ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice, 107.5 fm. Πέμπτη, 3/11/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice, 107.5 fm

                                                                                                           Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2016

Δημοσιογράφος: Καλημέρα, κύριε Γρηγοράκο. Τί στιγμές περίεργες είναι αυτές που διανύουμε;
Λ. Γρηγοράκος: Ανατρεπτικές στιγμές από κάθε άποψη. Δεν ξέρω, αν ακούσατε την συνέντευξη, που έδωσε προ ολίγου ο κύριος Παππάς. Εγώ, που άκουγα την συνέντευξη, άκουσα έναν άνθρωπο αμετανόητο. Ειλικρινά, δε θα ήθελα να προχωρήσω και σε άλλο χαρακτηρισμό για έναν Υπουργό, που μέχρι χθες υπήρχε μια ελάχιστη συναίνεση και σήμερα, ξαφνικά, ήρθε πριν την ψήφιση της τροπολογίας για το ΕΣΡ και είπε, ότι επιμένει στις αποφάσεις του, “αναστέλλει” δεν “καταργεί” το νόμο και απλά θα ζητά την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται. Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι παρανοϊκά για τη χώρα, εκτός αν έχουν πάρει την απόφαση να πάνε σε εκλογές. Γιατί δεν μπορεί η μισή κυβέρνηση και ο κύριος Βούτσης, να δεσμεύονται ότι όλα θα πάνε συναινετικά και ο κύριος Παππάς να “αδειάζει” τον Πρόεδρο της Βουλής.

Δημοσιογράφος: Εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε την συνέντευξη του Υπουργού, αλλά είναι όντως εντυπωσιακά τα όσα μας μεταφέρετε.
Λ. Γρηγοράκος: Θα μπορούσα να πω, ότι είναι πολιτικά “ανόητο” αυτό που έκανε, να “ρίξει λάδι στη φωτιά”, δηλαδή, την στιγμή που υπήρχε ένα κλίμα συναίνεσης τόσο από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού όσο και από την ΝΔ, που τοποθετήθηκε “παρόν” και όχι αρνητικά. Αυτό το κλίμα ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Αν θέλει κάποιος να κυβερνήσει σωστά αυτή τη χώρα πρέπει να καταλάβει, ότι δεν κυβερνάται με αλαζονεία και “τραμπουκισμούς”. Η χώρα χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Χρειάζεται ηρεμία, γιατί έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες προκλήσεις.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, από την στιγμή δηλαδή που μπήκαμε στο πρόγραμμα, το ζητούμενο παραμένει η συναίνεση και, ανεξαρτήτως το ποιο κόμμα κυβερνούσε, πάντα αυτό ήταν το πρόβλημα. Γιατί δεν έχει επιτευχθεί, κατά τη γνώμη σας, μέχρι σήμερα;
Λ. Γρηγοράκος: Τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη την συναίνεση. Πώς, όμως, να επιτευχθεί με τέτοιες συμπεριφορές; Πώς να επιτευχθεί, όταν κάποιος νομίζει, ότι επειδή έχει 153 βουλευτές μπορεί να κάνει ό, τι θέλει; Όλα οδηγούνται σε πλήρες “ναυάγιο”. Σχεδόν δύο χρόνια τώρα, που βρίσκεται στο “τιμόνι” της εξουσίας, αυτή η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη χώρα στα “βράχια”. Γ' αυτό ακριβώς βλέπουμε, ότι το 80% των ερωτηθέντων στις διάφορες δημοσκοπήσεις έχουν αρνητική άποψη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι πρωτοφανές γεγονός μέσα σε έναν, μόλις, χρόνο μια κυβέρνηση, να έχει τόσο αρνητικές απόψεις σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Δημοσιογράφος: “Αντίδοτο”, θεραπεία” σε αυτή την κατάσταση υπάρχει; Είδαμε να μην μπορεί να διευρυνθεί η κεντροαριστερά.
Λ. Γρηγοράκος: Ο κύριος Τσίπρας δεν μπορεί να “ανοιχτεί” στην κεντροαριστερά. Αν θεωρεί “μεταγραφές” την κυρία Ξενογιαννακοπούλου και τον κύριο Τζουμάκα, ο οποίος έμαθα, ότι τα “γύρισε” κιόλας στην συνέχεια, τί να πω. Αυτή είναι η διεύρυνση που έκανε ο κύριος Τσίπρας στο συνέδριό του;

Δημοσιογράφος: Εδώ είδαμε ότι τα “γύρισε” μέχρι και ο κύριος Πολύδωρας.
Λ. Γρηγοράκος: Τί να πω τώρα. Εγώ πιστεύω, ότι τα προβλήματα της οικονομίας και το ασφαλιστικό, που ξαναμπήκε στο “τραπέζι” των συζητήσεων, οδηγούν δυστυχώς σε 4ο μνημόνιο. Πραγματικά δε θέλω να το σκέφτομαι αυτό και ελπίζω να το αποφύγουμε, αλλά πρόκειται για ορατή απειλή πια, με όλα όσα γίνονται. Η κυβέρνηση αυτή “καρκινοβατεί”. Έχει υποστεί πρωτοφανείς ήττες σε όλα τα επίπεδα και πιστεύω, ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να “κλείσει” τη δεύτερη αξιολόγηση. Βλέπω έναν αμήχανο και ανήμπορο Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα μετά το συνέδριο.

Δημοσιογράφος: Συμφωνείτε με τον κύριο Μητσοτάκη, που θεωρεί ως μόνη λύση τις εκλογές;
Λ. Γρηγοράκος: Πραγματικά πιστεύω, ότι μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές. Η φθορά που έχει υποστεί ο κύριος Τσίπρας είναι ανεπανόρθωτη. Υπάρχει μια μεγάλη “σήψη” και παρακμή στο κυβερνητικό σχήμα. Υπάρχει ασυνεννοησία και πιστεύω, ότι η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία έχει μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό αλλά και εθνικό, πιθανόν, κόστος. Βλέπουμε, ότι ξαφνικά “σήκωσαν κεφάλι” όλοι οι “γείτονες”. Και οι από πάνω μας και οι απέναντι. Η περιθωριοποίηση της χώρας με έναν Υπουργό Εξωτερικών, που τώρα είδαμε, ότι άρχισε να “ξυπνάει” λίγο, προσπαθώντας χθες να πει κάτι είναι υπαρκτός κίνδυνος. Επιτρέψτε μου να κάνω μια κριτική σε αυτό το θέμα. Έχει τέσσερις Υπουργούς, που είναι, πραγματικά, ανίκανοι. Έχει τον κύριο Καμμένο, ο οποίος είναι ανά πάσα στιγμή μια “βόμβα” για την κυβέρνηση. Είναι ένας Υπουργός που συζητάει με τον Αρχιεπίσκοπο και κλαίγοντας λέει, ότι αν θέλει ο Αρχιεπίσκοπος θα “ρίξει” την κυβέρνηση. Αυτό που συνέβη είναι τρομερό και κανείς από την αριστερά δεν μιλάει. Γιατί; Γιατί έχουν “αγκαλιά” τους το “παιδί” της δεξιάς. Οι Αριστεροί αυτοί, κατά τα άλλα δέχονται τον κύριο Καμμένο, να τους αποκαλεί “συντρόφους” και δεν ντρέπονται. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι έχει να συμβεί τόσο με τον κύριο Κοτζιά, τον κύριο Καμμένο, τον κύριο Σπίρτζη όσο και με τον κύριο Σκουρλέτη, που η κατάστασή του θυμίζει “Βαρουφακιάδα”, όπου δεν ξέραμε τί μας γίνεται. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει καμία “εφεδρεία”.

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε στον κύριο Σκουρλέτη, ο οποίος είπε, ότι θα φύγει από τη θέση του, αν “σπάσει” στα δύο το Υπουργείο του;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι δεν αναφέρομαι σε αυτό. Ο κύριος Σκουρλέτης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν τηρεί τίποτα από όσα έχει υπογράψει. Δεν του αρέσει αυτό που κάνει και όταν κάνεις κάτι που δεν σου αρέσει και δεν σε εκπροσωπεί, τότε βάζεις συνέχεια εμπόδια στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.  Αυτό κάνει ο κύριος Σκουρλέτης. Σε όλα είναι “απέναντι”.

Δημοσιογράφος: Αυτές είναι “αριστερές αντιστάσεις” πιστεύετε;
Λ. Γρηγοράκος: Όχι. Αυτές είναι “αριστεροφανείς αντιστάσεις”. Το μόνο μέλημά τους είναι η διατήρηση της “καρέκλας”. Έχουν προχωρήσει σε μια τρομερή κατάληψη του κράτους. Έχουν διορίσει 30.000 ανθρώπους στο δημόσιο, ‘βολεύοντας’ ημετέρους. Αυτό γίνεται, γιατί τους αρέσει ένα κράτος αντιπαραγωγικό και όχι ένα κράτος που δουλεύει. Είναι ιδεοληπτικοί σε ό, τι έχει να κάνει με την σχέση του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα. Ενώ ο ιδιωτικός τομέας παράγει και το κράτος καταναλίσκει, αυτοί εξακολουθούν να θέλουν να έχουν ένα τεράστιο κράτος. Η χώρα έχει γνωρίσει μια αδυσώπητη κομματοκρατία με την “πρώτη φορά Αριστερά” στην κυβέρνηση. Μοναδικός πολιτικός στόχος είναι η διατήρηση στην εξουσία με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο. Δεν ντρέπονται καθόλου με όσα ψηφίζουν στη Βουλή. Είναι πρωτόγνωρο σύμπτωμα της μεταπολίτευσης. Πολιτικοί, οι οποίοι δεν ντρέπονται. Λένε πολλά ψέμματα και δεν ντρέπονται. Ζουν στον μικρόκοσμό τους. Απολαμβάνουν τα προνόμια και τα αξιώματα, αγνοώντας το αυτονόητο. Έχουν αποξενωθεί πλήρως από την κοινωνία και τους πολίτες. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να κάνω μια ιστορική αναδρομή. Πάντα υπήρχε ένα πολιτικό πρόταγμα. Αν κοιτάξει κάποιος όλους τους Πρωθυπουργούς της χώρας, με τα “καλά” τους και τα “κακά” τους ο καθένας θα δει, ότι όλοι είχαν κάποιο στόχο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να αλλάξει τη χώρα και να τη βάλει στην ΕΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε το μετεμφυλιακό κράτος και προχώρησε σε μια κοινωνική αναδιανομή του πλούτου. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τις γνωστές φιλελεύθερες επιλογές. Κυβέρνησε όμως και προχώρησε και σε σωστές ενέργειες. Ο Κώστας Σημίτης ήθελε και προχώρησε στον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ακόμη και ο Κώστας Καραμανλής, ο νεότερος, στον οποίο εγώ προσωπικά χρεώνω τη χρεοκοπία της χώρας είχε θέσει έναν στόχο. Την επανίδρυση του κράτους. Εδώ πείτε μου τον στόχο της κυβέρνησης Τσίπρα. Ποιος είναι ο πολιτικός στόχος αυτών των κυρίων; Τί έχουν κάνει; Το μόνο που έκαναν είναι να προχωρήσουν σε μια μνημονιακή μετάλλαξη, η οποία κόστισε στον ελληνικό λαό 100 δις ευρώ. Τι άλλο να πω, πια.
Αυτή την στιγμή πηγαίνουμε στην Βουλή, να ψηφίσουμε για το ΕΣΡ και πηγαίνουμε με ένα κλίμα πολωτικό, πολεμικό και αναξιοπρεπές θα έλεγα. Ο κύριος Βούτσης προσπαθούσε μέχρι χθες, να διαμορφώσει ένα κλίμα ελάχιστης συναίνεσης, λέγοντας, ότι όλα θα πάνε καλά και θα αλλάξει ο νόμος. Η κύρια ένστασή μας ήταν στη χρήση της λέξης “αναστέλλεται” και όχι “καταργείται” για το νόμο, αλλά πιστεύαμε, ότι θα το ξεπεράσουμε. Και σήμερα έρχεται με δηλώσεις του ο κύριος Παππάς και, σαν απόλυτος μονάρχης, εμμένει στις αποφάσεις του. Γι' αυτό θα τον χαρακτήριζα πολιτικά “ανόητο” Υπουργό.

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση εκλογών θα μπαίνατε στη διαδικασία να “κατεβείτε” υποψήφιος; Και αν ναι, με ποιο κόμμα;
Λ. Γρηγοράκος: Θα είμαι στο χώρο, με τον οποίο έχω βιωματική σχέση όλα τα χρόνια. Στο χώρο, δηλαδή, της κεντροαριστεράς, του ΠΑΣΟΚ, του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Δεν έχω καμία διάθεση και δεν με ενδιαφέρει καθόλου, να προκαλέσω καμία ρήξη στον ψυχισμό μου και την ιστορία μου, γιατί πρόκειται για μια ιστορία που έχει σχέση μόνο με την κεντροαριστερά και το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Πρόκειται για μια βιωματική σχέση. Είμαι από φοιτητής στο ΠΑΣΟΚ. Θα φύγω τώρα; Να πάω που; Πιστεύω σε όλα αυτά που πρεσβεύει ο συγκεκριμένος χώρος, έχω αγωνιστεί με αυτά και παρακολουθώ από κοντά όλες τις εξελίξεις και διεργασίες, που αναπτύσσονται στο χώρο, γιατί με ενδιαφέρει η κεντροαριστερά. Δεν έχω διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ. Έχω διαγραφεί από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μόνο. Αυτό συνέβη, γιατί είπα δυο καλά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιστεύοντας, ότι ήταν θετική εξέλιξη η εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. Αυτό που προσπαθεί να κάνει, να εκσυγχρονίσει, δηλαδή, το χώρο της κεντροδεξιάς, άσχετα αν συναντά εμπόδια είναι θετικό. Γιατί ο εκσυγχρονισμός του χώρου της κεντροδεξιάς θα φέρει εκσυγχρονισμό και στο δικό μας χώρο, την κεντροαριστερά. Θα αποτελέσει μια αντανάκλαση και θα προκαλέσει ένα υγιή πολιτικό ανταγωνισμό. Έναν σωστό, πολιτισμένο, πολιτικό ανταγωνισμό.

Εγώ ανήκω στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Εγώ θέλω να είμαστε όλοι μαζί. Γράφω ένα άρθρο αυτές τις μέρες, με τίτλο “Βρείτε τα”. Πιστεύω, πως πρέπει να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου, να υπάρξει μια ευρύτερη συμπαράταξη στο χώρο του κέντρου. Αυτή είναι η άποψή μου και προσπαθώ για αυτό. Η απόφαση της κυρίας Γεννηματά να με θέσει εκτός Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δεν ακυρώνει ούτε “απαλλοτριώνει” τη βιωματική μου σχέση με το χώρο αυτό. Συμμετέχω, προσπαθώ και θα είμαι παρών στις επόμενες εκλογές με το χώρο του κέντρου, της κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, πείτε τον όπως θέλετε. Θέλω, λοιπόν, να ανήκω στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Εκεί ανήκω.