ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Ερώτηση βουλευτή Λακωνίας, Λεωνίδα Γρηγοράκου προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με τη λειτουργία Κέντρου Ημερησίας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος". Τρίτη, 6/12/2016


ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΑΠ: 1781 06/12/2016
6 Δεκεμβρίου 2016


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό Ανδρέα


ΘΕΜΑ: Λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»


Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»,  δωρεά της κυρίας Μαριάννας Λάτση, στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου, προς το Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2015. Πρόκειται για το πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ, στην οδό Ασωπίου 4 και Παράσχου 16, κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με έξι ορόφους, συνολική επιφάνεια 4.000 τμ και δυναμικότητα 46 κλινών. Με προδιαγραφές ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, φιλοδοξούσε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη νοσηλεία ογκολογικών ασθενών και να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κεντρικού κτηρίου του «Αγίου Σάββα», όπου και ανήκει διοικητικά. Στο κέντρο αναμενόταν να πραγματοποιούνται ετησίως 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ασθενείς θα έκαναν εισαγωγή για χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση και θα έπαιρναν εξιτήριο την ίδια μέρα. Η λειτουργία του κέντρου, εκτός από την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες, θα συνέβαλε και στον εξορθολογισμό των δαπανών για την υγεία και στην ψυχική αποφόρτιση των ασθενών. Απ’ ότι γνωρίζουμε, έναν σχεδόν χρόνο μετά τα εγκαίνιά του, το κέντρο παραμένει υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί, πραγματοποιώντας μόνο απεικονιστικούς ελέγχους και θεραπεία με κοβάλτιο. Επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης του «Αγίου Σάββα», είχε γίνει αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας για στελέχωση του κέντρου με 37 άτομα προσωπικό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει.
Γνωρίζουμε όλοι τις αυξημένες ανάγκες των ογκολογικών ασθενών, τη φυσική και ψυχική ταλαιπωρία που αυτοί υφίστανται λόγω ανεπαρκών υγειονομικών δομών αλλά και το κόστος που συνεπάγεται η συνολική θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι ακατανόητο και απαράδεκτο να παραμένει σε ουσιαστικά ανενεργή κατάσταση ένα τέτοιο «κόσμημα» για το χώρο της υγείας, μία δωρεά ιδιαίτερης σημασίας και αξίας, με πολυεπίπεδα οφέλη για τον κοινωνικό μας ιστό αλλά και το ίδιο το κράτος.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
  1. Πρόκειται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»; Αν ναι, σε τι βάθος χρόνου;
  2. Υφίσταται κάποιος προγραμματισμός του Υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση του κέντρου και, αν ναι, ποιος ακριβώς είναι αυτός;


Ο Ερωτών ΒουλευτήςΛεωνίδας Γρηγοράκος