ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Action 104.6 fm. Παρασκευή, 4/11/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Action 104.6 fm, στους δημοσιογράφους Αγγελική Σπανού και Ανδρέα Χριστοδουλάκη


Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016


Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο. Βρίσκομαι σε μια αμηχανία, για το πώς να σας προσφωνήσω. Να πω βουλευτής προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, να πω ανεξάρτητος βουλευτής; Θα σας αφήσω, μάλλον, να αυτοπροσδιοριστείτε.
Λ. Γρηγοράκος: Παραμένω στο ΠΑΣΟΚ. Έχω βιωματική σχέση με το χώρο αυτό και δεν πρόκειται, να αφήσω κανέναν να “απαλλοτριώσει” την σχέση αυτή.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει όμως μια διαγραφή.
Λ. Γρηγοράκος: Η διαγραφή είναι από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εάν θυμάμαι κάποτε, κάποιος είχε τολμήσει, να διαγράψει και τον Κώστα Σημίτη. Δεν τολμώ βέβαια εγώ να κάνω σύγκριση με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε φτάσει και σε εκείνο το σημείο. Εγώ παραμένω σε αυτό το χώρο και πιστεύω θα υπάρξουν εξελίξεις. Στηρίζω τις επιλογές μου ως ανεξάρτητος βουλευτής. Νομίζω, ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς περνάει μεγάλες δυσκολίες και αναταραχές. Θα βρούμε όμως το βηματισμό μας, γιατί ο χώρος αυτός είναι απαραίτητος για την κανονικότητα του πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού και υπαρξιακού προβλήματος της χώρας. Νομίζω, ότι η κεντροαριστερά προσφέρει την μεγαλύτερη δύναμη με όποιον χώρο και αν συνυπάρχει.

Δημοσιογράφος: Είδατε μήπως την συνέντευξη του κυρίου Βενιζέλου, το πρωί, στον ΣΚΑΙ; Συμφωνείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Ναι είδα την συνέντευξη και συμφωνώ απόλυτα. Γιατί αν βρισκόμουν στην Βουλή θα καταψήφιζα τις προτεινόμενες τροπολογίες του νόμου Παππά, αν μου ζητούσαν να ψηφίσω ονομαστικά.

Δημοσιογράφος: Αυτό όμως είναι μια ανοιχτή αντιπαράθεση του πρώην αρχηγού του κόμματος με την τωρινή Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία μάλλον “τραυματίζει” την παράταξη.
Λ. Γρηγοράκος: Σε αυτή τη ζωή πρέπει, επιτέλους, να μιλάμε με ειλικρίνεια και να λέμε αλήθειες. Ο νόμος του καναλάρχη Υπουργού δεν ανασκευάζεται, δε διορθώνεται, δεν αναστέλλεται. Αν κάποιοι θέλουν να του δώσουν συγχωροχάρτι, εγώ δε θα είμαι ένας από αυτούς. Μετά από την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ως αντισυνταγματική η καθαρή στάση, η καθαρή λύση και η καθαρή θέση είναι μονόδρομος για όλους μας. Για όσους τουλάχιστον διαθέτουν κοινό νου. Οι μεθοδεύσεις του κυρίου Βούτση, που χθες έκανε το μεγάλο ατόπημα, παρότι είναι Πρόεδρος της Βουλής, να κατέβει κάτω και να μιλήσει σαν βουλευτής, σαν κομματάρχης ουσιαστικά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί με το πολίτευμα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει, να μας παγιδεύουν τέτοιες αχρείαστες και άστοχες υπερψηφίσεις. Να κρατήσει, λοιπόν, ο χώρος μου, η κεντροαριστερά την στάση που πρέπει να κρατήσει. Πρόκειται για ήττα κατά κράτος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί, να κρατά έναν τέτοιο Υπουργό στη θέση του. Διαφωνώ σε αυτό. Διαφωνώ και έχω την άποψή μου. Όπως καταλαβαίνετε η διαφωνία μου έχει τις συνέπειές της. Δε φοβάμαι να αναλάβω αυτές τις συνέπειες.

Δημοσιογράφος: Προφανώς. Αλλά πώς εκλαμβάνει ο κόσμος της κοινωνικής κεντροαριστεράς όλα αυτά;
Λ. Γρηγοράκος: Ενδιαφέρει τον πολίτη όλο αυτό που γίνεται και έχει “σκεπάσει” τα μεγάλα προβλήματα της χώρας; Ζούμε ανατρεπτικές στιγμές για τη Δημοκρατία και τη χώρα.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά οι πολίτες της κοινωνικής κεντροαριστεράς ενδιαφέρονται η παράταξή τους να είναι στοιχειωδώς ενωμένη.
Λ. Γρηγοράκος: 'Ολοι αυτό θέλουμε. Εγώ, δηλαδή διασπώ την παράταξη ή κάποιοι, οι οποίοι δε λειτουργούν σωστά; Δεν μπορώ να πάρω συγκεκριμένη θέση αλλά πιστεύω, ότι, όπως είπε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έπρεπε, να είχε προηγηθεί μια απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι απευθείας απόφαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και του Εισηγητή. Υπάρχουν συντεταγμένες δυνάμεις που πρέπει να αποφασίζουν για αυτό. Είναι μεγάλα θέματα αυτά. Όταν χθες άκουγα τον κύριο Παππά στον ΣΚΑΙ είδα έναν άνθρωπο «αμετανόητο».

Δημοσιογράφος: Οι τροπολογίες που κατέθεσε επιστρέφουν όμως ουσιαστικά τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Άσχετα με όσα δήλωσε ο ίδιος.
Λ. Γρηγοράκος: Προσέξτε να δείτε τί αμφιθυμία υπάρχει. Όλοι ξέρουν την απόφαση και όλοι νίπτουν τα χέρια τους. Έχουμε τον κύριο Κατρούγκαλο να μιλάει για ποινικές ευθύνες αυτού που διέρρευσε την απόφαση. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε. Την ξέρουμε την απόφαση ή δεν την ξέρουμε;

Δημοσιογράφος: Την απόφαση δεν την ξέρουμε, αφού δε έχει καθαρογραφεί.
Λ. Γρηγοράκος: Τότε, λοιπόν, πώς νομοθετούμε; Αν είναι έτσι τότε παίρνουμε αποφάσεις για μια απόφαση που δεν ξέρουμε. Μας κατηγορούν, ότι επί 27 χρόνια τα είχαμε αφήσει και “σάπιζαν” τα θέματα. Να γίνει, λοιπόν, αυτή η κάθαρση, όπως την ονομάζουν, να έρθει η διαφάνεια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Καμία αντίρρηση. Αλλά αφού αποφασίσαμε να μπει τόσο βαθιά το “μαχαίρι στο κόκκαλο” να γίνει σωστά. Δεν μπορούμε να είμαστε και με το χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα και το νόμισμα να το διαβάζουμε όπως εμείς θέλουμε. Όταν μας συμφέρει λέμε ότι δεν γνωρίζουμε την απόφαση αλλά νομοθετούμε πάνω σε αυτή. Ο κύριος Παππάς επιμένει στο ότι “αναστέλλει” δεν “καταργεί” και νομοθετούμε για έναν νόμο χωρίς να έχουμε την απόφαση που τον αφορά στα χέρια μας. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που δίνουν συγχωροχάρτι σε έναν Υπουργό, που ήθελε να περάσει μια “σταλινικού” καθεστώτος άποψη για τα ΜΜΕ, με 4 κανάλια, για να ελέγξει την ενημέρωση;

Δημοσιογράφος: Τί θα γίνει την Δευτέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων;
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ δεν συντάσσομαι με την άποψη της ΝΔ. Συντάσσομαι με μια δική μου θέση, η οποία λέει τα εξής: Ψηφίζω καθαρά. Δε θέλω να ψηφίζω με οποιαδήποτε θέση έχει το παραμικρό ψεγάδι και είναι νεφελώδης στο σύστημα. Επειδή έτυχε για πολλά χρόνια να συμμετέχω στην Διάσκεψη των Προέδρων, επί Κακλαμάνη και μετά επί Μεϊμαράκη, όταν ήμουν στο Προεδρείο της Βουλής και στην συνέχεια ως Γραμματέας της Κ.Ο. όλα αυτά τα θέματα τα συζητούσαμε πριν τα πάμε στην Διάσκεψη. Είχαν προηγηθεί “ζυμώσεις” δηλαδή. Δε βγήκαμε να “βγάλουμε τα μάτια μας”, να σπιλώνουμε προσωπικότητες, να απορρίπτουμε πρόσωπα. Εξάλλου τα 4/5 ζητούν μια αυξημένη συναίνεση σε όλα αυτά τα πρόσωπα, που είναι πρόσωπα κύρους. Εγώ για παράδειγμα έχω μια άριστη άποψη για τον Ροδόλφο Μορώνη, για κάποιους άλλους όχι. Πρέπει να το ξέρει ο καθένας και να μην πάμε σε μια ομογενοποιημένη απόφαση εκ των προτέρων; Στην πολιτική υπάρχουν και αντιθέσεις. Το αντίδοτο σε αυτή την ιστορία είναι ξεκάθαρες θέσεις και λύσεις. Όλο αυτό το τοπίο, που δημιουργήθηκε χθες στην Βουλή πρέπει να τελειώσει. Δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της χώρας; Η χώρα μας ενδιαφέρει.