ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής. Παρασκευή, 23/12/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, στους δημοσιογράφους Γιώργο Γαβαλά και Κέλλυ Κοντογεώργη

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016
Για να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη, πατήστε εδώ

Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Γρηγοράκο και χρόνια πολλά. Κύριε Γρηγοράκο, πέρα από πάρα πολλά χρόνια βουλευτής και Υπουργός είστε και γιατρός, πνευμονολόγος.
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά. Ναι είμαι γιατρός και βέβαια ενεργός. Είμαι συνεχώς στις επάλξεις του επαγγέλματος. Δεν το άφησα ποτέ. Με εξαίρεση τα χρόνια που ήμουν Υπουργός. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια δουλεύω ως γιατρός τα πρωινά.

Δημοσιογράφος: Είναι μέρες αγάπης και αλληλεγγύης. Υπάρχει περίπτωση να «ξαναγαπηθείτε» με το ΠΑΣΟΚ; Ενδιαφέρεται πολύ ο κόσμος για αυτό.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ δεν έχω φύγει ποτέ από το ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ ήμουν και ΠΑΣΟΚ παραμένω. Εμένα η Πρόεδρος του κόμματος με διέγραψε από την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όχι από το ΠΑΣΟΚ. Για να διαγραφεί κάποιος από το ΠΑΣΟΚ γίνεται ό, τι προβλέπει το καταστατικό, και οι αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και από όσο ξέρω δεν πρόκειται να γίνει.

Δημοσιογράφος: Ως ανεξάρτητος βουλευτής, πώς είναι η ζωή στο κοινοβούλιο; Πώς λειτουργεί ένας ανεξάρτητος βουλευτής;
Λ. Γρηγοράκος: Η ζωή ενός ανεξάρτητου βουλευτή, που βρίσκεται εκτός κάποιας Κ.Ο. είναι δύσκολη. Τώρα πια, βέβαια είμαστε αρκετοί. Στην αρχή ήμασταν λίγοι. Τα δικαιώματα που δίνει ο κανονισμός της Βουλής στους ανεξάρτητους βουλευτές είναι περιορισμένα. Μόλις τώρα συμφωνήσαμε και ανέλαβε ο κύριος Θεοχάρης εκπρόσωπος των ανεξαρτήτων, στην Διάσκεψη των Προέδρων. Σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους υπήρχαν περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές και είχαν και περισσότερη δύναμη. Σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο, αν θυμάμαι καλά, ήμουν σχεδόν μόνος. Ας μην κρυβόμαστε. Είναι πολύ δύσκολα, όταν είσαι μόνος. Στις επιτροπές εκφράζεις αποκλειστικά τον εαυτό σου. Εκφράζεις μεν το χώρο από τον οποίο προέρχεσαι και έτσι αντικατοπτρίζεται και η πολιτική σου ταυτότητά αλλά δεν εκφράζεις την ολότητα ενός κόμματος. Δυστυχώς, ο κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει τη δυνατότητα στους ανεξάρτητους βουλευτές να εκφράσουν δυναμικά την άποψή τους. Τώρα πια είμαστε επτά ανεξάρτητοι και έχουμε «φωνή» και στην Διάσκεψη των Προέδρων, όπου τοποθετήσαμε τον κύριο Θεοχάρη. Επειδή έχω υπάρξει πολλά χρόνια εκεί, πρότεινα να βάλουμε νέα άτομα και να τα αφήσουμε να εκφραστούν. Με αυτή τη λογική, ως ο αρχαιότερος ανεξάρτητος βουλευτής του κοινοβουλίου πρότεινα, να τα βρουν οι νεότεροι και να μπει κάποιος από αυτούς μπροστά.

Δημοσιογράφος: Η ονομαστική ψηφοφορία που ζητήσατε τις προηγούμενες μέρες, μαζί με άλλους βουλευτές, σχετικά με το Φ.Π.Α. στα νησιά αποσκοπεί κάπου συγκεκριμένα; Έχετε σκοπό να πάτε σε κάποιο κόμμα; Να συνταχθείτε, δηλαδή και πάλι με την Δημοκρατική Συμπαράταξη ή με κάποια άλλη πολιτική δύναμη;
Λ. Γρηγοράκος: Το έχω ξεκαθαρίσει επανειλημμένα και το λέω και τώρα. Εγώ από το χώρο που βρίσκομαι δε φεύγω. Έχω μια βιωματική σχέση με το ΠΑΣΟΚ, με το χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με το χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της κεντροαριστεράς. Μπορείτε, να δώσετε στο χώρο αυτό όποιο όνομα θέλετε. Αυτός ο χώρος με εκφράζει, σε αυτό το χώρο παραμένω και σε αυτό το χώρο, αν υπάρξουν εξελίξεις, θα είμαι παρών.

Δημοσιογράφος: Πώς θα μπείτε, όμως σε αυτό το χώρο; Στην κεντροαριστερά υπάρχουν συζητήσεις με όλα τα κόμματα για κάποιες εξελίξεις, αλλά πως θα γίνει αυτό; Πως θα ξαναμπείτε, δηλαδή;
Λ. Γρηγοράκος: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Εγώ είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και αυτό δεν μπορεί να μου το στερήσει κανείς. Στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν διεργασίες. Ήδη, η Πρόεδρος προχθές είπε ότι θα πάμε σε συνέδριο. Θα εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όπου προκηρύχθηκε η διαδικασία για αλλαγή του Προέδρου. Αν θυμάστε καλά, μετά τις εκλογές του 2015, ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκήρυξε συνέδριο. Και πήγαμε και ξεκινήσαμε τη διαδικασία, ώστε να γίνει η εκλογή Προέδρου από τη βάση. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η Πρόεδρος είναι υποχρεωμένη, μέσα στη διετία, να εφαρμόσει την απόφαση του συνεδρίου του 2015. Εγώ θα είμαι παρών στο συνέδριο. Ποιος μπορεί να μου το απαγορεύσει; Από την Λακωνία θα εκλεγούν περίπου 50 με 60 σύνεδροι. Με την Πρόεδρο δεν έχουμε καμία προσωπική διαφωνία. Δικαίωμά της είναι να πιστεύει ό, τι θέλει. Αλλά, αρχηγός ενός κόμματος και μιας Κ.Ο. δε γίνεσαι όταν διαγράφεις κάποιον. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έγινε περισσότερο αρχηγός ή καλύτερος αρχηγός, όταν διέγραψε τον Κώστα Σημίτη. Ποτέ δεν συμβαίνει αυτό. Και ιδιαίτερα, όταν διαγράφεις κάποιον για την άποψή του. Άλλο να κάνει κάτι κάποιος που θα πηγαίνει αντίθετα σε μια συλλογική απόφαση του κόμματος και της Κ.Ο., όπως για παράδειγμα, να ψηφίσει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει συλλογικά αποφασιστεί, ως «γραμμή» του κόμματος. Εκεί τίθεται ένα θέμα, αφού διαχώρισες τη θέση σου σε μια μεγάλη απόφαση του κόμματος. Εγώ όμως, διαγράφηκα για την άποψή μου. Και αυτό είναι πρωτόγνωρο. Θύμισε καταστάσεις Σουλτάνων και εποχές του Ναπολέοντα. Έναν βουλευτή δεν τον διαγράφεις για αυτό που λέει. Τον διαγράφεις για αυτό που κάνει. Αυτά δε γίνονται σε δημοκρατικά κόμματα. Ήμουν σαφής τότε και ακόμη πιστεύω ότι η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός προοδευτικού ανθρώπου στην κεντροδεξιά, θα δώσει κίνητρο και στο χώρο μας, στην κεντροαριστερά, για ανασυγκρότηση. Θα «ανασκουμπωθούμε». Γιατί δεν «ανασκουμπωθήκαμε» εξαρχής. Αφήσαμε τον Μητσοτάκη «αλώνιζε» και μετά «ανασκουμπωθήκαμε». Αυτή ήταν η δική μου διαφωνία και παραμένει. Αλίμονο αν σε ένα κόμμα έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις. Το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου, επί Κώστα Σημίτη, επί Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν πολυτασικό. Δεν συνεπάγεται, ότι όλοι πρέπει να είμαστε στην ίδια τάση. Να έχουμε την ίδια άποψη όλοι. Συζητάμε όλοι μαζί, με τις διαφωνίες μας, και καταλήγουμε σε μια απόφαση, την οποία θα στηρίζουμε.

Δημοσιογράφος: Στις 14 Ιανουαρίου θα κλείσετε ένα χρόνο ως ανεξάρτητος. Είναι μέρες γιορτινές και θα κατεβείτε και στην Λακωνία. Τώρα πια που είστε ανεξάρτητος, πώς σας αντιμετωπίζουν οι πολίτες; Πάλι ως ΠΑΣΟΚ ή ως ανεξάρτητο;
Λ. Γρηγοράκος: Οι άνθρωποι της Λακωνίας με αντιμετωπίζουν όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μην ξεχνάτε, ότι η κυρία Γεννηματά διέγραψε τον βουλευτή που είχε πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό τα τελευταία πέντε χρόνια. Και όχι ένα ποσοστό μιας ή δύο μονάδων, αλλά κάθε φορά διπλάσιο-τριπλάσιο από αυτό της επικράτειας. Αυτό, τους συμπολίτες μου, τους έχει στεναχωρήσει. Ο Λάκωνας πολίτης στεναχωρήθηκε, όταν είδε, ότι ο βουλευτής του διαγράφτηκε από ένα κόμμα, το οποίο επί τόσα χρόνια το έχει υπηρετήσει με συνέπεια. Η Λακωνία δεν είναι μια εύκολη περιοχή για το δημοκρατικό χώρο, για το χώρο της κεντροαριστεράς. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Στην Λακωνία, σε κάθε εκλογή μου, υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο.

Δημοσιογράφος: Οι σχέσεις με την κυρία Γεννηματά πως είναι;
Λ. Γρηγοράκος: Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κυρία Γεννηματά. Δεν έχει τύχει να βρεθούμε. Αλλά, εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, μιλάω με τους συναδέλφους μου, με το κόμμα, συμμετέχω στις διαδικασίες. Στο ΠΑΣΟΚ Λακωνίας με καλούν και φυσικά πηγαίνω. Είμαι πάντα παρών.

Δημοσιογράφος: Ο Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Βούτσης, εχθές στην «γραμμή» του Πρωθυπουργού, μίλησε για ένα πολιτικό σχέδιο εναντίον της Ελλάδας.
Λ. Γρηγοράκος: Διαφωνώ. Ούτε τέταρτο μνημόνιο θα υπάρξει. Το έχω ξαναπεί. Θα υπάρξει πιθανόν ένα 3 plus. Σε αυτή τη χώρα πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε παντού εχθρούς. Να σταματήσουμε να κατασκευάζουμε βαρβάρους. Ας τα αφήσουμε πια αυτά. Είμαστε μια πολυπολιτισμική και ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα τώρα πια βιώνει την κατάσταση του 2004. Δηλαδή είναι 12 χρόνια πριν. Το ΑΕΠ είναι γύρω στα 170 δισεκατομμύρια, αν δείτε τον προϋπολογισμό. Τόσο ήταν το 2004. Έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στην κοινωνία προς το χειρότερο. Ο ελληνικός λαός βιώνει συναισθήματα πρωτόγνωρα για μια ολόκληρη επταετία. Το πολιτικό σύνθημα της εποχής δεν είναι πια το: «φύγε εσύ και έλα εσύ». Τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό δεν το έχει καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το έχει καταλάβει ο Πρωθυπουργός όταν χθες είπε αυτή την βαριά κουβέντα, για τον Σόιμπλε. Δεν μαζεύονται τέτοια λόγια. Επειδή διαφωνώ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει, ότι είμαι με τον Σόιμπλε. Αυτό ας το ξεχάσουν ο κύριος Τσίπρας και οι συν αυτώ. Δεν ισχύει, ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι και απέναντί μου. Εγώ πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του, να την στηρίζει με τα επιχειρήματά του και να συζητάμε με στόχο να βρίσκουμε έναν κοινό τόπο. Γιατί η χώρα μας έχει όλους ανάγκη. Δε θέλω να θυμηθώ όσα έλεγαν, ότι δηλαδή πρέπει να μας διώξουν, να μας εξαφανίσουν. Η πολιτική δεν είναι έτσι για εμένα. Η πολιτική για μένα είναι το αποτέλεσμα μια διαδικασίας διαχείρισης των προσωπικών σχέσεων. Είναι μια διαχείριση της καθημερινότητας και όλων αυτών που απασχολούν τους πολίτες. Έτσι βλέπω εγώ την πολιτική. Αυτή την στιγμή η διαχείριση της καθημερινότητας γίνεται με το χειρότερο τρόπο. Βγάζουμε στη κοινωνία συναισθήματα που ένας πολιτικός, ένας αρχηγός κράτους δεν πρέπει να βγάζει. Δεν είχε κανέναν λόγο ο κύριος Τσίπρας να πει όσα είπε για την ψυχική κατάσταση όσων κυβερνούν την Ευρώπη. Οι διευκρινήσεις του δεν πείθουν κανέναν. Να σταματήσουν κάποιοι να πιστεύουν ότι ο ελληνικός λαός τρώει σανό. Ένας Πρωθυπουργός δεν εκφράζεται ποτέ έτσι. Άλλο μνημόνιο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει περίπτωση οι ευρωπαϊκοί λαοί να μας δώσουν άλλα χρήματα. Γιατί αυτά τα χρήματα είναι χρήματα εργαζομένων, ασφαλιστικών φορέων και συνδικαλιστών. Τα χρήματα είναι κρατών όχι ιδιωτών.
Κάποια στιγμή επίσης πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα. Δεν μας συμφέρει να μπαίνουμε ανάμεσα στον καυγά των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ. Αυτό πρέπει ο κύριος Τσίπρας να το καταλάβει και να σταματήσει όσα κάνει.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Καλές γιορτές σε όλους!