ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017. Τετάρτη, 7/12/2016


Ομιλία Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016
Για να παρακολουθήσετε την ομιλία, πατήστε εδώ. 

Κυρία Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Υπουργέ,

Η Ελλάδα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πρωτότυπη. Και αυτό γιατί, ενώ επαγγελθήκατε, ως «πρώτη φορά Αριστερά», ότι θα βγούμε γρήγορα από την κρίση και αφού είχατε κάνει όλο αυτό το πολύ ωραίο πυροτέχνημα στην κοινωνία, πήρατε τις ψήφους του ελληνικού λαού, αλλά δεν καταφέρατε να ενσωματώσετε τίποτα, γιατί κληρονομήσατε πολλά προβλήματα.
Εγώ δεν λέω ότι είχαμε λύσει τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ήταν μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε και αφήσαμε πολλά προβλήματα άλυτα. Αλλά εσείς, δυστυχώς, κύριε Υπουργέ –και με την ανακοίνωσή σας τη χθεσινή διαφωνώ, βεβαία– δεν κάνατε τίποτα άλλο παρά να βάλετε τη χώρα στον αυτόματο πιλότο. Εγώ τουλάχιστον από εσάς είχα απαιτήσεις πολύ διαφορετικές. Δεν πιστεύω ότι εσείς προσωπικά είσαστε άτομο το οποίο προσκολλάται στην εξουσία.
Πιστεύω λοιπόν ότι δείξατε μια πρωτοφανή διαχειριστική κυβερνητική ανικανότητα, ανεπάρκεια κι ερημώσατε την ελληνική οικονομία. Όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με αυτά, το βλέπει κάθε μέρα.
Οι πολίτες έχουν βυθιστεί στην ανασφάλεια, κύριε Υπουργέ. Μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει στην κοινωνία. Είμαι άνθρωπος ο οποίος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και κάθε μέρα βλέπω τι γίνεται. Το μέλλον του ελληνικού λαού και γενικά της Ελλάδος διαγράφεται ζοφερό και δυσοίωνο. Και αν δεν αλλάξουμε ρότα όλοι μας, θα συνεχίσει να παραμένει γκρίζο και σκοτεινό το μέλλον. Η δίκαιη ανάπτυξη, που είπε ο κ. Τσίπρας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει πια. Πρέπει εμείς επιτέλους στην ελληνική κοινωνία, στα παιδιά μας, στους νέους να τους δώσουμε ελπίδα και να πούμε ότι υπάρχει περίπτωση να έρθει μια καλύτερη ημέρα.
Η μεταρρυθμιστική επαγγελία βέβαια του κ. Μητσοτάκη μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις μιας νέας διακυβέρνησης. Θα παραμείνει όμως και αυτή χωρίς αντίκρισμα αν την εναποθέσει στις συντηρητικές δυνάμεις του τόπου. Μια πραγματική ανατροπή, κύριε Υπουργέ, πρέπει να την κάνει ο ελληνικός λαός για τις κατεστημένες δομές και δυνάμεις. Θα πρέπει να βρουν ανθρώπους διαφορετικούς από το πολιτικό σκηνικό σήμερα και το πολιτικό προσωπικό, που κυβερνάει τη χώρα. Να είναι άνθρωποι πρόθυμοι να αλλάξουν τη χώρα, να έχουν ιδέες, να είναι καινοτόμοι, να είναι μεταρρυθμιστές, να μην τους ενδιαφέρει το πολιτικό τους κόστος.
Το καταθέτω αυτό: Ο πρώτος θάνατος από τη γρίπη χθες.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Είδα τον κύριο Υπουργό. Ήταν πριν από λίγο εδώ, αλλά έφυγε.
Τι έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας; Κάνει μόνο tweet. Τίποτε άλλο. Βρίζουμε τους νοσοκόμους. Βρίζουμε το νοσηλευτικό προσωπικό. Βρίζουμε τους γιατρούς. Βρίζουμε τους εργαζόμενους. Αυτό κάνει.
Κρεβάτια: Ξέρουμε ότι έχουμε ανάγκες κρεβατιών ΜΕΘ για τις επιδημίες γρίπης. Το ξέραμε από πέρσι, που είχαμε εκατόν ενενήντα επτά νεκρούς, κύριε Υπουργέ. Το λέω σε εσάς, γιατί εσείς έχετε το χρήμα. Δώστε χρήματα για την υγεία. Δεν πρέπει φέτος να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα με πέρσι. Διακόσιοι νεκροί στους τετρακόσιους; Είναι βαρύ το τίμημα.
Έχουμε πάρα πολύ καλό ιατρικό προσωπικό. Όμως, ένας στους τρεις ασθενείς, που θα μπει στη μονάδα εντατικής θεραπείας, θα πεθάνει. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Είμαστε μέσα στα διεθνή στάνταρντ όταν νοσηλεύουμε τους ασθενείς μας στις ΜΕΘ. Έλα όμως που δεν έχουμε κρεβάτια και οι ασθενείς πεθαίνουν στους διαδρόμους. Αυτό, γιατί δεν τα χρηματοδοτήσατε. Ο υπουργός ήθελε να αλλάξει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα κατάφερε εκεί. Έφερε τα πάνω κάτω για να διορίσει τους δικούς σας. Καλά κάνατε. Τα υπόλοιπα, θα τα δει η Δικαιοσύνη.
Φέτος, τι έκανε; Τι έκαναν στο Υπουργείο Υγείας φέτος; Όλοι οι άρρωστοι που μπαίνουν στη ΜΕΘ, όπως οι τρεις που μπήκαν φέτος, ήταν και οι τρεις ανεμβολίαστοι. Τι έκανε το Υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς; Πόσα χρήματα έδωσε; Τίποτα. Τα εκατόν πενήντα κρεβάτια είναι κλειστά. Οι γιατροί των ΜΕΘ είναι τριακόσιοι επτά.
Ακούστε στοιχεία του 2015: Έχουμε εκατόν τριάντα έναν διευθυντές, που σημαίνει ότι δεν εφημερεύουν. Έχουμε ενενήντα πέντε επιμελητές Α’. Έχουμε εξήντα έξι επιμελητές Β’ και δέκα επτά πανεπιστημιακούς. Έξυπνος άνθρωπος είστε. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχει γεράσει το σύστημα. Όταν οι διευθυντές, που δεν εφημερεύουν, είναι οι διπλάσιοι απ’ όλους τους άλλους, ποιος θα εφημερεύσει στα κρατικά νοσοκομεία; Κάτι πρέπει να γίνει. Και θα το κάνετε.
Δεν υπάρχει καταγραφή των πραγματικών αναγκών σε ΜΕΘ στην Ελλάδα. Πρέπει να το κάνουμε και αυτό. Πρέπει να δούμε τις πανεπιστημιακές κλινικές να συνεργάζονται με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θέλουμε τις πανεπιστημιακές κλινικές των νοσοκομείων, γιατί παράγουν έργο επιστημονικό. Πανεπιστημιακός είστε. Να τις κάνουμε κέντρα αριστείας. Πρέπει να αξιολογήσουμε το ιατρικό προσωπικό με επιστημονικά κριτήρια. Πρέπει να κάνουμε διαφορετικά πράγματα από τα προηγούμενα χρόνια. Να δούμε δηλαδή την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας των ασθενών, με πρωτόκολλα κλινικής πρακτικής.
Πρέπει να αξιολογήσουμε το ιατρικό προσωπικό. Πριν από δύο χρόνια, όταν ήμουν στη θέση σας, πήγαμε την συνταξιοδότηση των ιατρών στα 67. Καταφέραμε και πήραμε δυο χρόνια παραπάνω. Τώρα, όμως, θα φύγουν. Πρέπει γρήγορα να αναπληρωθούν οι γιατροί. Το σύστημα πάσχει και είναι γερασμένο.
Πρέπει να δούμε τελικά τι κάνουμε με αυτόν τον απέραντο αριθμό των ιατρικών εταιρειών. Γιατί, ξέρετε, εκεί υπάρχει σπατάλη χρήματος. Να δούμε τι θα κάνουμε με την έρευνα. Να δούμε τι θα κάνουμε με τη δημόσια υγεία, για την πρόληψη. Δεν ακούμε τίποτα από την ηγεσία δύο χρόνια τώρα.
Δεν καταφέρατε να δώσετε ούτε ένα ευρώ παραπάνω, από τα προηγούμενα δύο χρόνια, για το εθνικό σύστημα υγείας και για την υγεία στην Ελλάδα.
Μειώσατε κατά 200 εκατομμύρια ευρώ τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ. Ξέρετε, όμως, ότι το 28% των κλινών στην Ελλάδα είναι κλίνες του ιδιωτικού τομέα; Το ένα τρίτον, δηλαδή, των κρεβατιών στην Ελλάδα είναι του ιδιωτικού τομέα και ο ιδιωτικός τομέας, κύριε Υπουργέ, προσφέρει στην υγεία του λαού. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τι θα κάνουμε.
Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις υγιείς επιχειρήσεις και να πάρουμε μέτρα για την μεγιστοποίηση του έργου του ιδιωτικού τομέα. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και να πάρουμε τα καλά του ιδιωτικού τομέα, τα καλά του κρατικού τομέα και να φτιάξουμε ένα καινούργιο σύστημα υγείας.
Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο είναι ακριβό. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα κρεβάτια έχουν κι άλλο ρόλο. Στο δημόσιο τομέα στοιχίζουν περίπου 2.500 ευρώ την ημέρα. Η σύμβαση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, επί υπουργίας Γιαννόπουλου, ήταν μια μεταρρυθμιστική κίνηση. Νοίκιασε κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα, τα οποία πληρώνει 850 ευρώ την ημέρα. Έδωσε ανάσα και ζωή στον βαριά άρρωστο. Τα περιστατικά, πιθανόν να μην είναι της ίδιας βαρύτητας, αλλά στοιχίζουν φθηνότερα. Πρέπει να το δούμε κι αυτό. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αφαιρούμε την πιθανότητα ζωής ενός ανθρώπου -ο οποίος είναι στο διάδρομο ενός νοσοκομείου, διασωληνωμένος- και να μην παίρνουμε ένα κρεβάτι του ιδιωτικού τομέα, το οποίο είναι πολύ φθηνότερο από τον δημόσιο τομέα.
Πρέπει οπωσδήποτε να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός. Δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία χρόνια.
Όσον αφορά τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όταν πήρατε την πλειοψηφία, διώξατε τους κομματικά διορισμένους διοικητές και βάλατε τους προέδρους των επιστημονικών επιτροπών. Ποιοι ήτανε; Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Αφήσατε έξι μήνες τα νοσοκομεία να τα διοικούν οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν μέσα στο κύκλωμα των νοσοκομείων. Χαμένος ο χρόνος. Μετά τι κάνατε; Πήρατε κάποιους ανθρώπους, τους οποίους δεν ξέρω με τι προσόντα τους πήρατε, και τους βάλατε εκεί.
Ναι, πρέπει να αλλάξουν αυτά. Δεν φεύγω εγώ για να έρθεις εσύ. Κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους, τώρα που μπορείτε, να προκηρύξετε όλες αυτές τις θέσεις με ένα μεγάλο δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Ό,τι έγινε, έγινε. Ας ξεκινήσουμε, ας κάνουμε την αρχή με νέα στελέχη που να ξέρουν τη δουλειά τους και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Οι γιατροί μας έχουν καλή φήμη στο εξωτερικό. Μπορούμε, λοιπόν, να τους φέρουμε πίσω αυτούς τους ανθρώπους που φύγανε. Και έχουν φύγει πολλοί.
Είναι λοιπόν, ώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κοιτάξουμε το μέλλον της χώρας και θα πρέπει να το κοιτάξουμε όσο μπορούμε περισσότερο αυτή τη φορά, γιατί ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας κρίνει όλους: και εμάς και εσάς και τους επόμενους.
Ευχαριστώ πολύ.