ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στο ραδιοφωνικό σταθμό ACTION24 FM 104.6. Παρασκευή, 30/12/2016

Συνέντευξη Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας 
στο ραδιοφωνικό σταθμό ACTION24 FM 104.6, στη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού


30 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσιογράφος: Καλημέρα και χρόνια πολλά!
Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα, χρόνια πολλά! Καλή χρονιά σε όλους! Το έχουμε ανάγκη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο σε ένα κλίμα ομοψυχίας, με συναίνεση, με πολιτικό διάλογο και χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση, όσοι ενδιαφερόμαστε για τη χώρα, θα πρέπει να τα βρούμε, γιατί η χώρα πάει στα βράχια.
Δημοσιογράφος: Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πόλωση, όξυνση, λασπόλουτρα...
Λ. Γρηγοράκος: Δυστυχώς. Πραγματικά, αυτή την στιγμή, η Βουλή είναι θέατρο συγκρούσεων. Και όχι συγκρούσεων που θα χαιρόταν κανείς να δει, με πολιτικά επιχειρήματα και εποικοδομητική αντιπαράθεση. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει, η Δικαιοσύνη δεν είναι και στα καλύτερά της, καθώς κοιτάει να εξυπηρετήσει μόνο τους πολιτικούς της φίλους. Τα όργανα της Πολιτείας δεν λειτουργούν καλύτερα και έχουμε μια μεγάλη κρίση των δημοκρατικών θεσμών. Και αυτό είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις αποδέχονται να έχουν υπουργό έναν διοικητή της ΚΥΠ, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει το “όχι”, “ναι”, δεν σέβονται το Σύνταγμα και το λαό. Αυτό είναι το σταλνικό πρότυπο που θέλει να επιβάλλει ο κ. Τσίπρας στην ελληνική κοινωνία;
Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο, θα με κάνετε να σας θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου, με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τον κ. Τάκη Μπαλτάκο.
Λ. Γρηγοράκος: Όταν αποκαλύφθηκε αυτό όμως κα Σπανού, πήγε στο καλό. Κάναμε λάθος. Εγώ για το συγκεκριμένο πρόσωπο ήμουν αρνητικός εξ' αρχής. Βέβαια, δεν είμαστε οι άγγελοι, δεν είμαστε τα αθώα περιστεράκια. Ως ΠΑΣΟΚ όμως, πήγαμε ποτέ σε ταξίδι με την Χρυσή Αυγή;
Δημοσιογράφος: Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ στον οποίο αναφέρεστε, ο κ. Παπαγγελόπουλος, και αυτός προέρχεται από το καραμανλικό σύστημα.
Λ. Γρηγοράκος: Βεβαίως, πολλοί προέρχονται από το καρμανλικό σύστημα. Γιατί και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι οποίοι παίζουν το κύριο παιχνίδι με το ΣΥΡΙΖΑ, από που είναι; Η κα Κονυτουρά τι είναι; Ο τρίτος πόλος της εξουσίας είναι μια συγκεκριμένη παρέα που λέγεται “παρέα Καραμανλή”. Είναι ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας.
Δημοσιογράφος: Είναι ένα κομμάτι πολύ ισχυρό με το οποίο συνεργάζεται ο κ. Μητσοτάκης.
Λ. Γρηγοράκος: Συνεργάζεται και είναι εκείνοι που έκαναν κριτική σε μια διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ειλικρινά, αυτή είναι η Αριστερά; Ποιο είναι το ηθικό πλεονέκτημα αυτής της Αριστεράς; Αν αυτή είναι η Αριστερά, εγώ δεν θέλω να είμαι αριστερός.
Δημοσιογράφος: Θέλετε να είστε κεντροαριστερός;
Λ. Γρηγοράκος: Ναι, θέλω να είμαι, αν και δεν μου άρεσε ποτέ ο όρος. Προτιμώ τον όρο “μεταρρυθμιστικό κέντρο” γιατί το χωνευτήρι της κεντροαριστεράς χωράει πολλά. Τον όρο “αριστερά” τον έχουν πάρει όλοι και το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Δεν είναι αλά κάρτ η λέξη “αριστερά”. Η Αριστερά έχει άλλα χαρακτηριστικά και δεν είναι τα σημερινά χαρακτηριστικά τα οποία αυτοί λένε ότι έχουν. Τέτοια αριστερή κυβέρνηση δεν την θέλουμε.
Δημοσιογράφος: Η κα. Φώφη Γεννηματά έχει απευθύνει μια πρόσκληση για τις 14 Ιανουαρίου στα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτές, πρώην υπουργούς, κλπ. Εσείς θα πάτε, θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα;
Λ. Γρηγοράκος: Αν κληθώ, βεβαίως θα πάω. Η ανταπόκρισή μου είναι δεδομένη. Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ και το ξέρετε, έχω μια βιωματική σχέση με το χώρο, είμαι από τα πρώτα μέλη του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και η απομάκρυνσή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν συνιστά διάρρηξη των σχέσεων μου με το ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτονόητη η επανάκαμψη μου στις πρώτες γραμμές, εφόσον κληθώ από την κα. Γεννηματά.
Δημοσιογράφος: Επομένως, δεν έχετε ενδιαφέρον να στρατευτείτε στην προσπάθεια δημιουργίας άλλου κόμματος;
Λ. Γρηγοράκος: Έχω ενδιαφέρον μεγάλο για το τι γίνεται.
Δημοσιογράφος: Όλα θα τα κάνετε;
Λ. Γρηγοράκος: Η πρωτοβουλία την οποία κυοφορούν σήμερα αυτοί οι άνθρωποι, που είναι πρώην σύντροφοί μου, θεωρώ ότι είναι θετική εξέλιξη.
Δημοσιογράφος: Δεν μπορώ όμως να καταλάβω, όλα θα τα κάνετε;
Λ. Γρηγοράκος: Αν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο, πρέπει όλοι εκείνοι οι οποίοι ανήκουν σε αυτόν τον κατακερματισμένο χώρο, να πάμε όλοι μαζί σε ένα ιδρυτικό συνέδριο. Πρέπει επιτέλους να πάνε, σε αυτό που είχε πει πέρσι -αν θυμάμαι καλά- η κα. Γεννηματά σε μια συνέντευξή της, δηλαδή να συνδιαμορφώσουμε αυτό το χώρο. Και ο κάθε ένας να υπερβεί τα προσωπικά όρια, τις δικές του αυταρέσκειες και τους ηγεμονισμούς, τις προσωπικές στρατηγικές και να πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο, όμως με εκλογή αρχηγού από τη βάση. Μόνο τότε η προοδευτική παράταξη μπορεί να μπει στο δρόμο της ανασύνθεσης.
Δημοσιογράφος: Έχει εξαγγελθεί ένα ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξη μέσα στο 2017 και πρόκειται να ανακοινωθεί μια έκκληση από τους πρώην συντρόφους σας, την κα Διαμαντοπούλου, τον κ Φλωρίδη, κλπ.
Λ. Γρηγοράκος: Εγώ έχω ακούσει ότι θα απευθύνουν ένα κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προκειμένου όλοι να συνδιαμορφώσουμε όρους συνύπαρξης και ανανέωσης.
Δημοσιογράφος: Άρα ο ένας καλεί τον άλλον.
Λ. Γρηγοράκος: Πρέπει να τα βρούμε.
Δημοσιογράφος: Αλλά για τη ώρα έχουμε αυτά τα ξεχωριστά προσκλητήρια.
Λ. Γρηγοράκος: Όλο αυτό πρέπει να γίνει ένα. Πρέπει όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας. Κάποια περσινά άρθρα της κας Γεννηματά, που βγήκαν μετά τη διαγραφή μου, είναι επίκαιρα. Αφορούν την συμπαράταξη όλων των δυνάμεων. Πρέπει να συμπαραταχτούμε όλοι μαζί αν θέλουμε να έχουμε τύχη και αν θέλουμε να δώσουμε μια προοπτική, όχι μόνο στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου, αλλά στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή πρέπει να μας ενδιαφέρει η χώρα. Αυτές τις ημέρες ήμουν στην πατρίδα μου, στη Λακωνία, ήμουν στα καφενεία γιατί ήταν ιδανικός ο καιρός. Κρύο, καφενείο, πέρασα όλα τα χωριά. Πολλές ώρες με τον κόσμο. Αυτό που έλεγαν όλοι ήταν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό, ανθεκτικό, ελπιδοφόρο ρεύμα αλλαγής και ανανέωσης. Και σε αυτό θα πρέπει να είναι μέσα το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι κινήσεις πολιτών και όλες αυτές οι πρωτοβουλίες των πρώην συντρόφων μου, τους οποίους εκτιμώ αφάνταστα, για να φτιάξουμε κάτι διαφορετικό και καινούργιο. Και σε αυτό, θέλω μέσα και τον Γιώργο Παπανδρέου.
Δημοσιογράφος: Μου φαίνεται πολύ λογικό αυτό που λέτε, ότι αυτό είναι το κοινωνικό αίτημα από τη βάση. Να μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα. Σας το ξαναλέω. Αυτή την στιγμή έχουμε μια εξαγγελία ιδρυτικού συνεδρίου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, που καλεί όλους σε αυτό το συνέδριο και έχουμε μια πρόσκληση που κυοφορείται από το τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ -Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Χρυσοχοϊδη, Ραγκούση και άλλα πρόσωπα από όλη την Ελλάδα- όπως είπαμε νωρίτερα, που θα καλούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και όλους τους υπόλοιπους σε ένα άλλο ιδρυτικό συνέδριο.
Λ. Γρηγοράκος: Όλες αυτές οι δυνάμεις πρέπει να ενωθούν. Ο κάθε ένας -με τη δική του συνδρομή και συμβολή- και μαζί να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ρεύμα. Και νομίζω ότι πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καινούργιο φορέα που θα υπερβαίνει τα όρια του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμίου, της ΔΗΜΑΡ. Μια πρωτοβουλία η οποία θα μας υπερβαίνει όλους.
Δημοσιογράφος: Αν είναι τόσο απλό και αναγκαίο όπως λέτε...
Λ. Γρηγοράκος: Δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι όλες αυτές οι κινήσεις, αν δεν μας προλάβουν οι εξελίξεις -τις οποίες βλέπω πολύ σύντομα- θα αποτελέσουν τον αναγεννητικό χώρο της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η προοδευτική παράταξη θα πρέπει να μπει στο δρόμο της ανασύνθεσης. Αν μαζέψουμε όλοι τις δυνάμεις μας, θα κριθούμε όλοι μαζί από την ανταπόκριση που θα έχουμε από την κοινωνία. Γιατί η κοινωνία το περιμένει.
Δημοσιογράφος: Είπατε πριν ότι σύντομα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Αυτή είναι η εκτίμηση σας. Τι ακριβώς εννοείτε;
Λ. Γρηγοράκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει και τον τελευταίο καιρό απλά κάνει σπασμωδικές κινήσεις. Παρακολουθώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Δεν έχει ψηφίσει κανείς ΣΥΡΙΖΑ πια. Γι' αυτό, πιστεύω ότι η συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, που θα μπει σφήνα μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ζωτική ανάγκη. Γι΄ αυτό πιστεύω ότι η προοδευτική παράταξη είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα όλων μας. Αν δεν το καταλάβουμε, τότε θα είμαστε μια από τα ίδια, θα κάτσουμε “να βράσουμε στο ζουμί μας”. Αν δεν καταλάβουμε ότι ο λαός θέλει σύμπραξη, θέλει ομόνοια, θέλει ηρεμία, ότι δεν μπορούμε να πάμε άλλο με αυτή την σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι. Δεν είναι λύση το “φύγε εσύ να έρθω εγώ”. Το είδαμε αυτό το 2009 με τον Γιώργο Παπανδρέου, το είδαμε με τον Αντώνη Σαμαρά, το είδαμε και με τον Τσίπρα στον Σαμαρά. Τώρα ο Μητσοτάκης αν πει “φύγε εσύ για να έρθω εγώ”, θα έχουμε μια από τα ίδια. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, ο ελληνικός λαός βλέπει τώρα πράγματα που τα προηγούμενα χρόνια δεν τα εκτιμούσε τόσο, διότι ήταν θυμωμένος. Έκανε και πολλές λάθος επιλογές. Έβαλε κόμματα στη Βουλή, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την πολιτική, αλλά είχαν σχέση μόνο με τον λαϊκισμό. Δεν ακολουθήθηκε μια διεθνής πολιτική πρακτική, όπως έγινε με την Κύπρο ή με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία -που δεν άλλαξαν τις πολιτικές τους δυνάμεις και το πολιτικό σκηνικό- αλλά βασίστηκαν στο παλαιό πολιτικό προσωπικό, που έδωσε και λύσεις. Εδώ, ενώ μπήκε καινούργιο πολιτικό προσωπικό, λύσεις δεν δόθηκαν. Στην Ισπανία πήγε να μπει καινούργιο πολιτικό προσωπικό, στην Ιταλία το ίδιο με τον Μπέπε Γκρίλο, στην Ελλάδα μπήκαν κάποιες νέες δυνάμεις. Αλλά, δυστυχώς, δεν έφεραν κάτι καινούργιο. Αντιθέτως, βάθυναν την ύφεση. Αυτή είναι η άποψή μου.
Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτή την συνομιλία.

Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα, χρόνια πολλά! Καλή χρονιά σε όλους!