυρίου Παππά δεν έχουμε μόνο οικονομικά προβλήματα, όπως επί Βαρουφάκη, αλλά αρχίζουμε να έχουμε και προβλήματα Δημοκρατίας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μπορούμε να βρεθούμε, να τα συζητήσουμε όλα. Αυτή την στιγμή δε νομίζω, ότι μας ενδιαφέρει τί κάνει ο καθένας μεμονωμένα στα κόμματα ούτε τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρουν όλα όσα συζητάμε τόσες μέρες. Τον λαό τον ενδιαφέρει η χώρα και πρέπει επιτέλους να σκεφτούμε τί θα κάνουμε για αυτή τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Όταν ακούσατε το όνομα Βύρων Πολύδωρας πώς αντιδράσατε;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει κάποιες ακραίες θέσεις, τις οποίες, όπως καταλαβαίνετε, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δε θα δεχόταν ανεξάρτητα από το πρόσωπο του Πολύδωρα. Μετά από αυτές, όμως, τις ακραίες θέσεις, που έχει υιοθετήσει δεν μπορεί να αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο για το ΕΣΡ. Υπάρχουν πρόσωπα στην Ελλάδα, από διάφορους χώρους, τα οποία μπορούμε να εμπιστευθούμε. Ο κύριος Σεβαστάκης είπε προηγουμένως, ότι προσπάθησαν. Γεγονός είναι, ότι θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, για να υπάρξει, επιτέλους ένα πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΡ. Θα πρέπει πραγματικά, να δούμε τί γίνεται με τα κανάλια, ποιες είναι οι προϋποθέσεις, που πρέπει να διαθέτει κάποιος για ένα κανάλι και εάν έχεις τα οικονομικά εχέγγυα. Πιστεύω, πως πρέπει να πάμε σε μια ελεύθερη οικονομία. Αλλά πραγματικά ελεύθερη. Διαφωνώ με τον αριθμό 4 για το πλήθος των καναλιών. Γι' αυτό και είπα, ότι το πρώτο κομμάτι της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό που μας δημιούργησε τα οικονομικά προβλήματα με την πολιτική Βαρουφάκη, που ήταν μια πολιτική ανερμάτιστη και επικίνδυνη για τη χώρα. Και ερχόμαστε τώρα στη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου έχουμε τον Υπουργό, κύριο Παππά, να προσπαθεί να γίνει ο ίδιος καναλάρχης. Προσπάθησε να παίξει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι διαμορφώνοντας δικά του κανάλια αλλά το παιχνίδι το έχασε. Όσοι επιμένουν και παίρνουν αποφάσεις μόνοι τους πάντα χάνουν. Γι' αυτό, λοιπό, τώρα έχει έρθει η ώρα για όλους μας. Πρέπει να προχωρήσουμε.

Δημοσιογράφος: Ποια πιστεύετε θα είναι η έκβαση της σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων;
Λ. Γρηγοράκος: Θα συγκεντρωθούμε οι ανεξάρτητοι βουλευτές, γιατί έχουμε και εμείς λόγο στη Διάσκεψη των Προέδρων. Πιστεύω θα πάμε με ένα συγκεκριμένο πλάνο με τους συναδέλφους. Θα ζητήσουμε την άμεση απόσυρση του νόμου, επαναφορά των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να πάμε από την αρχή σε μια συναινετική διαδικασία, για να βγάλουμε τον Πρόεδρο του ΕΣΡ. Με αυτό τον τρόπο θα τελειώσουμε γρήγορα με όλες αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες έχουν μπλέξει πάρα πολύ τον τόπο.

Δημοσιογράφος: Όλοι έχετε ευθύνη, όμως για αυτή την κατάσταση.
Λ. Γρηγοράκος: Φυσικά και έχουμε ευθύνη, γιατί και εμείς τα προηγούμενα χρόνια αργήσαμε. Δεν υπήρχε μια καλή διάθεση όλα τα προηγούμενα χρόνια και πρέπει εμείς οι ίδιοι να τη φτιάξουμε. Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει τεράστιες ευθύνες σε αυτό το θέμα. Πριν “βάλει στο τραπέζι” όλα τα ονόματα όφειλε να κάνει μια συλλογική διαδικασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όχι να μας “πετάει” κάθε φορά και ένα όνομα και να μας λέει να το ψηφίσουμε. Μια φορά παίχτηκε το “παιχνίδι” μεταξύ της “πρώτης φοράς Αριστεράς” και ενός ακροδεξιού μορφώματος. Δεν πιστεύω να είναι υπερήφανος για αυτό κάποιος από τους Αριστερούς, που θέλουν πραγματικά, να θεωρούνται Αριστεροί. Ξανά το ίδιο; Κάναμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τόσα άλλα από αυτή την πλευρά. Πάλι; Έχουμε τον κύριο Καμμένο, να διαμορφώνει το πολιτικό τοπίο του τόπου. Τελειώσαμε με την τακτική, να “πετάμε” κάτι στον αέρα, για να τσιμπήσει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και όποιο άλλο κόμμα, ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δε θα γίνει αυτό κύριε Σεβαστάκη. Τελείωσε πια.

Δημοσιογράφος: Από ό, τι φαίνεται με βάση το ρεπορτάζ το όνομα του κυρίου Πολύδωρα δεν αποσύρεται.
Λ. Γρηγοράκος: Ένα πράγμα θα πω: Το γινάτι βγάζει μάτι. Επιμένουν στην πρόταση Πολύδωρα αντί να την αποσύρουν. Βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι κανένας δε θέλει το συγκεκριμένο πρόσωπο και όμως επιμένει. Ας σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πολιτεύεται εκτός συνταγματικού πλαισίου και όλα θα διορθωθούν. Να έχει υπόψη του ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, ότι συζήτηση στην Βουλή εκτός συνταγματικού πλαισίου δεν πρόκειται να τη δεχτεί κανείς. Αυτά τα “καπέλα”, ότι εμείς αυτόν θέλουμε και αν σας αρέσει και εμείς δεν κάνουμε πίσω πρέπει να σταματήσουν. Έχουν τελειώσει για όλους μας αυτές οι καταστάσεις.