ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ
πρ.Βουλευτής Λακωνίας
Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ 
Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μου

«Η ιατρική επιστήμη είναι για μένα ο βιωματικός μου χώρος. Μέσω αυτής προσπάθησα να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, της προσφοράς στον άνθρωπο, στο κοινωνικό σύνολο. Με αυτήν διατήρησα ζωντανή και αυθεντική  τη σχέση μου με τον τόπο μου.

Με αυτήν  ακολούθησα τον δρόμο της πολιτικής. Άλλωστε,  βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η ιατρική και η πολιτική οφείλουν να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Τη μέριμνα για τον πολίτη, για την κοινωνία.»

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή του ART TV, “ΑΡΤΗΡΙΑ”, με τη δημοσιογράφο Φραντζέσκα Σαββοργινάκη. Πέμπτη, 8/12/2016

Συμμετοχή Λεωνίδα Γρηγοράκου, βουλευτή Λακωνίας στην εκπομπή του ART TV, “ΑΡΤΗΡΙΑ”, με τη δημοσιογράφο Φραντζέσκα Σαββοργινάκη


                                                                                             Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016
Για να παρακολουθήσετε την εκπομπή, πατήστε εδώ.

Δημοσιογράφος: Κύριε Γρηγοράκο ένα σχόλιο σχετικά με την πολιτική επικαιρότητα; Πώς βλέπετε το κυβερνητικό έργο, την συμφωνία του Eurogroup, τα νέα μέτρα;
Λ. Γρηγοράκος: Αρχικά θα ήθελα να πω κάτι βασικό. Δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια του “φύγε εσύ, να έρθω εγώ”. Το ζήσαμε επτά χρόνια και έχει τελειώσει τώρα πια. Όποτε και να γίνουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί. Δεν μπορεί όμως ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να είναι εκτός του συστήματος. Συνέβη το 2012 και υπήρχε έντονη κοινωνική αναστάτωση. Εφόσον τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει η χώρα και όχι ο εαυτός του, δεν μπορεί να μείνει εκτός του συστήματος. Νομίζω πως η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Βρίσκεται ακριβώς στην ίδια θέση που βρισκόταν τον Αύγουστο του 2015. Βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή, γιατί σας διαβάζω τί είπε χθες ο Σόιμπλε. Σε όποιον βλέπει τονίζει: “Το καλοκαίρι του 2015 συμφωνήθηκαν πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο 10 χρόνων”. Επίσης αναφέρει, ότι έκανε τη “χάρη” στον Υπουργό Οικονομικών, να αφήσει ασαφή την σχετική δέσμευση και να γίνει περαιτέρω διαπραγμάτευση κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον. Ο κύριος Τσακαλώτος, ο οποίος είναι ένας αξιόλογος πολιτικός και Υπουργός, τα αναφέρει και ο ίδιος. Δεν λέει ψέμματα. Είναι γεγονός ότι τα παραπάνω έχουν συμβεί. Όμως, με 3,5% πλεόνασμα σε μια οικονομία, η οποία είναι υφεσιακή, το πρόγραμμα δε “βγαίνει”. Άρα τί συμβαίνει; Είμαστε, λοιπόν, τώρα σε μια κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας, η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση παραπαίει και κανείς βουλευτής της δεν μπορεί να στηρίξει τα μέτρα που έρχονται, αφού κανένας τους δεν μπορεί να βγει στην κοινωνία. Μετά από επτά χρόνια, λοιπόν, το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. Όλοι μας πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Οι αποφάσεις αυτές είναι πολύ δύσκολες και δεν πρέπει να υπάρχουν μέσα τους μονομέρειες.

Δημοσιογράφος: Τί πρέπει, να αποφασίσετε όλοι εσείς δηλαδή και πώς θα γίνει αυτό;
Λ. Γρηγοράκος: Ο ελληνικός λαός θα κάνει τις επιλογές που πρέπει. Θα έρθουν οι εκλογές και ο ελληνικός λαός θα δώσει την “μαγική συνταγή”. Θα είναι μια “συνταγή”, η οποία θα δείχνει ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση, που θα στηρίζεται από όλο το δημοκρατικό, φιλοευρωπαϊκό τόξο και θα βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδά της. Αλλιώς δεν γίνεται. Όλα αυτά τα επτά χρόνια της κρίσης, που ο καθένας κοιτάει το δικό του “μαγαζί”, το “μικρομάγαζό” του -για να μπορέσει να γίνει συμπλήρωμα μία από εδώ και μία από εκεί, να φύγει ο ένας για να έρθει ο άλλος- λύση δεν καταφέραμε να δώσουμε. Άρα, το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει λύσεις.

Δημοσιογράφος: Ο λαός όμως λέει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι τα κόμματα που χρεοκόπησαν τη χώρα. Πώς έρχονται τώρα οι θύτες να μας σώσουν;
Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Αυτό είναι μια απλοϊκή προσέγγιση του θέματος. Η χώρα είχε συγκεκριμένους λόγους που χρεοκόπησε. Η χώρα χρεοκόπησε εξαιτίας της κακής διαχείρισης της περιόδου 2004-2009 και στην συνέχεια, από τον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος από την μετέπειτα κυβέρνηση, της οποίας υπήρξα και εγώ βουλευτής. Αντί να πηγαίνουμε τώρα σε αυτό που συζητάμε, δηλαδή μια κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, θα έπρεπε τότε να έχουμε κάνει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τότε όμως, η ΝΔ έφτιαχνε τα γνωστά “Ζάππεια”, αν θυμάστε. Μετά ήρθε στον σωστό δρόμο. Βέβαια ουδείς αναμάρτητος. Όταν συνεργαστήκαμε, καταφέραμε να φτάσει η χώρα στην κατάσταση που ήταν στο τέλος του 2014. Η χώρα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές. Θυμάμαι όμως τότε τον κύριο Λαφαζάνη, να έχει στα χέρια του στοιχεία από το mail Χαρδούβελη, 880 εκατομμύρια ήταν, αν θυμάμαι καλά, και να λέει διάφορα. Το είχαν κάνει σημαία τότε και ο ελληνικός λαός πίστεψε τον μετέπειτα Πρωθυπουργό. Όταν πήγα λοιπόν και εγώ, εν μέσω εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, και ξαναζήτησα την ψήφο των Λακώνων, είπα ότι θα τους πω μόνο την αλήθεια. Είπα λοιπόν ότι μόνο αυτά μπορούμε να προσφέρουμε και εγώ σαν γιατρός τα ακουστικά μου. Συγκεκριμένα, μια κυρία στην Μονεμβασιά μου είπε: “Γιατρέ μου, σε αγαπάμε, σε εκτιμάμε αλλά, από αυτά που άκουσα, εσύ δεν προτίθεσαι να μας δώσεις τίποτα”. Της απάντησα ότι μόνο αυτά μπορούσα να τους πω, που ήταν και η αλήθεια, και ότι δε θα πειράξουμε μισθούς και συντάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη υποσχέθηκε διορισμούς, αύξηση μισθών και συντάξεων, 13ο μισθό, σκίσιμο μνημονίων. Μου λέει λοιπόν η εν λόγω κυρία: “Ο ΣΥΡΙΖΑ μου έταξε 15 πράγματα. Από αυτά τα 15, ένα πράγμα δε θα μου κάνει;” Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τον ελληνικό λαό με ένα πρόγραμμα το οποίο δεν υπήρχε. Όταν λοιπόν ξαναπήγαμε σε εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, τις οποίες ξανακέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιήθηκε το “παράλληλο πρόγραμμα”. Εξαπάτησαν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό. Αυτή την φορά, ο ελληνικός λαός οφείλει όλα αυτά να τα αξιολογήσει και να δώσει μια τέτοια “συνταγή” στο επόμενο πολιτικό προσωπικό της χώρας, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από τα αδιέξοδά της. Δεν ξέρω αν θα πάρει την αυτοδυναμία ο κύριος Μητσοτάκης. Θα πρέπει να συνεργαστούν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, γιατί αν ο κύριος Μητσοτάκης κάνει και αυτός ό, τι έκαναν και οι προηγούμενοι, θα έχουμε μια από τα ίδια.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε 4ο Μνημόνιο;
Λ. Γρηγοράκος: 4ο Μνημόνιο δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός να δώσει χρήματα στην Ελλάδα. Αυτό το θέμα έχει τελειώσει. Αυτό που υπάρχει είναι το Μνημόνιο 3 plus, το οποίο θέλει το ΔΝΤ. Δηλαδή έχουμε πάρει το 3ο Μνημόνιο και το ΔΝΤ θα έχει τη δική του συνεισφορά. Αλλά για να το κάνει αυτό ζητάει την πραγματοποίηση ορισμένων όρων, οι οποίοι είναι δυσβάσταχτοι. Άρα Μνημόνιο τώρα πια είναι το 3,5%. Αυτό το ποσοστό πλεονάσματος που ζητάνε είναι ένα συνεχές Μνημόνιο. Από εκεί και πέρα, κανένας στην Ευρώπη δεν πρόκειται να μας δώσει χρήματα. Όλα είναι μέχρι το 2018 και, από εκεί και πείρα, η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της. Θα πρέπει να κοιτάμε το μέλλον και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Όποια και αν είναι η επιλογή του ελληνικού λαού, θα πρέπει τα κόμματα του δημοκρατικού, φιλοευρωπαϊκού τόξου, να συμφωνήσουν σε 10 σημεία, τα οποία θα πραγματοποιήσουν στο επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να υπάρξει μια εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Να πούμε ότι αυτά είναι τα 10 πράγματα πρέπει να γίνουν, ο καθένας να “ρίξει νερό στο κρασί” του και να προχωρήσουμε. Να δημιουργηθεί μια τέτοια κυβέρνηση, η οποία θα δούμε με ποιους όρους θα δομηθεί. Θα πρέπει, να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, το οποίο τώρα δεν έχουμε. Χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική και σε αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του τόπου. Ο κόσμος δεν τρώει άλλο σανό. Τέρμα το σανό και τα ψέμματα. Όσοι έχουν “ακουμπήσει το χέρι τους στο μέλι” θα δικαστούν. Η Δικαιοσύνη είναι εδώ και της έχουμε εμπιστοσύνη. Αυτό που θέλουμε είναι μια αξιόπιστη δημόσια διοίκηση.