ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Κανάλι 1-Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά 90.4 fm, στην εκπομπή “Δύο Ρεπόρτερ”. Τρίτη, 8/11/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Κανάλι 1-Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά 90.4 fm, στην εκπομπή “Δύο Ρεπόρτερ”, στους δημοσιογράφους Π. Κασιμάτη και Ν. Μπαρδούνια

                                                                                                           
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016Δημοσιογράφος: Καλώς ήρθατε κύριε Γρηγοράκο. Εξαιτίας της επικαιρότητας θα ξεκινήσουμε με τα γεγονότα πέραν του Ατλαντικού. Έχουμε τις αμερικάνικες εκλογές και περιμένουμε όλοι το αποτέλεσμα. Τι περιμένετε να συμβεί και τί πιστεύετε συμφέρει την Ελλάδα;
Λ. Γρηγοράκος: Θα ξεκινήσω την κουβέντα μας σχετικά με αυτό το θέμα, με μία έκφραση που λέμε στην Λακωνία: Είμαι πολύ “μαγκωμένος”.

Δημοσιογράφος: Οι Λάκωνες της διασποράς τί λένε;
Λ. Γρηγοράκος: Οι περισσότεροι Λάκωνες της διασποράς θα ψηφίσουν Τράμπ. Ξέρετε, έχω επαφές με την Αμερική, μιας και ζει εκεί ο αδερφός μου. Χθες που μιλήσαμε στο τηλέφωνο, μου είπε, ότι ολόκληρο το αμερικανικό στοιχείο, που έχει σχέση με το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, θα ψηφίσει Τράμπ. Μην ξεχνάμε, ότι όλη η ιστορία του Δημοκρατικού κόμματος χαρακτηρίζεται από την επικράτηση συγκεκριμένων οικογενειών. Αν δεν υπήρχαν οι φωτεινές εξαιρέσεις των Ομπάμα και Κλίντον, που έφεραν σημαντικές αλλαγές στην Αμερική, η οικογενειοκρατία στους δημοκρατικούς θα εξακολουθούσε να “βασιλεύει”.

Δημοσιογράφος: Η ενασχόληση της Αμερικής με την περιοχή μας, τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή, η εξωστρέφεια που είχαν να μπορούν να “ανεβάζουν” και να “κατεβάζουν” κυβερνήσεις, να δημιουργούν χώρες-δορυφόρους -όπως τα Σκόπια και όλα όσα συνέβησαν στη δεκαετία του 2000- όλα αυτά προξένησαν ένα προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο τα ελληνικά συμφέροντα ταυτίζονται με την Χίλαρι Κλίντον ή την κυρία Ολμπράιτ και γενικά την Αμερική.
Λ. Γρηγοράκος: Τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή πολύ “θερμή” και νομίζω, ότι αυτό που δε μας έχει βάλει τόσα χρόνια στον “πειρασμό” και δεν είχαμε προβλήματα -γιατί κατά καιρούς ακούω και κάτι “θερμόαιμους”- είναι, ότι είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η “ομπρέλα” μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που μας κρατά ακόμη ζωντανούς. Δεν ξέρω τί θα είχε γίνει διαφορετικά στην περιοχή, με όλες αυτές τις δυνάμεις οι οποίες συγκρούονται εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα όμως, αυτή η σύγκρουση έχει φτάσει στο απροχώρητο, όταν βλέπετε καθημερινά να γίνονται τόσες πολλές βομβιστικές ενέργειες στην Τουρκία. Όταν η Συρία με ένα εμφύλιο, που διαρκεί τόσα χρόνια, έχει πραγματικά “κατασπαραχθεί”. Επίσης, όταν υπάρχουν τόσες αποσχιστικές δυνάμεις από την πλευρά της Τουρκίας και του Ιράκ, δεν ξέρω τί θα είχε γίνει αν δεν είχαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είμαστε μια εξαιρετικά “θερμή” περιοχή. Τα γεγονότα αυτά πρέπει να τα παρακολουθούμε στενά. Όταν, όμως έχεις έναν Ερτογάν που, για εσωτερική του κατανάλωση, βγάζει αυτές τις απίστευτες “κορώνες” και δημιουργεί προβλήματα στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί και η εξωτερική μας πολιτική αυτή την περίοδο δεν είναι και στα καλύτερά της.

Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση, όμως κύριε Γρηγοράκο προστρέχει περισσότερο στο αμερικανικό “άρμα” παρά σε μια Ευρώπη, που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, για τέτοιου είδους ζητήματα και δεν μπορεί να “ανεβάσει” ή να “κατεβάσει” το “διακόπτη”. Την αποτελεσματικότερη κίνηση την κάνουν οι Αμερικανοί και γι' αυτό προστρέχει και ο κύριος Τσίπρας προς αυτούς.
Λ. Γρηγοράκος: Η επίσκεψη Ομπάμα δεν πιστεύω ότι θα φέρει κάτι πολύ σημαντικό στην Ελλάδα, αλλά είναι συμβολική. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα.  Ο αμερικανικός παράγοντας προσβλέπει στην σταθερότητα της περιοχής και γι' αυτό πιστεύω, ότι ο Ομπάμα, πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο, μας “χρώσταγε” μια τέτοια παρουσία, ώστε να δείξει, ότι τον ενδιαφέρει  το θέμα της Ελλάδας. Να δείξει, ότι η Ελλάδα ενδιαφέρει το δυτικό κόσμο και ότι η χώρα μας ανήκει εκεί και πουθενά αλλού.

Δημοσιογράφος: Από την άλλη έχει και μια ιδιαίτερη σημασία, με την έννοια, ότι αυτή τη φορά δεν πάει Γερμανία, Τουρκία και παρεμπιπτόντως έρχεται και στην Ελλάδα. Έρχεται κατευθείαν εδώ. Αυτό ίσως κάτι θέλει να πει. Αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα, γιατί είναι ένας απερχόμενος Πρόεδρος.
Λ. Γρηγοράκος: Πάντως σταθεροποιεί την ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι είναι ένα “βέλος” στην “φαρέτρα” του Τσίπρα και μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Έχει εξάλλου και εσωτερικές δυνάμεις, που είναι φιλοαμερικάνικες και αυτό πρέπει να ενοχλεί αρκετά την Ευρώπη. Αυτό θέλει λεπτές ισορροπίες, λεπτές κινήσεις. Με το καλό να έρθει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει και το συμφέρον της, το οποίο δεν είναι άλλο από την Ευρώπη.

Δημοσιογράφος: Χθες είχαμε έναν ανασχηματισμό. Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης τον “είδαν” θετικά. Κυρίως κάποια πρόσωπα, όπως ο κύριος Πιτσιόρλας, ο κύριος Παπαδημητρίου ο οποίος, από ό,τι φαίνεται, “παίζει” και έναν ρόλο συνδετικού κρίκου με τις ΗΠΑ. Λένε μάλιστα, ότι είναι  μια κυβέρνηση που βρίσκεται πιο κοντά στην Κομισιόν και αντίθετα από το Βερολίνο.
Λ. Γρηγοράκος: Η δική μου εντύπωση είναι πολύ διαφορετική. Πιστεύω, ότι είναι μια κυβέρνηση όλων των “φυλών του Ισραήλ”. Έχουμε δηλαδή την συνύπαρξη ενός αντιμνημονιακού Υπουργού, όπως είναι ο κύριος Σκουρλέτης με έναν καθαρά μνημονιακό Υπουργό, που τον λένε Τσακαλώτο. Έχουμε έναν μεταρρυθμιστή Υπουργό, που τον ξέρω και τον εκτιμώ αφάνταστα, τον κύριο Σταθάκη, με έναν εθνικολαϊκιστή Υπουργό, τον κύριο Ζουράρι. Χθες βγήκε ο κύριος Ζουράρις και είπε, ότι: “βρισκόμαστε υπό κατοχή”. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος, αν θέλει να λέγεται Αριστερός, να δέχεται μέσα στην κυβέρνηση τέτοιες εκφράσεις. Κι όμως, βλέπετε ότι το δέχονται αυτό. Γιατί το δέχονται; Γιατί η συνεκτική ουσία είναι μόνο η διατήρηση της εξουσίας. Κάνω και μία εκτίμηση. Αν ποτέ οι ΑΝΕΛ και ο κύριος Καμμένος -ο οποίος είναι ένας πολιτικός με συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία, ιδιοσυγκρασία και ψυχισμό- δει ότι κάτι δεν “πάει” καλά, τότε θα την “ρίξει” την κυβέρνηση. Όπως είπε, ότι θα κάνει, όταν σκυμμένος φιλούσε το χέρι του Αρχιεπισκόπου. Από την στιγμή που το έδωσε στη δημοσιότητα όλο αυτό πιστεύω, ότι θα το έκανε, το εννοούσε. Αν ο Αρχιεπίσκοπος του έλεγε “ναι”, θα το έκανε. Σκεφτείτε, λοιπόν, από που κρατιόταν η υπόσταση της κυβέρνησης και το μέλλον της χώρας.

Δημοσιογράφος: Πώς είναι δυνατόν να δέχονται στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ εκφράσεις από διάφορους χώρους, που τονίζουν, ότι ο κύριος Καμμένος εκφράζει κάτι ακροδεξιό;
Λ. Γρηγοράκος: Μα όταν πηγαίνει ο ίδιος ο κύριος Καμμένος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τους αποκαλεί “συντρόφους” και υπάρχουν χειροκροτήματα από κάτω, όλο αυτό θέλει ψάξιμο. Στην Ευρώπη το ψάχνουν το θέμα. Αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα δεν το περίμεναν, γιατί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Εκεί, τα πράγματα είναι πιο καθαρά μεταξύ των κομμάτων και των ιδεών. Αυτό τους έχει προβληματίσει. Πώς μπορεί ένα μόρφωμα της δεξιάς, που ακουμπά την ακροδεξιά, με διάφορες εξάρσεις και συμπεριφορές του Προέδρου των ΑΝΕΛ, να συνυπάρχει με ένα άλλο κόμμα, που δεν είναι καθαρά αριστερό, γιατί και αυτό έχει καταβολές πέραν της αριστεράς; Πώς συνυπάρχουν; Με ποιο πλαίσιο; Τη νομή της εξουσίας. Όπως είδατε, η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αφαίρεσε ποσοστά από το αριστερό κίνημα της Ισπανίας. Δε λειτούργησαν σαν παράδειγμα προς μίμηση, αλλά προς αποφυγή.

Δημοσιογράφος: Λένε, ότι ο κύριος Ζουράρις μπήκε στην κυβέρνηση, για να λειτουργήσει εξισορροπητικά στις σχέσεις με την Εκκλησία. Ο κύριος Φίλης είπε, ότι η συνέντευξη Ιερώνυμου στον ΣΚΑΙ ήταν η “χαριστική βολή”, η διαταγή για την πολιτική του “εξόντωση”. Το πιστεύετε αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Υπερβολές. Δεν ξέρουμε τί από όσα ακούγονταν τις τελευταίες μέρες ήταν αλήθεια. Υπήρχαν συνεχώς διαρροές από διάφορα περιβάλλοντα. Αυτό που ξέρω είναι, ότι την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου την είδα με τα μάτια μου και την άκουσα με τα αυτιά μου στον ΣΚΑΙ και η οποία δεν ήταν καθόλου τιμητική για τον Υπουργό Παιδείας. Από εκεί και πέρα ο Τσίπρας δείχνει μια σκληρότητα σε ανθρώπους, που τον στήριξαν πάρα πολύ. Έβλεπα στην Βουλή την μάχη που έδινε τα προηγούμενα χρόνια ο κύριος Φίλης και οι σύντροφοί του, που προέρχονταν από τον Ρήγα, το ΚΚΕ Εσωτερικού. Επί Κωνσταντοπούλου, ο κύριος Φίλης κράτησε καλά τα “γκέμια” ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ήταν ένας άνθρωπος που προσπαθούσε να λειάνει τις “γωνίες”. Είδατε, όμως, ότι αν και βγήκε δεύτερος στο συνέδριο σε ψήφους ο κύριος Φίλης, ούτε αυτό αρκούσε για να μείνει στη θέση του. Ο κύριος Τσίπρας είναι πολιτικός killer. Ήθελε να φτιάξει μια ομάδα καθαρά δική του και αυτό θα κάνει και στις προσεχείς εκλογές. Πιστεύω, ότι τις εκλογές θα τις δρομολογήσει για πριν τον Μάρτιο, για να μην έχει εκλείψει το 18μηνο. Οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, για να μπορέσει να κρατήσει τους δικούς του ο κύριος Τσίπρας.

Δημοσιογράφος: Όταν βλέπει αυτή την δημοσκοπική κατάρρευση, με ποια λογική θα καταφύγει σε εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Τον Αλέξη Τσίπρα τον ενδιαφέρει να είναι παρών στο επόμενο πολιτικό σκηνικό. Άρα, θα προσπαθήσει να έχει μια κοινοβουλευτική ομάδα συμπαγή, πιστή σε αυτόν και θα διαλέξει τους ανθρώπους με τους οποίους θα αντιπολιτευθεί. Δεν πρέπει όμως να του δοθεί αυτή η ευκαιρία. Πρέπει οι δυνάμεις του κέντρου να ανασυνταχθούν και να βγουν δεύτερο κόμμα. Ο Τσίπρας θα πάει σε εκλογές, για να μπορέσει να κρατήσει ένα ποσοστό, που θα τον κρατάει “ζωντανό” στην Βουλή. Θα κάνει αυτό που δεν έκανε το 2011 ο Γ. Παπανδρέου, όταν βλέποντας τη δημοσκοπική κατάρρευση έπρεπε να πάει σε εκλογές, για να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ένα ποσοστό. Εμάς, όμως μας ενδιέφερε η χώρα. “Πληρώσαμε το μάρμαρο” και εξακολουθούμε να το πληρώνουμε. Ο Τσίπρας όμως σκέφτεται διαφορετικά. Ό, τι και να σκεφτόμαστε όλοι, ο Τσίπρας έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη στο μυαλό του. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα πάει σε εκλογές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, γιατί δε θα αντέξει την εκλογική του κατάρρευση. Βρίσκεται σε μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική απαξίωση. Αν συνεχιστεί αυτό που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις -οι οποίες σταθεροποιούνται πλέον- ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαχνωθεί, όπως εξαχνώθηκε το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Θα μιλήσει για δεξιά παρένθεση;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει με τον εκλογικό νόμο. Αν δεν προσέξουν, ο Μητσοτάκης και οι άλλες δυνάμεις, τότε θα συμβεί. Εγώ είχα εκφραστεί θετικά για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν. Από εκεί και πέρα, δε θα μπορέσει να πάρει μια μεγάλη αυτοδυναμία χωρίς να συνεργαστεί. Όμως, ακόμη και αυτοδύναμος να είναι, θα πρέπει να συνεργαστεί με κόμματα του κέντρου, με δυνάμεις εκσυγχρονιστικές, μεταρρυθμιστικές και καινοτόμες, ώστε να μπορέσουν να απορροφήσουν αυτούς τους μεγάλους “τριγμούς”. Να αφομοιώσουν τις αντιδράσεις, που δε θα είναι βέβαια επιπέδου 2010 και 2011, αλλά θα υπάρχουν.

Δημοσιογράφος: Μια ακροάτρια ρωτάει: Γιατί τα κόμματα δεν συναινούν μεταξύ τους σε κρίσιμα θέματα, όπως το χρέος; Γιατί τόση πόλωση και οπισθοδρόμηση; Θα βγούμε ποτέ από την κρίση με αυτό τον τρόπο;
Λ. Γρηγοράκος: Η μεγάλη ευκαιρία για αυτό χάθηκε τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Και τις δύο φορές ο Τσίπρας έχασε την ευκαιρία να γίνει κάτι πιο ευρύ, μέσα σε ένα συναινετικό κλίμα που υπήρχε. Εάν έκανε την πρόταση στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, να συμπράξουν σε μια έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, θα συνέπρατταν. Τώρα αυτό χάθηκε. Όταν εμείς το 2012 ζητήσαμε την συνεισφορά του Τσίπρα, για να κάνουμε μια μεγάλη κυβέρνηση όλων των κομμάτων του φιλοευρωπαϊκού τόξου, αρνήθηκε. Τότε, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα και θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να βγούμε από την κρίση. Το λέω αυτό, γιατί υπάρχει και το παράδειγμα της Κύπρου. Η Κύπρος δεν ανανέωσε το πολιτικό της προσωπικό. Δε βγήκαν νέα κόμματα. Εδώ στην Βουλή μπήκαν το 2012 οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή και πολυδιασπάστηκε το πολιτικό σκηνικό. Αποτέλεσμα αυτής της πολυδιάσπασης είναι να υπάρχουν τέτοιες συγκρούσεις, που δεν μας άφηναν περιθώρια συναίνεσης. Στην Κύπρο, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που δημιούργησαν την κρίση και παραλίγο να οδηγηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε χρεοκοπία, διαχειρίστηκαν και την έξοδο από αυτή. Εμείς όμως από μία τετρακομματική Βουλή πήγαμε σε μια οκτακομματική. Τώρα πιστεύω, ότι, όταν γίνουν εκλογές θα υπάρξει έντονη πόλωση. Θα πρέπει να υπάρξουν οι δυνάμεις του κέντρου για να απορροφήσουν τις αναταράξεις του πολιτικού συστήματος. Πάντα οι κεντρώες και δημοκρατικές δυνάμεις “κρατάνε τα ζύγια”.

Δημοσιογράφος: Ένας άλλος ακροατής ρωτάει, αν υπάρχει η περίπτωση το ΠΑΣΟΚ που γνώρισαν και στήριξαν, να επανέλθει δυναμικό στα πολιτικά δρώμενα.
Λ. Γρηγοράκος: Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ του '74 και του ΄81. Είναι ένα ΠΑΣΟΚ που πολυδιασπάστηκε. Εγώ χαίρομαι που έχω μείνει σε ένα ΠΑΣΟΚ όπως το σημερινό. Αυτό το ΠΑΣΟΚ με εκπροσωπεί, το οποίο, όμως θέλει μεγάλη βελτίωση. Πιστεύω, πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει καινοτόμο, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό. Έχει τέτοιες δυνάμεις ακόμη μέσα του και πρέπει να ξαναπείσει την κοινωνία με ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο. Αρκεί βέβαια, να τα βρει με τις κατακερματισμένες και διάσπαρτες δυνάμεις του κέντρου. Να συμφωνήσουμε, να τα βρούμε. Έχω απλά την εντύπωση, ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ πάσχει και αυτό από το σύνδρομο του “μικρού ηγεμόνα”. Έχει αυταρέσκεια. Και το ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι και οι άλλες δυνάμεις. Αν οι αρχηγοί τα βάλουν όλα στην άκρη, τότε μπορούμε να τα βρούμε.

Δημοσιογράφος: Λέτε, ότι πληρώσατε ακριβά την συνεργασία με την ΝΔ. Σήμερα θα ξανασυνεργαζόσασταν γα το καλό της χώρας;
Λ. Γρηγοράκος: Έχουν αλλάξει οι εποχές. Τότε το κάναμε, γιατί η Ελλάδα έπρεπε να “πάρει ανάσα”. Είμαι αντίθετος σε αυτό που λέει η κυρία Γεννηματά, ότι δεν είμαστε ούτε με την ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ λέω και με την ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν εκσυγχρονιστικές δυνάμεις σε όλους τους χώρους που μπορούν να δώσουν ώθηση στη χώρα να βγει από την κρίση. Δεν πρέπει να μπαίνουμε στο “καβούκι” μας και να είμαστε φοβισμένοι.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια ερώτηση. Με την ΝΔ συνεργαστήκατε. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Λ. Γρηγοράκος: Με αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι. Υπάρχει ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είναι φιλοευρωπαϊστές. Με αυτό το κομμάτι, ναι. Άρα πρέπει να γίνει ανακατάταξη του πολιτικού χώρου. Υπάρχουν βέβαια και δυνάμεις αντιμνημονιακές. Έκανε μια τομή βέβαια πέρυσι, όταν τους έδιωξε ο κύριος Τσίπρας αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν στο κόμμα του και έχουν ιδεοληψίες. Με αυτό το κομμάτι δε θα μπορούσα να συνεργαστώ.

Δημοσιογράφος: Βλέπουμε και άλλα ευρήματα στις δημοσκοπήσεις. Μπαίνει η κυρία Κωνσταντοπούλου στην Βουλή. Το λέω γιατί γνωρίζω τους ομηρικούς σας καβγάδες.
Λ. Γρηγοράκος: Η παρουσία της στην Βουλή ήταν ένα κακό “σπυρί”. Την κυρία Κωνσταντοπούλου και τις δυνάμεις συντήρησης της αριστεράς τις ευνοούν οι σημερινές πολιτικές συνθήκες. Η κυρία αυτή, με την παρουσία της στην Βουλή ήταν ό, τι πιο συντηρητικό έχω δει ποτέ. Άκαμπτη, με συγκεκριμένες πολιτικές και προτιμήσεις, τις οποίες βλέπαμε στην Βουλή καθημερινά. Έχω ζήσει από μέσα τη Διάσκεψη των Προέδρων και όλα όσα γινόντουσαν, γιατί τότε ήμουν Γραμματέας της Κ.Ο. Όλα αυτά τα είχα καταγγείλει. Μάλιστα, είχα στείλει μια επιστολή στην κυρία Γεννηματά, στο πλαίσιο της στάσης που πίστευα πως έπρεπε να κρατήσουμε ενόψει της ψήφισης του μνημονίου. Εκεί έλεγα ότι αν στηρίξουμε τον κύριο Τσίπρα θα πρέπει επίσης και να θέσουμε θέμα για την κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία καταταλαιπωρούσε τους θεσμούς.

Δημοσιογράφος: Λέτε, ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια ανασύστασης της κεντροαριστεράς. Ποιες είναι οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς;
Λ. Γρηγοράκος: Ο όρος κεντροαριστερά δεν μου αρέσει αλλά τελικά έχει κυριαρχήσει. Θα ήθελα αυτό τον όρο να τον εξαλείψουμε από το πολιτικό λεξιλόγιο. Εγώ μιλάω για τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του κέντρου. Αυτές οι δυνάμεις είναι υπαρκτές αλλά βρίσκονται εκτός του πολιτικού σκηνικού από το 2015. Είναι οι δυνάμεις που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βγήκε αρχηγός της ΝΔ. Υπάρχει ένας σκεπτόμενος κόσμος, ο οποίος έχει απογοητευτεί από το πολιτικό σκηνικό, γι' αυτό είχαμε και τεράστια αποχή από τις εκλογές του 2015 και στην Λακωνία έφτασε γύρω στο 60%. Χρειάζεται μια κινητοποίηση, ένα σοκ, που θα φέρει αυτές τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις μέσα στο πολιτικό σκηνικό και θα αποβάλλει συντηρητικές και ακραίες δυνάμεις, όπως είναι η Χρυσή Αυγή. Να κάνουμε, λοιπόν, κριτική αλλά να κάνουμε και προτάσεις. Για παράδειγμα από την ΝΔ μου αρέσει ο κύριος Δένδιας, γιατί εκφράζει κάτι διαφορετικό, κάτι κεντρώο, κάτι ήπιο. Υπάρχουν και άλλες μετριοπαθείς φωνές που θα μπορούσε κανείς να συνεργαστεί μαζί τους.
Υπάρχουν δυνάμεις και του κέντρου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιογράφος: Ως ανεξάρτητος θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με την ΝΔ;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ έχω βιωματική σχέση με την κεντροαριστερά. Αυτό το χώρο δεν μπορώ να τον εγκαταλείψω. Υπάρχει και η αξιοπρέπεια όλων μας.  Δεν μπορώ μετά από 42 χρόνια που ανήκω σε έναν χώρο και έναν συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό, να φύγω και να πάω αλλού. Αυτά δε γίνονται. Όμως το να υπάρχει μια οργανωμένη ομάδα που να συνεργαστεί με έναν άλλο πολιτικό σχηματισμό, αυτό το βλέπω ανθρώπινο και θετικό. Αλίμονο αν έπρεπε να ενταχθώ σε έναν πολιτικό σχηματισμό. Όχι. Να είμαστε στα πλαίσια της συνεργασίας. Όπως, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το μεγάλο άλμα και συνεργάστηκε με τον Ανδριανόπουλο και τον Μάνο. Αυτοί δεν εντάχθηκαν ποτέ στο κόμμα. Θυμάστε την ρήξη του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Γεράσιμο Αρσένη κι όμως το 1989, στα πλαίσια της δημοκρατικής συμπαράταξης, γύρισαν όλοι πίσω. Τον Γιάννη Μπούτο από την άλλη πλευρά. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έφερε τον Μητσοτάκη και τον Θανάση Κανελλόπουλο. Έκανε το “άνοιγμά” του προς το κέντρο.

Δημοσιογράφος: Λένε κάποιοι, όμως, ότι δε θέλουν την επιστροφή παλαιών προσώπων.
Λ. Γρηγοράκος: Υπάρχει δίκαιο σε αυτό. Αλλά να προσέχουμε. Έχω δει ανθρώπους πολύ νέους να είναι συντηρητικοί και έχω δει ηλικιωμένους να έχουν καινοτόμες ιδέες. Άρα, ας μην βάλουμε το ηλικιακό. Σας ξαναείπα το παράδειγμα της Κύπρου.

Δημοσιογράφος: Μια ακροάτρια ρωτάει αν θα συναινέσετε σε λύση για το ΕΣΡ, ώστε να μπει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Λ. Γρηγοράκος: Οφείλαμε τόσα χρόνια να έχουμε βάλει κανόνες. Υπάρχουν ευθύνες. Έπρεπε κάποια στιγμή να μπουν κανόνες. Όντως αργήσαμε. Αλλά μπορούμε να περιμένουμε λίγο ακόμη να δούμε την απόφαση του ΣτΕ. Ας μην κάνουμε και άλλα λάθη. Ο κύριος Παππάς είπε “αναστέλλεται” δεν “καταργείται” ο νόμος. Εγώ δεν είμαι αυτής της άποψης. Εγώ θέλω καθαρές θέσεις, καθαρούς κανόνες. Ο κύριος Παππάς ήθελε να εγκαθιδρύσει ένα “σταλινικού” τύπου καθεστώς στα ΜΜΕ. Εγώ θέλω ένα ΕΣΡ που θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που “πηγάζουν” από το Σύνταγμα. Δώσαμε περισσότερη διάρκεια στην συζήτηση από ό, τι χρειάζεται σε αυτό το κομμάτι. Τα προβλήματα της χώρας είναι άλλα. Να δούμε το σκεπτικό του ΣτΕ, να πάμε σε ένα καθαρό τοπίο, που θα έχει 20-30 άδειες, με αυτό το κόστος και αυτά τα προαπαιτούμενα για να λειτουργήσει ένα κανάλι. Είδα δύο προσωπικότητες που προτάθηκαν για Πρόεδροι του ΕΣΡ. Τί να πω για τον Θανάση τον Κουτρουμάνο, έναν καταπληκτικό αρεοπαγίτη. Τον Μιχάλη τον Σταθόπουλο. Υπάρχουν και άλλες προσωπικότητες. Δε θέλω να ονοματίσω. Απλά αυτές έπεσαν στο τραπέζι. Και ο κύριος Μορώνης. Θα πρέπει να ξέρουμε τους κανόνες του κυρίου Παππά, που ποτέ δεν τους ξεκαθάρισε. Βλέπετε ότι θέλει να κρατάει κομμάτι της εξουσίας του ΕΣΡ και το ΕΣΡ απλά να γνωμοδοτεί στο τέλος. Ο κύριος Παππάς έχει απλά εκτελεστική εξουσία. Πρέπει να το καταλάβει. Εγώ θέλω να επανέλθουμε στην κανονικότητα με σεβασμό στο Σύνταγμα.

Δημοσιογράφος: Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει αντιπολιτευτική στάση;
Λ. Γρηγοράκος: Αυτή την στιγμή το μόνο που πρέπει να γίνει είναι καταργηθεί ο νόμος, γιατί δεν ξέρουμε το σκεπτικό του ΣτΕ. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι Πρόεδροι επικοινωνούσαν με τις Κ.Ο. και πρότειναν ονόματα για τις Ανεξάρτητες Αρχές. Έτσι βρίσκαμε την χρυσή τομή. Ο καθένας είχε κάνει τις προτάσεις του και είχαν προηγηθεί “ζυμώσεις”. Όχι αυτή η κατάσταση. Πρέπει να βρούμε λύση. Αυτή την στιγμή στο πολιτικό σκηνικό δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κυβερνούν και είναι στο παρασκήνιο. Υπάρχουν δυνάμεις του παλιού ΠΑΣΟΚ, που είναι με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο πόδι στο ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι δυνάμεις τα έχουν βρει μεταξύ τους και έχουν χειραγωγήσει το πολιτικό σκηνικό του τόπου. Μένουν έτσι ανέγγιχτοι πολιτικοί που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδα. Μιλάω και για τον Κώστα Καραμανλή αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου. Κάποια στιγμή οι άνθρωποι, που έχουν ευθύνη, για το που πήγε η χώρα πρέπει να μιλήσουν.

Δημοσιογράφος: Ακούσαμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να λέει, ότι αν επιστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ θα φύγει εκείνος.
Λ. Γρηγοράκος: Δε θα συμφωνήσω μαζί του. Ξέρετε είμαι προσωπικός του φίλος αλλά δε θα πρέπει να μας κυριεύουν τα συναισθήματά μας. Η πολιτική είναι κάτι πολύ ρευστό. Έχω δει να γίνονται συμφωνίες, που με έχουν εκπλήξει. Πιστεύω, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο από μόνος του και τον χρειαζόμαστε. Τα τελευταία χρόνια έδωσε τα πάντα για τη χώρα. Και κάποια στιγμή η χώρα θα τον δικαιώσει.