ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Δελτίο Τύπου βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου σχετικά με την αποζημίωση μεριδιούχων των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Πέμπτη, 24/11/2016


Λεωνίδας Γ. Γρηγοράκος

Βουλευτής Λακωνίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2016


Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η επίκαιρη ερώτηση (με αρ. πρωτ. 31/3-10-2016) του ανεξάρτητου βουλευτή Λακωνίας, κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, με θέμα τις αποζημιώσεις των μεριδιούχων Συνεταιριστικών Τραπεζών. Οι εν λόγω καταθέτες, προκειμένου να απολαύσουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, είχαν στραφεί σε τραπεζικά προϊόντα των συνεταιριστικών τραπεζών. Ως γνωστόν, όσοι είχαν καταθέσει τα χρήματά τους σε μεικτά τραπεζικά προϊόντα δεν μπορούν να πάρουν τις καταθέσεις τους. Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Γρηγοράκος έκανε καλόπιστη κριτική για την οχτάμηνη καθυστέρηση του Υπουργού και της Κυβέρνησης να δοθεί μια απάντηση σ’ αυτό το καυτό θέμα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας. Ρώτησε τον κ. Τσακαλώτο αν μπορεί να αλλάξει με αναδρομική ισχύ το καθεστώς των συνεταιριστικών μεριδίων της τράπεζας, ώστε να θεωρούνται υπό προϋποθέσεις ως επένδυση και κατάθεση και να είναι δυνατή η αποζημίωση των ανθρώπων που επένδυσαν τα χρήματά τους στις συνεταιριστικές τράπεζες. Ο βουλευτής Λακωνίας ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να καλέσει σύντομα τους καταθέτες αυτούς προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος και να πάρει την πρέπουσα απόφαση. Επιπλέον, κατέθεσε σχετική τροπολογία, προτείνοντας να εξαιρεθούν μικρομεριδιούχοι μέχρι τα 100.000 ευρώ. Τέλος, ανέδειξε ως μείζον πολιτικό θέμα το κατά πόσο οι τράπεζες ενημερώνουν σωστά και χωρίς δόλο τους πολίτες και κατά πόσο τους αντιμετωπίζουν με ισονομία.

Στην απάντησή του, ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε ότι χρειάζεται να εξεταστεί αν το οικείο νομικό πλαίσιο καλύπτει αυτούς τους ανθρώπους, σε περίπτωση που μια τράπεζα ή μια ασφαλιστική εταιρεία τους δώσει λάθος πληροφόρηση και ότι θα πρέπει να μπορεί ένας θιγόμενος πολίτης να πηγαίνει στα δικαστήρια και να παίρνει σύντομα αποζημίωση, όπως γίνεται σε ευρωπαϊκές χώρες. Επί της ουσίας του θέματος, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι, δυστυχώς, η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η 4370/2016, δεν το επιτρέπει. Τα μερίδια θεωρούνται μετοχές και όχι καταθέσεις. Συνεπώς, δε μπορούν να προστατευθούν, όπως οι καταθέσεις, από το σύστημα εγγυήσεων των καταθέσεων, 100.000 ευρώ ανά τράπεζα. Τόνισε, ότι εξυπακούεται πως θα μελετήσει τις λύσεις που προτείνει ο Βουλευτής Λακωνίας στην τροπολογία του και θα εξεταστούν τα περιθώρια υλοποίησής τους. Κλείνοντας, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι συστατικό στοιχείο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ίδρυση συνεταιριστικών τραπεζών με ορθότερο σχεδιασμό και καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση.