ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Κανάλι 1 της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά, στην εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ». Τρίτη, 27/12/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο Κανάλι 1 της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά, στην εκπομπή «Δύο Ρεπόρτερ», στους δημοσιογράφους Νίκο Μπαρδούνια και Πέτρο Αθανασίου»

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016

Δημοσιογράφος: Καλημέρα και χρόνια πολλά κύριε Γρηγοράκο.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα και χρόνια πολλά και από εμένα σε όλους.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω την συνέντευξή μας με μία είδηση, που αλίευσα από την Εφημερίδα των Συντακτών. Εκεί διάβασα, ότι η Φώφη Γεννηματά στέλνει επιστολές σε τέως βουλευτές αλλά και σε στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί, για να τους καλέσει σε τραπέζι, προκειμένου να γίνει ένα πρώτο βήμα «επανασυγκόλλησης». Εσείς δεχτήκατε τέτοια πρόταση;
Λ. Γρηγοράκος: Συμφωνώ με το όλο εγχείρημα. Κοιτάξτε να δείτε, εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω φύγει ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω πως ο «δρόμος είναι ανοιχτός» τώρα, πια.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια;
Λ. Γρηγοράκος: Όλοι έχουμε ρόλο. Πιστεύω ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς πρέπει να διευρυνθεί και να πάμε σε κάτι καινούριο, κάτι νέο, ιδιαίτερα τώρα που η Πρόεδρος του κόμματος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για ένα ανοιχτό συνέδριο και εκλογή Προέδρου από τη βάση.

Δημοσιογράφος: Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον και χαίρομαι που το λέτε. Να πάμε, όμως και λίγο στα δικά μας. Τι θα γίνει τελικά με αυτή τη δεύτερη αξιολόγηση; Θα την πετύχουμε; Θα μας την «μπλοκάρει» ο κύριος Σόιμπλε με το ΔΝΤ και θα μας «τραβήξουν» μέχρι το καλοκαίρι, για να μας εκβιάσουν; Ποια είναι η άποψή σας;
Λ. Γρηγοράκος: Ξέρετε, έχω στεναχωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια με την συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα απέναντι σε όποιους είχαν διαφορετική άποψη από αυτή που εξέφραζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είμαι, τώρα πια, σε θέση, να πιστεύω, ότι αυτές οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τους εταίρους δεν προσθέτουν ούτε στη χώρα, ούτε στην οικονομία, ούτε στην κοινωνία. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα, νομίζω ότι είναι ζωτική ανάγκη η προσφυγή στις εκλογές. Το ιστορικό παράδοξο της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου είναι ότι δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα και προσπαθεί, ό, τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, να τα ακυρώσει.

Δημοσιογράφος: Λένε όμως, ότι μια προσφυγή στις κάλπες στην παρούσα φάση θα «πάει πολύ πίσω» την οικονομία. Ακόμη και η ΝΔ, που τις ζητάει το γνωρίζει αυτό.
Λ. Γρηγοράκος: Η ζημιά που κάνει η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερη από αυτή των πιθανών εκλογών. Το λέω αυτό, γιατί με αυτό τον τρόπο, «χάνει» και την αξιοπρέπειά της η κυβέρνηση. Με όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, εκεί που «έφτυνε», «γλείφει». Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν είμαι αντίθετος με όσα δόθηκαν στον ελληνικό λαό. Ό, τι δίνεται στον ελληνικό λαό, ακόμη και ένα ευρώ, ιδιαίτερα σε αυτή την φάση, στην οποία βρίσκεται η κοινωνία, είναι θετικό. Αλλά με ενοχλεί όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι που «παίζει» η κυβέρνηση με το «δώρο» που έδωσε. Δεν είναι καθόλου αξιοπρεπές εκ μέρους της. Θα έδιναν 13ο μισθό αρχικά, μετά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν άλλα πράγματα. Όλη αυτή η ιστορία έχει πια τελειώσει. Στο εσωτερικό βρίζουμε τον Σόιμπλε και όσους μας έδωσαν τα λεφτά και στο εξωτερικό είμαστε υποτακτικοί. Θα σας πω τον μύθο του λαγού με το λιοντάρι. Ο λαγός ήταν στο δάσος και κοιμόταν, χαλαρός χωρίς να τον νοιάζει τίποτα. Τα υπόλοιπα ζώα έτρεχαν γύρω και ο λαγός, επειδή ήξερε ότι έτρεχε γρήγορα, απλά καθόταν κάτω από ένα δέντρο και κορόιδευε την αλεπού. Μια φορά, η αλεπού του λέει: «αν ακούσει το λιοντάρι όσα λες για αυτό, αλλά και για όλους μας ,θα σε μαλώσει, θα έρθει και θα σε φάει». Ο λαγός είπε: «ποιος υπολογίζει το λιοντάρι»; Μια μέρα που κοιμόταν ο λαγός, ήρθε το λιοντάρι από πάνω του και του είπε: «έμαθα ότι λες κάποιες κουβεντούλες για μένα». Και του απαντάει ο λαγός: «Μα βασιλιά μου, λέμε και μια κουβέντα παραπάνω, να περνάει η ώρα». Αυτά όμως στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν περνάνε. Λεονταρισμοί στο εσωτερικό και υποταγή στο εξωτερικό; Οι άνθρωποι είναι αναξιοπρεπείς.

Δημοσιογράφος: Αυτό που είπατε, ότι και το ένα ευρώ έχει σημασία είναι σωστό. Μήπως, όμως η αντιπολίτευση, για να «κερδίσει» τις εντυπώσεις αλλά και την ουσία, θα έπρεπε να προτείνει να δοθούν τα χρήματα αυτά σε όσους περιμένουν τρία χρόνια για να πάρουν την σύνταξή τους;
Λ. Γρηγοράκος: Αν θυμάστε καλά, εγώ με τον Θεοχάρη πρότεινα κάτι τέτοιο. Και να σας πω και κάτι άλλο. Εμείς ψηφίσαμε την πρόταση της κυβέρνησης αλλά προτείναμε και κάτι άλλο. Υπάρχουν 120.000 εργαζόμενοι με μισθό 100 ευρώ τον μήνα. Να δοθούν και σε αυτούς χρήματα. Υπάρχουν οι μακροχρόνια άνεργοι. Να σας πω και κάτι άλλο. Αυτοί που πήραν τις συντάξεις τους, πήραν έστω και αυτό το «κομματάκι». Όλοι οι υπόλοιποι; Ό, τι έγινε, έγινε. Από εκεί και πέρα, όλες αυτές οι «κοκορομαχίες» γίνονται μόνο για το «θεαθήναι» και κάνουν κακό. Τώρα πια δεν έχουν τη δυνατότητα να στήσουν σκηνικό έντασης. Δεν μπορούν να πουν «go back κυρία Μέρκελ». Όλα αυτά δε γίνονται. Μια φορά «έφαγε» αυτό το «παραμύθι» ο λαός. Δεν το «ξανατρώει». Εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά δηλητηριάζουν το κλίμα συνεργασίας, που πρέπει να υπάρχει. Όσα είπε ο κύριος Τσίπρας, για τον Σόιμπλε, δεν λέγονται από έναν Πρωθυπουργό.

Δημοσιογράφος: Ήρθε το μήνυμα ενός φίλου, ακροατή, ο οποίος λέει: «πείτε στον κύριο Γρηγοράκο, ότι για εμένα που παίρνω 350 ευρώ και πήρα περίπου 850 ευρώ βοήθημα, δεν ήταν απλά ένα βοήθημα. Ήταν αναγκαίο».
Λ. Γρηγοράκος: Καλά έκαναν και τα έδωσαν. Αυτό λέω και εγώ. Συμφωνώ. Είπα και προηγουμένως, ότι και ένα ευρώ να δώσουν είναι θετικό βήμα. Απλά θα μπορούσαν, να δοθούν και σε κάποιους άλλους. Σε αυτή την φάση έχουμε ένα αρκετό πλεόνασμα και θα μπορούσαμε να δώσουμε και περισσότερα χρήματα. Αν μάλιστα είχαμε προχωρήσει και σε συμφωνία με τους θεσμούς, τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα, πιστεύω.

Δημοσιογράφος: Παρακολουθούμε με προσοχή και τις θέσεις και συνεντεύξεις του κυρίου Βενιζέλου τον τελευταίο καιρό.
Λ. Γρηγοράκος: Ο οποίος «λαγοκοιμάται»…

Δημοσιογράφος: Ναι, ο οποίος «λαγοκοιμάται» και είναι «ετοιμοπόλεμος». Θα έχει ενδιαφέρον, όταν «ξανανοίξει» η Βουλή και ξαναπαρακολουθεί ο κόσμος τις ομιλίες του, γιατί αφήνει μια αιχμή πολύ «δηλητηριώδη» και ουσιαστική ως προς το τι θα κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Λ. Γρηγοράκος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει τώρα πια πολλά πράγματα. Όταν έπρεπε να κάνει, απλά μετέτρεψε το «ΟΧΙ» σε «ΝΑΙ». Τότε δεν μίλησε κανείς. Παραβιάστηκε το Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε παραβίασε το Σύνταγμα και κάποιος έπρεπε να του το πει. Του το είπε, λοιπόν, ο Βενιζέλος. Προσπαθεί, να τον προλάβει από κάποιες μελλοντικές πιθανές ιστορίες.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με κάποιο πιθανό δημοψήφισμα;
Λ. Γρηγοράκος: Μα δεν μπορεί να κάνει δημοψήφισμα. Ο Βενιζέλος του λέει ότι πρέπει να υπάρξει κάποια πολιτειακή αντίσταση και ότι δεν πρέπει να συμπράξει σε τέτοιες ιστορίες με την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να το κάνει, γιατί αν το κάνει, θα έχουμε συνταγματική εκτροπή. Τα πράγματα δεν είναι αστεία. Τότε το «κατάπιαμε» αλλά τώρα δεν επαναλαμβάνονται τέτοιες καταστάσεις.

Δημοσιογράφος: Οπότε θα πρέπει οι θεσμοί να λειτουργήσουν με υποδειγματικό τρόπο από εδώ και πέρα.
Λ. Γρηγοράκος: Για όλους αυτούς τους λόγους να ξέρετε ότι δεν είναι καλό που αργεί και η αξιολόγηση. Αυτό το «σήριαλ» με τους δανειστές είναι επιζήμιο. Όλο αυτό δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης, αδυναμία και ατολμία. Βλέπουμε, ότι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να μιλήσουν, δεν μπορούν να «βγουν» στην κοινωνία. Εγώ πιστεύω, ότι όλες αυτές οι εκκρεμότητες που υπάρχουν θα μείνουν «ανοιχτές» μέχρι τον Μάρτιο. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, να μην πάνε πέραν του Μαρτίου τα πράγματα, γιατί, μάλλον δε θα υπάρχει Ελλάδα μετά.

Δημοσιογράφος: Είναι ενδιαφέρον αυτό που λέτε κύριε Γρηγοράκο, μιας και είστε και βουλευτής της αντιπολίτευσης και δε θέλετε, όμως, να υπάρχει μια τέτοια εικόνα. Να είναι, δηλαδή, κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρειά του και να υβρίζεται.
Λ. Γρηγοράκος: Επειδή το έχω υποστεί, δε θέλω να συμβεί σε κανέναν αυτό. Θέλω, να υπάρχει αξιοπρέπεια. Είναι αναμφισβήτητο ότι, με όσα είχαν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, έπρεπε να έρθει να κυβερνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι μόνο οι ίδιοι, συνέχεια στην εξουσία. Έπρεπε να δώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τα διαπιστευτήριά του. Διαφώνησα με τον τρόπο που διεκδίκησαν την εξουσία αλλά άλλο αυτό. Πιστεύω, όμως, ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια εθνική πολιτική. Χρειάζεται συναίνεση. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό, που θα μπορέσει να «ξυπνήσει» συνειδήσεις, γιατί αυτή την στιγμή ο ελληνικός λαός έχει χάσει την ελπίδα του. Αυτή την στιγμή, πρέπει να υπάρξει μια εθνική συνέγερση και να εγκαταλείψουμε το παιχνίδι «φύγε εσύ, να έρθω εγώ». Το είδαμε στην περίπτωση Καραμανλή-Παπανδρέου, το είδαμε στην περίπτωση Παπανδρέου-Σαμαρά, το είδαμε και στην περίπτωση Σαμαρά-Τσίπρα.

Δημοσιογράφος: Μήπως έχει δίκαιο ο Λεβέντης, που ζητά συνεχώς οικουμενική κυβέρνηση;
Λ. Γρηγοράκος: Ο Βασίλης Λεβέντης αλλάξει συνεχώς άποψη, όπως το φίδι αλλάζει δέρμα. Εγώ θέλω όλοι οι πολιτικοί μας και ο Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, όλοι όσοι βρίσκονται στο κέντρο αλλά και ο Τσίπρας, να μην είναι αμφίθυμοι. Όχι ότι η πολιτική δεν πρέπει να αλλάζει, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε τι πιστεύει, τελικά, ο καθένας μας. Αυτή την στιγμή, μας ενδιαφέρει μόνο η χώρα. Το σύνθημά μας θα πρέπει να είναι η διάσωση της χώρας. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε τέταρτο μνημόνιο. Το πολύ-πολύ, να έχουμε ένα μνημόνιο 3 plus. Ακόμη και στα 4,2 δις του ΔΝΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίθυμος. Θέλει την μείωση του χρέους αλλά δε θέλει να είναι μέσα στις διαπραγματεύσεις. Επιτέλους, να καταλάβουμε τι θέλουμε.

Δημοσιογράφος: Μήπως πρέπει να πάρουμε για παράδειγμα τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας που το ρεπορτάζ έχει δείξει ότι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση; Είναι ο Κεφαλάς Λακωνίας, που εσείς τον ξέρετε καλύτερα από εμάς. Άλλο ένα χωριό που βρίσκεται στον Ταΰγετο, άλλο στην Μαγνησία και ακόμη ένα που βρίσκεται έξω από το Μέτσοβο. Σε μια από αυτές τις περιοχές δεν έχουμε ανεργία, στον Κεφαλά η ελαιοκομία έχει γίνει πρότυπος τρόπος παραγωγής και γενικά αυτές οι περιοχές είναι αυτόνομες. Δε χρειάζεται να φύγουν οι νέοι από τον τόπο τους. Εσείς τι πιστεύετε;
Λ. Γρηγοράκος: Χρειαζόμαστε τέτοια παραδείγματα. Χρειαζόμαστε νέα μυαλά και καινοτομίες. Χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό εναρμονισμένο στην εποχή, που να έχει μέλλον και προοπτική. Σε αυτές τις δράσεις και αυτά τα πρότυπα πρέπει να «πατήσουν» και άλλοι και να δημιουργήσουν. Πρέπει να βγούμε από τα σύνορά μας και να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα. Για να έχουμε οποιαδήποτε βελτίωση των οικονομικών δεικτών, της ανεργίας και του ασφαλιστικού, θα πρέπει να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ. Μας έχουν φύγει πάρα πολλοί επιστήμονες. Επειδή είχα πάει πρόσφατα σε μια εκδήλωση του αγροτικού συνεταιρισμού Ανωγείων, όπου μίλησε ένας εξαιρετικός καθηγητής Φαρμακολογίας, οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να αναδείξουν όλα αυτά τα παραδείγματα, που αναφέραμε. Τέτοια προγράμματα υπάρχουν και πρέπει να αναδειχθούν τέτοιες δράσεις. Ο τόπος πρέπει να προχωρήσει και όλοι μας να «σπρώξουμε» προς το καλύτερο. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα τόσο ωραία αγροτικά προϊόντα που έχουμε, αν και φέτος εξαιτίας του δάκου είχαμε προβλήματα στην Λακωνία και έχω κάνει και σχετική ερώτηση στην Βουλή. Μπορούμε να φύγουμε από τα τραγικά μας αδιέξοδα, αν ενωθούμε όλοι και πιστέψουμε στα νέα παιδιά.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε κύριε Γρηγοράκο. Καλή χρονιά να έχετε και χρόνια πολλά.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή χρονιά σε όλους.