ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Βόλου Marconi 96.1. Παρασκευή, 25/11/2016


Σημεία συνέντευξης Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας,
στο ραδιοφωνικό σταθμό Βόλου Marconi 96.1, στο δημοσιογράφο Γιώργο Κουμιώτη

                                                                                    Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Δημοσιογράφος: Σχετικά με την διαπραγμάτευση;
Λ. Γρηγοράκος: Από την καρδιά μου θα ήθελα να ευχηθώ να τελειώσει αυτή η διαπραγμάτευση. Να “κλείσει” η διαπραγμάτευση, για το καλό του τόπου. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει ανάγκη από συναίνεση. Πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Η χώρα μας έχει τεράστια προβλήματα να αντιμετωπίσει. Βλέπετε ότι τα “σύννεφα” του πολέμου έχουν αρχίσει να κινούνται στον ουρανό. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο Ερντογάν, και για εσωτερική του κατανάλωση, κάνει τις δηλώσεις που όλοι ξέρουμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιδρά. Είναι πάρα πολύ αδύναμη. Φανταστείτε ότι απέναντι στις απειλές Ερντογάν, ολόκληρη Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει τολμήσει να βγάλει έστω μια ανακοίνωση. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε έρμαια μιας κατάστασης που δεν μπορεί να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και εμείς, που είμαστε φιλοευρωπαϊστές, γιατί εγώ πιστεύω στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε όλη την υπάρχουσα ευρωπαϊκή κατάσταση. Αυτό έκαναν παλαιότερα όσοι δεν επιθυμούσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την είχαν διαμορφώσει με άλλο τρόπο στο μυαλό τους. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόση δύναμη παίρνουν άνθρωποι με αυτό τον τρόπο σκέψης, από τέτοιου είδους καταστάσεις.

Δημοσιογράφος: Ο Ανδρέας Παπανδρέου στο “κύκνειο άσμα” του είχε εξηγήσει τα του “Διευθυντηρίου”.
Λ. Γρηγοράκος: Τον είχα ακούσει το 1995 σε μια σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και είχα απορήσει με όσα έλεγε. Να, όμως που όλα όσα έλεγε βγήκαν αληθινά. Μιλούσε για μια Ευρώπη, η οποία αν δεν αλλάξει ρότα και δεν μπει σε μια άλλη διαδικασία ολοκλήρωσης, σε ένα μοντέλο Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να πάμε σε μια ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης, θα  αντιμετώπιζε πρόβλημα. Είδατε, όμως ότι οι λαοί της Ευρώπης, με πρώτη την Γαλλία, απέρριψαν αυτή την προσπάθεια. Όπως έγινε στην περίπτωση του ευρωπαϊκού Συντάγματος. Όλες αυτές οι απορρίψεις ήταν κινήσεις οπισθοδρόμησης. Μετά την Συνθήκη της Λισσαβόνας, όπου είχαν μπει τα θεμέλια για μια πραγματικά διαφορετική Ευρώπη, μια Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους, της ανακατανομής του πλούτου, της στήριξης των αδύναμων κρατών, δυστυχώς χάθηκαν όλα. Οι εθνικιστικές ανάγκες των εκάστοτε κυβερνήσεων, για να μην έχουν πολιτικό κόστος, “φρέναραν” την εξέλιξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και βέβαια έχουμε πλέον και τις πρώτες αποσκιρτήσεις. Για παράδειγμα, φανταστείτε τι θα γίνει στην Ιταλία με το δημοψήφισμα που έχει ανακοινώσει ο Ρέντσι. Φαίνεται ότι η Ευρώπη πρέπει, πάση θυσία, να βρει έναν άλλο δρόμο. Έναν δρόμο συναίνεσης και μη λιτότητας. Γιατί αυτή τη λιτότητα δεν τη θέλει ο ελληνικός λαός, όπως και κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός πια. Αυτή, λοιπόν, η διαρκής λιτότητα έχει φέρει τα ηγετικά κόμματα της Ευρώπης, όπως το Λαϊκό και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, σε μεγάλη αδυναμία και έχει δώσει την ευκαιρία σε εθνικολαϊκιστικά κόμματα όπως του Τράμπ, της Λεπέν, των Αυστριακών, των Ολλανδών και όλων αυτών των κινημάτων, που κινούνται στο πλαίσιο του ευρωσκεπτικισμού, να έχουν “πάρει τα πάνω” τους. Θα πρέπει να προσέξουμε. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε στην εποχή του 1932, που είχε εκλεγεί ο Χίτλερ και κανένας δεν έδωσε σημασία. Αυτή τη φορά πρέπει και τα μάτια αλλά και τα αυτιά μας να είναι ανοιχτά, γιατί η ιστορία δε πρέπει να επαναληφθεί. Αν τα δύο μεγάλα κόμματα, που προανέφερα δεν αλλάξουν, φοβάμαι ότι οι εθνικολαϊκιστές θα κερδίσουν το στοίχημα. Γιατί αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα απογοήτευσαν τους λαούς. Για να ασκήσεις για παράδειγμα σοσιαλιστική και κοινωνική πολιτική, πρέπει να έχεις χρήματα. Με την μείωση των προϋπολογισμών των κρατών, την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων των πολιτών, τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και όλων των κεκτημένων της Ευρώπης μετά τον πόλεμο, οι λαοί απογοητεύτηκαν. Έτσι, οι λαοί οδηγήθηκαν σε πιο συντηρητικές λύσεις. Αυτό είναι που πρέπει η Ευρώπη να δει, γιατί την απειλεί άμεσα.

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχουν ούτε πρόσωπα ούτε η συγκυρία για να στηθεί σοσιαλιστική πολιτική.
Λ. Γρηγοράκος: Τη δεκαετία το '80 και του '90 υπήρχαν λαμπρές προσωπικότητες. Υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Μιτεράν, ο Ντεστέν, ο Σρέντερ, o Χέλμουτ Κολ, ο Μπράντ, ο Κράξι, ο Γκονζάλεθ, ο Σώκρατες, ο Τόνι Μπλέρ στην Αγγλία. Ήταν όλοι λαμπρά μυαλά. Ακόμη και οι ηγέτες των δεξιών κομμάτων χειριζόντουσαν εξαιρετικά τις καταστάσεις. Ο Ανδρέας, ο Μιτεράν, μαζί με τον Ντεστέν, έφτιαξαν ουσιαστικά την Ηνωμένη Ευρώπη. Ήταν μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες σε μια εποχή που η Ευρώπη ήταν εύρωστη. Τώρα πια, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλη ύφεση. Η Ευρώπη δεν έχει χρήματα. Είναι η Ευρώπη της συνεχούς λιτότητας. Έτσι, οι λαοί στράφηκαν σε τρίτες πολιτικές δυνάμεις, παρόλο που αυτά που τάζουν είναι ψέμματα. Το ίδιο συνέβη και με τον Τσίπρα στην Ελλάδα. Είπε τόσα ψέμματα που κάποιοι τον πίστεψαν. Ο Ερτντογάν και ο Πούτιν το ίδιο έχουν κάνει. Πρόκειται για ένα σύστημα που έταξε τόσα πολλά, μέχρι που το ίδιο το ψέμα μετουσιώθηκε μέσα τους. Οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνομαι εγώ ιδεολογικά είναι άνθρωποι του κέντρου, αστοί, επιστήμονες, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι, φοιτητές απλοί πολίτες και κοινωνικές ομάδες που έχουν πλέον φτωχοποιηθεί. Όταν το 2015 ήμουν στην Λακωνία και ζητούσα την ψήφο του κόσμου μια κυρία, που γνωρίζω ότι ανήκει στο χώρο του κέντρου, μου είπε: “Κύριε Γρηγοράκο εσείς μου λέτε, ότι μέσα σε αυτό το αυστηρό οικονομικό πλαίσιο δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Ο Τσίπρας μου λέει, ότι θα κάνει 10 πράγματα. Και 1 με 2 να μου κάνει, πάλι καλά θα είναι”. Είδατε ότι στο τέλος, ο κόσμος πίστεψε τον κύριο Τσίπρα.

Δημοσιογράφος: Τί κληρονόμησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και που κατάντησε σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
Λ. Γρηγοράκος: Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ “μετακόμισε” στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί του αρέσουν τα “μεγάλα” λόγια, του αρέσει να διορίζει τα παιδιά του, να κάνει τις λαμογιές του. Αν θυμάστε, υπήρχαν οι συνδικαλιστές που αντιτίθεντο στο νόμο Γιαννίτση και σε όσες μεταρρυθμίσεις έπρεπε να γίνουν. Όλοι αυτοί πλέον έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε ένα διαφορετικό ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του λαού. Να έχει ένα όραμα και ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα αληθινό, που δε θα λέει ψέμματα στο λαό. Τώρα, η Ελλάδα ,αν θέλει να έχει όλα τα ωφελήματα που πηγάζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να πορευτεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στο παρελθόν ήμασταν πιο άνετοι στο να κάνουμε κάποια πράγματα. Αλλά ήμασταν και αδύναμοι. Τώρα η Ελλάδα είναι πιο δυνατή από την Ελλάδα του 2000. Και αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, που έχει “γονατίσει” του Έλληνες, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά για τη χώρα. Σκεφτείτε, ότι το 2000 η Ελλάδα ήταν μέσα στις 30 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Αυτό που ο ελληνικός λαός έχει χάσει και δεν το συγχωρεί στους πολιτικούς είναι η ποιότητα ζωής του. Αλλά δεν φταίει μόνο το πολιτικό σύστημα. Είναι ένα σύνολο θεσμών. Οι συνδικαλιστές δε φταίνε για όσα έχουν συμβεί;

Δημοσιογράφος: Από εδώ και πέρα; Για τη νέα γενιά;
Λ. Γρηγοράκος: Από εδώ και πέρα οι ευθύνες είναι στα χέρια του ελληνικού λαού. Ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει για ένα σωστότερο μείγμα πολιτικής, που θα τον αντιπροσωπεύει. Ο Τσίπρας χρεοκόπησε. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική και πολιτική κατάσταση. Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε πολυδιάσπαση και το σημερινό πολιτικό προσωπικό δεν είναι αντάξιο των περιστάσεων. Ο ελληνικός λαός, στις επόμενες εκλογές, που θα έρθουν σύντομα, θα πρέπει να αποφασίσει ότι χρειαζόμαστε συναίνεση, για να προχωρήσουμε και να βγούμε από την κρίση. Ο λαός θα πρέπει να πει: “Βρείτε τα. Σταματήστε τις κοκορομαχίες”. Αυτή την στιγμή, το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η χώρα.